ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα το χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ για παιδιά
  • Στις 5.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, η έναρξη των εκδηλώσεων
  • Την επόμενη βδομάδα, στις 29 και 30 Δεκέμβρη, γίνεται το αντίστοιχο φεστιβάλ για παιδιά που διοργανώνει η ΚΝΕ στην Αθήνα

Σήμερα Τετάρτη, στις 5.30 μ.μ., στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται το «χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ για παιδιά», που διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και οι Οργανώσεις Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ. Φεστιβάλ σημαίνει πολιτισμός, τραγούδι, χορός, συλλογική δράση και ψυχαγωγία και σήμερα δένεται με το παιδικό γέλιο και το παιχνίδι. Αυτή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ επιδιώκει να φέρει στο προσκήνιο τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις σημερινές συνθήκες τα νέα ζευγάρια, οι εργατικές λαϊκές οικογένειες, τις επιπτώσεις που έχουν στα παιδιά τους, αλλά και τη διέξοδο που προτείνει το ΚΚΕ.

Στις μέρες μας, που τα μικρά παιδιά βομβαρδίζονται από την υποκουλτούρα των πολυεθνικών, οι ομάδες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ανέλαβαν να οργανώσουν και να στήσουν αυτό το διαφορετικό φεστιβάλ. Εβαλαν όλη τους τη φαντασία και το μεράκι για να γνωρίσουν τα μικρά παιδιά τον πολιτισμό μας μέσα από το παραμύθι, το θέατρο, να αναπτύξουν τη φαντασία τους μέσα από εργαστήρια κατασκευών, να συμμετάσχουν σε ομαδικά παιχνίδια και δραστηριότητες.

Προετοίμασαν, λοιπόν, και θα παρουσιάσουν:

  • Δραματοποιημένη αφήγηση του παραμυθιού «Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 αρουραίους» του Ευγένιου Τριβιζά, από τη θεατρική ομάδα «Χωρίς αυλαία» του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Καλαμαριάς. Στο παραμύθι, ο Αϊ-Βασίλης συλλαμβάνεται και μπαίνει στη φυλακή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, γιατί ...έχει σταθμεύσει παράνομα το έλκηθρό του. Τι θα γίνει με τα δώρα των παιδιών; Θα προλάβουν να φτάσουν στην ώρα τους;
  • Θεατρική παράσταση «Το μαγικό δωδεκάμερο» της Ζωής Βαλάση, από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Πρόκειται για χριστουγεννιάτικα παραμύθια, παραδόσεις και κάλαντα δεμένα σε μια ιστορία.
  • Στο χώρο θα λειτουργήσουν και Εργαστήρια με την καθοδήγηση φοιτητών των παιδαγωγικών τμημάτων. Στο εργαστήρι «Φτιάχνουμε μουσικά όργανα», τα παιδιά θα φτιάξουν αυτοσχέδια μουσικά όργανα με χαρτόνια για να τραγουδήσουν όλοι μαζί τα κάλαντα. Στο εργαστήρι «Οι βοηθοί του Αϊ-Βασίλη», τα παιδιά θα βοηθήσουν τον Αϊ-Βασίλη να φτιάξει χριστουγεννιάτικες κάρτες με ευχές για όλα τα παιδιά της Γης.
  • Με το τέλος της εκδήλωσης θα δοθούν αναμνηστικά επιμορφωτικά δώρα στα παιδιά.
  • Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη - συζήτηση με γονείς. Ενα βήμα, όπου θα συζητήσουν τις δυσκολίες κάτω από τις οποίες καλούνται να μεγαλώσουν και να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά τους με αξιοπρέπεια, μέσα σε συνθήκες όπου ο ελεύθερος χρόνος δεν υπάρχει, το μεροκάματο μειώνεται, τα δικαιώματα, εργασιακά και κοινωνικά, τσακίζονται. Αλλά και τη διέξοδο που μπορεί να προκύψει με συσπείρωση και αγώνα, στην κατεύθυνση σύγκρουσης και ρήξης με την εξουσία των μονοπωλίων.
Την επόμενη βδομάδα στην Αθήνα

Σημαντική απήχηση συναντά η πρωτοβουλία της ΚΝΕ να διοργανώσει το φεστιβάλ για παιδιά στις 29 και 30 Δεκέμβρη στον Περισσό. Παράλληλα με τις προετοιμασίες για την οργάνωσή του, Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ απευθύνονται με εξορμήσεις και συζητήσεις σε χώρους όπου βρίσκονται νέοι γονείς, καλώντας τους να πάρουν μέρος. Το περασμένο Σάββατο έγιναν μια σειρά εξορμήσεις σε καταστήματα παιχνιδιών από όπου γονείς και παιδιά περνούν στη διάρκεια αυτών των ημερών. Οι γονείς γενικά επικρότησαν την πρωτοβουλία αυτή, ιδιαίτερα το γεγονός ότι η συμμετοχή είναι με ελεύθερη είσοδο, βρήκαν ενδιαφέρον το περιεχόμενό της και πρόθυμα έπαιρναν το πρόγραμμα που μοιραζόταν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα προγράμματα εξαντλήθηκαν σχεδόν αμέσως στη διάρκεια των εξορμήσεων.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τετάρτη, 29 Δεκέμβρη

10.00 - 13.00 Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο.

11.30 Προβολή ταινίας «Μια ιστορία για τον Αϊ - Βασίλη».

17.00 - 20.00 Εργαστήριο πηλού.

17.30 Σύσκεψη γονέων με κομμουνιστές δασκάλους και νηπιαγωγούς. Προβολή ταινίας «Ενα παραμύθι για δύο κουνουπάκια».

19.00 Κουκλοθέατρο «Ο μισοκοκοράκος» από το εργαστήρι Μαιρηβή.

Πέμπτη, 30 Δεκέμβρη

10.00 - 13.00 και 17.00 - 20.00 Εργαστήρι κούκλας - κουκλοθέατρο.

11.30 Παραμύθι.

12.00 «Η μάγισσα Φρικαντέλα που μισούσε τα κάλαντα» (από ομάδα της ΚΝΕ).

18.30 Θέατρο «το Πατζαράκι» σε σκηνοθεσία Ιρίνας Μπόικο.

19.30 Παιδικό πάρτι.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργούν βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» με επιλογές για μικρούς και μεγάλους.


ΚΑΛΠΑΚΙ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Φωτίζοντας ηρωικές σελίδες της δράσης της ΟΚΝΕ

Εκδήλωση των Οργανώσεων Ιωαννίνων της ΚΝΕ

Εκδήλωση για τη θρυλική ΟΚΝΕ, την πρωτοπόρα οργάνωση που ιδρύθηκε το 1922 και οργάνωσε τους αγώνες της νεολαίας στο μεσοπόλεμο και μέχρι το '43, οργάνωσαν τα Νομαρχιακά Συμβούλια Ιωαννίνων και Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ξενάγηση στο χώρο που λειτούργησε από το 1924 έως το 1934 ο «Πειθαρχικός Ουλαμός Καλπακίου», τόπος εξορίας για τους κομμουνιστές φαντάρους, για τα μέλη της ΟΚΝΕ ή όποιους καταγγέλλονταν ως τέτοιοι. Στα γράμματα των αλύγιστων φαντάρων και στις ανταποκρίσεις της εποχής, που διαβάστηκαν κατά την ξενάγηση, περιγράφονται ανάγλυφα τα καταναγκαστικά έργα (κυρίως έφτιαχναν δρόμους), τα βασανιστήρια, η αντιπαράθεση με τους διοικητές τους. Ο Ουλαμός Καλπακίου στιγματίστηκε από τη «Δίκη των 7», όπου πέρασαν από στρατοδικείο επτά κομμουνιστές φαντάρους, σκηνοθετώντας κατηγορίες και καταδικάζοντας σε θάνατο 2 ΟΚΝίτες, τον Μαρκοβίτη και τον Πανούση. Ο μεγάλος ξεσηκωμός σε όλη την Ελλάδα και οι διαμαρτυρίες οργανώσεων και προσωπικοτήτων από το εξωτερικό για να παρθεί πίσω η απόφαση είχαν αποτέλεσμα, οι ποινές δεν εκτελέστηκαν.

Ολες αυτές οι ιστορικές πλευρές, που συζητήθηκαν κατά την ξενάγηση, ήταν και η καλύτερη προετοιμασία για την εκδήλωση που ακολούθησε στο Δημοτικό Σχολείο Καλπακίου, όπου έγινε ομιλία από τον Τ. Αντωνίου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, για την πορεία της ΟΚΝΕ συνολικά. Από την ομιλία, αλλά και από τα ταμπλό που στόλισαν το χώρο του σχολείου αναδείχθηκε η δράση της ΟΚΝΕ για την οργάνωση των νέων εργατών, η δράση μέσα στο στρατό, αλλά και τα διδάγματα που βγαίνουν από την αντοχή των μελών της ΟΚΝΕ σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας, ξεπερνώντας ακόμα και τα βασανιστήρια, το φόβο και το θάνατο. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις μεγάλες προσωπικότητες του κομμουνιστικού κινήματος που διαπαιδαγωγήθηκαν στις Οργανώσεις της ΟΚΝΕ όπως ο Νίκος Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Μαλτέζος και πολλοί άλλοι ήρωες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πλούσιο μουσικό αγωνιστικό πρόγραμμα από συγκρότημα της ΚΝΕ.



ΠΑΤΡΑ
Εκδήλωση για το Δεκέμβρη του 1944

Τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 1944 και τα επίκαιρα διδάγματά τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης των Νομαρχιακών Οργανώσεων Αχαΐας, Σπουδάζουσας και ΤΕΙ Πάτρας της ΚΝΕ. Η εκδήλωση έγινε την περασμένη Παρασκευή, στο συνεδριακό κέντρο του ΤΕΙ Πάτρας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με απαγγελία αποσπάσματος από το καπνισμένο τσουκάλι του Γιάννη Ρίτσου και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Δημήτρη Τζαβάρα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα της Eπιτροπής Περιοχής Πελοποννήσου του Κόμματος. Το συγκρότημα της ΚΝΕ παρουσίασε μουσικοϊστορικό αφιέρωμα στον ηρωικό Δεκέμβρη ενώ στο χώρο λειτούργησε βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ