ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Τρίβουν τα χέρια τους οι «αετονύχηδες»

Με πρόσχημα τη λεγόμενη διεθνή τιμή του πετρελαίου ξεκίνησε νέος χορός ανατιμήσεων

Eurokinissi

Τρίβουν τα χέρια τους οι κερδοσκόποι στη διακίνηση υγρών καυσίμων που έχοντας εκτινάξει την τιμή της αμόλυβδης στα 1,6 και 1,7 ευρώ το λίτρο θησαυρίζουν σε βάρος των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή οι τιμές έχουν επιβαρυνθεί από τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στο ΦΠΑ και στους ειδικούς φόρους που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στον τελευταίο χρόνο. Μέσα στο τελευταίο τρίμηνο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, η μέση τιμή της αμόλυβδης, ως ενδεικτική μόνο της εικόνας που διαμορφώνεται πανελλαδικά, έχει αυξηθεί κατά οκτώ λεπτά, ενώ κατά δέκα λεπτά το λίτρο έχει αυξηθεί μέσα στο ίδιο διάστημα, από τις 27 Σεπτέμβρη μέχρι τις 24 Δεκέμβρη η τιμή διυλιστηρίου.

Χαρακτηριστικά, χτες, με βάση τις τιμές που αναρτώνται στο παρατηρητήριο τιμών, η ανώτερη τιμή της αμόλυβδης στην Αττική έφτανε τα 1,737 ευρώ το λίτρο, στον Πειραιά 1,786 ευρώ, στη Θεσσαλονίκη 1,667 ευρώ, στο Λασίθι 1,8, στις Κυκλάδες 1,74, στο Νομό Ιωαννίνων τα 1,739 ευρώ το λίτρο...

Σαν να μην έφταναν οι τσουχτερές τιμές, οι ιδιοκτήτες οχημάτων έρχονται αντιμέτωποι και με τους αετονύχηδες της αγοράς που κλέβουν στην αντλία. Οπως καταγγέλλει με χτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις τους τελευταίους μήνες η χρήση παράνομων μηχανισμών παρέμβασης στις αντλίες των καυσίμων με σκοπό τις ελλειμματικές παραδόσεις στους καταναλωτές. Αυτό διαπιστώνει, όπως ισχυρίζεται, από πληροφορίες που διαδίδονται στο κύκλωμα της αγοράς καυσίμων και από καταγγελίες καταναλωτών που έπεσαν θύματα τέτοιων κρουσμάτων. Λόγος γίνεται για κυκλώματα συνδεδεμένα με ηλεκτρονικά συστήματα προηγμένης τεχνολογίας στις αντλίες πρατηρίων για να επηρεάζουν την παραδιδόμενη ποσότητα, με τρόπο ώστε να αναγράφεται η ποσότητα που ζήτησε ο πελάτης, αλλά στο ρεζερβουάρ να μπαίνει μικρότερη ποσότητα. Η ΠΟΠΕΚ ζητάει από το υπουργείο να παρέμβει ώστε να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα.

Σπεύδοντας να επιδείξει το... αρμόζον ενδιαφέρον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας με μια γενικόλογη ανακοίνωση, χτες βράδυ, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά» τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του υπουργείου πραγματοποίησαν ...εκτεταμένη έρευνα 50 ελέγχων σε πρατήρια και εντόπισαν τέτοιους μηχανισμούς. Χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες γύρω από το θέμα, περιορίζεται στην ενημέρωση ότι σφραγίστηκαν οι αντλίες των συγκεκριμένων πρατηρίων, αλλά λόγω «της ανεπαρκούς κείμενης νομοθεσίας» μετά την αφαίρεση των παράνομων μηχανισμών αποσφραγίστηκαν. Ανακοίνωσε, ακόμη, ότι έχει συντάξει τροπολογία -ενώ χρόνια τώρα είναι γνωστή η μέθοδος εξαπάτησης των καταναλωτών- με την οποία προβλέπεται, εκτός από την επιβολή χρηματικών προστίμων, η αναστολή λειτουργίας μέχρι και οριστική αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
Σε υψηλά επίπεδα και το Νοέμβρη

Σε πρωτοφανή επίπεδα κινείται η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων το 2010, από το συνδυασμό της μείωσης των μισθών και των συντάξεων και της εκτίναξης του πληθωρισμού κοντά στο 5%

Σε υψηλά επίπεδα 4,9% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός και το Νοέμβρη, μήνα κατά τον οποίο σημειώθηκαν αυξήσεις τιμών σε είδη διατροφής, τσιγάρα, πετρέλαιο θέρμανσης, οικιακές υπηρεσίες και βενζίνη. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, ότι, παρά τη βαθιά κρίση, τη μεγάλη μείωση των μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, και την πρωτοφανή κάμψη της καταναλωτικής ζήτησης, οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες και ελέγχουν την αγορά, συνεχίζουν τις ανατιμήσεις προστατεύοντας τα κέρδη τους.

Σύμφωνα με τη στατιστική αρχή, ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση το Νοέμβρη διαμορφώθηκε στο 4,9%, παρουσιάζοντας μικρή κάμψη σε σχέση με τον Οκτώβρη, όπου είχε διαμορφωθεί στο 5,2%. Η μικρή αυτή υποχώρηση οφείλεται, κατά βάση, στη μεγαλύτερη άνοδο της τιμής της βενζίνης το Νοέμβρη του 2009 (2,8%), σε σχέση με την άνοδο που σημειώθηκε το Νοέμβρη του 2010 (0,5%). Από την άποψη αυτή, η μικρή πτώση του πληθωρισμού είναι προσωρινή, δεδομένου ότι το Δεκέμβρη οι τιμές των καυσίμων κινούνται ανοδικά, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει και τον πληθωρισμό.

Σε μέση δωδεκάμηνη περίοδο (Δεκέμβρης 09 - Νοέμβρης 10 σε σύγκριση με Δεκέμβρη 08 - Νοέμβρη 09), ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 4,5% που είναι και το υψηλότερο επίπεδο ολόκληρου του 2010, ενώ αναμένεται να κινηθεί σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα στο τέλος του χρόνου.

Με δεδομένο αυτό, η μείωση της αγοραστικής ικανότητας των μισθών και των συντάξεων το 2010 κινείται σε πρωτοφανή επίπεδα, καθώς κινούνται στην περιοχή του -15, -20%. Από το «κούρεμα» των μισθών και των συντάξεων, ωφελημένοι είναι το αστικό κράτος, το οποίο, στα πλαίσια του μνημονίου, προχώρησε σε μείωση μισθών, συντάξεων και σε αύξηση φόρων και, φυσικά, οι επιχειρηματίες, οι οποίοι, με πρόφαση την κρίση, περικόπτουν τις μισθολογικές τους δαπάνες.

Από την κατά ομάδες κατανομή των εμπορευμάτων και των υπηρεσιών, που συμμετέχουν στο δίχτυ παρακολούθησης του πληθωρισμού, την περίοδο Νοέμβρης 10 προς Νοέμβρη 09, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε:

  • Αλκοολούχα ποτά - Καπνό 19%, λόγω αύξησης της φορολογίας στα δύο αυτά είδη.
  • Μεταφορές 15,6%, λόγω της αύξησης της φορολογίας και της τιμής της βενζίνης, των τελών κυκλοφορίας - διοδίων, των τιμών των αυτοκινήτων κ.λπ.
  • Στέγαση 5,9% λόγω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρικού, του ενοικίου κατοικιών.
  • Αλλα Αγαθά και Υπηρεσίες 4,8%, λόγω της αύξησης των τιμών των ασφαλίστρων των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών, των ειδών ατομικής φροντίδας κ.λπ.
  • Ξενοδοχεία - Καφέ - Εστιατόρια 2,8%, λόγω της αύξησης των τιμών σε φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά - γλυκά - καφές - ποτά (σερβιριζόμενα).
  • Διατροφή και μη Αλκοολούχα ποτά 1,2% λόγω αύξησης των τιμών σε νωπά λαχανικά, κρέατα, νωπά ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγά, γλυκά - ζαχαρωτά κ.λπ. Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι την περίοδο Νοέμβρης 09 προς Νοέμβρη 08 οι τιμές στην ομάδα Διατροφή είχαν υποχωρήσει κατά - 1%, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο οι ανατιμήσεις στα είδη διατροφής ανήλθαν στο 2,2%.

Ακολουθούν οι άλλες ομάδες με μικρότερο ποσοστό αυξήσεων, ενώ ενδιαφέρον προκαλούν οι πολύ μικρές ετήσιες αυξήσεις στην Υγεία (0,4%) και στην Εκπαίδευση (0,1%), καθώς τα προηγούμενα χρόνια οι τιμές στις υπηρεσίες αυτές αυξάνονταν σε ετήσια βάση με ρυθμό 4 - 5%.

ΕΛΠΕ - ΔΕΠΑ
Το πάνω χέρι στον όμιλο Λάτση

Το πάνω χέρι στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) αποκτά ο όμιλος Λάτση μετά και την εξαγορά μετοχών, μέσω Χρηματιστηρίου, που αντιστοιχούν στο 5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το ποσοστό του ομίλου Λάτση έφτασε στο 41% έναντι ποσοστού 35,5% που, μέχρι σήμερα, βρίσκεται στο Δημόσιο. Η εξέλιξη ήρθε μετά τις κυβερνητικές ανακοινώσεις για το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων της περιόδου 2011-2014 και ταυτόχρονα με την ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομικών για μειώσεις μισθών και στις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο πρώην ΔΕΚΟ.

Στις βλέψεις του ομίλου Λάτση φαίνεται να είναι και η παραπέρα εκχώρηση ζωτικού χώρου στον κλάδο της ενέργειας, με τη διάθεση από την κυβέρνηση ποσοστού 30% στη ΔΕΠΑ, όπου τα ΕΛΠΕ ήδη έχουν βάλει στο χέρι το 35%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ