ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Μπαράζ ανατροπών ως το τέλος του μήνα

Σύσκεψη για τα νομοσχέδια που θα κατατεθούν τις επόμενες μέρες έγινε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου

Νέες αυξήσεις στα εισιτήρια και τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα σημάνει η «εξυγίανση» προς όφελος του κεφαλαίου που προωθεί η κυβέρνηση
Νέες αυξήσεις στα εισιτήρια και τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα σημάνει η «εξυγίανση» προς όφελος του κεφαλαίου που προωθεί η κυβέρνηση
Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης για το επόμενο κύμα των ανατροπών μέσα στο Γενάρη, τέθηκε χτες επί τάπητος σε κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προωθήσει το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», το νομοσχέδιο για την «εξυγίανση» δήθεν των αστικών συγκοινωνιών, ενώ θα ακολουθήσει και νέο κλείσιμο δημόσιων οργανισμών.

Στη σύσκεψη συμμετείχε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης. «Προχωρήστε άμεσα και με διάλογο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων», ήταν σύμφωνα με πληροφορίες η κατεύθυνση που έδωσε ο Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς του, για να φέρουν μέχρι τα τέλη Γενάρη στη Βουλή το σχετικό «νομοσχέδιο-ομπρέλα» του υπουργείου Οικονομικών.

Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ακόμα ότι η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση «θα κάνει φθηνότερες τις υπηρεσίες, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», επιδιώκοντας να παραπλανήσει τα λαϊκά στρώματα, αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους των κλειστών επαγγελμάτων, αφού η απελευθέρωση των υπηρεσιών θα ανοίξει το δρόμο για την είσοδο μονοπωλιακών ομίλων που θα οδηγήσει χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία και τις τιμές των υπηρεσιών στα ύψη.

Στην κυβερνητική σύσκεψη συζητήθηκε και το νομοσχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες και τις πρώην ΔΕΚΟ, στο φόντο των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, με τον πρωθυπουργό να δίνει διαπιστευτήρια αντιλαϊκής πυγμής, λέγοντας ότι οι «μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν». Σύμφωνα με διαρροές, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα σκληρύνει ακόμα περισσότερο τη στάση της απέναντι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, επιδιώκοντας να ποινικοποιήσει τους αγώνες των εργαζομένων και να στρέψει ενάντιά τους άλλα κοινωνικά στρώματα.

Εκβιασμοί και κοροϊδία

Σ' αυτή την κατεύθυνση αναμένεται τα κυβερνητικά στελέχη να επαναφέρουν τα εκβιαστικά διλήμματα περί πτώχευσης της χώρας, αυτή τη φορά ενόψει της τέταρτης δόσης του δανείου από την τρόικα το Μάρτη, την εκταμίευση της οποίας σπεύδουν να συνδέσουν με την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών. «Αν δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις κινδυνεύει η χορήγηση των δόσεων του δανείου», αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, συντηρώντας το κλίμα εκφοβισμού του λαού.

Επιδιώκοντας να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια και κυρίως να αποτρέψει την οργανωμένη πάλη των λαϊκών στρωμάτων, ο Γ. Παπανδρέου υποστήριξε σε άρθρο του στο «Εθνος της Κυριακής» ότι «όλοι δοκιμαζόμαστε από την κρίση (...) όλοι έχουμε αισθανθεί πόνο και οργή», σπεύδοντας όμως να σημειώσει ότι «αυτά τα συναισθήματά μας» δεν πρέπει να τα «μετατρέψουμε σε αδιέξοδη εκτόνωση διαμαρτυρίας». Ισχυρίζεται ακόμα προκλητικά πως η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι «μπορεί προκειμένου να διορθώσει αδικίες χρόνιες ή και πρόσκαιρες λόγω κρίσης», σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει κάλπικες προσδοκίες ότι τα μέτρα είναι «προσωρινά».

Την Πέμπτη, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στο Παρίσι, όπου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η αγορά από την ελληνική κυβέρνηση τεσσάρων φρεγατών τύπου «Φρεμ». Στις 7 Γενάρη ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Ερζερούμ της Τουρκίας, όπου μαζί τον Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν θα ανοίξουν τις εργασίες της ετήσιας διάσκεψης των Τούρκων πρεσβευτών, με διπλωματικές πηγές να σημειώνουν ότι μπορεί να υπάρξουν ανακοινώσεις στα «θέματα του Αιγαίου και της υφαλοκρηπίδας».

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ανοίγει δρόμους για επιπλέον αντιλαϊκά μέτρα

Σιγοντάρει το σύνολο των στρατηγικών ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση

Το έδαφος για νέες αντιλαϊκές ανατροπές στο όνομα της «ανάπτυξης» προς όφελος του κεφαλαίου στρώνει η ηγεσία της ΝΔ, ενώ την ίδια ώρα μοιράζει ψεύτικες ελπίδες, επιχειρώντας να εγκλωβίσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Με δεδομένη τη συναίνεση στα βάρβαρα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα εντός και εκτός του μνημονίου, που εκφράζεται καθημερινά και στην πράξη, η ηγεσία της ΝΔ υπερθεματίζει ταυτόχρονα για την ανάγκη για ακόμα πιο τολμηρά μέτρα, εννοείται προς το συμφέρον της πλουτοκρατίας.

«Οι ανατροπές είναι αναπόφευκτες και θα είναι σεισμικού χαρακτήρα», τονίζει χαρακτηριστικά ο Α. Σαμαράς σε άρθρο του στο «Εθνος της Κυριακής», δίνοντας ταυτόχρονα και το στίγμα των επικείμενων ανατροπών. «Οσον αφορά στην αλλαγή πολιτικής, αναπόφευκτη είναι πλέον η διέξοδος με ανάκαμψη και ανάπτυξη, που θα επιτρέψει στη χώρα να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της με "επανεκκίνηση" της οικονομίας και όχι με υπερ-φορολόγηση που οδηγεί σε ακόμα βαθύτερη ύφεση», επισημαίνει, εκφράζοντας την υποστήριξή του στη «φυγή προς τα μπρος με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια».

Από τη σκοπιά αυτή θεωρείται δεδομένη η στήριξη στις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθούν τους επόμενους μήνες κυβέρνηση και τρόικα για τη δραστική μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Ηδη, το επιτελείο της ΝΔ έχει διαμηνύσει ότι θα βάλει πλάτες στην απελευθέρωση των «κλειστών» επαγγελμάτων, στο νέο μισθολόγιο - πτωχολόγιο στο δημόσιο, στη νέα κατεδάφιση ασφαλιστικών δικαιωμάτων (ΒΑΕ, επικουρικές), στην παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, στη μείωση της φορολογίας των επιχειρηματικών κερδών, στις σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις, στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, κ.ά.

Στο ίδιο άρθρο, ο Α. Σαμαράς ανέφερε ότι «η Ελλάδα έχει αδρανή περιουσία που μπορεί να της επιτρέψει σύντομα να ανακουφίσει το πρόβλημα του υπερδανεισμού», ενώ προτείνει ανάπτυξη «με κύριο μοχλό όχι τις (καταναλωτικές) επιδοτήσεις, αλλά τις παραγωγικές επενδύσεις», πλειοδοτώντας σε ενίσχυση της κρατικής επιχορήγησης προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Στο πλαίσιο αυτό, με αφορμή τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής πιέζει για «άμεσο συμψηφισμό οφειλών (σ.σ. των επιχειρήσεων) προς και από το Δημόσιο», με στόχο την προσφορά άμεσα «ζεστού χρήματος» στο μεγάλο κεφάλαιο.

Την ίδια στιγμή, θεωρεί αναπόφευκτες τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις των νοικοκυριών εξαιτίας της αύξησης του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, έστω και αν για δημαγωγικούς λόγους τα χαρακτηρίζει δυσβάσταχτα και με «αβέβαιο αποτέλεσμα».

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Αβάντα στην κυρίαρχη πολιτική και προπαγάνδα

Χαρακτήρισε «μονόδρομο» τα βάρβαρα μέτρα και ζήτησε παρεμβάσεις που θα εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση

Στήριξη στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και τρόικας, την οποία εμφάνισε ως «μονόδρομο», πρόσφερε ανοιχτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε μια περίοδο που ενισχύονται οι θετικές διεργασίες στις λαϊκές συνειδήσεις και πληθαίνουν εκείνα τα τμήματα του λαού που χειραφετούνται από την πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της.

Ταυτόχρονα, ο Κάρ. Παπούλιας έβαλε το δικό του λιθαράκι για τη συσκότιση των πραγματικών αιτιών της κρίσης και την εμπέδωση της κυβερνητικής προπαγάνδας ότι γι' αυτή φταίνε «όσοι πλούτισαν παράνομα» και όχι βέβαια το κεφάλαιο και ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής.

«Νομίζω ότι παρόλο που υποφέρουν τα ασθενέστερα στρώματα του ελληνικού λαού έχουν καταλάβει ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πρέπει να βαδίσουμε σε αυτό το δρόμο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κάρ. Παπούλιας όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν φοβάται «κοινωνικές αντιδράσεις». Εξέφρασε, επίσης, το θαυμασμό για την υπομονή που, όπως είπε, δείχνει ο λαός στην εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική, καλώντας ταυτόχρονα τους κρατούντες «να διευκολύνουν αυτή την ανοχή που τους δίνει ο ελληνικός λαός», ενισχύοντας οικονομικά «τουλάχιστον τα χαμηλότερα εισοδήματα», όπως διευκρίνισε.

Στο διάλογο που είχε με τους δημοσιογράφους μετά την υποβολή των ευχών για το νέο έτος στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρ. Παπούλιας επανέλαβε τις προτροπές για πάταξη της φοροδιαφυγής, αφήνοντας στο απυρόβλητο την εφαρμοζόμενη πολιτική που νομιμοποιεί τη ληστεία του λαού από μια χούφτα μονοπώλια.

«Συναισθάνομαι την οργή για την κοινωνική αδικία, το συλλογικό αίτημα για παραδειγματική τιμωρία όσων πλούτισαν παράνομα και για σύλληψη της γκρίζας οικονομίας», τόνισε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, καλώντας ταυτόχρονα την πολιτεία «να επιβάλει αποτελεσματικές ρυθμίσεις για να υποχρεώσουμε αυτούς που φοροδιαφεύγουν να καταθέσουν στο κρατικό ταμείο ό,τι οφείλουν, να δηλώσουν την περιουσία τους».

Παράλληλα, αναπαρήγαγε ατόφια τα κυρίαρχα ιδεολογήματα αποδίδοντας την κρίση «στην κακοδιαχείριση και τις αμαρτίες δεκαετιών (...) την απληστία και τις ατέλειες του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος (...) τις αδυναμίες της Ευρώπης», αλλά και «στα λάθη και την αμεριμνησία τη δικιά μας, του πολιτικού κόσμου της πατρίδας μας», στον οποίο συμπεριέλαβε και τον εαυτό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ