ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Υποχρηματοδοτείται η Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζει η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας στην Ηλεία, όπως σημειώνουν σε Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Πολιτισμού - Τουρισμού και Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Γιάννης Πρωτούλης.

Στην Ερώτηση σημειώνεται: «Η Βιβλιοθήκη φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή από σπάνια και ιστορικά βιβλία πάνω από 40.000 τόμους, όπως δυσεύρετες εκδόσεις των πρώτων ετών της τυπογραφίας (Ομηρος, Πλούταρχος, Πίνδαρος), ιστορικό αρχείο με χειρόγραφα έγγραφα της Επανάστασης του 1821, βιβλία του Ζαν Ζακ Ρουσό με ιδιόχειρες σημειώσεις του ίδιου.

Είναι άμεσος τόσο ο κίνδυνος διακοπής του ρεύματος και του κλιματισμού για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση των σπάνιων εκδόσεων, όσο και μείωσης των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας και προστασίας του πολύτιμου και μοναδικού υλικού.

Εξαιτίας της λειψής χρηματοδότησής της είναι αδύνατο να καλυφθούν πλέον οι διευρυμένες ανάγκες της βιβλιοθήκης για τη συντήρηση του περιεχομένου της, το οποίο αποτελεί σημαντικό κομμάτι λαϊκής περιουσίας, του οποίου η προστασία και κατάλληλη αξιοποίηση πρέπει να έχει δημόσιο χαρακτήρα και να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες λαϊκές απαιτήσεις και κοινωνικές ανάγκες για ολόπλευρη μόρφωση και διαφύλαξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».

Οι βουλευτές ρωτούν «τι μέτρα θα παρθούν ούτως ώστε να αυξηθεί άμεσα η χρηματοδότηση με επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των άμεσων αναγκών της Βιβλιοθήκης για να συνεχίσει τη λειτουργία της χωρίς προβλήματα;».

Το αρχαιότερο ναυτικό ταξίδι;

Παλαιολιθικοί χειροπελέκεις από το χώρο των ερευνών
Παλαιολιθικοί χειροπελέκεις από το χώρο των ερευνών
Περισσότερες πληροφορίες για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στη Νότια Κρήτη, τα οποία συγκαταλέγονται στις δέκα σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 2010, σύμφωνα με το περιοδικό «Archaeology», δίνει το υπουργείο Πολιτισμού - Τουρισμού.

Η σημασία των ευρημάτων έγκειται αφ' ενός στην τεκμηρίωση κατοίκησης του νησιού και πριν τη Νεολιθική περίοδο (7000-3000 π.Χ.), αφ' ετέρου στο ότι αυτό σημαίνει ότι πήγε προς τα πίσω χρονικά η πρώτη ναυσιπλοΐα στον κόσμο. Συγκεκριμένα, το 2008 και 2009 διεπιστημονική ομάδα υπό τη διεύθυνση του Thomas Strasser (Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα) και της Ελένης Παναγοπούλου (Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας - Σπηλαιολογίας Νοτίου Ελλάδος) διενήργησε επιφανειακή έρευνα στην περιοχή του Πλακιά στη Νότια Κρήτη, με στόχο τον εντοπισμό Μεσολιθικών καταλοίπων (10000-7000 π.Χ.). Η ομάδα ανακάλυψε όχι μόνο Μεσολιθικές, αλλά και Παλαιολιθικές θέσεις, οι κυριότερες των οποίων βρίσκονται στο φαράγγι του Πρέβελη και χρονολογούνται από το 130000-700000 πριν από σήμερα. Τα εργαλεία (χειροπελέκεις και τσεκούρια) παραπέμπουν στην Αχελαία πολιτισμική παράδοση, η οποία συνδέεται με τους Homo heidelbergensis και Homo erectus και, δεδομένου ότι η Κρήτη ήταν και τότε νησί, αποτελούν την αρχαιότερη ένδειξη πρώιμης ναυσιπλοΐας, διεθνώς.

Τα παλαιολιθικά εργαλεία βρέθηκαν σε συνάφεια με ανυψωμένες θαλάσσιες αναβαθμίδες, τις οποίες οι γεωλόγοι χρονολογούν τουλάχιστον στα 130.000 χρόνια. Τα αποτελέσματα της έρευνας όχι μόνον τεκμηριώνουν θαλάσσια ταξίδια στη Μεσόγειο δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα απ' ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, αλλά μεταβάλλουν και την εκτίμηση των γνωσιακών ικανοτήτων των πρώιμων μορφών του ανθρώπου.

Θέατρο για παιδιά

«Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει»
«Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει»
Πέρασαν οκτώ χρόνια από τότε που το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» δημιούργησε «κινητή μονάδα» θεάτρου για παιδιά που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Εχοντας, ήδη, δώσει 1.400 δωρεάν παραστάσεις, φέτος παρουσιάζει το έργο της Μαρίας Παπαγιάννη «Το αίνιγμα του Τρουλ». Το έργο, όπως και τα προηγούμενα, γράφτηκε ειδικά γι' αυτό το σκοπό, παίρνοντας υπόψη τις συνθήκες και τους χώρους όπου δίνονται οι παραστάσεις. Ο εκπαιδευτικός και ψυχαγωγικός χαρακτήρας αυτών των παραστάσεων, που παράλληλα προσφέρουν ψυχολογική στήριξη στα παιδιά, είναι αναπόσπαστα δεμένος με το καλλιτεχνικό τους αποτέλεσμα.

Δυο παιδιά ξεκινούν ένα μεγάλο ταξίδι για να βρουν τους αγαπημένους τους φίλους. Δρόμο παίρνουν, δρόμο αφήνουν και στο σκοτεινό δάσος θα έρθουν αντιμέτωποι με το φοβερό ξωτικό Τρουλ και θα πρέπει να λύσουν ένα σκοτεινό αίνιγμα. Τα δυο παιδιά γρήγορα θα καταλάβουν πως για να βρουν τους αγαπημένους τους πρέπει να τολμήσουν και να ξορκίσουν τους μεγάλους φόβους τους για να λύσουν το μυστήριο. Σκηνοθεσία: Παντελής Δεντάκης. Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος. Κίνηση: Σεσίλ Μικρούτσικου. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρία Χανιωτάκη - Νίκος Δεντάκης. Παίζουν: Ντίνη Ρέντη, Κατερίνα Μαούτσου, Μάνος Στεφανάκης. Παράλληλα με τις παραστάσεις σε νοσοκομεία, το έργο παίζεται κάθε Κυριακή (5μμ, εισιτήριο 10 ευρώ).

  • Στο θέατρο «Χυτήριο» από τις 9/1 και κάθε Κυριακή στις 12μ η λυρική ομάδα «Οπερες των ζητιάνων» θα παρουσιάζει το μιούζικαλ του Νίκου Κυπουργού «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει». Το έργο, που γράφτηκε το 1993 από τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο, σε συνεργασία με τον συνθέτη και βασίζεται στο φημισμένο παραμύθι «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα», πρωτοπαίχθηκε το 1994 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Ξαναπαίχθηκε από την ομάδα «Οπερες των ζητιάνων» το 2009 στο «Bios» και το 2010 από το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, στη Λάρισα.

Οι Νίκος Κυπουργός και Θωμάς Μοσχόπουλος μετέφεραν την υπόθεση του παραμυθιού του Αντερσεν στον κόσμο της μουσικής. Την ανέμειξαν με δόσεις χιούμορ, μελωδίας και σάτιρας για την καλλιτεχνική πραγματικότητα της χώρας μας, εισάγοντας διακριτικά και παιχνιδιάρικα τον θεατή στις βασικές έννοιες της μουσικής, συνθέτοντας μια παράσταση κατάλληλη για όλες τις ηλικίες.

Οι «Οπερες των ζητιάνων» πιστεύουν ότι η δύναμη της λυρικής φωνής, χωρίς τις «αγκυλώσεις» της παραδοσιακής όπερας, είναι ένα καθόλα σύγχρονο εκφραστικό όπλο, υψηλής καλλιτεχνικής ακριβείας και ότι η εξοικείωση των μικρών θεατών με τον ήχο και το ήθος της λυρικής φωνής είναι ένα εκπαιδευτικό καθήκον. Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη. Παίζουν - τραγουδούν: Ζαφείρης Κουτελιέρης, Δημήτρης Δημόπουλος, Ιωάννα Φόρτη. Τη μουσική εκτελούν ζωντανά οι μουσικοί του «ART facts ensemble» σε νέα ενορχήστρωση του Χαράλαμπου Γωγιού. Σκηνικό-κοστούμια Κωνσταντίνου Ζαμάνη, φωτισμοί Νίκου Σωτηρόπουλου.

Γιορταστικό τρίπτυχο

«Ερωτικό συμπόσιο»
«Ερωτικό συμπόσιο»
Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης», με την ευκαιρία των γιορτών, ανέβασε στο θέατρο «Αμαλία», στις 23, 29, 30/12 και θα επαναλάβει στις 12 και 13/1 τη μουσική παράσταση «Ερωτικό συμπόσιο», με θέμα την ερωτική συμπεριφορά. Το κειμενικό «σενάριο», που υπογράφει ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ Νίκος Χουρμουζιάδης (δική του και η μετάφραση), περιλαμβάνει αρχαία ελληνικά ερωτικά επιγράμματα (από την «Παλατινή Ανθολογία») και τραγούδια από παραστάσεις έργων του Σαίξπηρ που αναφέρονται στην ευφορία, αλλά και στη μελαγχολία του έρωτα. Η μουσική επεξεργασία και ζωντανή εκτέλεση είναι του Κώστα Βόμβολου, η κινησιολογία της Στέλλας Μιχαηλίδου, η εικαστική επιμέλεια των Απόστολου Βέττα - Ιωάννας Μανωλεδάκη, ενώ η σκηνοθεσία είναι συλλογική. Τις μουσικές συνθέσεις υπογράφουν οι Κ. Βόμβολος, Η. Πασχαλίδης και Γ. Ε. Λαζαρίσης. Παίζουν, τραγουδούν και χορεύουν οι ηθοποιοί: Κυριάκος Δανιηλίδης, Αθηνά Ευσταθίου, Νίκος Κουμαριάς, Αννα Κυριακίδου, Μένη Κυριάκογλου, Νίκος Λύτρας, Στάθης Μαυρόπουλος, Μάριος Μεβουλιώτης, Στέλλα Μιχαηλίδου, Δημήτρης Ναζίρης, Νανά Παπαγαβριήλ, Μαριέττα Σπηλιοπούλου, Εφη Σταμούλη και Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου.

Παράλληλα η Παιδική Σκηνή του σημαντικού θιάσου της Θεσσαλονίκης παρουσιάζει για τα παιδιά τον «Μικρό Πρίγκιπα» του Σαιντ Εξυπερύ και η κεντρική του το έργο του Φρανκ Μακ Γκίνες «Η Γκρέτα Γκάρμπο ήρθε στην πόλη μας».

Η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, αύριο (7.30μμ) θα υποδεχθεί και θα ξεναγήσει το κοινό στην έκθεση: «Παρίσι 1900. Αρ Νουβώ και Μοντερνισμός. Θησαυροί από το Πετί Παλαί Μουσείο της πόλεως του Παρισιού». Να σημειώσουμε επίσης ότι στις 9/1 (12μ) στην Εθνική Γλυπτοθήκη (Αλσος Στρατού, Γουδή) η διευθύντρια της Πινακοθήκης, μαζί με τον σκηνογράφο- ενδυματολόγο Γιάννη Μετζικώφ θα ξεναγήσουν το κοινό στην έκθεση του δεύτερου με τίτλο «ΜΕΤΖΙΚΩΦ - Ενδύματα θεάτρου και προσωπεία».

Βασισμένη στο έργο του Τσέχοφ «Το κύκνειο άσμα», ένα κείμενο που αλληγορεί για το παρελθόν, τη μνήμη και το φθοροποιό χρόνο, είναι η χοροθεατρική παράσταση του πολυβραβευμένου Σέρβου χορογράφου Γιόζεφ Νατζ, με τίτλο «Gherry-Brandy», που έρχεται στην Αθήνα και θα παιχθεί στην Κεντρική Σκηνή του Ιδρύματος Ωνάση (6-9/1). Μια παράσταση που «παίζει» με τα όρια πραγματικότητας και ψευδαίσθησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ