ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μετακυλίουν στους αγρότες τα χρέη τους

Να μην πληρώσουν αγρότες και εργαζόμενοι τα σπασμένα

Την πολιτική της κυβέρνησης - τρόικας για φόρτωμα των βαρών και των επιπτώσεων της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, προωθεί η διοίκηση της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας (ΕΑΣ), επιχειρώντας να μετακυλίσει στους μικρομεσαίους αγρότες και στους συνεταιριστικούς υπαλλήλους, το βάρος των χρεών και των άλλων σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η συγκεκριμένη Ενωση.

Προβλήματα που δεν οφείλονται μόνο στη γενικότερη οικονομική κρίση - ούτε μόνο στην «αντισυνεταιριστική πολιτική» της Αγροτικής Τράπεζας, όπως ισχυρίζονται οι διοικούντες στην Ενωση - αλλά σχετίζονται και με την «οικονομική διαχείριση» που έκανε η διοίκηση τής εν λόγω συνεταιριστικής οργάνωσης, λειτουργώντας την ως μια, καθαρά, εμπορική - κερδοσκοπική επιχείρηση.

Οι «προτάσεις» για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων που έγιναν από μέλη της διοίκησης στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του περασμένου Σαββάτου - θα συζητηθούν, λεπτομερώς, σε νέα, έκτακτη Γενική Συνέλευση στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα - δείχνουν πολύ καθαρά πως στόχος είναι τα οικονομικά βάρη της Ενωσης και τα «αμαρτήματα» της διοίκησής της να τα πληρώσουν οι αγρότες της περιοχής και οι εργαζόμενοι στην ίδια τη συνεταιριστική οργάνωση.

Με δεδομένο, δε, ότι η Ενωση της Λάρισας είναι η μεγαλύτερη της χώρας, το παράδειγμά της αναμένεται ν' ακολουθήσουν και οι άλλες Ενώσεις που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα και αναζητούν «λύσεις».

Ανάμεσα, λοιπόν, στις «προτάσεις» που κατατέθηκαν από τη διοίκηση της ΕΑΣ, περιλαμβάνονται:

  • Η επιβολή τέλους 2% επί του τζίρου στα τιμολόγια πώλησης των αγροτικών προϊόντων, που θα πάει «υπέρ της ΕΑΣ».
  • Το κλείσιμο συνεταιριστικών μονάδων, όπως, π.χ., το εκκοκκιστήριο, το ελαιουργείο κ.ά.
  • Μισθολογικές περικοπές και απολύσεις εργαζομένων της Ενωσης, ο αριθμός των οποίων έχει αποδεκατισθεί, καθώς από 400 και πλέον που ήταν πριν δέκα χρόνια κατέβηκε στους 165.
Δική τους η επιλογή

Η «κακή κατάσταση» στα οικονομικά της ΕΑΣ είναι γνωστή, από καιρό, στους «παροικούντες τη Ιερουσαλήμ», αλλά η διοίκηση το παραδέχτηκε, δημοσίως, πριν λίγες μέρες όταν μίλησε για κίνδυνο «να μπει λουκέτο στην ΕΑΣ».

Οπως, αναφέρθηκε, εκ μέρους της διοίκησης, στη Γενική Συνέλευση, τρία είναι τα «νέα» προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν την Ενωση στο κλείσιμο:

* Το πολύ υψηλό επιτόκιο της ΑΤΕ (12% +2% τόκος υπερημερίας), για την επιστροφή του δανείου που πήραν οι Ενώσεις, το 2008, προκειμένου να εξοφλήσουν τους παραγωγούς δημητριακών.

* Η απόφαση της κυβέρνησης να μην ξαναδώσει απευθείας, φέτος, το έργο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης («δηλώσεις ΟΣΔΕ»), στις Ενώσεις, αλλά να προχωρήσει σε διαγωνισμό.

* Η ένταξη των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνεταιρισμών στην περαίωση.

Δεν είπαν, όμως, λέξη οι διοικούντες κατά της πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων, που έχει μετατρέψει τους συνεταιρισμούς σε εμπορικές επιχειρήσεις, ούτε, γενικότερα, κατά της αντιαγροτικής πολιτικής που ξεκληρίζει τους μικρομεσαίους αγρότες για να περάσει η γη και η παραγωγή στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και αγροτοβιομηχάνων.

Και πώς να πουν όταν αυτή την πολιτική υπηρετούν και ουδόλως ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών, παρά μόνο πώς θα τους «εκμεταλλευτούν» περισσότερο, ώστε να έχει η Ενωση «πλεονέκτημα» και να κερδίζει «πόντους» στον εμπορικό ανταγωνισμό της με τους ιδιώτες εμποροβιομήχανους.

Ούτε, βεβαίως, αναφέρθηκαν στις ευθύνες των διοικήσεων για το «οικονομικό χάλι» της Ενωσης, όπως, π.χ., για το ότι:

* Δέχτηκαν να πάρουν το δάνειο για τους παραγωγούς δημητριακών, προκειμένου να βοηθήσουν την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, που δεχόταν μεγάλη πίεση από τους αγρότες, οι οποίοι ζητούσαν αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος λόγων της «μεγάλης κατρακύλας» στις τιμές των προϊόντων τους.

* Παρέδωσαν οικόπεδο - φιλέτο, δίπλα στα γραφεία της Ενωσης, έκτασης 6.500 τ.μ., στο οποίο χτίστηκε εμπορικό κέντρο, («Gaea- lifestylecenter»), αλλά φαίνεται πως δεν πάει καλά και, τώρα, τρέχουν στους Κινέζους να τους «σώσουν».

* Ξεπούλησαν, «αντί πινακίου φακής», σε ιδιώτη την συνεταιριστική βιομηχανία γάλακτος, «Ολυμπος».

Πρόθυμοι υπηρέτες

Πρόθυμο και πιστό υπηρέτη της αντιαγροτικής πολιτικής χαρακτήρισαν τη διοίκηση της ΕΑΣ οι εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ που συμμετείχαν στη Γενική Συνέλευση και κατάφεραν να πάρουν το λόγο μέσα στο κλίμα αυταρχισμού, «ετσιθελισμού» και τρομοκρατίας που δημιούργησαν μέλη της διοίκησης, με στόχο να φιμώσουν κάθε αντίθετη προς τη δική τους θέση και άποψη.

Οι εκπρόσωποι του συνεπούς αγροτικού κινήματος σημείωσαν ότι η οι συγκεκριμένοι αγροτοσυνεταιριστές που ανήκουν στη ΝΔ, εκμεταλλευόμενοι το καλπονοθευτικό εκλογικό νόμο για τις συνεταιριστικές εκλογές (ενιαίο ψηφοδέλτιο), και με τους περισσότερους συνεταιρισμούς διαλυμένους και «σφραγίδες», κυριαρχούν απόλυτα στο ΔΣ της ΕΑΣ, πάνω από 10 χρόνια, μετατρέποντάς την ουσιαστικά σε κομματικό παραμάγαζο και σε αρένα για προσωπικές προβολές.

Τα τελευταία χρόνια, πρωτοστατούν σε «στημένους και «σικέ» αγώνες» που διαφήμιζαν την ΚΑΠ και την «ελεύθερη αγορά», μα στόχευαν στην υπονόμευση και την «αγωνιστική» κατάπνιξη των συλλαλητηρίων της ΠΑΣΥ.

Και υπογράμμισαν ότι για να γίνει ένα ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση αλλαγής αυτής της κατάστασης, πρέπει να αλλάξουν οι συσχετισμοί δύναμης στο αγροτικό και συνεταιριστικό κίνημα σε βάρος των συνεταιριστών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και υπέρ των δυνάμεων της ΠΑΣΥ.

Ζητήματα αιχμής

Σχετικά με συγκεκριμένα ζητήματα που τέθηκαν στη Γενική Συνέλευση, επεσήμαναν:

  • Να μη φορτωθούν στις πλάτες των αγροτών και των εργαζομένων, ούτε το βάρος του δανείου για τα δημητριακά, ούτε άλλα βάρη της Ενωσης.
  • Να παγώσουν τα χρέη της για όσο διαρκεί η οικονομική κρίση και να δανειοδοτηθεί η ΕΑΣ με χαμηλό επιτόκιο.
  • Να μην μπει τέλος για το συνεταιρισμό στα τιμολόγια πώλησης αγροτικών προϊόντων.
  • Να μη μειωθούν οι μισθοί των συνεταιριστικών υπαλλήλων και να μη γίνουν απολύσεις.
  • Να μην ξεπουληθούν και να μην κλείσουν συνεταιριστικές μονάδες.
  • Να μην πληρώσει κανένας αγρότης για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, γιατί αυτό είναι υποχρέωση του κράτους και επιπλέον αντίκειται και σε κανονισμούς της ΕΕ.
  • Να μην πληρώσει κανείς για την περαίωση, γιατί πρόκειται για φοροεισπρακτικό μέτρο.

Τέλος, κάλεσαν τους μικρομεσαίους αγρότες να συσπειρωθούν στο αγωνιστικό πλαίσιο της ΠΑΣΥ, κάνοντας την αρχή με τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια την Τετάρτη 15/12/2010, στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν, από κοινού, ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ.


Π.Ρ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Στο σκοτάδι όλο και περισσότερα εμπορικά

Εντονες διαστάσεις φαίνεται να παίρνει το φαινόμενο της διακοπής ηλεκτροδότησης μικρών εμπορικών καταστημάτων στον Πειραιά, από τη ΔΕΗ. Ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιά έστειλε επιστολή στον επικεφαλής της επιχείρησης Α. Ζερβό, με την οποία εκφράζει τον προβληματισμό του για το πλήθος των ημερήσιων εντολών αποκοπής και ζητά από τη ΔΕΗ «να επιδείξει τον κοινωνικό της ρόλο και να εξαντλήσει τα όρια της ανοχής της, μέσω διακανονισμών, για την αποφυγή δυσμενών καταστάσεων που επιβαρύνουν την ήδη καταπονημένη αγορά του Πειραιά».

Η ΔΕΗ απάντησε ότι δεν έχει αλλάξει σε τίποτα η πολιτική της στον Πειραιά και ακολουθείται η «συνήθης πρακτική για τους απλήρωτους λογαριασμούς», αλλά θα διερευνηθούν άμεσα όσα αναφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος και θα ενημερωθεί υπεύθυνα. Που σημαίνει ότι η ΔΕΗ ΑΕ και ο «κοινωνικός της ρόλος» δεν μπορεί να εκφράζεται, αλλά και να αναμένεται με όρους του παρελθόντος, όπου η ΔΕΗ ήταν μια αποκλειστικά δημόσια επιχείρηση. Αυτά συμβαίνουν όταν η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αντιμετωπίζεται ως... «αναπτυξιακή» πολιτική.

Μποναμάς στους καναλάρχες

Επειδή οι «φιλίες» δεν κρύβονται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε και ψηφίζει με το χαρακτήρα του «κατεπείγοντος» στη Βουλή, θυμήθηκε και το μποναμά που έχει τάξει στους καναλάρχες.

Πρόκειται για το φόρο 20% πάνω στις τηλεοπτικές διαφημίσεις, που οι ίδιοι ψήφισαν με το προηγούμενο φορολογικό νόμο αλλά στη συνέχεια «ξέχασαν» να τον εφαρμόσουν.

Τώρα, προφανώς για να μην υπάρξουν «παρεξηγήσεις», σπεύδουν να τον αναβάλουν για 2 χρόνια, δηλαδή για το 2013. Οπως λέμε, ζήσε Μάη μου...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ