ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 28 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Ξεκινά αύριο στον Περισσό

Μια ξεχωριστή πρόταση για παιδιά και γονείς

Από την αντίστοιχη γιορτή που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ την προηγούμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Από την αντίστοιχη γιορτή που διοργάνωσαν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ την προηγούμενη βδομάδα στη Θεσσαλονίκη
Πυρετωδώς προετοιμάζεται, με συλλογικό τρόπο, το διήμερο Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ της ΚΝΕ για παιδιά που θα φιλοξενηθεί στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό από αύριο Τετάρτη μέχρι και την Πέμπτη 30 Δεκέμβρη.

Η διακόσμηση του χώρου στο κλίμα του φεστιβάλ προχωρά, ετοιμάζονται τα σκηνικά και γίνονται οι τελευταίες πρόβες για τα θεατρικά, τα εργαστήρια εξοπλίζονται με τα υλικά που θα χρειαστούν και περιμένουν τους μικρούς τους επισκέπτες.

Η αυριανή, πρώτη μέρα των εκδηλώσεων επιφυλάσσει και μία ξεχωριστή σύσκεψη με γονείς παιδιών σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Στο επίκεντρο θα βρεθούν ζητήματα συμπεριφοράς των παιδιών και πώς οι γονείς θα τα καταλάβουν, οι επιπτώσεις της κρίσης και της ανεργίας στον ψυχισμό των παιδιών, τρόποι με τους οποίους οι γονείς μπορούν να υποστηρίξουν τα παιδιά, οι εξελίξεις στην εκπαίδευση και η αντίληψη των κομμουνιστών.

Μιλώντας στο «Ρ» η Θεοδώρα Δριμάλα, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ και του ΔΣ της ΔΟΕ, η οποία θα συμμετάσχει στη σύσκεψη, σημειώνει ότι στις δύσκολες μέρες που περνά η λαϊκή οικογένεια, η πρωτοβουλία της ΚΝΕ, πέρα από το ότι μυρίζει νιότη και κάτι το διαφορετικό, δίνει στα παιδιά μια ευκαιρία να περάσουν δημιουργικά ένα διήμερο και στο γονιό να πάρει μια ανάσα, να προβληματιστεί, να μάθει και να προετοιμαστεί γι' αυτά που έρχονται μέσα από τη δημόσια εκπαίδευση. Η συζήτηση που θα γίνει για τις αλλαγές στο δημόσιο σχολείο έχει να κάνει με την κατανόηση της αναγκαιότητας για οργάνωση των γονιών στους συλλόγους και πάλη μαζί με τους εκπαιδευτικούς και το ταξικό κίνημα για να αγωνιστούν για απόρριψη του σχολείου της αγοράς, για να επιβάλλουν αλλαγές στο σχολείο, όπως και στην κοινωνία και την οικονομία.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τετάρτη, 29 Δεκέμβρη

10.00 - 13.00 Χριστουγεννιάτικο εργαστήριο.

11.30 Προβολή ταινίας «Μια ιστορία για τον Αϊ - Βασίλη».

17.00 - 20.00 Εργαστήριο πηλού.

17.30 Σύσκεψη γονέων με κομμουνιστές δασκάλους και παιδαγωγούς. Προβολή ταινίας «Ενα παραμύθι για δύο κουνουπάκια».

19.00 Κουκλοθέατρο «Ο μισοκοκοράκος» από το εργαστήρι Μαιρηβή.

Πέμπτη, 30 Δεκέμβρη

10.00 - 13.00 και 17.00 - 20.00 Εργαστήρι κούκλας - κουκλοθέατρο.

11.30 Παραμύθι.

12.00 «Η μάγισσα Φρικαντέλα που μισούσε τα κάλαντα» (από ομάδα της ΚΝΕ).

18.30 Θέατρο «Το πατζαράκι» σε σκηνοθεσία Ιρίνας Μπόικο.

19.30 Παιδικό πάρτι.

Στο χώρο των εκδηλώσεων θα λειτουργούν βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» με επιλογές για μικρούς και μεγάλους.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Δίκτυο Αριστείας» για «μπίζνες» στα πανεπιστήμια

Το υπουργείο Παιδείας προωθεί ένα «Δίκτυο Αριστείας», που θα λειτουργεί ως μηχανισμός σύνδεσης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με την «αγορά» και θα κατευθύνει την έρευνα

Ενα «Δίκτυο Αριστείας», που - κυρίως - θα συνδέει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ με την «αγορά» και θα οδηγεί την επιστήμη και την έρευνα στην κατεύθυνση που επιθυμούν οι επιχειρήσεις, επιδιώκει να φτιάξει το υπουργείο Παιδείας. Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, με επιστολές της σε πρυτάνεις και προέδρους ΤΕΙ, καλεί τα ιδρύματα να «συμβάλουν» με συγκεκριμένες προτάσεις.

Συγκεκριμένα, «τα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να συγκεντρωθούν αφορούν στη διδασκαλία και στην έρευνα, βασική και εφαρμοσμένη καθώς και στη συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς και μπορεί να είναι αποτέλεσμα είτε ατομικής είτε ομαδικής εργασίας». Κάθε ίδρυμα θα μπορεί να καταθέσει, συνολικά, από 10 έως 40 προτάσεις από μέλη ΔΕΠ, φοιτητές, μεταπτυχιακούς φοιτητές, μέχρι τις 15 του Μάρτη. Η προϋπόθεση είναι οι προτάσεις «να έχουν βραβευθεί από εθνικό ή διεθνή φορέα».

Τα παραπάνω αποτελούν το τυπικό μέρος. Η ουσία βρίσκεται «διάσπαρτα» στις επιστολές της υπουργού, η οποία εξηγεί ότι το Δίκτυο Αριστείας, μεταξύ άλλων, «φιλοδοξεί να συμβάλει στην αύξηση της εξωστρέφειας των ιδρυμάτων». Η «εξωστρέφεια των ιδρυμάτων», όπως προωθείται και από το νόμο - πλαίσιο, είναι η σύνδεση με την αγορά και «δένεται» με την κατασκευή του Πανεπιστημίου ΑΕ, που θα χρηματοδοτείται με προγραμματικές συμβάσεις (με κριτήρια «ανταγωνιστικότητας») από το κράτος και από ιδιώτες χρηματοδότες.

Σχεδιάζεται να «δημιουργηθεί ένα ψηφιακό Αρχείο Αριστείας», να θεσπιστεί μια «Επιτροπή Αριστείας και Προβολής της Αριστείας», «η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου, θα το αξιολογεί και θα εφαρμόζει τα διεθνή πρότυπα». Για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων θα αξιοποιηθούν διάφορα μέσα (ιστοσελίδα του Δικτύου, διαλέξεις κ.ά.). Μεταξύ αυτών των μέσων θα είναι και η «κοινοποίηση επιτευγμάτων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σε ιδρύματα, φορείς, οργανώσεις και εταιρείες (εφόσον τα ιδρύματα το επιθυμούν)». Τα περί «επιθυμίας» των ιδρυμάτων μόνο ως «ανέκδοτο» μπορεί να ακουστούν. Τα ιδρύματα, ήδη, λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με το νέο νόμο - πλαίσιο στόχος είναι να «απελευθερωθούν» τελείως στην εμπορική τους δραστηριότητα.

Πρακτικά, το «Δίκτυο Αριστείας» θα λειτουργήσει ως μηχανισμός που θα αξιοποιηθεί για τη σύνδεση με την «αγορά», αφού «άριστο» θα είναι, σε μεγάλο βαθμό, ό,τι έχει άμεση εμπορική εκμετάλλευση. Επιπλέον, το «Δίκτυο Αριστείας» θα καλλιεργεί ελπίδες για άμεση και γρήγορη επιτυχία σε φοιτητές και σπουδαστές, σε ερευνητές και μέλη ΔΕΠ, εάν βέβαια ακολουθήσουν τις «τάσεις» της αγοράς.

Φυσικά, επειδή το σύστημα ποτέ δε λειτουργεί «απλοϊκά», στην «αριστεία» θα ενταχθούν και αντικείμενα και θεματολογίες που πιθανά δε θα έχουν άμεση εμπορική εκμετάλλευση. Θα είναι, όμως, μειοψηφία, το άλλοθι για να δικαιολογείται το μεγάλο «παζάρι» της «αριστείας», που στη γλώσσα της «αγοράς» και των αστικών κυβερνήσεων σημαίνει ένα και μόνο πράγμα: Ιδέες για «μπίζνες»...

Επίσκεψη στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης»

Η Τομεακή Οργάνωση Βορειοδυτικών Συνοικιών της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ οργανώνει επίσκεψη στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης», αύριο στις 7 το απόγευμα. Στο χώρο θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «Από την 4η Αυγούστου ως τις μέρες μας» του Μάκη Μαΐλη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΕΣΥΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης

Πλατιά σύσκεψη φορέων της πόλης για το συντονισμό των δράσεων του αντιναρκωτικού και λαϊκού κινήματος ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της απεξάρτησης, που προωθεί η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις», διοργανώνει το Παράρτημα Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών την Πέμπτη 30 του Δεκέμβρη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (1ος όροφος).

Στην πρωτοβουλία του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης του ΕΣΥΝ ήδη έχουν ανταποκριθεί θετικά και έχουν δηλώσει συμμετοχή το σύνολο των θεραπευτικών προγραμμάτων της πόλης (ΚΕΘΕΑ, Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «Αργώ», Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας ΑΠΘ), το ΠΑΜΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Θεσσαλονίκης, Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης - μέλη της ΟΓΕ.

Οι αγώνες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα

Αρχισαν να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα των εκπαιδευτικών που έχουν προσληφθεί με προγράμματα ΕΣΠΑ

Ξεκίνησαν να πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που έχουν προσληφθεί με προγράμματα του ΕΣΠΑ. Υπενθυμίζουμε ότι οι αναπληρωτές του ΕΣΠΑ από τις 16 Δεκέμβρη βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, ενώ νωρίτερα είχαν προχωρήσει σε κινητοποιήσεις με τη στήριξη του ΠΑΜΕ.

Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ σημειώνει ότι «οι αγώνες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα» και ενημερώνει ότι «από την Τετάρτη 22 Δεκέμβρη 2010, άρχισαν να καταβάλλονται τα δεδουλευμένα των αναπληρωτών ΕΣΠΑ, που εργάζονταν εδώ και τέσσερις μήνες απλήρωτοι». Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «η άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων σαν αποτέλεσμα του αγώνα μας ενάντια στην αρχική διάθεση του υπουργείου δεν είναι το "τέλος" αυτού του αγώνα. Η αιτία των ελαστικών εργασιακών σχέσεων συνεχίζει να υπάρχει. Γι' αυτό ο αγώνας ενάντια στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις συνεχίζεται μέχρι την ικανοποίηση της λαϊκής ανάγκης για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους. Για:

  • Να αποσυρθεί τώρα η σύμβαση της ντροπής (ΕΣΠΑ). Πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα σε όλους τους αναπληρωτές, ως την κατάργηση του θεσμού. Τακτική καταβολή μισθού, δύο φορές το μήνα, από δω και πέρα.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους. Μαζικοί διορισμοί απ' το υπουργείο Παιδείας. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Κατάργηση του ΑΣΕΠ, του νόμου 3948/2010. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση (αναπληρωτών, ωρομισθίων) χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Εξω όλα τα προγράμματα και το ΕΣΠΑ απ' τα σχολεία».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ