ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
Στρατηγική ομοψυχία πίσω από τη δημαγωγία

Από τις τοποθετήσεις των αρμόδιων υπουργών και των αρχηγών κομμάτων κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου

Απάντηση στο κοινό μέτωπο της κυβέρνησης και των συμμάχων της αποτέλεσε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με τη μαζική συμμετοχή και των φοιτητών - σπουδαστών
Απάντηση στο κοινό μέτωπο της κυβέρνησης και των συμμάχων της αποτέλεσε η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, με τη μαζική συμμετοχή και των φοιτητών - σπουδαστών
Οι δύο συναρμόδιοι υπουργοί, Εργασίας και Οικονομικών, ανέλαβαν την υπεράσπιση του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου, με το ψευδεπίγραφο επιχείρημα ότι οι διατάξεις του είναι απαραίτητες για να αποφευχθούν η χρεοκοπία και η αύξηση της ανεργίας.

Για μία ακόμη φορά η Λ. Κατσέλη παρουσίασε το «μαύρο» ως «άσπρο», υποστηρίζοντας ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις που θεσμοθετούνται «ενδυναμώνουν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις αποδυναμώνοντας τις ατομικές».

Χαρακτήρισε κινδυνολογία τον ισχυρισμό για μειώσεις αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κατήγγειλε όσους αντιτίθενται στη ρύθμιση για «εύκολη ρητορεία». Λίγο αργότερα όμως ανέφερε ότι «η μείωση των μισθών είναι απόρροια της κρίσης», υποστηρίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν να προδικάζεται το αποτέλεσμα των επιχειρησιακών διαπραγματεύσεων.

Με τη συνήθη λογική, σύμφωνα με την οποία η λήψη των συγκεκριμένων μέτρων γίνεται για να αποφευχθεί η χρεοκοπία, υπερασπίστηκε το πολυνομοσχέδιο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας μάλιστα ότι η κυβέρνηση «δεν πρόκειται να απολογηθεί».

Ανέφερε ότι σήμερα «η αγορά εργασίας χρειάζεται νέους κανόνες», ενώ παρουσίασε ως αναπτυξιακά μέτρα τη μείωση του ΦΠΑ στα τουριστικά καταλύματα και τα κίνητρα για την αναθέρμανση της αγοράς αυτοκινήτων. Οσον αφορά τις πρώην ΔΕΚΟ, τόνισε ότι δεν είναι δυνατός ο εξορθολογισμός των δαπανών τους χωρίς να θιχτεί η μισθοδοσία που κυμαίνεται από το 80 έως το 100% των εσόδων του. Προανήγγειλε εκ νέου μάλιστα τη λήψη ανάλογων μέτρων και στις εισηγμένες ΔΕΚΟ.

Για «υπεύθυνη στάση» δεσμεύεται η ΝΔ

Η ΝΔ θα τηρήσει «υπεύθυνη στάση» δήλωσε ο εισηγητής της Ν. Βρούτσης, αποκαλύπτοντας τη στήριξη που παρέχει στην κυβέρνηση και στις πολιτικές της ΕΕ το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επισήμανε ότι η ΝΔ θα υπερψηφίσει τα άρθρα που αφορούν τις ΔΕΚΟ, ενώ «θα στηρίξουμε και τις μειώσεις του ΦΠΑ».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πρώτα υπέγραψε το μνημόνιο και μετά άρχισε να διαπραγματεύεται», κατηγορώντας την για «ενοχοποίηση των αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα που είναι μικρότερες από αυτές του Δημοσίου».Συνολικά η ΝΔ δεσμεύθηκε για την ψήφιση 10 από τα 18 άρθρα του πολυνομοσχεδίου.

Μέτρα πλήρους ασυδοσίας του κεφαλαίου, πρότεινε, επιπροσθέτως αυτών που ήδη λαμβάνονται, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, χαρακτηρίζοντας αναποτελεσματική την κυβερνητική πολιτική. Οπως είπε, «δώστε την ευκαιρία σε όποιον θέλει να επενδύσει στην οικοδομή. Σε χρήματα όπου δεν έχετε συμμετοχή σαν κράτος θα πάρετε το 23%. Ετοιμα, καυτά λεφτά», ενώ ζήτησε χρονική «επιμήκυνση των διοδίων ώστε οι εταιρείες εκμετάλλευσης να πάρουν δάνεια και να κάνουν δημόσια έργα». Επίσης ανέφερε ότι «το Δημόσιο έχει πάρα πολλούς υπαλλήλους», προειδοποιώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι «η θλίψη μεταβάλλεται σε οργή και θα λείπει μόνο μία σπίθα».

Στην αγαθή συνείδηση (!) του σοσιαλδημοκρατικού ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να απευθυνθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ρωτώντας την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ «ως πότε θα καταπίνετε τη συνείδησή σας» και αν στα επόμενα μέτρα που θα ληφθούν «θα πάτε πάλι στον κοινοβουλευτικό τομέα εργασίας να εκφράσετε τις αντιρρήσεις σας και μετά θα στοιχηθείτε πίσω από τις επιλογές των κυρίων Παπανδρέου και Παπακωνσταντίνου».

Επίσης κατήγγειλε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ για αθέτηση προεκλογικών υποσχέσεων και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις. Τέλος, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει νομιμοποίηση για την πολιτική των μνημονίων που ασκεί η κυβέρνηση.

«Θα ψηφίσουμε κατά επί της αρχής γιατί είναι λάθος, αλλά υπέρ των ρυθμίσεων για τις ΔΕΚΟ γιατί είναι μια αρχή». Με τη φράση αυτή συνόψισε την πολιτική της θέση η ανεξάρτητη βουλευτής Ντ. Μπακογιάννη, η οποία ζήτησε «εθνική συνεννόηση». Το νομοσχέδιο δήλωσε ότι καταψηφίζει ο Φ. Κουβέλης ως εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Αριστεράς, περιορίζοντας τις βασικές του ενστάσεις στο ότι μετατρέπεται η Βουλή σε «χειροκροτητή, χωρίς να έχει κυριαρχικό δικαίωμα».

Κυβέρνηση και ΕΕ οδηγούν σε χρεοκοπία τα λαϊκά νοικοκυριά

Από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΚΚΕ

Στις ομιλίες τους, κατά την προχτεσινή συζήτηση - εξπρές με τη διαδικασία του «κατεπείγοντος», οι τέσσερις βουλευτές του ΚΚΕ που δικαιούνταν το λόγο κατακεραύνωσαν το πρωτοφανές αντεργατικό τερατούργημα, καταγγέλλοντας τα από κοινού συμφωνηθέντα μέτρα της κυβέρνησης με την τρόικα. Παράλληλα, διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος», η οποία στρίμωξε σε μία και μόνη συζήτηση το σφαγιασμό εργατικών δικαιωμάτων που κατακτήθηκαν με αίμα και αγώνες χρόνων.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γ. Μαυρίκος, τόνισε ότι η λογική του «άρον - άρον σταύρωσε τους εργαζόμενους» δείχνει τα όρια του λεγόμενου κοινοβουλευτικού διαλόγου, προσθέτοντας ότι ο αυταρχισμός και τα αντιλαϊκά μέτρα πάνε μαζί. Ταυτόχρονα, είπε ότι με τα μέτρα που προωθούνται αποκαλύπτεται ο ίδιος ο χαρακτήρας της ΕΕ που είναι ένωση μονοπωλιακών συμφερόντων και εχθρεύεται τους λαούς, όπως κατά καιρούς έχει καταγγείλει το ΚΚΕ.

Αναφερόμενος στα φορολογικά μέτρα του νομοσχεδίου, ο Α. Τζέκης κατήγγειλε ότι η, για τρίτη φορά, αύξηση του ΦΠΑ χτυπάει άγρια τα λαϊκά στρώματα, τα οποία θίγονται από την ακρίβεια στα απαραίτητα είδη λαϊκής ανάγκης, ενώ με τη φορολογία στον καπνό δε μειώνεται στο παραμικρό το ποσοστό κέρδους των καπνοβιομηχάνων. Σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης, κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν τολμάει να ελέγξει τα διυλιστήρια του Βαρδινογιάννη και του Λάτση για το πόσο αγοράζουν και πόσο πουλάνε, γιατί συνειδητά και σταθερά εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος, απαντώντας στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι τα μέτρα παίρνονται για να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο χρεοκοπίας, τόνισε ότι αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι τα λαϊκά νοικοκυριά οδηγούνται στη χρεοκοπία χωρίς μάλιστα ημερομηνία λήξης.

Στην παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, κατήγγειλε την προσχηματική αντιπαράθεση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ποιος ευθύνεται για το δημόσιο χρέος. Το χρέος, είπε, δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και οι νέοι των 300 ευρώ, αφού είναι χαρακτηριστικό ότι από το 1990 μέχρι το 2007 το ΑΕΠ αυξήθηκε 5,5 φορές, τα κέρδη των επιχειρήσεων 28 φορές και το μεροκάματο μόλις 1 φορά.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι τα δάνεια της τρόικας δε δόθηκαν για να πληρώνονται οι μισθοί και οι συντάξεις, όπως ψεύτικα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά για εξασφαλίσουν τα λεφτά τους οι πιστωτές της χώρας.

Το ΚΚΕ δε φοβάται κανέναν και τίποτα

Την επικίνδυνη άποψη ότι το Κόμμα απολαμβάνει «πολιτικής ασυλίας» επανέφερε την Τρίτη, στη Βουλή, ο Απ. Κακλαμάνης, για να πάρει άμεση απάντηση από τον Σπ. Χαλβατζή

Tην επικίνδυνη για το λαό και τα δικαιώματά του άποψη ότι το ΚΚΕ έχει «πολιτική ασυλία» εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο πρώην πρόεδρος του Σώματος Απ. Κακλαμάνης, στη συζήτηση της Τρίτης για το πολυνομοσχέδιο για τα εργασιακά.

Επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική των βουλευτών του ΚΚΕ για το νομοσχέδιο - έκτρωμα που κατεδαφίζει κάθε εργατικό δικαίωμα έφτασε στο σημείο να πει: «Υπάρχει μια διπλή ασυλία. Η ασυλία που έχουμε όλοι οι βουλευτές και η πολιτική ασυλία που έχει το Κομμουνιστικό Κόμμα και αυτό επιβεβαιώνει ότι λειτουργεί»!

Κατά τον Απ. Κακλαμάνη «κανείς δεν δικαιούται ούτε υποχρεούται σε ειδική ασυλία». Αντίστοιχες απόψεις έχουν κατά καιρούς εκφράσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, αλλά ο ΛΑ.Ο.Σ., ο οποίος έχει αναλάβει ως υπεργολαβία την αντικομμουνιστική επίθεση.

Αντιδρώντας έντονα και απαντώντας άμεσα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής υπενθύμισε στον Απ. Κακλαμάνη ότι «εμείς και δεμένοι λέμε τη γνώμη μας επί χρόνια στις φυλακές και τις εξορίες». Ζητώντας να σταματήσουν οι προκλήσεις, πρόσθεσε: «Το θέμα της ασυλίας δεν είναι απλή κουβέντα. Ερχεται και επανέρχεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης η ασυλία του ΚΚΕ.

Δεν φοβόμαστε τίποτα και κανέναν. Εχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό και αυτός είναι που μας έστειλε εδώ. Δεν μας στέλνει ούτε ο Απ. Κακλαμάνης, ούτε ο Θ. Πάγκαλος, ούτε κανένας άλλος. Οι απειλές σε μας δεν περνάνε. Αυτό πρέπει να το πάρουν χαμπάρι όλοι. Κανένας δεν μπορεί να απειλεί το ΚΚΕ ότι θα του άρει την ασυλία. Εχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και τον ελληνικό λαό. Αυτοί μας στέλνουν εδώ».

Μετά την παρέμβαση του Σπ. Χαλβατζή, ο Απ. Κακλαμάνης επιχείρησε να ανασκευάσει τα όσα είπε, αναφέροντας ότι «εγώ θα ήθελα να ακούγεται κάθε πλευρά της αίθουσας με απόλυτο σεβασμό και να μην ακούω να λένε "καλά ας λέει το ΚΚΕ ό,τι θέλει". Δεν μου αρέσει αυτό. Είναι ένα είδος πολιτικής ασυλίας που βλάπτει πρώτα - πρώτα τη λειτουργία του Κοινοβουλίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ