ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /28
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τρεις μοναδικές παραστάσεις

Στις 29 και 30 Δεκέμβρη, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της ΚΝΕ για Παιδιά στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό

Τρεις θεατρικές παραστάσεις φτιαγμένες για παιδιά θα παρουσιαστούν στη διάρκεια του διήμερου Χριστουγεννιάτικου Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά που θα γίνει στις 29 και 30 Δεκέμβρη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στο Περισσό. «Ο μισοκοκοράκος» από το «Εργαστήρι Μαιρηβή», «Το πατζαράκι» σε σκηνοθεσία Ιρίνας Μπόικο και «Η μάγισσα Φρικαντέλλα που μισούσε τα κάλαντα», από θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

  • Το λαϊκό παραμύθι «Ο μισοκοκοράκος» από το «Εργαστήρι Μαιρηβή» θα παρουσιαστεί σε κουκλοθέατρο την Τετάρτη 29 Δεκέμβρη στις 7 το απόγευμα. Είναι η ιστορία ενός κόκορα που από τη φύση του είναι μικροκαμωμένος και καχεκτικός. Ζει σ' ένα φτωχικό σπιτικό μαζί με έναν καλοκάγαθο γέρο και μια γκρινιάρα γριά. Παρέα του μια κότα, που επειδή γεννάει αβγά, έχει την εύνοια της γριάς τσιγκούνας. Αντίθετα ο κόκορας θεωρείται άχρηστος και βάρος για τη γριά και παρά τη διαφωνία του γέρου, εκείνη επιμένει να τον διώξουν. Ετσι ο μισοκοκοράκος βρίσκεται μόνος στο δρόμο, ψάχνοντας την τύχη του. Καθώς περπατά αποδιωγμένος και στενοχωρημένος, βρίσκει ένα φλουρί! Ενθουσιασμένος παίρνει το δρόμο της επιστροφής. Από εδώ αρχίζει και η περιπέτειά του...

Οι κούκλες της παράστασης είναι μαρότες, ένα είδος κούκλας με εξαιρετική κίνηση και ζωντάνια. Η κάθε κούκλα είναι μοναδική, έχει πρόσωπο γλυπτό από ξυλοπολτό και τα άκρα είναι ξυλόγλυπτα. Οι κουκλοπαίχτες χειρίζονται την κούκλα με μηχανισμό, που βρίσκεται στο εσωτερικό του σώματός της και τα άκρα με συρμάτινα μπαστουνάκια, εξασφαλίζοντας έτσι με εξαιρετική ακρίβεια την απόδοση των κινήσεων του κάθε χαρακτήρα.

  • «Το πατζαράκι» σε σκηνοθεσία Ιρίνας Μπόικο παρουσιάζεται στις 30 Δεκέμβρη στις 18.30. Η υπόθεση έχει ως εξής: Μια φορά και έναν καιρό τρεις φίλοι ξεκίνησαν να πούνε ένα παραμύθι. Στην πορεία όμως τσακώθηκαν! Ποιο παραμύθι ήταν καλύτερο; Ενα τρομακτικό ή ένα τρυφερό; Και δεν θα γινότανε καν η παράσταση, αν δεν βοηθούσαν τα παιδιά! Εντεκα παιδιά από το κοινό θα ανεβούν στη σκηνή, θα φορέσουν τα ήδη έτοιμα κουστούμια και θα παίξουν μαζί με τους ηθοποιούς και τις κούκλες στην παράσταση, αφού κάνουν ειδική προετοιμασία πίσω από την σκηνή με έναν από τους ηθοποιούς! Απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 3-6 ετών.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη παράσταση, στην οποία ουσιαστικά πρωταγωνιστούν 11 παιδιά από το κοινό, τα οποία υποδύονται 11 βασικούς ρόλους του έργου! Μαζί τους ένα σκιάχτρο, 2 ηθοποιοί και ένα πατζαράκι που μεγαλώνει καθ' όλη τη διάρκεια της παράστασης... τόσο πολύ που χρειάζεται διαρκώς η βοήθεια των θεατών για να συνεχιστεί η ιστορία!

  • «Η μάγισσα Φρικαντέλλα που μισούσε τα κάλαντα», μία παραγωγή της ΚΝΕ, βασισμένη στο παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 30 Δεκέμβρη στις 12 το μεσημέρι. Η μάγισσα Φρικαντέλλα μισεί οτιδήποτε καλό(!), δεν πάει στην Καλαμάτα, αλλά στην Κακαμάτα και δεν πίνει πορτοκαλάδα, αλλά πορτοκακάδα... Μα πάνω από όλα μισεί τα κάλαντα. Τα παιδιά όμως αναλαμβάνουν να της αλλάξουν γνώμη... τραγουδώντας της παραδοσιακά κάλαντα από όλη την Ελλάδα!
Ολόκληρο το πρόγραμμα του διημέρου

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, η είσοδος στις οποίες είναι ελεύθερη, έχει ως εξής:

  • Τετάρτη 29 Δεκέμβρη:

10.00-13.00 Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο

11.30 Προβολή ταινίας «Μια ιστορία για τον Αϊ-Βασίλη»

17.00-20.00 Εργαστήριο πηλού

17.30 Σύσκεψη γονέων με κομμουνιστές δασκάλους και νηπιαγωγούς. Προβολή ταινίας «Ενα παραμύθι για δύο κουνουπάκια»

19.00 Κουκλοθέατρο «Ο μισοκοκοράκος» από το εργαστήρι Μαιρηβή

  • Πέμπτη 30 Δεκέμβρη:

10.00-13.00 και 17.00-20.00 Εργαστήρι κούκλας - κουκλοθέατρο

11.30 Παραμύθι

12.00 «Η μάγισσα Φρικαντέλα που μισούσε τα κάλαντα» (από ομάδα της ΚΝΕ)

18.30 Θέατρο «Το πατζαράκι» σε σκηνοθεσία Ιρίνας Μπόικο

19.30 Παιδικό πάρτι.


Ποικίλες εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ηλείας της ΚΝΕ και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ηλείας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο της ανάδειξης ιστορικών γεγονότων την περίοδο του εμφυλίου πολέμου, που επιβεβαιώνουν ότι η λαϊκή παιδεία και η γνώση είναι αναπόσπαστα δεμένες με την εξουσία της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, καλεί σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Δεκέμβρη, στην Ανδρίτσαινα.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

Επίσκεψη στη βιβλιοθήκη 10 π.μ., ξενάγηση από τον Τρύφωνα Αθανασόπουλο, δήμαρχο Ανδρίτσαινας. Στη συνέχεια ανάγνωση κειμένων από το βιβλίο του Α. Καμαρινού για το ΔΣΕ Πελοποννήσου και από το περιοδικό «Νέα Γενιά» της ΕΠΟΝ (που έχει επανεκδοθεί σε δυο τόμους από τη «Σύγχρονη Εποχή»). Την κεντρική ομιλία θα κάνει ο Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της ΕΠ Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Εκθέσεις βιβλίου

Εκθέσεις βιβλίου διοργανώνουν τα Νομαρχιακά Συμβούλια της ΚΝΕ στη Βορειοδυτική Ελλάδα από 14 έως και 19 Δεκέμβρη, μέσα από τις οποίες επιδιώκεται η μαζική διάδοση του πολιτικού ιστορικού βιβλίου, των εκδόσεων του ΚΚΕ και της ΚΟΜΕΠ. Οι εκθέσεις θα λειτουργούν στις παρακάτω πόλεις και ημερομηνίες:

Κέρκυρα, 14 έως 17 Δεκέμβρη, στο Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου. Αρτα, 16 έως 18 Δεκέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο. Αγρίνιο, 16 έως 19 Δεκέμβρη, στο στέκι νεολαίας Εργατικού Κέντρου. Γιάννενα, 16 έως 19 Δεκέμβρη, στα γραφεία του ΚΚΕ. Λευκάδα, 16 έως 19 Δεκέμβρη, στο Εργατικό Κέντρο. Οι ώρες λειτουργίας όλων των εκθέσεων είναι 10 π.μ.-1 μ.μ. και 6 μ.μ.-9 μ.μ.

Αλλες εκδηλώσεις
  • Παρασκευή 17 Δεκέμβρη: Στην Κέρκυρα, στις 8.30 μ.μ., στο Ιστορικό Τμήμα του Ιονίου Πανεπιστημίου, εκδήλωση με θέμα «Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος μέσα από τα σχολικά βιβλία».
  • Σάββατο 18 Δεκέμβρη: Στη Λευκάδα, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο με θέμα «66 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944». Ομιλητής ο Δημήτρης Λιάσκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
  • Σάββατο 18 Δεκέμβρη: Στην Αρτα, στη 1 το μεσημέρι, στο Εργατικό Κέντρο με θέμα «66 χρόνια από τον ηρωικό Δεκέμβρη του 1944». Ομιλητής ο Δημήτρης Κώτσης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
  • Κυριακή 19 Δεκέμβρη: Στο Καλπάκι Ιωαννίνων, στις 11 π.μ., με θέμα «ΟΚΝΕ πρωτοπόρα οργάνωση νεολαίας. Οι αλύγιστοι του Καλπακίου». Ομιλητής ο Τάσος Αντωνίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ