ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
17ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Το σοσιαλιστικό μέλλον είναι μπροστά μας

Να μη «στριμώχνονται» στα όρια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας κάλεσαν τα μέλη της ΚΝΕ τους νέους από διάφορες χώρες, με αφορμή τις συζητήσεις που έγιναν το Σάββατο, μέρα της Ευρώπης

ΠΡΑΙΤΟΡΙΑ (της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΪΛΗ).--

Ολοκληρώθηκαν χτες οι εκδηλώσεις του 17ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ), που έγινε στη Νότια Αφρική, ξεκινώντας στις 13 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων αντιπροσωπειών οργανώσεων νεολαίας από όλο τον κόσμο. Πολυπληθής ήταν και η ελληνική αποστολή που συμμετείχε στο Φεστιβάλ και αποτελούνταν από εκπροσώπους της ΚΝΕ, της Γραμματείας Νέων του ΠΑΜΕ, του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) και της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ). Η ελληνική αποστολή είχε το δικό της περίπτερο στη Διεθνούπολη του ΠΦΝΦ και συμμετείχε σε πολλά από τα συνέδρια και σεμινάρια που οργανώθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, αλλά και σε αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Μέρα αφιερωμένη στην Ευρώπη ήταν το Σάββατο, 18 Δεκέμβρη, και στο χώρο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν μια σειρά παρεμβάσεις της ΚΝΕ και του ΜΑΣ. Πρωί και απόγευμα τα μέλη της ελληνικής αποστολής μίλησαν σε σεμινάρια και εργαστήρια, από τα οποία ξεχώρισαν οι συζητήσεις με θέμα «Οι συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και προοπτικές εξόδου απ' αυτή, σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα» και «Ο αντικομμουνισμός στην Ευρώπη». Επιπλέον, παρεμβάσεις έγιναν στις συζητήσεις με θέματα: «Παλεύουμε για δημόσια δωρεάν εκπαίδευση», «Οι διεθνείς ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί», «10 χρόνια αγώνων του φοιτητικού κινήματος ενάντια στη διαδικασία της Μπολόνια», «ΝΑΤΟ και Ευρωστρατός», «Η ΕΕ ως ιμπεριαλιστική δύναμη» και «Ο αγώνας στην επαγγελματική εκπαίδευση», «20 χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού».

Μέτωπο με αστικές και οπορτουνιστικές θεωρίες

Στιγμιότυπο από συζήτηση στο ελληνικό περίπτερο
Στιγμιότυπο από συζήτηση στο ελληνικό περίπτερο
Ιδεολογικό και πολιτικό «μέτωπο» με τις αντιεπιστημονικές θεωρίες περί «καζινοκαπιταλισμού» και «ανήθικου καπιταλισμού», με τη θεωρία του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», αλλά και του «πολυπολικού κόσμου» άνοιξε η ΚΝΕ στο 17ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, με αφορμή και τις συζητήσεις που έγιναν για την καπιταλιστική κρίση. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ κάλεσαν και με αυτήν την παρέμβαση τις κομμουνιστικές οργανώσεις να αντεπεξέλθουν στο σημαντικό καθήκον να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ταξική πάλης σε κάθε χώρα.

Οπως σημείωσε ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, ακριβώς επειδή η καπιταλιστική κρίση φανερώνει τα ιστορικά όρια του καπιταλισμού και τον παρασιτικό του χαρακτήρα, «επιστρατεύονται» οι αστικές ιδεολογίες, ενώ οι σοσιαλδημοκρατικές και οπορτουνιστικές πολιτικές δυνάμεις παίζουν το δικό τους ρόλο στην ανάδειξη του καπιταλισμού ως μονόδρομου. Ισχυρίζονται ότι η κρίση προκλήθηκε από λαθεμένη διαχείριση της αστικής εξουσίας, την έλλειψη ελέγχου των αγορών και διαφάνειας, τη σπατάλη του αστικού κράτους κ.λπ. Εξαντλούν την κριτική τους στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση, ψάχνουν τη διέξοδο μέσα στον καπιταλισμό με τη ρύθμιση της αγοράς κ.ά. Ετσι, καλούν τους εργαζόμενους και τους νέους σε «εθνική ενότητα» και «κοινωνικούς διαλόγους», να συνεργαστούν, για να ανακάμψει ο καπιταλισμός.

Πλήθος κόσμου πέρασε από τα περίπτερα της Διεθνούπολης του Φεστιβάλ
Πλήθος κόσμου πέρασε από τα περίπτερα της Διεθνούπολης του Φεστιβάλ
«Αυτό βιώνουμε σήμερα σ' όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση υπέγραψε ένα μνημόνιο με την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για μείωση μισθών και συντάξεων, κατάργηση των ΣΣΕ, μείωση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα της Υγείας, Παιδείας κ.ά.», είπε τονίζοντας, πως δεν είναι τυχαίο, ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη να πάρει αυτά τα μέτρα και τα άλλα αστικά κόμματα συμφωνούν. Ο Γ. Γκιόκας μετέφερε την πείρα από τη δράση των κομμουνιστών και των ταξικών συνδικάτων στην Ελλάδα και τα συμπεράσματα που προκύπτουν.

Αναφερόμενος στη θεωρία του «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», σημείωσε ότι «οδηγεί στην άρνηση της επαναστατικής αλλαγής της εξουσίας και της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής, προωθώντας την ιδέα πως οι σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής μπορούν να συνυπάρχουν με τα μονοπώλια και την καπιταλιστική ιδιοκτησία. Η θεωρία του πολυπολικού κόσμου, τόνισε, «κρύβει ότι κάθε χώρα προσπαθεί να προστατεύσει την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων της». Κρύβει την όξυνση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και την επιδίωξη ορισμένων ανερχομένων δυνάμεων όπως η Ρωσία, η Κίνα κ.ά. να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, στον έλεγχο των αγορών κ.λπ.

Κλείνοντας ο Γ. Γκιόκας υπογράμμισε ότι οι κομμουνιστές πρέπει να αναλύσουν στην εργατική τάξη και τη νεολαία τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τη βασική αντίθεση του καπιταλισμού που δεν ξεπερνιέται, να τους διαπαιδαγωγήσουν με τις αξίες της ταξικής πάλης και να τους πείσουν για την αναγκαιότητα του σοσιαλισμού, σύμφωνα με την εμπειρία της σοσιαλιστικής οικοδόμησης του 20ού αιώνα.

Ο Γ. Γκιόκας στο βήμα του συνεδρίου για την κρίση (πάνω) και αποψη της αίθουσας του Παγκόσμιου Φεστιβάλ (κάτω)
Ο Γ. Γκιόκας στο βήμα του συνεδρίου για την κρίση (πάνω) και αποψη της αίθουσας του Παγκόσμιου Φεστιβάλ (κάτω)
Στο πανό της ελληνικής αποστολής, το οποίο γράφει «ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου», αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος από την Ινδία, Σ. Κουμάρ, εκ μέρους του AIYF, λέγοντας ότι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός είναι μονόδρομος και θα αντικαταστήσει τον καπιταλισμό. Χαρακτηριστική της θεωρίας του σοσιαλισμού του 21ου αιώνα ήταν η παρέμβαση του εκπροσώπου του Βιετνάμ, που είπε ότι η καπιταλιστική αγορά στο Βιετνάμ αξιοποιείται για να ενισχύσει τον κοινωνικό χαρακτήρα του κράτους...

Ο αγώνας μας κατά της ανεργίας θα ολοκληρωθεί σε μια οικονομία κεντρικά σχεδιασμένη

Την περασμένη Τετάρτη, ημέρα που στη χώρα μας έγινε η πανεργατική απεργία, οργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ σεμινάριο με θέμα την ανεργία

Από την παρέμβαση των νέων του ΠΑΜΕ στο σεμινάριο για την ανεργία
Από την παρέμβαση των νέων του ΠΑΜΕ στο σεμινάριο για την ανεργία
Ξεχωριστές ήταν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων του ΜΑΣ, του ΠΑΜΕ, της ΚΝΕ στα σεμινάρια και τα τραπέζια συζητήσεων του Φεστιβάλ την περασμένη Τετάρτη: «Σήμερα είναι μεγάλη γενική απεργία στη χώρα μας», ενημέρωναν τους χιλιάδες νεολαίους που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ. Η απήχηση που έχει η παρέμβαση της ελληνικής αντιπροσωπείας εκφράστηκε με διάφορους τρόπους. Είναι χαρακτηριστικό ότι αντιπρόσωποι από τη Νότια Αφρική, την Ισπανία, την Κούβα, την Ινδία, το Βιετνάμ, τη Σλοβενία και αλλού ζήτησαν στο τέλος αντίγραφο των τοποθετήσεων του ΜΑΣ για την Παιδεία και της ΚΝΕ για το θέμα της χειραγώγησης των ΜΜΕ από τον ιμπεριαλισμό.

Οργάνωση και δράση για τους άνεργους

«Λαοί της Ευρώπης, ξεσηκωθείτε!» στα αγγλικά και στη συνέχεια «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, μέτωπο λαέ, για την εξουσία» φώναξαν οι νεολαίοι εργαζόμενοι και άνεργοι της ελληνικής αποστολής, που παρακολούθησαν την Τετάρτη το απόγευμα το σεμινάριο, με θέμα την ανεργία και οι παρευρισκόμενοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα. «Οι κομμουνιστές και το ΠΑΜΕ συζητούν με τους εργάτες ιδεολογικά και πολιτικά για τα αίτια της ανεργίας. Η ανεργία δεν πρόκειται να εξαλειφθεί στον καπιταλισμό, αλλά θα χρησιμοποιείται από το κεφάλαιο για να τρομοκρατεί τους εργαζόμενους και να τους διασπά. Ο αγώνας μας κατά της ανεργίας θα ολοκληρωθεί σε μια οικονομία κεντρικά σχεδιασμένη, όπου ο πλούτος που παράγεται θα γυρίζει στους εργάτες, σε μια σοσιαλιστική κοινωνία», υπογράμμισε ο Παύλος Αλεξανδράκης εκ μέρους του ΠΑΜΕ μιλώντας σε σεμινάριο σχετικά με την ανεργία.

Στάθηκε στην πολιτική των κυβερνήσεων που χρηματοδοτούν και επιδοτούν τους επιχειρηματίες και τις τράπεζες και όχι τους άνεργους, λέγοντας ότι αυτό είναι πρόκληση. «Το ΠΑΜΕ κινητοποιείται ενάντια στις απολύσεις και για την προστασία των ανέργων», είπε και συμπλήρωσε: «Απαιτούμε μέτρα προστασίας των ανέργων, όπως οικονομική στήριξη που να καλύπτει τις ανάγκες της εργατικής οικογένειας, ο χρόνος της ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος, ελεύθερη πρόσβαση όλων των ανέργων στο σύστημα υγείας κ.ά.». Επιπλέον αναφέρθηκε στο ρόλο του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στην Ελλάδα, λέγοντας ότι μαζί με τους βιομήχανους, την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθούν να τα πάρουν όλα από τους εργαζόμενους και αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. «Τα συνδικάτα που δεν είναι ταξικά είναι άχρηστα και επικίνδυνα για τους εργαζόμενους», κατέληξε.

Εγκλημα και ανεργία

Πλούσια ήταν η πείρα που μεταφέρθηκε από τους αντιπροσώπους της Νότιας Αφρικής στο σεμινάριο για την ανεργία. Οπως τονίστηκε μεταξύ άλλων: Η παραγωγή και ο πλούτος της χώρας διαρκώς αυξάνονται, η χώρα έχει τεράστιο φυσικό και ορυκτό πλούτο και μόνο ο λαός μένει στάσιμος. Η ανεργία - ιδιαίτερα στους νέους - έχει εκτιναχθεί στο 40%. Αναφέρθηκε, μάλιστα, ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που πολλοί νέοι στη χώρα οδηγούνται στο έγκλημα. Η συνήθης πρακτική είναι οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν τους νέους για «πρακτική άσκηση» κι έπειτα να τους διώχνουν και να παίρνουν άλλους. Πολλοί ήταν αυτοί που μίλησαν για εθνικοποίηση της παραγωγής, ενώ αρκετοί σύνδεσαν το πρόβλημα της ανεργίας με την εκπαίδευση, την έλλειψη κατάρτισης, εξειδίκευσης κ.λπ.

«Ποια εκπαίδευση και ποιες δεξιότητες; Τα παιδιά από τα 10 τους χρόνια αναγκάζονται να εγκαταλείψουν το σχολείο για να ζήσουν. Αυτή είναι η πραγματικότητα», επισημάνθηκε. «Το θέμα είναι αυτές οι πολιτικές ωφελούν ή όχι τους νέους εργαζόμενους; Μειώνουν ή αυξάνουν την ανεργία; Πρέπει να δούμε την πραγματικότητα κατάματα. Στη Νότια Αφρική έχουμε καπιταλισμό και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε», συμπλήρωσε κάποιος άλλος. Επιπλέον, αναφέρθηκε το παράδειγμα της Κούβας, λέγοντας ότι η παραγωγή είναι σοσιαλιστική, η εκπαίδευση είναι υψηλού επιπέδου και το κράτος φροντίζει για όλους να έχουν δουλειά και μόρφωση. «Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να εγκαταλείψουμε το καπιταλιστικό σύστημα και να στραφούμε στο σοσιαλισμό. Αυτή είναι η μόνη λύση και για την ανεργία», σημειώθηκε.

Παιδεία και έρευνα για τις λαϊκές ανάγκες

Από το συνέδριο για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα
Από το συνέδριο για την ανώτατη εκπαίδευση και την έρευνα
Παρεμβαίνοντας στο συνέδριο με θέμα «Δημόσια, δωρεάν και πανεπιστημιακή πρόσβαση στη μόρφωση, την επιστήμη, τον πολιτισμό και την πληροφορία», ο εκπρόσωπος του ΜΑΣ, Πέτρος Καραλιώκης, τόνισε ότι οι πολιτικές που εφαρμόζονται στην Εκπαίδευση ενισχύουν την κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι οποίες καρπώνονται και τα αποτελέσματα της έρευνας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε σύντομα σε ορισμένα βασικά συμπεράσματα από τους αγώνες των φοιτητών στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Απαντώντας στο επιχείρημα ότι «η σύνδεση μεταξύ Εκπαίδευσης και παραγωγής στο καπιταλιστικό σύστημα είναι προς όφελος των αναγκών του λαού», σημείωσε πως στον καπιταλισμό η εκπαίδευση δεν μπορεί παρά να εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τα κέρδη. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας λέγοντας ότι προτάσσει παθητικά και αμυντικά αιτήματα, που τελικά αφήνουν ανενόχλητα τα καπιταλιστικά κέρδη. «Δεν αρκεί να απαιτείς την αλλαγή της κυβέρνησης στα όρια του καπιταλιστικού συστήματος ή την αλλαγή κάποιου υπουργού. Εχουμε το χρέος να καταδικάσουμε τις πολιτικές δυνάμεις που είναι υπεύθυνες. Πρέπει να αγωνιζόμαστε για τις σύγχρονες ανάγκες μας», είπε και συνέχισε: «Σήμερα υπάρχουν οι συνθήκες να κάνουμε όλη τη γνώση που παράγει η ανθρωπότητα κτήμα του λαού και της νεολαίας. Το μόνο εμπόδιο είναι η εξουσία των μονοπωλίων και η ατομική ιδιοποίηση των μέσων παραγωγής. Η διέξοδος είναι ο αγώνας για μια άλλη ανάπτυξη, της ικανοποίησης των σύγχρονων αναγκών του λαού».

  • Μιλώντας στο σεμινάριο με θέμα «Η χειραγώγηση των ΜΜΕ και της πληροφορίας από τον ιμπεριαλισμό», ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, εκ μέρους της ΚΝΕ, τόνισε, ότι η απάντηση στην προπαγάνδα των ΜΜΕ των καπιταλιστών μπορεί να δοθεί από τον επαναστατικό κομματικό Τύπο, που είναι διαφωτιστής και ταυτόχρονα συλλογικός οργανωτής του εργατικού κινήματος.
Ανάγκη για οργάνωση και ιδεολογική αντεπίθεση

Συνάντηση νέων συνδικαλιστών από διάφορες χώρες έγινε την Κυριακή

Συνάντηση νέων συνδικαλιστών πραγματοποιήθηκε το πρωί και το απόγευμα της Κυριακής, 19 Δεκέμβρη στα πλαίσια του φεστιβάλ, με κεντρική εισήγηση εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Στη συνάντηση των νέων συνδικαλιστών, όπως και σε άλλα σεμινάρια και συνέδρια, τα μέλη της ΚΝΕ μοίρασαν την ξενόγλωσση έκδοση του «Οδηγητή», η οποία διαβάστηκε με μεγάλο ενδιαφέρον, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που κρατούσαν σημειώσεις από διάφορα άρθρα για να εμπλουτίσουν τις ομιλίες τους.

Ο Π. Αλεξανδράκης, που ήταν ο εισηγητής, στάθηκε αναλυτικά στην κατάσταση της εργατικής τάξης σήμερα στην Ελλάδα, μετέφερε την πείρα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και τόνισε πως το εργατικό κίνημα πρέπει επιτέλους να απεγκλωβιστεί από τη σοσιαλδημοκρατία, να οργανωθεί και να θέσει το ζήτημα της εξουσίας της εργατικής τάξης.

Στις κινητοποιήσεις και απεργίες των τελευταίων χρόνων, με τη συμμετοχή χιλιάδων εργαζομένων και νέων αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της CGTP - IN (ΓΣΕ Πορτογαλίας). Συγκεκριμένα, στην τελευταία απεργία στις 24/11, είπε, συμμετείχαν 3 εκατ. εργαζόμενοι από τα 4,5 εκατ. που υπάρχουν συνολικά στη χώρα. Σημείωσε ότι το μεγαλύτερο κέρδος αυτών των κινητοποιήσεων είναι ότι η εργατική τάξη πάλεψε οργανωμένα με τα συνδικάτα. «Καταφέραμε σήμερα να έχουμε ακόμη συλλογικές συμβάσεις σε όλους τους κλάδους ανεξάρτητα από την πίεση των εργοδοτών», είπε. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πορτογαλία ο κατώτερος μισθός είναι 475 ευρώ και θα επιδιώξουν να ανέβει στα 500 ευρώ το 2011.

«Τα συνδικάτα πρέπει να γίνουν επαναστατικά εργαλεία», είπε ένας νεαρός συνδικαλιστής από τη Μεγάλη Βρετανία. Στα ευρωπαϊκά συνδικάτα κυριαρχεί η αστική ιδεολογία, ο συμβιβασμός, η διαπραγμάτευση, τόνισε φέρνοντας το παράδειγμα της Γαλλίας, όπου οι απεργίες ουσιαστικά προκλήθηκαν από «τα κάτω» αναγκάζοντας τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να συμμετάσχουν. Το βάθεμα της ταξικής πάλης είναι αναγκαίο όσο ποτέ, διότι το ζήτημα της διεξόδου, της αλλαγής της κοινωνίας τίθεται αναγκαστικά και ήδη πολλοί εργαζόμενοι προβληματίζονται. Η κομμουνιστική παρέμβαση και προπαγάνδα πρέπει να ενισχυθεί, κατέληξε.

ΚΕΙΜΕΝΑ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Της απεσταλμένης μας Ελένης ΜΑΪΛΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ