ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Περικοπές μισθών παντού!

Εντολή Παπακωνσταντίνου για περιορισμό της μισθοδοσίας στις πρώην ΔΕΚΟ που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο

Σε άγριες περικοπές των μισθών στο στενό (υπουργεία) και ευρύτερο δημόσιο τομέα προχωρά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου, αλλά και της προώθησης της στρατηγικής επιλογής της άρχουσας τάξης για δραστικό περιορισμό των μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, με στόχο να ανακάμψουν τα καπιταλιστικά κέρδη και γενικότερα το «ελληνικό» κεφάλαιο να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

Με επιστολές που απέστειλε χτες ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου στις διοικήσεις των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο πρώην ΔΕΚΟ, τους ζητά να εφαρμόσουν άμεσα τα μέτρα που αποφάσισε πρόσφατα η κυβέρνηση, όπου και προβλέπονται μεγάλες περικοπές στους μισθούς των Οργανισμών αυτών. Αλλά δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτό καθώς ζητά από τις διοικήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, στις οποίες τον προηγούμενο Μάρτη είχε περικοπεί ο 13ος και 14ος μισθός των εργαζομένων, ενώ παράλληλα είχαν μειωθεί και τα επιδόματα, να προχωρήσουν σε νέες περικοπές μισθών και λειτουργικών δαπανών. Περικοπές μισθών προβλέπονται και για τις επιχειρήσεις εκείνες στις οποίες το Ελληνικό Δημόσιο συμμετέχει στο μετοχικό τους κεφάλαιο και έχουν εξαιρεθεί από τον πρόσφατο νόμο για περικοπές μισθών στις πρώην ΔΕΚΟ.

Ο σφαγιασμός των μισθών σε στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα δικαιολογείται στο όνομα της ...κρίσιμης δημοσιονομικής κατάστασης, την οποία αντιμετωπίζει η χώρα. Είναι ψευδής ο ισχυρισμός αυτός, δεδομένου ότι στις συνθήκες βαθιάς οικονομικής κρίσης και με το μνημόνιο και με την εφαρμογή της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, παρέχεται ευρύτατη οικονομική στήριξη στις μεγάλες επιχειρήσεις και στις τράπεζες οι οποίες αιμοδοτούνται με δεκάδες δισ. ευρώ με χρήματα των εργαζομένων της χώρας.

Στις επιστολές που απέστειλε στις διοικήσεις των πρώην ΔΕΚΟ ο υπουργός Οικονομικών ζητά «να ληφθούν πρωτοβουλίες προσαρμογής του συνολικού κόστους μισθοδοσίας στο βαθμό που δε συνάδουν με τη σημερινή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας και τη συνεπή συμπεριφορά του Δημοσίου ως μετόχου».

Παράλληλα, συνεχίζει η ανακοίνωση, ο υπουργός Οικονομικών ζήτησε από τις δημόσιες επιχειρήσεις στις οποίες είχαν ήδη εφαρμοστεί οι μισθολογικές περικοπές από τον προηγούμενο Μάρτη (κατάργηση 13ου - 14ου μισθού, περικοπές επιδομάτων) «να προβούν αντίστοιχα σε πρωτοβουλίες που θα εξορθολογίζουν περαιτέρω τη χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και μισθοδοσίας, συνεκτιμώντας ωστόσο τη μείωση των αποδοχών που είχε ήδη εφαρμοστεί».

Επισημαίνει τέλος ότι «...θα ασκήσει τα δικαιώματα του μετόχου του Ελληνικού Δημοσίου στις Γενικές Συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόμο 3899/2010 περί ΔΕΚΟ, προκειμένου οποιαδήποτε πρόταση για μισθούς να συμβαδίζει με τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης».

Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει ότι στην περίπτωση κατά την οποία οι κάθε είδους αποδοχές, επιδόματα, αποζημιώσεις και αμοιβές γενικά, υπερβαίνουν τα 1.800 ευρώ μηνιαίως, από 1/1/2011 μειώνονται κατά 10%. Επίσης, οι καταβαλλόμενες αμοιβές σε ετήσια βάση από υπερωριακή εργασία, υπερεργασία, εκτός έδρας εργασία, καθώς και για εργασία τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες, δεν μπορούν να υπερβαίνουν το 10% των αποδοχών, αμοιβών, επιδομάτων κάθε επιχείρησης.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Κάτω από τον αντιλαϊκό πήχη

Νέα αντιλαϊκά πακέτα πάνω σε αυτά που ήδη έχουν δρομολογηθεί από την κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς φέρνουν οι εμφανιζόμενες «αστοχίες» του κρατικού προϋπολογισμού. Κάτω από τον αντιλαϊκό πήχη συνεχίζει στο 11μηνο του 2010 η μάζα με τα φορολογικά έσοδα εξαιτίας της κάθετης πτώσης των λαϊκών εισοδημάτων και της λαϊκής κατανάλωσης.

Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών αφορούν μόνον στον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή στο λεγόμενο στενό δημόσιο τομέα, και όχι στο σύνολο των «δημοσιονομικών δεδομένων», που στο εξής αξιοποιείται ως βάση για τη βάρβαρη αντιλαϊκή κλιμάκωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών:

  • τα Εσοδα φτάνουν στα 45,3 δισ. ευρώ (από 43,3 δισ. ευρώ πέρυσι) με αύξηση 4,8%, με τον ετήσιο (αναθεωρημένο) στόχο τους να φτάνει στο 6%.
  • οι Δαπάνες υποχωρούν 6,4% στα 58,3 δισ. ευρώ (από 62,3 δισ. ευρώ). Η εξέλιξη οφείλεται στην καρατόμηση μισθών συντάξεων, στις λεγόμενες πρωτογενείς δαπάνες, όπου καταγράφεται πτώση 10,1%.
  • Το έλλειμμαεμφανίζεται στα 18,67 δισ. ευρώ, με το ποσοστό μείωσης να διαμορφώνεται σε 27,1%.
ICAP
«Επεσε» η αγορά εστίασης το 2009

Η συρρίκνωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και η επαναξιολόγηση των προτεραιοτήτων για τη διαμόρφωση των εξόδων από τα νοικοκυριά αποτυπώνεται και στον κλάδο της εστίασης, όπως προκύπτει από σχετική κλαδική μελέτη της ICAP. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης η αξία της εγχώριας αγοράς εστίασης παρουσίασε πτώση της τάξης του 13% το 2009 σε σύγκριση με το 2008, ενώ την περίοδο 2005 - 2008 παρουσίαζε ανοδικές τάσεις.

Οπως επισημαίνεται, στον κλάδο που συνδυάζει χαρακτηριστικά του επισιτιστικού τομέα και του τομέα αναψυχής και συνδέεται άμεσα με τον εσωτερικό αλλά και τον εισερχόμενο τουρισμό, δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. Ακόμη, η ζήτηση για τις υπηρεσίες εστιατορίων επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη του κατά κεφαλήν διαθέσιμου εισοδήματος, ενώ σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα ζήτησης για τα εστιατόρια της χώρας αποτελεί ο εισαγόμενος τουρισμός.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλαδικής μελέτης, που εξέτασε εστιατόρια που σερβίρουν καθισμένους πελάτες, η συνολική εγχώρια αγορά βάσει αξίας είχε ανοδική τάση με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 16% τις χρονιές από το 2005 μέχρι το 2008. Το 2009, ωστόσο, η μείωση σε σχέση με το 2008 υπολογίζεται σε 13%, ενώ για το 2010 προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να κινείται καθοδικά σε ποσοστό, μάλιστα, υψηλότερο από εκείνο του 2009/2008.

Κατά θεματικό τύπο καταστήματος, την περίοδο 2005 - 2009 τη μεγαλύτερη κίνηση παρουσίασαν τα καταστήματα της «μεσογειακής κουζίνας» με ποσοστό της τάξης του 29% - 32%. Κατά κατηγορία «κουβέρ», δηλαδή μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης, κυρίαρχη θέση μέσα στο 2009 είχαν τα καταστήματα με εύρος τιμών από 15 μέχρι 25 ευρώ και ποσοστό συμμετοχής 40%.

ΕΣΠΑ
Νέο πρόγραμμα για προβλεπόμενα «απρόβλεπτα»

Ενα νέο επιχειρησιακό πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, το «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων», βάζει μπροστά η κυβέρνηση από την καινούργια χρονιά. Υποτίθεται ότι αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την οικονομική ύφεση στην απασχόληση, αλλά αυτό που θα κάνει είναι να εμφανίσει την κυβέρνηση ότι νοιάζεται για τα θύματα της πολιτικής της.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 211,7 εκατ. ευρώ, για τη «στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, σε περιοχές που πλήττονται από απρόβλεπτες τοπικές ή ταμειακές κρίσεις, που συνδέονται με οικονομική και κοινωνική αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένης τυχόν αναδιάρθρωσης που προκαλείται από φυσικές καταστροφές ή με τις συνέπειες της απελευθέρωσης του εμπορίου».

Η εξειδίκευση του προγράμματος βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή την περίοδο, ωστόσο το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας έσπευσε να το ανακοινώσει για λόγους πολιτικών εντυπώσεων, ενώ θα έχει την ευκαιρία να το παρουσιάσει ξανά μερικές φορές για «εμπέδωση». Σε αυτή τη φάση ανακοίνωσε ότι επίκεινται 3 δράσεις: Αμεση αντιμετώπιση απωλειών θέσεων εργασίας στο Νομό Καστοριάς, με προϋπολογισμό 9,5 εκατ. ευρώ. Πρόγραμμα συνεχιζόμενης επαγγελματικής επανακατάρτισης ανέργων και υποαπασχολούμενων οικοδόμων, ύψους 6,72 εκατ. ευρώ. Αμεση αντιμετώπιση απωλειών θέσεων εργασίας από ομαδικές απολύσεις με χωρική και κλαδική διάσταση, με προϋπολογισμό 8,71 εκατ. ευρώ.

ΔΕΗ
Ρυθμίσεις οφειλών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Στη ρύθμιση οφειλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα, προχωρά τώρα η επιχείρηση, με απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής αλλαγής, ύστερα από τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τη σημαντική αύξηση της διακοπής συνδέσεων.

Στην ανακοίνωση της ΔΕΗ γίνεται λόγος για «πολιτική κοινωνική υπευθυνότητα», η οποία όμως δεν εκδηλώθηκε εξαρχής, αλλά μετά από τις αντιδράσεις και από την πίεση που ασκήθηκε στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Την ίδια ώρα χιλιάδες εργατικές οικογένειες έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή κινδυνεύουν, αλλά δεν ανακοινώθηκε γι' αυτές κάποια «πολιτική κοινωνική υπευθυνότητα», παρά μόνο όταν το ΠΑΜΕ «έτριξε τα δόντια» στις περιπτώσεις που ζητήθηκε η στήριξή του.

Σύμφωνα με απόφαση του επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβού:

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες έχει ήδη αποκοπεί η παροχή ρεύματος, μπορούν να προσέλθουν στα καταστήματα εμπορίας της ΔΕΗ για να προχωρήσουν σε συμφωνία διακανονισμού μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2011.

Ανάλογα με το ύψος της οφειλής θα πρέπει να καταβάλουν το 30% έως 50% του χρεωστούμενου ποσού.Το υπόλοιπο ποσό θα πρέπει να αποπληρωθεί έντοκα έως το τέλος του 2011 με τους αντίστοιχους λογαριασμούς».

Η ρύθμιση αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (τιμολόγια Γ21, Γ23, Γ21Β Γ23Β) των οποίων η ηλεκτρική παροχή έχει αποκοπεί λόγω οφειλών έως τις 20/12/2010.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ