ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΪΤΗ
Ιμπεριαλιστικοί διαγκωνισμοί πάνω σε μια κατεστραμμένη χώρα

Ενώ ο φτωχός λαός προσπαθεί να επιβιώσει χτυπημένος από την ανέχεια και τη φονική χολέρα, η πολιτική και οικονομική ελίτ συνεχίζει τη μάχη της για τα μερίδια από την «πίτα» της «ανοικοδόμησης»

Η κατάσταση από την επιδημία χολέρας είναι τραγική με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 2.500, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός
Η κατάσταση από την επιδημία χολέρας είναι τραγική με τους νεκρούς να έχουν ξεπεράσει τους 2.500, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός
Οι εκλογές της 28ης Νοέμβρη έθεσαν στο φουλ τις «μηχανές των λεβήτων της κόλασης» της Αϊτής και του παραδείσου των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων: Οι εκλογές, που όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι αποτελούσαν ένα στημένο παιχνίδι από την εγχώρια ολιγαρχία κατόπιν εντολών των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, δεν αναγνωρίζονται τελικά από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που εκφράζουν την «ανησυχία τους» για τις «ταραχές» και καταγγέλλουν τη νοθεία...

Πρόκειται για τις ίδιες δυνάμεις που κώφευαν χαρακτηριστικά στις κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις του αϊτινού λαού, που είχε ταχθεί κατά της διεξαγωγής τους εδώ και μήνες. Αρχικά δηλώνοντας ότι «δεν ψηφίζουμε όσο ζούμε σε σκηνές», καθώς σχεδόν 1,5 εκατομμύρια από τους πληγέντες του σεισμού της 12ης Γενάρη εξακολουθούν να ζουν στους προσφυγικούς καταυλισμούς σε απάνθρωπες συνθήκες, δίχως στοιχειώδεις συνθήκες υγιεινής, πρόσβαση σε πόσιμο νερό, έρμαια των καιρικών φαινομένων όπως των κυκλώνων και των τροπικών καταιγίδων, αλλά και διαφόρων συμμοριών της λευκής σαρκός αλλά και της φονικής χολέρας.

Κώφευαν και κατέστειλαν με το στρατό κατοχής, τους άνδρες της «Αποστολής του ΟΗΕ για τη Σταθεροποίηση στην Αϊτή» (Minustah) - στρατό που εγκαταστάθηκε αμέσως μετά το πραξικόπημα, την ανατροπή και την εκδίωξη διά της βίας του Προέδρου Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ στις 28 Φλεβάρη 2004 -, τις διαδηλώσεις που εντάθηκαν ενάντια στην πραγματοποίησή τους και απαιτούσαν, πιο επιτακτικά, την αποπομπή της Minustah μετά το ξέσπασμα της επιδημίας χολέρας. Επιδημία που εισήχθη από τους Νεπαλέζους της Minustah και έχει κοστίσει τη ζωή σε σχεδόν 2.500 ανθρώπους από τις 20 Οκτώβρη, ενώ τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 100.000 και ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, «προειδοποιεί» ότι μέσα σε ένα εξάμηνο μπορεί να έχει προσβάλει 650.000 ανθρώπους.

Στημένο παιχνίδι

Ολο και περισσότερο φουντώνει η οργή και η αγανάκτηση του αϊτινού λαού
Ολο και περισσότερο φουντώνει η οργή και η αγανάκτηση του αϊτινού λαού
Ωστόσο, τι αξία έχουν οι ζωές εκατομμυρίων «καταραμένων» Αϊτινών μπροστά στις εκλογές που έπρεπε να γίνουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ; Και τι έγινε, ενώ ενορχηστρώθηκαν, τώρα να αμφισβητούνται από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές;

Το πρόταγμα των εκλογών ήταν να προκύψει η κυβέρνηση, μέσα στο χρονικό πλαίσιο των 18 μηνών που είναι η διάρκεια της ζωής της 26μελούς «Μεταβατικής Επιτροπής για την Ανοικοδόμηση της Αϊτής» (CIRH), που χαίρει υπερεξουσιών υπό τον «νόμο έκτακτης ανάγκης» για την προώθηση του σχεδίου που στηρίζεται στο τρίπτυχο τουρισμός, υφαντουργίες - κάτεργα, γεωργία για εξαγωγές και εξασθένηση του δημόσιου ελέγχου της οικονομίας μέσω ιδιωτικοποιήσεων και απορρύθμισης... Σχέδιο που κόμισε πολύ πριν το σεισμό ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Μπιλ Κλίντον, ο «νέος αντιβασιλέας της Αϊτής», όπως τον είχαν ονομάσει οι Αϊτινοί. Ο Μπιλ Κλίντον συμπροεδρεύει μαζί με τον πρωθυπουργό, Ζαν Μαξ Μπελρίβ, και τους 26 της Επιτροπής - δεκατρία μέλη είναι εκπρόσωποι των διαφόρων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Καναδά ενώ τα υπόλοιπα δεκατρία είναι εκπρόσωποι της ολιγαρχίας της Αϊτής, με προεξέχον μέλος τον Ρεζινάλντ Μπουλός, έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματίες, που ανοιχτά έχει στηρίξει και τα δύο πραξικοπήματα εναντίον του Αριστίντ.

Η κατοχική δύναμη του ΟΗΕ προσπαθεί να καταστείλει λαϊκή διαδήλωση στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς
Η κατοχική δύναμη του ΟΗΕ προσπαθεί να καταστείλει λαϊκή διαδήλωση στην πρωτεύουσα Πορτ ο Πρενς
Η κυβέρνηση, λοιπόν, που θα εκλεγόταν, θα «επωμιζόταν» το έργο της διανομής της «διεθνούς βοήθειας για την ανοικοδόμηση της Αϊτής», ύψους περίπου 10 δισ. δολαρίων. Ποσό κατά πολύ μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της Αϊτής. Βοήθεια που σχεδόν ένα χρόνο μετά δίνεται με το σταγονόμετρο, ακριβώς γιατί οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αλλά και η εγχώρια ολιγαρχία παίζουν τις «μουσικές καρέκλες» γύρω από τους τίτλους ιδιοκτησίας της γης.

«Στήθηκαν», λοιπόν, από την προσωρινή Εκλογική Επιτροπή (CEP), που επιλέχθηκε εντελώς αντισυνταγματικά από τον Πρόεδρο, Ζαν Πρεβάλ, που απέκλεισε 15 κόμματα από τις εκλογές, με κυριότερο το Fanmi Lavalas, κόμμα του οποίου ο ηγέτης, Ζαν Μπερτράντ Αριστίντ, παραμένει εξόριστος στη Νότια Αφρική. Κόμμα που θεωρείται το δημοφιλέστερο ακόμη και σήμερα. Η CEP απέκλεισε επίσης 15 υποψηφίους χωρίς καν την έκδοση επίσημης αιτιολόγησης. Το πρόγραμμα έκδοσης νέων ταυτοτήτων, για όσους έχασαν τα έγγραφά τους κατά το σεισμό, και κατόπιν εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους ήταν «βασανιστικά αργό». Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους Κέβιν Πίνα και Ανσελ Χερτζ, στο Pacifica Radio, περισσότεροι από 100.000 μέχρι τέλους και μετά από αναμονή μηνών δεν έλαβαν ποτέ τις εκλογικές τους κάρτες (εκλογικά βιβλιάρια) και μόλις το ένα τέταρτο όσων είχαν εφοδιαστεί με τις εκλογικές κάρτες πήγαν στις κάλπες για να ψηφίσουν. Παράλληλα, σωρεία καταγγελιών καταγράφηκε τη μέρα των εκλογών, όπως για «ήδη γεμάτες κάλπες» για κάποια εκλογικά τμήματα που δεν άνοιξαν ποτέ, για άλλα που άνοιξαν πολύ αργά και έκλεισαν πολύ γρήγορα κ.ά.

Στις 7 του Δεκέμβρη οι ταραχές ξέσπασαν πριν και κυρίως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που έφεραν ως νικήτρια του πρώτου γύρου τη δρ. Μιρλάντ Μανιγκάτ, πρώην πρώτη κυρία - σύζυγος του Λέσλι Φρανσουά Σεν Ροκ Μανιγκάτ, ο οποίος ορίστηκε Πρόεδρος από τη στρατιωτική χούντα το 1988 για να ανατραπεί μερικούς μήνες μετά από ένα ακόμη πραξικόπημα - που θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο τον Ζιντ Σελεστάν του κυβερνώντος κόμματος UNITE, προσωπική επιλογή του Προέδρου Πρεβάλ και παντελώς άγνωστο μέχρι πρόσφατα.

Ο ήχος των όπλων

Τρίτος με μόλις 7 χιλιάδες ψήφους διαφορά ο δημοφιλής τραγουδιστής Μισέλ Μαρτελί, γνωστός και ως «Γλυκός Μίκυ». Γνωστός επίσης για τις διασυνδέσεις του με το στρατιωτικό κατεστημένο αλλά και την αμερικανική πρεσβεία.

Η εκλογική του πλατφόρμα ήταν «ενάντια στο κατεστημένο» και παρουσιάστηκε ως «ο άνθρωπος του λαού». Εντούτοις, η υποψηφιότητά του προωθήθηκε από τη συνοικία της ελίτ των μουλάτων, το Πετιόνβιλ. Οχι τυχαία. Γόνος ιδιοκτήτη διυλιστηρίου για την πετρελαϊκή «Shell», προσωπικός και στενός φίλος του αντισυνταγματάρχη Μισέλ Φρανσουά, επικεφαλής του πραξικοπήματος του 1991 που ανέτρεψε για πρώτη φορά τον Πρόεδρο Αριστίντ. Δημόσια έχει υποστηρίξει τα δύο πραξικοπήματα εναντίον του Αριστίντ και έχει υπερασπιστεί τα τάγματα θανάτου των Ντιβαλιέ, Τοντόν Μακούτ. Βετεράνοι των οποίων με όπλα που «εισάγονταν» από τη Δομινικανή Δημοκρατία δημιούργησαν το χάος των συμμοριών και του θανάτου που παρουσιάστηκε ως εξέγερση εναντίον της πολιτικής του Αριστίντ και οδήγησε στην «αναγκαστική εκδίωξή» του το 2004 με τη στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ, της Γαλλίας και του Καναδά, για την «αποκατάσταση της τάξης». Τώρα οι πληροφορίες και πάλι αναφέρουν «για όπλα που εισάγονται» και ότι το «Πετιόνβιλ είναι στα πρόθυρα έκρηξης».

Διόλου αθώες ή τυχαίες και οι αστραπιαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Ενώ αρχικά ΗΠΑ, ΟΗΕ και ΕΕ τηρούσαν σιγήν ιχθύος, μετά τις «ταραχές» ο Μπαν Κι Μουν έκανε λόγο για νοθεία και εξέφρασε την ανησυχία του. Στροφή 180 μοιρών. Στο ίδιο ακριβώς μήκος κύματος η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Κάθριν Αστον, επίσης εξέφρασε ανησυχία για τις «σημαντικές διαφορές ανάμεσα στο προβλεπόμενο αποτέλεσμα των εκλογών... και τα αποτελέσματα που δημοσιοποιήθηκαν», ενώ η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε ότι τα αποτελέσματα είναι «ανακόλουθα με τα αποτελέσματα που έδιναν παρατηρητές της Εθνικής Επιτροπής Παρακολούθησης των Εκλογών (CNO)... όσα ανέφεραν Αμερικανοί παρατηρητές στις εκλογές... και καταμετρήσεις σε όλη τη χώρα από αρκετούς ντόπιους και διεθνείς παρατηρητές». Η CNO, η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ, είχε εκτιμήσει ότι ο Σελεστάν ερχόταν τρίτος, και μάλιστα σε απόσταση από την Μαρτελί...

Οι αντιδράσεις αυτές και οι εν πολλοίς «κατευθυνόμενες ταραχές», καθώς οργισμένες διαδηλώσεις γίνονται και σε άλλες πόλεις ενάντια στις εκλογές οι ταραχές ωστόσο έχουν «επίκεντρο», αποκαλύπτουν το εύρος και βάθος των αντιθέσεων εντός της ολιγαρχίας αλλά και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων.

Ο Πρεβάλ, πραγματικός πολιτικός χαμαιλέοντας, με έναν ακόμη ελιγμό, έδωσε την εντολή και η εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε την επανακαταμέτρηση των ψήφων. Αίτημα που απορρίφθηκε από την Μανιγκάτ καταρχήν, καθώς προηγείται και καθώς φαίνεται δεν επιθυμεί μία αναμέτρηση με τον Μαρτελί. Πρόκειται για μία ακόμη παλινδρόμησή της, καθώς την ίδια μέρα των εκλογών μαζί με άλλους 10 υποψηφίους σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ζήτησαν την ακύρωσή τους λόγω «της ευρύτατης νοθείας», στην οποία βέβαια συμμετείχαν όλοι! Οι παλινωδίες της απλώς επιβεβαιώνουν τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι... Από την άλλη πλευρά, ο Μαρτελί απέρριψε και αυτός την επανακαταμέτρηση καλώντας όμως για νέα διαδικασία όπου θα λάβουν μέρος και οι 18 υποψήφιοι, πάντα αποκλείοντας τους «ενοχλητικούς» με τους οποίους είχαν συμφωνήσει όλοι με την CEP.

Την ίδια στιγμή η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, διεμήνυσε ότι η υπομονή της Ουάσιγκτον «εξαντλείται», περιγράφοντας την έκκληση του Αμερικανού γερουσιαστή Πάτρικ Λίχι να «παγώσει» η αμερικανική βοήθεια(;) προς την κυβέρνηση της Αϊτής και να μην παρέχονται βίζες σε στελέχη της για επισκέψεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «ισχυρό σήμα ότι αναμένουμε περισσότερα και επιδιώκουμε περισσότερα» από μέρους του Πρεβάλ.

Ωστόσο, ο Πρεβάλ πέρασε στην αντεπίθεση εκ νέου ζητώντας από τον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (OAS) - όπου οι ΗΠΑ έχουν δεχθεί πολλά πλήγματα και η επιρροή τους έχει μειωθεί σημαντικά - να στείλει ειδικούς που θα βοηθήσουν στην επανακαταμέτρηση των ψήφων και στη διερεύνηση των περίπλοκων νομικών λεπτομερειών σχετικά με τις προσφυγές υποψηφίων.

Οι κινήσεις του επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την έκθεση της πρέσβειρας Τζάνετ Σάντερσον, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ημερομηνία 16 Ιούνη 2009, που δημοσιοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες από τον ιστότοπο Wikileaks: «Η διαχείριση του Πρεβάλ θα παραμείνει πολύ δύσκολη για το υπόλοιπο της θητείας του αλλά είναι το κλειδί της επιτυχίας μας και της Αϊτής».

Ωστόσο, η έκθεση αν και απολύτως ακριβής χρονολογείται πριν το σεισμό. Ο σεισμός προκάλεσε τη διάνοιξη ενός κοινωνικού και ταξικού ρήγματος που οι συνέπειές του είναι τόσο δυναμικές όσο και απρόβλεπτες. Το μετεκλογικό χάος αποκαλύπτει μόνο πτυχές του ρήγματος: Τους διαγκωνισμούς εντός της κυρίαρχης ελίτ αλλά και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Ομως δεν αποκαλύπτει το εύρος και το βάθος της μαζικής λαϊκής οργής και δυσαρέσκειας και, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος Ερνέστ Μολοσκότ, «η βία θα εξαπλωθεί εξαιτίας της οργής του λαού»...


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ