ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Συγκροτήθηκε Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα
  • Εκπρόσωποι από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών θα συντονίζουν την αγωνιστική δράση για την προστασία της λαϊκής οικογένειας
  • Πρώτη αγωνιστική πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής αποτελούν οι σημερινές πικετοφορίες στις 6 το απόγευμα, σε Αγ. Αντώνη και Ανθούπολη

Στο πάνελ κάθονται από αριστερά: Γιώργος Καταχανάς, Δημήτρης Σωτηριάδης, Γιώτα Κολοβού, Ευαγγελία Πρίφτη. Στο βήμα ο Πάρης Αναγνώστου
Στο πάνελ κάθονται από αριστερά: Γιώργος Καταχανάς, Δημήτρης Σωτηριάδης, Γιώτα Κολοβού, Ευαγγελία Πρίφτη. Στο βήμα ο Πάρης Αναγνώστου
Δεκαπενταμελή Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα, με εκπροσώπους από το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ, το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Περιστερίου - μέλος ΟΓΕ, που θα συντονίζει την αγωνιστική δράση για την προστασία της λαϊκής οικογένειας από τη φτώχεια και την εξαθλίωση, στην οποία οδηγεί η πολιτική του Μνημονίου κυβέρνησης - τρόικας, συγκροτήθηκε στο Περιστέρι - η πρώτη στην Αττική - προχτές Κυριακή, σε μια μαζική λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Εκθεσιακό Κέντρο Δήμου Περιστερίου.

Πρώτη αγωνιστική πρωτοβουλία της Λαϊκής Επιτροπής αποτελεί το κάλεσμα συμμετοχής στην πικετοφορία που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη, στις 6 το απόγευμα με αφετηρία τον Αγιο Αντώνη και την Ανθούπολη και θα προπαγανδίζει την αυριανή απεργία.

Κεντρικός ομιλητής της λαϊκής συνέλευσης ήταν ο Γιώργος Καταχανάς, μέλος της Γραμματείας Αθήνας του ΠΑΜΕ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Τα μέτρα της κυβέρνησης, της τρόικας και του μεγάλου κεφαλαίου οδηγούν στην ανεργία, στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στο κλείσιμο των μικροβιοτεχνιών, των μικρομάγαζων στην πόλη μας. Χιλιάδες άνθρωποι συνδημότες μας συνωστίζονται στον ΟΑΕΔ για τα κουτσουρεμένα επιδόματα ανεργίας. Δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα, το νερό ο γείτονάς μας, ο συνάνθρωπός μας και από την άλλη με γιρλάντες και γυαλιστερά φωτάκια η δημοτική αρχή προσπαθεί να μας ξεγελάσει, βάζοντάς μας να ξαναπληρώσουμε τα φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Τα ΙΚΑ στις γειτονιές ουσιαστικά υπολειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού, με πιο τρανό παράδειγμα της Νέας Ζωής, βασανίζοντας χιλιάδες συνδημότες μας. Στα σχολεία, στα παιδιά μας, υποβαθμίζουν συνεχώς το επίπεδο μόρφωσής τους, συνωστίζοντάς τα σε υπεράριθμες αίθουσες με λειψές παροχές ως και της θέρμανσης τώρα που ο χειμώνας θεριεύει. Σας καλούμε να κάνουμε τώρα αυτό το βήμα. Αλλωστε η πορεία χιλιάδων χιλιομέτρων ξεκινά, να έτσι απλά, από ένα "βήμα" σπάζοντας το κουκούλι του ωχαδερφισμού, του φόβου, του μουδιάσματος, του από μόνοι μας τίποτε δεν μπορούμε να κάνουμε. Χρέος μας η συμμαχία των λαϊκών στρωμάτων».

Στον πόλεμο με τα μονοπώλια τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πάρουν τη σωστή θέση

Στιγμιότυπο από τη λαϊκή συνέλευση στο Περιστέρι
Στιγμιότυπο από τη λαϊκή συνέλευση στο Περιστέρι
Ο Χρήστος Κατσώτης, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Είναι υποχρέωσή μας όλων όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ να προχωρήσουμε με εμπιστοσύνη στα λαϊκά στρώματα, στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους, στους νέους, στις γυναίκες, στους φτωχούς αγρότες. Στόχος αυτής της Λαϊκής Επιτροπής είναι να δυναμώσει την πάλη στις γειτονιές, να οργανώσει τα λαϊκά στρώματα στα σωματεία τους, στις ενώσεις των αυτοαπασχολουμένων, στους συλλόγους των φοιτητών μέσα από το ΜΑΣ και να οργανώσουν αγώνες σε κάθε γειτονιά και συντονισμένα σε όλη την πόλη, σε όλη την Αθήνα, σε όλη την Ελλάδα. Εχουμε πόλεμο που θα συνεχιστεί και σε αυτό τον πόλεμο δεν μπορεί κανείς από τα λαϊκά στρώματα να μένει ουδέτερος, παθητικός θεατής. Σε αυτό τον πόλεμο όλοι πρέπει να πάρουν τη σωστή θέση. Και εμείς θα πρέπει να είμαστε αυτοί που θα πρέπει να δείξουμε ποια είναι η σωστή θέση, ποιο είναι το σωστό χαράκωμα, για κάθε εργάτη, αυτοαπασχολούμενο, για όλους αυτούς που βασανίζονται από αυτή την επίθεση του μαύρου μετώπου κυβέρνησης - κεφαλαίου - τρόικας, ώστε με τον αγώνα μας να τραβήξουμε για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης που συμφέρει το λαό ενάντια στα μονοπώλια.

Εκ μέρους της ΠΑΣΕΒΕ το λόγο πήρε ο Δημήτρης Σωτηριάδης, που επισήμανε πως «σήμερα αποκτούμε την αναγκαία συγκρότηση για να ζωντανέψει η λαϊκή παρέμβαση, να συμβάλουμε στην ανάπτυξη των σωματείων, στη δημιουργία νέων όπου απαιτείται. Να οξύνουμε την ιδεολογικοπολιτική αντιπαράθεση με τις συμβιβασμένες και μονοπωλιακά προσανατολισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες».

Η Γιώτα Κολοβού, από το ΜΑΣ, ανέφερε πως «οι φοιτητές που βρέθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα στις πύλες των εργοστασίων, στους καταπέλτες των πλοίων, κατάλαβαν ολοκάθαρα πώς σφυρηλατείται η πραγματική συμμαχία των φοιτητών από λαϊκές οικογένειες με τους γονείς τους. Σήμερα, κάνουμε ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της οργάνωσης και της συμμαχίας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής».

Η Σοφία Καστριτσέα, από το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Περιστερίου, σημείωσε πως οι γυναίκες θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να πάρει σάρκα και οστά αυτή η πρωτοβουλία.

Παρεμβάσεις έγιναν και από τον κόσμο που συμμετείχε στη συνέλευση. Κοινός τόπος όλων των ομιλητών ήταν να μετουσιωθεί η αγανάκτηση του λαού σε οργανωμένο αγώνα, να ξεσηκωθεί τώρα ο λαός, να σημάνει γενικός συναγερμός ώστε να μη γυρίσει η ζωή των λαϊκών στρωμάτων στο επίπεδο που ήταν πριν 100 χρόνια.


ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Ψήφισαν για την εγκατάσταση της ΦΡΟΝΤΕΞ στον Πειραιά

Με τη θετική ψήφο των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. ψηφίστηκε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, η συμφωνία για την εγκατάσταση στην Ελλάδα του Επιχειρησιακού Γραφείου (ΕΓF) του ευρωενωσιακού οργανισμού FRONTEX στον Πειραιά. Αν η παρουσία του στην Ελλάδα είναι μία φορά απαράδεκτη (λόγω του κατασταλτικού, επεμβατικού χαρακτήρα του) η συμφωνία για την εγκατάσταση του ΕΓF είναι κατάπτυστη και αντίστοιχη των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί για τις αμερικάνικες βάσεις.

Ο FRONTEX είναι αστυνομικο-στρατιωτικός μηχανισμός καταστολής της μετανάστευσης στα εξωτερικά σύνορα των κρατών - μελών. Εμποδίζει τις εισροές μεταναστών «από περιοχές που υπήρξε ιμπεριαλιστική επέμβαση». Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα όπου εγκαθίσταται τέτοιο παράρτημα του FRONTEX, μετά από άοκνες προσπάθειες ΠΑΣΟΚ/ΝΔ. Η «Συμφωνία Εδρας» ήρθε προσχηματικά για κύρωση στην ελληνική Βουλή, εφόσον είχε υπογραφεί μεταξύ κυβέρνησης και FRONTEX ήδη από τις 2 Αυγούστου, ο FRONTEX ξεκίνησε να εγκαθίσταται την 1η Οκτώβρη στην έδρα του Λιμενικού Σώματος στον Πειραιά (ακτή Βασιλειάδη). Επικυρωμένη πλέον στη Βουλή από δυνάμεις του ευρωμονόδρομου προβλέπει τα εξής προκλητικά:

  • Η Ελλάδα προσφέρει δωρεάν τις εγκαταστάσεις και τα έξοδα για τις λειτουργικές δαπάνες στο ΕΓF στον Πειραιά. Δηλαδή, χρηματοδοτούν τα έξοδά του οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα.
  • Παραχωρείται στους απεσταλμένους του FRONTEX πλήρης ασυλία και απαραβίαστο των αρχείων τους. Απαλλάσσονται προκαταβολικά από οποιαδήποτε έρευνα, επίταξη, κατάσχεση και απαλλοτρίωση. Για ενδεχόμενη δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων, αρμόδια δεν θα είναι τα ελληνικά δικαστήρια, αλλά το Δικαστήριο της ΕΕ.
  • Το ΕΓF έχει νομική προσωπικότητα και ικανότητα, μπορεί να συνάπτει συμβάσεις, να αποκτά κινητή και ακίνητη περιουσία, να είναι διάδικος.
  • Οι ελληνικές αρχές δεν έχουν πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του, για τη δε ασφάλειά του αποκλειστικά υπεύθυνος είναι ο FRONTEX. Οι ελληνικές αρχές είναι αρμόδιες μόνο έξω από το ΕΓF και τον περιβάλλοντα χώρo, δηλαδή δεν μπαίνουν ούτε στο προαύλιο.
  • Τους παρέχεται όλη η υποδομή για να εγκαταστήσουν τα συστήματα παρακολούθησης και επικοινωνίας.
  • Σκάφη και αεροσκάφη τους ελλιμενίζονται και προσγειώνονται δωρεάν στα ελληνικά λιμάνια και αεροδρόμια. Καύσιμα, λιπαντικά, ανταλλακτικά τους απαλλάσσονται από ΦΠΑ.
  • Προβλέπεται ευρύτατη διπλωματική ασυλία και προνόμια για το προσωπικό του ΕΓF, έχει δηλαδή την αντιμετώπιση πρεσβείας.
  • Τα ελληνικά δικαστήρια δεν θα έχουν καμιά αρμοδιότητα, σε περίπτωση που υπάρξουν προβλήματα στην εφαρμογή της συμφωνίας. Ο αποκλεισμός τους δείχνει να ισχύει και στην περίπτωση που ξυλοκοπήσουν άνθρωπο εν ώρα υπηρεσίας ή εκτός όπως έγινε πριν λίγους μήνες στη Μυτιλήνη. Η διαφορά παραπέμπεται αόριστα σε «ειδική επιτροπή» που θα καθοριστεί από Ελλάδα και FROΝTEX. Σε περίπτωση αδυναμίας επίλυσης της διαφοράς εκεί, η διαφορά παραπέμπεται στο Δικαστήριο της ΕΕ, όχι στα ελληνικά δικαστήρια. Πρόκειται για καθαρό καθεστώς ετεροδικίας.

Η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη μιλώντας στη Βουλή επισήμανε ανάμεσα σε άλλα ότι σε μία περίοδο κρίσης για τους εργαζόμενους παρέχεται δωρεάν εγκατάσταση στις δυνάμεις του FRONTEX, με έξοδα του ελληνικού κράτους και με σειρά προκλητικών προνομίων. Πρόκειται για «καθεστώς χειρότερο από της Σούδας» επισήμανε, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι ο FRONTEX θα δρα ασύδοτα υπό καθεστώς πλήρους διπλωματικής ασυλίας, θα έχει απόλυτη ελευθερία δράσης και τήρησης αρχείων, η δε δράση των μελών του θα είναι εκτός της δικαιοδοσίας των ελληνικών δικαστηρίων!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ