ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 2 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
Καμπάνια της ΚΝΕ για την οργάνωση της εργαζόμενης νεολαίας

Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Μαρούπα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, σχετικά με την πεντάμηνη καμπάνια της ΚΝΕ για την οργάνωση της νεολαίας σε χώρους δουλειάς και μαθητείας

Αφίσα από παλιότερη καμπάνια της ΚΝΕ για τους νέους εργαζόμενους
Αφίσα από παλιότερη καμπάνια της ΚΝΕ για τους νέους εργαζόμενους
-- Η ΚΝΕ ανακοίνωσε την περασμένη βδομάδα μια πεντάμηνη καμπάνια για την οργάνωση της εργαζόμενης νεολαίας στους χώρους δουλειάς, την οργάνωση των ανέργων των επαγγελματικών σχολών, την οργάνωση στις εργατικές λαϊκές συνοικίες. Ποιο είναι το περιεχόμενο και οι στόχοι της καμπάνιας;

-- Δεν είναι κάτι καινούριο για την ΚΝΕ να ασχολείται με τη δουλειά στην εργαζόμενη νεολαία. Υπάρχει πείρα έντονης παρέμβασης σε χώρους δουλειάς και σε χώρους μαθητείας. Με βάση τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του ΚΚΕ και του 10ου Συνεδρίου της ΚΝΕ, θέλουμε η εργατική τάξη, άρα και η εργαζόμενη νεολαία, να ετοιμαστεί για αποφασιστική σύγκρουση με τα μονοπώλια, για την ανατροπή της εξουσίας τους. Το καθήκον αυτό υπερβαίνει ένα καλύτερο επίπεδο συνδικαλιστικής οργάνωσης. Σε αυτό κοιτάζουμε πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα το επόμενο διάστημα.

Σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης απευθυνόμαστε στους νέους και νέες της ανεργίας, της υποαπασχόλησης, της ευέλικτης εργασίας, της διά βίου περιπλάνησης με μαθητεία, που δυσκολεύονται να κάνουν οικογένεια. Τους καλούμε να οργανώσουν την πάλη τους και να περάσουν στην αντεπίθεση, διεκδικώντας μια άλλη εξουσία.

Νέες δυνάμεις να μπουν μπροστά για να ζωντανέψουν τα σωματεία

Μας ενδιαφέρει, μέσα απ' αυτήν την καμπάνια οι νέοι και οι νέες εργαζόμενοι, η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, να οργανωθούν, να συσπειρωθούν γύρω απ' το Κόμμα τους, το ΚΚΕ, γύρω απ' τη νεολαία του, την ΚΝΕ. Μας ενδιαφέρει να μπουν στα σωματεία τους, όχι για μια επιπλέον καταγραφή σε μητρώα, αλλά ως δυνάμεις που θα μπουν μπροστά για να ζωντανέψουν τα σωματεία, ειδικά εκεί που πλειοψηφούν οι ταξικές δυνάμεις, που θα μπουν μπροστά να φτιάξουν σωματειακές επιτροπές σε μεγάλους χώρους δουλειάς. Που θα φτιάξουν επιτροπές του ΠΑΜΕ, θα δώσουν την κόντρα με τον εργοδοτικό συνδικαλισμό. Που θα πρωτοστατήσουν για να φτιαχτεί σωματείο εκεί που δεν υπάρχει.

-- Είναι πολύ μικρό το ποσοστό των εργαζομένων που είναι οργανωμένοι στα σωματεία. Πώς αντιμετωπίζετε αυτό το γεγονός;

-- Είναι εμπόδιο ο χαμηλός βαθμός οργάνωσης. Είναι πάγιο στοιχείο της δουλειάς μας να γράφεται ο κόσμος στα σωματεία και πρωτοστατούν οι κομμουνιστές σε αυτό. Στόχος μας είναι, όμως, όχι μόνο να μπαίνει ένας κόσμος στο σωματείο, αλλά ενεργά να συμμετέχει, να οργανώνει την πάλη, να οργανώνει τον περίγυρό του. Θέλουμε το μέλος της ΚΝΕ, ο οπαδός της ΚΝΕ, ειδικά σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, να οργανώνει γύρω του πυρήνες, να οργανώνει εστίες αντίστασης και πάλης.

Σημαντική παρακαταθήκη η περσινή χρονιά

Υπάρχει παρακαταθήκη σημαντική από την περσινή χρονιά. Είχαμε πολλές απεργίες πανελλαδικές, είχαμε απεργίες σε μια σειρά από κλάδους. Δείχνει ότι υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες και συνάμα σοβαρές δυσκολίες. Τι είδους δυσκολίες υπάρχουν; Υπάρχει κόσμος που βλέπει με επιφύλαξη το να οργανωθεί στο συνδικάτο. Γιατί; Γιατί έχει ταυτίσει τα σωματεία με τις ξεπουλημένες και συμβιβασμένες ηγεσίες, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Αυτός ο κόσμος έχει δίκιο να σιχτιρίζει τις ηγεσίες, αλλά δεν έχει, όμως, δίκιο να μένει σπίτι του, να μένει μοναχός αυτός και τα προβλήματά του μέσα στο σπίτι και, από την άλλη, η πολιτική που εφαρμόζεται να τον χτυπάει από όλες τις μεριές.

Είναι και ο αντικομμουνισμός και η επίθεση στο ΠΑΜΕ. Την προηγούμενη χρονιά υπήρχαν διαφόρων ειδών συκοφαντίες, από την επίθεση για το πανό στην Ακρόπολη, για την απεργία στο λιμάνι κ.ά. Είναι η δράση των άλλων δυνάμεων και του οπορτουνισμού που προσπαθεί να θολώσει τα νερά και σπέρνει την απογοήτευση. Π.χ., εμφανίζεται ένα συντονιστικό πρωτοβάθμιων σωματείων και συσπειρώνονται δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΥΡΙΖΑ κ.λπ. Εως τώρα συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και κατηγορούσαν το ΠΑΜΕ για διασπαστή, τώρα λένε ούτε ΠΑΜΕ, ούτε ΓΣΕΕ. Στην ουσία, πάλι κόντρα στο ΠΑΜΕ. Φυσικά έχουμε μια σειρά από τρικλοποδιές που βάζει η κυβέρνηση, που δυσκολεύει έναν κόσμο που έχει μικρή κοινωνική πείρα, π.χ. με προβοκάτσιες όπως στη «Μαρφίν».

Βέβαια, υπάρχουν και δυνατότητες σε μια σειρά από χώρους, που η δράση των κομμουνιστών ήταν πιο έντονη, όπου και οι ΚΝίτες συνέβαλαν, για να φτιαχτούν πυρήνες εργαζομένων. Εκεί πέρα είχαμε αποτελέσματα σε οργάνωση, σε σωματειακές επιτροπές. Ηταν, επίσης, καθοριστικό το γεγονός πως η ΚΝΕ δεν έδειξε κανένα συμβιβασμό με το φαινόμενο της απεργοσπασίας και το κύρος των μελών της - που είναι ήδη υψηλό λόγω του κύρους του Κόμματος - το ανέβασε ένα μπόι πιο ψηλά στα μάτια των εργαζομένων.

Πολύμορφες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις

-- Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα της πεντάμηνης καμπάνιας; Με ποιους τρόπους θα ανοίξετε τα ζητήματα της οργάνωσης της νεολαίας;

-- Οι Οργανώσεις έχουν αρχίσει και προετοιμάζουν την καμπάνια. Πέρα απ' τις κεντρικές πρωτοβουλίες (αφίσα, προκήρυξη) και εκδηλώσεις, σε εκατοντάδες χώρους δουλειάς θα οργανωθούν συσκέψεις της ΚΝΕ, γύρω απ' την πρόταση διεξόδου του Κόμματος, προβολή του σοσιαλισμού και των κατακτήσεών του, προβολή της αντίληψής μας για το σοσιαλισμό, βιβλιοπαρουσιάσεις, περιοδείες σε χώρους δουλειάς. Γενικά θα γίνουν πολύμορφες πολιτικές, πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Φυσικά, όλη αυτή η δραστηριότητα δε θα είναι ξεκομμένη απ' την ταξική πάλη που θα αναπτύσσεται. Βρισκόμαστε μέσα στον κυκλώνα της κρίσης, η ζωή της νέας βάρδιας της εργατικής διαμορφώνεται δυσοίωνη. Θα μπούμε μπροστά σε αγώνες στην πάλη για τα προβλήματα που έχει ο κόσμος, στις απεργιακές κινητοποιήσεις που σίγουρα θα έχουμε και φυσικά στον καλύτερο βαθμό οργάνωσης της νέας βάρδιας της εργατικής τάξης.

Πρωτοβουλίες στους χώρους μαθητείας

Από εκεί και πέρα πρωτοβουλίες αντίστοιχες θα πάρουμε και μέσα στους χώρους μαθητείας που η νέα βάρδια της εργατικής τάξης παλεύει να πάρει ένα χαρτί, που δεν ξέρει τι αντίκρισμα θα έχει. Είναι παιδιά από πιο βασανισμένες οικογένειες, από εργατικές λαϊκές οικογένειες. Εχουμε πείρα από παρεμβάσεις μας και το προηγούμενο διάστημα.

Για παράδειγμα, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), η δραστηριότητα που ανέπτυξαν τα ίδια τα ταξικά σωματεία και το Κόμμα για τα προβλήματα που έχουν οι σπουδαστές, αλλά και την απεργία στο λιμάνι με την παρακαταθήκη που άφησε, έγινε αντικείμενο συζήτησης. Εχουμε απαίτηση απ' τους σπουδαστές της ΑΕΝ, τους αυριανούς ναυτεργάτες να μπουν μπροστά στην πάλη, να οργανωθούν. Πρόκειται, παράλληλα, όμως για ένα χώρο όπου το εφοπλιστικό κεφάλαιο συκοφαντεί συνεχώς τα ταξικά σωματεία.

-- Με τη συνεχή επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων αρκετές εργατικές λαϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν, ήδη, εκρηκτικά οικονομικά προβλήματα. Το ΚΚΕ έχει και πρόταση πάλης για μέτρα ανακούφισης. Πώς οργανώνεται ο αγώνας και σε αυτήν την κατεύθυνση;

-- Παλεύουμε για μέτρα ανακούφισης για την εργατική λαϊκή οικογένεια, για τα παιδιά της. Υπάρχει κόσμος που του κόβεται το ρεύμα ή το νερό, δε μένουμε αδιάφοροι. Επίσης, πρέπει να γίνει προσπάθεια οι άνεργοι να οργανώσουν την πάλη τους. Υπάρχουν παραδείγματα σωματείων που οργανώνουν τη δουλειά στους ανέργους, π.χ. το Σωματείο του Μετάλλου Πειραιά, τα ναυτεργατικά σωματεία. Διεκδικούν μέτρα ανακούφισης κ.λπ.

Αυτά φυσικά τα διεκδικούμε, αλλά σήμερα αντικειμενικά τα περιθώρια που έχουν οι αγώνες, που δεν αντιπαρατίθενται με την εξουσία των μονοπωλίων και δεν βάζουν θέμα ανατροπής της, είναι μικρά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το κεφάλαιο έχει το μονόδρομό του, για να διασφαλίσει τα κέρδη του, και η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα έχουν το δικό τους μονόδρομο και είναι η ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου. Αυτό με το λαό στη γωνία, με την εργατική τάξη στη γωνία δεν γίνεται. Δεν έχει δοθεί ποτέ καμία λύση σε κανένα πρόβλημα με το λαό στη γωνία. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να το περάσουμε με αυτήν την καμπάνια και οι νέοι εργαζόμενοι να μπουν στον αγώνα, να πάρουν θέση με τους νέους κομμουνιστές και με το ταξικό εργατικό κίνημα.

Οι νέοι εργαζόμενοι να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους

Γενικά, υπάρχει μια συνολικότερη προσπάθεια να σπρώχνουν τον κόσμο σε αποχή και απάθεια, δηλαδή σε αποχή και σε απάθεια απ' την ταξική πάλη. Είναι εμπόδιο ότι σήμερα η νεολαία δεν πιστεύει ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ότι υπάρχει διέξοδος, ότι μπορούμε να ζούμε έξω απ' αυτήν την καπιταλιστική βαρβαρότητα, ότι δεν έχει πίστη στην προοπτική του σοσιαλισμού. Εμείς τι θέλουμε να πούμε και μέσα απ' αυτήν την καμπάνια; Αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν είναι μονόδρομος και η καπιταλιστική κρίση δείχνει ότι το σύστημα έχει σαπίσει. Θέλουμε να πούμε στους νέους εργαζόμενους να μην πιστεύουν στα διάφορα ψέματα που αναπαράγουν διάφοροι για το χαρακτήρα της κρίσης.

Καλούμε τους νέους εργαζόμενους να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους, να δουν ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν δυνατότητες να έχουν έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης. Εχουμε πλουτοπαραγωγικές πηγές, έχουμε σε κάποιους κλάδους στρατηγικής σημασίας συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, έχουμε έμπειρο και πολυάριθμο εργατικό δυναμικό, τεχνικό δυναμικό, επιστημονικό δυναμικό και μπορεί η εργατική τάξη να στεριώσει τη δική της εξουσία. Στην καμπάνια της ΚΝΕ η προβολή της πολιτικής πρότασης του Κόμματος, η προβολή του σοσιαλισμού, θα είναι βασικό στοιχείο της δουλειάς.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ