ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 12 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Εκλογές με «όραμα» τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών...

Το «χαρτί» των ισχυρών δεσμών με την Ουάσιγκτον έπαιξε προεκλογικά ο πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χ. Θάτσι
Το «χαρτί» των ισχυρών δεσμών με την Ουάσιγκτον έπαιξε προεκλογικά ο πρώην αρχηγός του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χ. Θάτσι
Στις κάλπες 746 εκλογικών κέντρων καλούνται να προσέλθουν σήμερα 1.630.000 εγγεγραμμένοι Κοσσοβάροι ψηφοφόροι καθώς διεξάγονται πρόωρες γενικές εκλογές, οι τέταρτες από το 1999, οπότε η περιοχή αποκόπηκε από τη Σερβική Δημοκρατία και μετατράπηκε σε προτεκτοράτο των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, στις εκλογές συμμετέχουν 29 κόμματα και εκλογικά μπλοκ και ένα σύνολο 1.265 υποψηφίων για τις 120 έδρες του κοινοβουλίου.

Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις του εκλογικού σώματος έδειξαν μικρή διαφορά, περίπου δύο ποσοστιαίων μονάδων, ανάμεσα στα δύο μεγαλύτερα κόμματα. Δηλαδή το «Δημοκρατικό Κόμμα Κοσσόβου» (PDK, πρώην ΟΥΤΣΕΚΑ) του απερχόμενου πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι και τη «Δημοκρατική Λίγκα Κοσσόβου» (LDK) του δημάρχου της Πρίστινας, Ισα Μουσταφά.

Το κόμμα του Θάτσι φαίνεται να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις του 30% των ψηφοφόρων. Ο Θάτσι διαλαλεί τις ισχυρές διασυνδέσεις του με την οικογένεια Κλίντον, με ανώτερα στελέχη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Παράλληλα έχει καταστήσει την ένταξη του προτεκτοράτου (που εξακολουθεί να βυθίζεται στη φτώχεια, την ανέχεια και το οργανωμένο έγκλημα) στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας του.

Η «Δημοκρατική Λίγκα Κοσσόβου» (LDK), με νέο ηγέτη το δήμαρχο της Πρίστινας, έπεται, με περίπου 28%. Ο Ισα Μουσταφά υποστηρίζει ότι η νίκη του κόμματός του θα εξασφαλίσει την «ειλικρινή διακυβέρνηση, οικονομική ανάπτυξη και ενσωμάτωση» του προτεκτοράτου στην ΕΕ και έχει δεσμευθεί να αγωνιστεί κατά του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά και για την κατάργηση της βίζας για όσους Κοσσοβάρους θέλουν να ταξιδέψουν στις χώρες της ΕΕ.

Η μικρή διαφορά μεταξύ αυτών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων σημαίνει πως θα είναι απαραίτητες οι μετεκλογικές συνεργασίες προκειμένου να συγκροτηθεί μία κυβέρνηση συνασπισμού, που εξυπακούεται πως θα «χαράσσει» πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ που διοικούν στην ουσία το προτεκτοράτο...

Ρυθμιστικό ρόλο στη συγκρότηση κυβέρνησης φαίνεται να παίζει το κίνημα «Αυτοδιάθεση»,του Αλμπιν Κούρτι...
Ρυθμιστικό ρόλο στη συγκρότηση κυβέρνησης φαίνεται να παίζει το κίνημα «Αυτοδιάθεση»,του Αλμπιν Κούρτι...
Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το επίσης φιλοΝΑΤΟικό-φιλοαμερικανικό κίνημα της «Αυτοδιάθεσης» (Vetevendosje) του Αλμπιν Κούρτι, που στις δημοσκοπήσεις συγκεντρώνει ποσοστό γύρω στο 16%. Το κόμμα αυτό αντιτίθεται στις δυνάμεις των αποστολών ΕΕ και ΟΗΕ για την αστυνόμευση του προτεκτοράτου, υποστηρίζοντας την ένωση της περιοχής με την Αλβανία. Ο Κούρτι σε συνέντευξη που έδωσε προ ημερών σε Γερμανό δημοσιογράφο εξήγησε ότι το κόμμα του δεν τάσσεται κατά της διεθνούς παρουσίας στο Κοσσυφοπέδιο. Οπως είπε, «οι Αλβανοί στα Βαλκάνια αποτελούν ένα ενιαίο έθνος ...τα σύνορα μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Αλβανίας έχουν τοποθετηθεί διά της βίας». Ετσι, παραδέχθηκε ανοιχτά ότι είναι υπέρ της «Μεγάλης» ή «Φυσικής Αλβανίας», όπως το ανάλογο νεοϊδρυθέν κόμμα της «Λίστας Φυσικής Αλβανίας» που έχει ίδιο μεγαλοϊδεατικό στόχο. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες έφεραν πάντως σε αυτές τις εκλογές τη συμμετοχή και υποστηρικτών της νεοϊδρυθείσας «Λίστας για τη Φυσική Αλβανία» που συγκροτήθηκε στα Τίρανα στα τέλη Οκτώβρη για να διεκδικήσει τάχα «με ειρηνικά μέσα» την αναδιάταξη των συνόρων στα Βαλκάνια με τη συνένωση όλων των περιοχών στις οποίες ζει αλβανική μειονότητα...

Σε αυτές τις εκλογές συμμετέχει και το κόμμα της «Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσσυφοπεδίου» (ΑΑΚ), του πρώην πρωθυπουργού (πρώην στελέχους του ΟΥΤΣΕΚΑ) Ράμους Χαραντινάι, εναντίον του οποίου εκκρεμεί νέα δίκη στο δικαστήριο της Χάγης με κατηγορίες για εγκλήματα σε βάρος της σερβικής κοινότητας και άλλων μειονοτήτων στο Κοσσυφοπέδιο το διάστημα 1997-98, όταν ήταν ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του ΟΥΤΣΕΚΑ. Το κόμμα αυτό στηρίζει επιφανειακά την προεκλογική εκστρατεία του στην εμβάθυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων και προκειμένου να μαζέψει ψήφους διακηρύσσει (διόλου υπερβολικά...) ότι το Κοσσυφοπέδιο «δεν είχε ποτέ πλουσιότερους πολιτικούς στην εξουσία και φτωχότερους πολίτες».

Η συμμετοχή τέτοιων υποψηφίων και ιδιαίτερα αυτών που υποστηρίζουν ανοιχτά ή έμμεσα την ένωση του προτεκτοράτου με την Αλβανία δεν πρέπει να ξενίζει καθώς μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος σε Κοσσυφοπέδιο και Αλβανία συμμερίζεται τέτοια σχέδια, που βεβαίως προωθούν κάθε τόσο με διάφορους τρόπους οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Πρόσφατη σφυγμομέτρηση που έγινε για λογαριασμό της ΕΕ κατέγραψε πως το 62% των Αλβανών που ζούνε στην Αλβανία, το 81% που ζούνε στο Κοσσυφοπέδιο και το 51,9% που ζούνε στα Σκόπια υποστηρίζουν την προοπτική της «Μεγάλης Αλβανίας».

Επιπλέον συμμετέχει και η «Συμμαχία του Νέου Κοσσυφοπεδίου», με επικεφαλής τον μεγιστάνα του προτεκτοράτου Μπεγκιέτ Πακόλι, που υπέγραψε προεκλογική συμφωνία συνασπισμού με το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα την Κυριακή 7 Νοέμβρη, λίγο μετά την προ ημερών υπογραφή άλλης συμφωνίας με το ακόμη μικρότερο κόμμα Δικαιοσύνης.

Τέλος, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση (που ας μην ξεχνάμε είναι η πρώτη από την μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του προτεκτοράτου το Φλεβάρη του 2008) συμμετέχουν και οκτώ κόμματα των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Αυτό συμβαίνει παρά τις έντονες αντιδράσεις της σερβικής κυβέρνησης που θεωρεί ότι δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των Σέρβων και σε αυτές τις εκλογές. Ωστόσο, οι εκπρόσωποι αυτών των οκτώ σερβικών κομμάτων ισχυρίζονται ότι θα καταστήσουν δυνατή την παραμονή της σερβικής κοινότητας στο προτεκτοράτο και τη διατήρηση των σερβικών θεσμών...

Πάντως, Αλβανοί πολιτικοί αναλυτές όπως ο Μπεχλιούλι Μπετσάι εκτιμούν ότι αυτές οι κάλπες δεν αναμένεται να «γεννήσουν» μεγάλες αλλαγές, με μόνη ίσως «έκπληξη» την είσοδο της «Αυτοδιάθεσης» στη Βουλή, που θεωρείται ως η μόνη «αντιπολιτευόμενη» δύναμη απέναντι στα δύο μεγαλύτερα κόμματα εξουσίας.


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ