ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Εμπαιγμός με τα επαγγελματικά «δικαιώματα» των σπουδαστών

Ανακοίνωση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών «για τον εμπαιγμό των σπουδαστών ΤΕΙ, σε σχέση με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων»

Motion Team

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι τα Προεδρικά Διατάγματα για τα επαγγελματικά «δικαιώματα» αποφοίτων σε 23 ειδικότητες ΤΕΙ και 2 ειδικότητες Πανεπιστημίων είναι, σχεδόν, έτοιμα. Εστάλησαν στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης και στη συνέχεια θα προωθηθούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, σε αναλυτική ανακοίνωσή του, για το θέμα τονίζει:

«Κατά τη λαϊκή παροιμία "σφάξε με, αγά μου ν' αγιάσω...", η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έρχεται σήμερα να μοιράσει τάχα επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους των ΤΕΙ. Εμπαίζουν τους νέους ανθρώπους ότι θα αντικαταστήσουν την κόλαση της ανεργίας με τη "Γη της Επαγγελίας". ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, πλουτοκρατία όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν αυτοί που, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, αναγνώρισαν τα επαγγελματικά προσόντα στα ψευτοκολέγια, ενσωμάτωσαν την οδηγία της ΕΕ για το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους, για να προσφέρουν στις επιχειρήσεις φτηνούς, ανασφάλιστους εργαζόμενους, με ψαλιδισμένα όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, δεν αφήνουν όρθιο ούτε ένα λαϊκό δικαίωμα, καταργούν τις συλλογικές κλαδικές συμβάσεις εργασίας, παραδίδουν τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις στο έλεος των αφεντικών, απελευθερώνουν τις απολύσεις, τσακίζουν τους μισθούς και τις συντάξεις, βγάζουν στο σφυρί Υγεία και Παιδεία. Κυβέρνηση, τρόικα και πλουτοκρατία φέρνουν το μεροκάματο της Κίνας ως προοπτική για τη νέα φουρνιά των εργαζομένων και από την άλλη τάχα δίνουν "επαγγελματικά δικαιώματα".

Εμπαιγμός και κοροϊδία!

Αποτελεί εμπαιγμό χειρίστου είδους η δήθεν αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων. Πρόκειται στην πραγματικότητα για καταγραφή ευχών εν είδει Προεδρικών Διαταγμάτων. Το δικαίωμα στη δουλειά θα είναι πάντα στα χέρια των αφεντικών, μέσα από το Πλαίσιο των επαγγελματικών προσόντων και τον εκβιασμό της ανεργίας. Στοχεύουν να παραπλανήσουν τους σπουδαστές ότι με ένα Προεδρικό Διάταγμα μπορεί να δοθεί διέξοδος στο οξυμένο πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα τα φτωχά νέα παιδιά, οι απόφοιτοι των ΤΕΙ. Αναφέρεται, άλλωστε, και στα περιβόητα Προεδρικά Διατάγματα, κάνουν αναφορά τα ίδια τα κανάλια και οι εφημερίδες τους: προτού βγεις στο κυνήγι ακόμα και αυτής της κουτσουρεμένης δουλειάς, θα περνάς από πιστοποίηση και εξετάσεις, θα αξιολογείσαι με βάση τις ψευτοκαταρτίσεις που έχεις μαζέψει και ακριβοπληρώσει. Θα πρέπει να δώσεις απλήρωτη και φτηνή εργασία στις επιχειρήσεις, να σκοτώνεσαι στη δουλειά για να αγοράσεις, πιθανά και κάποτε, το εισιτήριο για το επάγγελμα.

Γέλιο και οργή προκαλεί το "δικαίωμα ευρείας επαγγελματικής δραστηριοποίησης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα" που υποτίθεται πως διασφαλίζεται με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Ας μας απαντήσουν οι παρατάξεις των ΠΑΣΠ - ΔΑΠ που ζητωκραυγάζουν:

  • Είναι ή δεν είναι τα κόμματά τους που συναποφασίζουν με την ΕΕ, τους άλλους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΔΝΤ, Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα) για τις απολύσεις και το τσάκισμα των μισθών και στο δημόσιο τομέα, για την υπεροχή των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων, για το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ;
  • Είναι ή δεν είναι αυτοί που συντάσσονται με το δίλημμα "μείωση μισθών ή απολύσεις"; Ποια επαγγελματικά δικαιώματα θα σώσουν τους απόφοιτους Κλωστοϋφαντουργίας του ΤΕΙ, όταν η κλωστοϋφαντουργία και η μεταποίηση συνολικά αφανίζονται; Οταν δόθηκαν απλόχερα κρατικές επιδοτήσεις στον Ομιλο Λαναρά, για να μεταφερθεί εκεί που θα βρει πιο φτηνά εργατικά χέρια, αφήνοντας χιλιάδες κόσμο άνεργο;
  • Οταν τα κόμματά τους συναινούν στο ξεπούλημα των λιμανιών και αεροδρομίων, όταν οδηγούν σε μαράζωμα τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, κάνουν πολιτική επιστράτευση στους δίκαιους αγώνες των ναυτεργατών, για ποια επαγγελματικά δικαιώματα των ναυπηγών, των τεχνολόγων αεροσκαφών θέλουν να μας μιλήσουν;
  • Οταν τα έργα υποδομής, οι δρόμοι, οι μελέτες περιβαλλοντικής αποκατάστασης γίνονται από 5 μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού, με ξένους εργαζόμενους που είναι φτηνότεροι (όπως προβλέπει η Οδηγία Μπολκενστάιν και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων), είναι ή δεν είναι εμπαιγμός να λένε πως θα μοιράζεται δίκαια και σε όλους η πίτα;
  • Ποιο επαγγελματικό δικαίωμα, ποιο Προεδρικό Διάταγμα μπορεί να δώσει δουλειά στα επαγγέλματα περιβάλλοντος, όταν η λεγόμενη "πράσινη ανάπτυξη" είναι το πεδίο ανταγωνισμού και το μεγάλο φαγοπότι μιας χούφτας πολυεθνικών;

Στο πλάι της κυβέρνησης και της ΝΔ, των παρατάξεών τους στα ΤΕΙ, παίζουν βρώμικο παιχνίδι οι Πρόεδροι των ΤΕΙ και η ΟΣΕΠ-ΤΕΙ. Ενώ έχουν πει "ναι" στις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και στο Πλαίσιο Προσόντων, δηλαδή στα πιστοποιητικά εκμετάλλευσης των αποφοίτων ΤΕΙ, παλεύουν τάχα για επαγγελματικά δικαιώματα. Δε διστάζουν να στρέψουν τους σπουδαστές ενάντια στους απόφοιτους των ΑΕΙ και της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Το ενδιαφέρον τους δεν είναι οι σπουδαστές και η προάσπιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων που, ούτως ή άλλως, δεν μπορούν να διασφαλιστούν, αλλά να γίνουν χαλίφηδες στη θέση του χαλίφη. Θέλουν τα ΤΕΙ ανταγωνιστικό μαγαζί στην τριτοβάθμια εκπαιδευτική αγορά. Δεν τους νοιάζει αν τα ΤΕΙ γίνουν ΙΕΚ, αρκεί να είναι προσαρμόσιμα στις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Ξεσηκωμός τώρα!
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ 15/12 ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ

Εχουν αποκαλυφθεί! Οποιος δίνει δήθεν σήμερα επαγγελματικά δικαιώματα, είναι υποκριτής! Βασική στρατηγική των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που τρόικα και κυβέρνηση επιτάσσουν είναι το άνοιγμα όλων των επαγγελμάτων. Σφραγίδες και υπογραφές, προνόμια συντεχνιακά θα 'ρθει να τα σαρώσει ο ανταγωνισμός και η ανάγκη των επιχειρήσεων για φτηνό εργατικό και επιστημονικό δυναμικό.

Να γυρίσουμε την πλάτη σε ΠΑΣΠ - ΔΑΠ που μας θέλουν φοβισμένους, που σκόπιμα καλλιεργούν αυταπάτες ότι δήθεν στο δρόμο της καπιταλιστικής ανάπτυξης μπορούμε να χωρέσουμε όλοι... Είναι ψέμα. Η ανάπτυξη ή θα είναι για το λαό ή για τα μονοπώλια.

Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών απαντάμε: Μαζί, από κοινού, τα παιδιά των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, με πτυχία των ΤΕΙ, των ΑΕΙ, των επαγγελματικών σχολών, είτε με απολυτήρια των ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ, καμία αναμονή, καμία αυταπάτη. Να συναντηθούμε στην οργάνωση της πάλης για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματά μας. Κοινό μέτωπο με το ταξικό εργατικό κίνημα, τους μικρούς επαγγελματίες, τη φτωχή αγροτιά, τις γυναίκες του μόχθου.

Ξέρουμε πως για να έχουμε δουλειά με δικαιώματα, απαιτείται μια άλλη ανάπτυξη από αυτήν που υπηρετεί τα μονοπώλια. Μια ανάπτυξη που θα στοχεύει στη λαϊκή ευημερία, θα αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, με άξονα το συμφέρον των ανθρώπων του μόχθου.

Να διεκδικήσουμε:

  • Το πτυχίο μοναδική προϋπόθεση για το επάγγελμα. Κατάργηση οποιασδήποτε μορφής εξετάσεων για την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος.
  • Οχι στο Πλαίσιο Προσόντων και στην αναγνώριση των κολεγίων.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Δημόσιες δωρεάν αναβαθμισμένες Επαγγελματικές Σχολές που θα παρέχουν υψηλού επιπέδου επαγγελματική μόρφωση, για όσα επαγγέλματα δεν απαιτούν πανεπιστημιακή ειδίκευση.
  • Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν, χωρίς τις αναχρονιστικές διακρίσεις σε πανεπιστημιακή και τεχνολογική».
Νέοι Γραμματείς στις ΕΠ Πελοποννήσου και ΒΔ Ελλάδας

Σε πρόσφατη συνεδρίασή της, η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ εξέλεξε νέο Γραμματέα της τον σ. Δημήτρη Τζαβάρα στη θέση του σ. Κώστα Μπάτσικα, ο οποίος εκλέχθηκε Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας, αντικαθιστώντας την σ. Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, που θα αναλάβει άλλα κομματικά καθήκοντα.

Με τους απολυμένους του ΜΕΤΡΟ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 4 μ.μ., με τους απολυμένους στο ΜΕΤΡΟ. Η συνάντηση θα γίνει στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος, στον Περισσό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ