ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 2 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Ο αμερικανικός στόλος στην Κεντρική Αμερική

Η συμφωνία για ελλιμενισμό πλοίων στην Κόστα Ρίκα, με το πρόσχημα της «συνεργασίας για την καταπολέμηση των ναρκωτικών», κλιμακώνει την ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στην περιοχή

Τα αμερικάνικα πλοία στην Κεντρική Αμερική
Τα αμερικάνικα πλοία στην Κεντρική Αμερική
Μετά από την παραχώρηση του Κογκρέσου της Κόστα Ρίκα, την 1η του Ιούλη το 2010, για χρήση των ακτών της χώρας από στρατεύματα των ΗΠΑ, τη δεύτερη βδομάδα του Δεκέμβρη εγκρίθηκε εκ νέου μία άδεια για 46 πολεμικά πλοία, 42 ελικόπτερα και πάνω από 4.000 στρατιώτες να περιπολούν τις ακτές της χώρας.

Με πρόφαση μια «βοήθεια» για τον υποτιθέμενο πόλεμο κατά του εμπορίου ναρκωτικών, το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας της Κόστα Ρίκα έστειλε ένα μήνυμα στο Κογκρέσο, ζητώντας να εγκριθεί αυτή η άδεια για το 2011, όπως έγινε και για το 2010. Η παραπάνω άδεια θα ισχύει από την 1η του Γενάρη μέχρι τις 30 του Ιούνη του 2011 και συμπεριλαμβάνει «τον ελλιμενισμό πλοίων, την παραμονή σε λιμάνι της χώρας και απόβαση των πληρωμάτων των πλοίων της ακτοφυλακής των ΗΠΑ», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελ Παΐς» της Κόστα Ρίκα. Αναφέρεται ότι αυτή η τεράστια ναυτική δύναμη θα «αναπτύξει επιχειρήσεις ενάντια, υποτίθεται, στο «εμπόριο ναρκωτικών σε στήριξη της Εθνικής Υπηρεσίας Ακτοφυλακής και των υπόλοιπων αρχών της Κόστα Ρίκα».

Να θυμίσουμε εδώ ότι, εδώ και δέκα χρόνια υπάρχει «Συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κόστα Ρίκα και της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη συνεργασία στην καταπολέμηση του απαγορευμένου εμπορίου» που εγκρίθηκε με το νόμο 7929 στις 6 του Οκτώβρη το 1999, και η οποία ανανεώνεται συνεχώς από το 2000, σύμφωνα με την οποία οι ΗΠΑ παρέχουν στην Κόστα Ρίκα πληροφορίες που έχουν συλλέξει μέσω ηλεκτρονικής και ναυτικής περιπολίας για παρουσία στον εναέριο χώρο και στα χωρικά της ύδατα, ύποπτων πλοίων και αεροπλάνων. Η έγκριση του Κογκρέσου τον περασμένο Ιούλη, όμως, για άδεια απόβασης των πλοίων και πεζοναυτών ΗΠΑ, πήγαινε πολύ πιο πέρα από την παραπάνω συμφωνία, καθώς σε αυτήν την άδεια προσδιορίζεται ότι το στρατιωτικό προσωπικό των ΗΠΑ θα μπορεί να απολαμβάνει «ελευθερία κινήσεων και το δικαίωμα να πραγματοποιεί δραστηριότητες που θα θεωρεί αναγκαίες για την εκπλήρωση της αποστολής τους». Ενώ οι στρατιώτες τους θα απολαμβάνουν πλήρη ατιμωρησία σε περίπτωση διάπραξης κάποιου εγκλήματος, αφού θα δικάζονται στις ΗΠΑ σύμφωνα με τους νόμους της χώρας τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σύνταγμα της Κόστα Ρίκα απαγορεύει την παρουσία ένοπλων δυνάμεων στο έδαφός της και κηρύσσει τη χώρα σε ζώνη ειρήνης, ενώ δεν υπάρχουν ούτε καν δικές της Ενοπλες Δυνάμεις. Ετσι, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από το λαϊκό κίνημα που τη χαρακτήρισαν αντισυνταγματική που παραβιάζει την εθνική κυριαρχία. Πλήθος λαού συγκεντρώθηκε, την Δευτέρα 13 Δεκέμβρη, όταν συζητήθηκε και εγκρίθηκε η παραπάνω άδεια, μπροστά στο Κοινοβούλιο, διαμαρτυρόμενο για την στρατιωτικοποίηση της χώρας με την παρουσία πολεμικών πλοίων, πεζοναυτών και ελικοπτέρων σε εθνικά ύδατα και στο έδαφος της Κόστα Ρίκα.

Τα επιθετικά και υπονομευτικά σχέδια των ΗΠΑ για τις χώρες της Κεντρικής Αμερικής, της Καραϊβικής αλλά και γενικότερα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζονται ακάθεκτα. Καταρχήν, η επανενεργοποίηση το 2008 του 4ου αμερικανικού στόλου σε λατινο - αμερικάνικα ύδατα πάντα με πρόσχημα την καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών αλλά και της «τρομοκρατίας», ακολούθησε το πραξικόπημα στην Ονδούρα και περιλαμβάνει υπονόμευση χωρών και ενέργειες ανατροπής από «μη κυβερνητικές οργανώσεις» (όπως έχει ήδη καταγγελθεί από την Κούβα, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, τη Βολιβία και το Εκουαδόρ), οικονομικό πόλεμο και εγκατάσταση αμέτρητων στρατιωτικών βάσεων σε χώρες «φίλα προσκείμενες» και σημεία γεωστρατηγικής σημασίας. Στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, οι ΗΠΑ αύξησαν σημαντικά τη στρατιωτική τους παρουσία στα νησιά Αρούμπα και Κουρασάο, τα οποία βρίσκονται μόλις 70χλμ. από τις ακτές της Βενεζουέλα και όπου από το 1999 διατηρούν μικρές βάσεις προωθητικών επιχειρήσεων. Μετά την τραγωδία στην Αϊτή, τον περασμένο Γενάρη, οι ΗΠΑ έστειλαν πάνω από 20.000 στρατιώτες. Ακόμα μετά από έγκριση του πρώην Προέδρου της Κολομβίας του αντιδραστικού Αλβαρο Ουρίμπε, βορειοαμερικανοί στρατιώτες μπορούν να χρησιμοποιούν 7 βάσεις της χώρας. Σειρά είχε ο Παναμάς όπου εγκαταστάθηκαν 11 θύλακες και τελευταία η Κόστα Ρίκα με την ανανέωση μέχρι τον Ιούνη του 2011 της άδειας σε στρατεύματα των ΗΠΑ να περιπολούν τις ακτές της χώρας. Ολα αυτά τα στοιχεία ότι η συγκεκριμένη περιοχή θα βρεθεί και το 2011 στην αιχμή των απειλών του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ αλλά και της ΕΕ, που αναπτύσσει υπονομευτική δραστηριότητα στην περιοχή.


Γ.ΚΑΡ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ