ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Σε Νταχάου μετατρέπουν τις επιχειρήσεις

Χωρίς κανέναν περιορισμό οι «ειδικές επιχειρηματικές συμβάσεις»

Σε Νταχάου της πιο σκληρής εκμετάλλευσης μετατρέπει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα εργοστάσια και τις επιχειρήσεις, εξασφαλίζοντας για το κεφάλαιο πάμφθηνη εργατική δύναμη. Με το σχέδιο νόμου που ενέκρινε χτες βράδυ το υπουργικό συμβούλιο τινάζονται στον αέρα οι εργασιακές σχέσεις και οι εργάτες παραδίδονται όμηροι στα χέρια της εργοδοσίας.

Οι τελικές αποφάσεις για τη νέα κλιμάκωση της επίθεσης του ΠΑΣΟΚ ενάντια στους εργαζόμενους και στα πλατιά λαϊκά στρώματα πάρθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου οι κυβερνώντες ενέκριναν μια σειρά από νομοθετήματα, μαζί με το νομοσχέδιο για την κατάργηση των Κλαδικών Συμβάσεων, το σάρωμα των αποδοχών των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, τις νέες αυξήσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ, αλλά και τις ρυθμίσεις για τα νέα προνόμια και χρηματοδοτήσεις προς το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του.

Σύμφωνα με τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου, λύνονται τα χέρια των εργοδοτών σε όλο το φάσμα του ιδιωτικού τομέα να καταργούν τις ισχύουσες Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας και μέσω των επιχειρησιακών να μειώνουν μισθούς και μεροκάματα, να ανατρέπουν τις συνθήκες εργασίας κατά το δοκούν, καταργώντας κάθε εργασιακό δικαίωμα και πέραν των μισθών (ωράρια κλπ.). Επιπλέον, διασφαλίζεται στους εργοδότες το δικαίωμα να ανακυκλώνουν τους εργαζόμενους με νεοπροσλαμβανόμενους, τους οποίους αφού θα τους ξεζουμίζουν θα μπορούν να τους απολύουν ελεύθερα. Γενικότερα ενισχύεται η ευελιξία, μειώνονται οι απολαβές για τους μερικώς απασχολούμενους αλλά και απαλλάσσονται οι εργοδότες από κάθε κρατική εποπτεία και τήρηση της εργατικής νομοθεσίας.

  • Συγκεκριμένα, με το άρθρο 14 του νομοσχεδίου οι εργοδότες μπορούν να καταργούν τις Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας και να τις αντικαθιστούν με τις «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις» χωρίς κανέναν περιορισμό. Η μείωση των αποδοχών φτάνει μέχρι αυτό που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση, μέχρι δηλαδή και τα 740 ευρώ μεικτά. Η διάταξη, σκόπιμα ασαφής, σημαίνει ότι η απώλεια μπορεί να είναι 30%, 40%, όσο δηλαδή ο μισθός ενός συγκεκριμένου εργαζόμενου που έχει εξασφαλίσει με την κλαδική και αποκλίνει από την Εθνική Σύμβαση.

Μέσα από τέτοιες συμβάσεις ο εργοδότης μπορεί να επιβάλλει και απολύσεις, αλλά και όλες τις μορφές ευελιξίας (μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα κλπ.). Αποδεικνύεται ότι ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως οι συμβάσεις αυτές γίνονται για να «σωθούν» οι θέσεις εργασίας ήταν σκέτη εξαπάτηση.

Το ίδιο μπορεί να ανατρέπει όλες τις συνθήκες εργασίας (ωράρια, αργίες, άδειες, επιδόματα ...τα πάντα). Οι συμβάσεις, αν και είναι ετήσιες, με τυπικές διαδικασίες μπορούν να ανανεώνονται επ' άπειρον στο μέλλον αφού δεν τίθεται κανένας χρονικός περιορισμός.

Τέτοιες συμβάσεις θα υπογράφονται σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα και σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο θα γίνεται μέσω του αντίστοιχου κλαδικού ή της ομοσπονδίας.

  • Με το νομοσχέδιο τινάζονται στον αέρα όχι μόνο οι ισχύουσες Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας, αλλά και με τις προβλέψεις για τον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) οι εργοδότες μπορούν να παρεμποδίζουν την υπογραφή οποιασδήποτε Κλαδικής Σύμβασης από εδώ και πέρα.
Τζάμπα εργάτες - ασύδοτοι εργοδότες

Με τις διατάξεις για την «ευελιξία στην αγορά εργασίας» προστίθενται και νέα δεινά στους εργαζόμενους.

Συγκεκριμένα:

  • Η δοκιμαστική περίοδος αυξάνεται στους 12 μήνες από 2 μήνες που ισχύει στην πράξη σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι οι εργοδότες ελεύθερα και χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωσης θα απολύουν εργαζόμενους και θα τους ανακυκλώνουν με νέους, τους οποίους και αυτούς θα μπορούν να απολύουν χωρίς την παραμικρή δέσμευση και υποχρέωση.
  • Οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση θα υποχρεώνονται σε πρόσθετη εργασία χωρίς να λαμβάνουν το 10% της προσαύξησης για υπερωριακή απασχόληση.
  • Ο χρόνος εφαρμογής της εκ περιτροπής εργασίας, δηλαδή η περίοδος κατά την οποία ο εργοδότης μπορεί να εφαρμόζει τριήμερα και τετραήμερα (άρα μειωμένη απασχόληση και αμοιβές), αυξάνεται από τους 6 στους 9 μήνες.
  • Η αποζημίωση για απόλυση εργαζομένων με διάρκεια εργασίας από 12 έως 24 μήνες σε περίπτωση μη προειδοποίησης μειώνεται κατά 50%, από δύο σε ένα μήνα. Και αυτό πέραν της γενικής μείωσης που επιβλήθηκε από τον προηγούμενο νόμο για όλες τις ομάδες των ιδιωτικών υπαλλήλων.
  • Με υπουργικές αποφάσεις επανακαθορίζονται οι υποχρεώσεις των εργοδοτών για ενημέρωση των αρμόδιων κρατικών οργάνων (ΟΑΕΔ, ΣΕΠΕ) σε περίπτωση απολύσεων, προσλήψεων κλπ. Με δυο λόγια, και με νόμο καλύπτονται οι πάσης φύσεως παρανομίες και αυθαιρεσίες των επιχειρήσεων που θα λειτουργούν πλέον χωρίς προσχήματα και δε θα δεσμεύονται από την παραμικρή τυπική υποχρέωση.
ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Σφαγείο μισθών...

Μέχρι και 25% οι νέες μειώσεις στις αποδοχές των εργαζομένων

Την παραπέρα μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ μέχρι και 25% ανάλογα με την περίπτωση, προβλέπει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Αν συνυπολογίσουμε τις μειώσεις των αποδοχών τους κατά το 2010, γίνεται κατανοητό ότι μιλάμε κυριολεκτικά για σφαγείο, που η κυβέρνηση κάνει πράξη μετά από την αισχρή και άθλια προπαγάνδα, η οποία, προκειμένου να στρέψει τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, εναντίον των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, «φιλοτέχνησαν» το μύθο των πλουσιοπάροχα αμειβομένων εργαζομένων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.

Αισχρά ψέματα αδίστακτων ανθρώπων. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, διαβάζουμε ότι μόνο το 10% των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ έχουν αποδοχές που ξεπερνούν τις 4.000 ευρώ μικτά, ενώ για το 11% των εργαζομένων, οι μικτές τους αποδοχές, είναι μικρότερες και από τα 1.800 ευρώ.

Τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο και τα οποία θα ισχύσουν από 1/1/2011, είναι τα ακόλουθα:

  • Θεσπίζεται ανώτατο πλαφόν αμοιβής 4.000 ευρώ το μήνα (μικτά). Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι πρόεδροι, οι διοικητές και οι διευθύνοντες σύμβουλοι. Η ρύθμιση αυτή αφορά περίπου το 10% των υπαλλήλων στις πρώην ΔΕΚΟ.
  • Καταργούνται ουσιαστικά οι αμοιβές για υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εκτός έδρας, οδοιπορικά, καθώς και εργασία τις εξαιρέσιμες μέρες. Το σχετικό κονδύλι ανά ΔΕΚΟ, δεν μπορεί να ξεπερνά το 10% των συνολικών κονδυλίων μισθοδοσίας. Αυτό σημαίνει ότι τα διάφορα επιδόματα αυτών των κατηγοριών ανά εργαζόμενο θα είναι κατά μέσο όρο της τάξης του 10% του μισθού τους.
  • Μειώνονται κατά 10% οι αποδοχές όσων εργαζομένων παίρνουν πάνω από 1.800 ευρώ το μήνα μικτά (χωρίς να υπολογίζονται τα επιδόματα οικογενειακής κατάστασης και ανθυγιεινής εργασίας). Η ρύθμιση αφορά περίπου το 80% των υπαλλήλων στις πρώην ΔΕΚΟ.
  • Σύμφωνα με το νομοσχέδιο η μείωση των συνολικών αμοιβών ενός εργαζόμενου μπορεί να φτάσει το 25%.

Παράδειγμα 1: Εργαζόμενος με μικτές αποδοχές 5.856. Οι αποδοχές του θα έπρεπε να διαμορφωθούν στις 4.000 (μείωση 31,7%), αλλά με βάση το πλαφόν του 25% θα γίνουν 4.392 ευρώ.

Παράδειγμα 2: Κάθε εργαζόμενος με μικτές αποδοχές 4.001- 5.333 ευρώ, από την 1η Γενάρη θα έχει αμοιβή 4.000 ευρώ.

Παράδειγμα 3: Εργαζόμενος με μικτές αποδοχές 3.200 (2.200 βασικές και 1.000 επιδόματα), από το Γενάρη θα έχει αμοιβή 2.400 ευρώ (μείωση 25%).

Παράδειγμα 4: Εργαζόμενος με αμοιβές 2.000, θα δει μείωση 10% και απώλειες 200 ευρώ.

ΦΟΡΟΙ ΣΤΗ ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Αυξάνεται η λεηλασία με το ΦΠΑ

Διαγράφουν 24 δισ. ευρώ από τις ανείσπρακτες οφειλές της Εφορίας!

Τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους μαζικής λαϊκής κατανάλωσης (τρόφιμα και άλλα εμπορεύματα πρώτης ανάγκης) φέρνει με το χαρακτηρισμό του «κατεπείγοντος» η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να αυξήσει το ξεζούμισμα από την 1η Γενάρη του 2011. Πρόκειται για την τρίτη δόση από τις ανατιμήσεις που ξεκίνησαν από φέτος το Μάρτη με στόχο να τις απογειώσουν ακόμη περισσότερα στην επόμενη κλιμάκωση. Με το άλλο χέρι διαγράφουν μονοκονδυλιά χρέη ύψους δεκάδων δισ. ευρώ, τα φέσια που έχει βάλει στην Εφορία μια μικρά δράκα από τρωκτικά της πλουτοκρατίας.

Οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο νόμου με βάση «σημείωμα» που κοινοποίησε η κυβέρνηση περιλαμβάνουν τα παρακάτω:

  • Αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ κατά 2 ακόμη μονάδες από το 11% στο 13%. Με το συγκεκριμένο περιμένουν να μαζεύουν επιπλέον 1 δισ. ευρώ το χρόνο, για να τα προσφέρουν, μαζί με τα άλλα, στις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Οι νέες ανατιμήσεις πιάνουν ολόκληρη τη γκάμα των τροφίμων, τα αναψυκτικά, τα τιμολόγια για την ύδρευση των λαϊκών νοικοκυριών, της ΔΕΗ, τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών κ.ά. Κατά 1 μονάδα (6,5% από 5,5%) αυξάνουν το ΦΠΑ που ισχύει σε εισιτήρια θεάτρων, βιβλία, εφημερίδες. Για τη διευκόλυνση των μεγαλοξενοδόχων προχώρησαν σε κόψιμο του ΦΠΑ για τη διαμονή σε ξενοδοχεία στο 6,5%.
  • Η απόλυτη κοροϊδία είναι η μείωση του ΦΠΑ στο φάρμακο στο 6,5% (από 9%). Και αυτό γιατί με το άλλο χέρι έχουν καρατομήσει τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, βάζοντας συνταξιούχους και εργαζόμενους να πληρώνουν διπλά και τρίδιπλα.
  • Παίρνουν μέτρα προκειμένου να αποσυρθούν οι λεγόμενες φτηνές μάρκες τσιγάρων από την αγορά. Σε αυτό το πλαίσιο ανεβάζουν το σταθερό κομμάτι του υπολογιζόμενου ειδικού φόρου κατανάλωσης.
  • Η πρόκληση έχει και συνέχεια με τη ρύθμιση για τη διαγραφή των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το δημόσιο, τα οποία χαρακτηρίζουν ως «ανεπίδεκτα εισπράξεως». Σε αυτό το πλαίσιο από το σύνολο με τα 32,5 δισ. ευρώ διαγράφουν τα 24 δισ. ευρώ!
  • Βάζουν πλάτη στους μεγαλοεισαγωγείς αυτοκινήτων με τη μείωση των φόρων ταξινόμησης.
  • Αναστέλλεται το λεγόμενο «πόθεν έσχες» για την αγορά ά κατοικίας.
  • Προχωρούν σε συγχωνεύσεις Εφοριών σε ολόκληρη τη χώρα.
«ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
«Νέα σελίδα» στη διαρκή ενίσχυση της πλουτοκρατίας

Προκλητικά φορολογικά κίνητρα συμπληρώνουν τις επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις, αυξάνοντας το συγκριτικό όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων

Υπερκέρδη και σε καιρούς κρίσης δίνει προς το μεγάλο κεφάλαιο ο νέος «επενδυτικός» νόμος, καθώς οι προβλεπόμενες φοροαπαλλαγές δημιουργούν ουσιαστικά καθεστώς φορολογικού «παραδείσου» σε βάθος χρόνου, προσφέρονται σημαντικές άμεσες επιχορηγήσεις και επιδοτήσεις χρηματοδοτικών μισθώσεων, ενώ και ο επιδοτούμενος δανεισμός από το διαβόητο ΕΤΕΑΝ, δημιουργεί ένα ισχυρό πλέγμα ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που θα θελήσουν να κάνουν επενδύσεις. Ταυτόχρονα, ο νέος νόμος είναι εξαιρετικά επιλεκτικός, προκειμένου να μπορέσουν να τον αξιοποιήσουν «βιώσιμες» επιχειρήσεις σε συγκεκριμένους τομείς δραστηριότητας. Το ίδιο το υπουργείο επισημαίνει ότι ο νέος νόμος «συνδέει τις ενισχύσεις με συγκεκριμένες και μετρήσιμες αναπτυξιακές προτεραιότητες». Οι μικρότερες επιχειρήσεις αποτελούν για μια ακόμη φορά το «άλλοθι» μιας απλόχερης μοιρασιάς προς το μεγάλο κεφάλαιο, με εξαίρεση εκείνες τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στα κριτήρια βιωσιμότητας της ΕΕ, όσες κρίνεται ότι η δραστηριότητά τους θα είναι θετική για τους οικονομικούς κολοσσούς. Σε κάθε περίπτωση, τα κριτήρια κατάταξης των «μικρομεσαίων» είναι αυτά της ΕΕ, με οροφή τους... 250 εργαζόμενους και τζίρους εκατομμυρίων ευρώ.

Κι αυτός ο «αναπτυξιακός» νόμος, στα βήματα των προηγούμενων, εξασφαλίζει ότι οι πλουτοκράτες θα κάνουν τη δουλειά τους με τζάμπα κρατικό χρήμα και ελάχιστα ίδια κεφάλαια, μόνο που αυτή τη φορά - και παρά τα φραστικά «πυροτεχνήματα» για τον περιορισμό των άμεσων επιχορηγήσεων - τα οφέλη τους θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Οι ενισχύσεις του νόμου, που θα μπορούν να παρέχονται και συνδυαστικά, διακρίνονται σε:

  • Φορολογική απαλλαγή για τα συνολικά κέρδη της επιχείρησης. Ο ίδιος ο Μ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι η σχέση κρατικής ενίσχυσης - φοροαπαλλαγής είναι 3 προς 1. Για κάθε 1 ευρώ κρατικής ενίσχυσης υπολογίζονται και 3 ευρώ φοροαπαλλαγής μέσα σε μια 8ετία. Στην πραγματικότητα, δηλαδή, καταργείται εντελώς η φορολογία των επιχειρήσεων για 8 χρόνια.
  • Αμεση επιχορήγηση τμήματος του κόστους της επένδυσης.
  • Επιδότηση της χρηματοδοτικής μίσθωσης με κάλυψη των δόσεων για την απόκτηση μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού για 7 χρόνια.

Η επικράτεια χωρίζεται σε 3 αντί για 4 ζώνες κινήτρων: Στην Α' Ζώνη ανήκουν οι Νομοί της Αττικής και Βοιωτίας. Στη Β' Ζώνη οι Νομοί με κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεγαλύτερο από το 75% του μέσου όρου της χώρας. Στη Γ' Ζώνη ανήκουν οι Νομοί με κατά κεφαλή ΑΕΠ μικρότερο από το 75% του μέσου όρου της χώρας, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων, καθώς και οι παραμεθόριοι Νομοί της χώρας.

Το ποσοστό ενίσχυσης κάθε επενδυτικού σχεδίου εξαρτάται από το μέγεθος της επιχείρησης και από το νομό υλοποίησης και δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 50% του συνολικού κόστους και επιμερίζονται ως εξής:

  • Στην Α΄ ζώνη, σε 15% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 20% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 25% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.
  • Στην Β΄ ζώνη, σε 30% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 35% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 40% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.
  • Στην Γ΄ ζώνη, σε 40% για Μεγάλες επιχειρήσεις, 45% για Μεσαίες επιχειρήσεις και 50% για Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις.

Το ελάχιστο ύψος επένδυσης είναι: 1 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις, 500.000 ευρώ για μεσαίες, 300.000 ευρώ για μικρές και 200.000 ευρώ για πολύ μικρές. Τον Απρίλη του 2011 θα κατατεθούν οι πρώτες αιτήσεις. Ο νέος Επενδυτικός Νόμος προβλέπει 3 γενικές και 4 ειδικές κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων και αντίστοιχα καθεστώτα επενδύσεων.

Οι κατηγορίες επενδυτικών σχεδίων

Γενικές κατηγορίες:

  • Γενικής Επιχειρηματικότητας: απευθύνεται σε ...υγιείς επιχειρήσεις κάθε είδους (πλην εκείνων που ρητά εξαιρούνται). Φοροαπαλλαγές έως το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης για κάθε επενδυτικό σχέδιο.
  • Τεχνολογικής Ανάπτυξης: τεχνολογικός εκσυγχρονισμός με συνδυασμό επιχορήγησης και επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) μέχρι το 80% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης. Το υπόλοιπο ποσοστό συμπληρώνεται με φοροαπαλλαγές και επιδοτούμενα δάνεια.
  • Περιφερειακής Συνοχής: καλύπτει τοπικές ανάγκες με τεχνολογικές εφαρμογές και κριτήρια ...«πράσινης ανάπτυξης». Προβλέπει επιχορήγηση και επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) μέχρι το 70% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης και συμπληρώνεται από φοροαπαλλαγές και επιδοτούμενα δάνεια.

Ειδικές κατηγορίες:

  • Επιχειρηματικότητας των Νέων: Για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στις οποίες συμμετέχουν άνω του 50% φυσικά πρόσωπα μέχρι 40 ετών. Η συνολική ενίσχυση μπορεί να φτάσει το 1 εκατ. ευρώ.
  • Μεγάλων Επενδυτικών Σχεδίων: Αφορά σχέδια ύψους τουλάχιστον 50 εκατ. ευρώ. Παρέχονται μεμονωμένα ή συνδυαστικά όλα τα είδη των ενισχύσεων, για το ύψος των οποίων προβλέπεται ότι: για το τμήμα μέχρι 50 εκατ. ευρώ παρέχεται το 100% του κατά περίπτωση ανώτατου ορίου περιφερειακής ενίσχυσης, ενώ για μεγαλύτερα ποσά το σχετικό ποσοστό φθίνει.
  • Ολοκληρωμένων Πολυετών Επιχειρηματικών Σχεδίων: Σε σχέδια με χρόνο ολοκλήρωσης 2- 5 έτη, άνω των 2 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνουν συνολικό εκσυγχρονισμό, θα παρέχονται φοροαπαλλαγές μέχρι το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης για κάθε επενδυτικό σχέδιο.
  • Συνέργειας και Δικτύωσης: Αφορά συλλογικά σχέδια 10 τουλάχιστον επιχειρήσεων, υπό μορφή Κοινοπραξίας. Προβλέπεται η παροχή κάθε είδους ενισχύσεων μετά από σχετική υπουργική απόφαση που θα καθορίζει κάθε φορά τις σχετικές λεπτομέρειες.
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
«Πάει το γράμμα» στους ιδιώτες...

...«σπέρνει» κεραίες κινητής τηλεφωνίας σαν... μανιτάρια

Την παράδοση της ταχυδρομικής αγοράς στους ιδιώτες από 1/1/2013, σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει η σχετική κοινοτική νομοθεσία για την «πλήρη υλοποίηση της εσωτερικής αγοράς ταχυδρομικών υπηρεσιών», προβλέπει το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο «περί ταχυδρομικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις», που παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, Δ. Ρέππας.

Ταυτόχρονα, με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θεσπίζει διαδικασίες - «εξπρές» για την αδειοδότηση και κατασκευή κεραιών κινητής τηλεφωνίας, πράξη που αποτελούσε χρόνια απαίτηση των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα η διαδικασία αδειοδότησης για την εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας μπορεί να διαρκέσει και 2 χρόνια ίσως και περισσότερο, «πρόβλημα» που το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υποδομών, έρχεται να επιλύσει, μειώνοντας τη χρονική διάρκεια αδειοδότησης στους τέσσερις μήνες.

Στο -10% οι αποδοχές στην Αγροτική Τράπεζα

Τη μείωση μισθών και των εργαζομένων στην Αγροτική Τράπεζα αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, υλοποιώντας την επιλογή της κυβέρνησης για συρρίκνωση της τράπεζας, στην προοπτική της ιδιωτικοποίησης και παράδοσής της σε ιδιωτικά κεφάλαια.

Η κυβερνητική απόφαση προβλέπει τη γενικευμένη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων με αμοιβές πάνω από 1.800 ευρώ το μήνα κατά 10%, ενώ ακυρώνονται 700 προσλήψεις που επρόκειτο να γίνουν μετά από διαγωνισμό της ΑΤΕ. Οι σχετικές θέσεις στην τράπεζα καταργούνται, ενώ σύμφωνα με την κυβερνητική ανακοίνωση όσοι είχαν πετύχει στο διαγωνισμό θα μεταφερθούν στο ΙΚΑ.

Η σπουδή των κυβερνώντων να σαρώσουν ολοκληρωτικά τα εισοδήματα των εργαζομένων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση λόγος γίνεται για ένα πιστωτικό ίδρυμα που, παρά τις τεράστιες επισφάλειες που έχει λόγω της κυβερνητικής πολιτικής, εξακολουθεί να έχει θετικά αποτελέσματα χρήσεων, που για τα τελευταία χρόνια είναι αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ