ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Γενάρη 2011
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ
«Αρχισαν τα όργανα»... στην Αρχαιολογική Υπηρεσία

Ασχημο «ποδαρικό» για το 2011 με το κλείσιμο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη

Τα προβλήματα υπολειτουργίας - έως και προσωρινού κλεισίματος - των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων λόγω της υποστελέχωσης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και της συνέχισης της εργασιακής ομηρίας φέρνει και πάλι το ΚΚΕ στη Βουλή, με Ερώτηση των βουλευτών του Αγγελου Τζέκη, Γιάννη Ζιώγα και Σοφίας Καλαντίδου, προς τους υπουργούς Πολιτισμού - Τουρισμού και Οικονομικών, με αφορμή το πρόβλημα που υπάρχει στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Οι βουλευτές σημειώνουν ότι «σύνηθες φαινόμενο έχει γίνει πλέον η υπολειτουργία και το κλείσιμο των Μουσείων λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς το καθεστώς εργασίας των περισσότερων εργαζομένων είναι οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου».

«Ετσι», συνεχίζει η Ερώτηση, «κλειστό θα παραμείνει το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη για τις επόμενες μέρες. Αιτία αυτής της εξέλιξης είναι και σε αυτή την περίπτωση η έλλειψη του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για τη λειτουργία του. Οι συμβάσεις των έκτακτων υπαλλήλων του Μουσείου είχαν λήξει στο τέλος της χρονιάς και από την πλευρά του υπουργείου δεν υπήρξε καμία μέριμνα, παρόλο που η διεύθυνση του Μουσείου είχε ενημερώσει ότι για τη λειτουργία του χρειάζεται 33 εργαζόμενους για το χειμερινό ωράριο και περισσότερους κατά το θερινό ωράριο, ως μόνιμους.

Για την κατάσταση αυτή ευθύνη έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΝΔ, γιατί δε δίνουν τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τον πολιτισμό και την απρόσκοπτη λειτουργία των Μουσείων, με μόνιμο και όχι έκτακτο προσωπικό, υποβαθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο την παροχή των υπηρεσιών τους».

Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν «αν θα προσληφθεί ο απαραίτητος αριθμός μόνιμων υπαλλήλων για την απρόσκοπτη λειτουργία του Μουσείου».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του κυνισμού και του εμπαιγμού των κυβερνήσεων του δικομματισμού έναντι των εργαζομένων στον πολιτισμό και στην πολιτιστική κληρονομιά είναι αυτό που συνέβη ακριβώς πριν ένα χρόνο, το Γενάρη του 2010, οπότε το ΥΠΠΟΤ ανακάλεσε την προκήρυξη 2.584 θέσεων έκτακτου προσωπικού για λόγους... «διαφάνειας» και «αξιοκρατίας» - λες και το απάνθρωπο καθεστώς της εργασιακής ομηρίας δεν αποτελεί διαρκές έγκλημα - τη στιγμή που στις 31/12/2009 είχαν λήξει οι συμβάσεις και είχαν απολυθεί περίπου 4.000 εργαζόμενοι. Ενα από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής ήταν το πολύμηνο κλείσιμο δεκάδων αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και βέβαια η «ανακύκλωση» της εργασιακής ομηρίας. Την ίδια στιγμή σε χιλιάδες ανέρχονται οι κενές οργανικές θέσεις στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, χωρίς να υπολογίζονται οι πραγματικές ανάγκες της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι οποίες θα ήταν υπερπολλαπλάσιες των οργανικών κενών, αν ασκούνταν μια πολιτική που δε θα ήταν προσανατολισμένη στη «βιτρίνα» για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου στον τουρισμό.

Μουσική πανδαισία

Κορυφαία έργα του κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και της σύγχρονης γραφής, κάποια σε πρώτες εκτελέσεις, θα πλημμυρίσουν (10-16/1), το «Beton7» (Πύδνας 7, Βοτανικός, στάση μετρό Κεραμεικός, 2107512625), στο πλαίσιο του κύκλου συναυλιών «Μουσικοί Συν-Τονισμοί». Με την πεποίθηση πως η λεγόμενη «λόγια» μουσική στον τόπο μας οφείλει να απευθυνθεί σε ευρύτερο κοινό, το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των: Μ. Ravel, J. Ibert, Μ. Χατζιδάκι, P. Hindemith, Ντ. Σοστακόβιτς, K. Weill, Α. Νασοπούλου, F. G. Lorca, F. Poulenc, E. Satie, A. Piazzolla, A. Thomas, R. Strauss, J. Rodrigo, L. Berio, Μπ. Κανα, Μ. Χ. Κριθαρά, Φ. Τσαλαχούρη, Σ. Ραχμάνινοφ, Ι. Στραβίνσκι, C. Gardel, R. Dyens, N. Κόσκιν, M. Σουρβίνου, J. S. Bach, I. Albeniz, E. Granados, M. Defalla, J. Turina,B. Britten, Σ. Προκόφιεφ.

Συμμετέχουν: Χαράλαμπος Αγγελόπουλος, πιάνο. Τάσος Αποστόλου, βαθύφωνος. Αγγέλα Γιαννάκη, βιόλα. Τίτος Γουβέλης, πιάνο. Αγγελική Καθαρίου, μεσόφωνος. Θεόδωρος Κίτσος, θεόρβη. Αγγελος Λιακάκης, βιολοντσέλο. Μάιρα Μηλολιδάκη, υψίφωνος. Αϊ Μοτοχάσι, πιάνο. Κώστας Μπουρόπουλος, κρουστά. Γιάννης Παπαγιάννης, φλάουτο με ράμφος. Σίμος Παπάνας, βιολί. Σταύρος Παργινός, βιολοντσέλο. Κωνσταντίνος Ράπτης, ακορντεόν, μπαντονεόν. Μιχάλης Σουρβίνος, κιθάρα. Θεόδωρος Στεφανίδης, βιολί. Παυλίνα Στυλιανού, τραγούδι, καθώς και το κουαρτέτο του Αλέκου Βρέτου. Επιμέλεια προγράμματος: Μάιρα Μηλολιδάκη - Τίτος Γουβέλης.

«Διάβασης» εργαστήρι παραμυθιών

Από τη συμμετοχή του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «Διάβαση» και το δρώμενο που παρουσίασε στο τελευταίο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Από τη συμμετοχή του προγράμματος του ΚΕΘΕΑ «Διάβαση» και το δρώμενο που παρουσίασε στο τελευταίο Φεστιβάλ της ΚΝΕ
Το πρόγραμμα απεξάρτησης ΚΕΘΕΑ «ΔΙΑΒΑΣΗ» φιλοξενεί (από τον περασμένο Οκτώβρη) στο Πολιτιστικό του Στέκι διήμερα εργαστήρια αφήγησης παραμυθιών με αφηγήτρια την Λίλη Λαμπρέλλη. Το τρίτο εργαστήρι θα γίνει το Σαββατοκύριακο 15 και 16 Γενάρη, από τις 10.30 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. Το Σάββατο το θέμα του εργαστηρίου είναι το εξής: «Τι είναι παραμύθι; Θεωρητική προσέγγιση της αφήγησης και συμβολική ανάλυση του παραμυθιού "Το κορίτσι με τα κομμένα χέρια"». Το θέμα της Κυριακής είναι «Τι είναι παραμυθάς; Πρακτική προσέγγιση: Η σημασία της προφορικής γραφής στην τέχνη της αφήγησης. Η έλλειψη "τεχνικής" ως βάση της τέχνης της αφήγησης».

«Πίσω από τα σίδερα»

Επανακυκλοφορεί, από τις εκδόσεις «Προσκήνιο» το βιβλίο - μαρτυρία του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, δημοσιογράφου Γιώργη Μωραΐτη «Πίσω από τα σίδερα», το οποίο περιλαμβάνει κείμενα μιας δεκαπενταετίας (1961-1974), γραμμένα, σχεδόν στο σύνολό τους, στη φυλακή. Ο Γιώργης Μωραΐτης, έγκλειστος για 17 χρόνια, καταθέτει σ' αυτό το βιβλίο τη συγκλονιστική του μαρτυρία. Καταγράφει τη ζωή των δεσμωτών αγωνιστών επί κυβερνήσεων Καραμανλή, Παπανδρέου και χούντας, όπως την έζησε και ο ίδιος. Περιέχει κείμενα με κοινό θέμα τη φυλακή, τον αμείωτο αγώνα μέσα και έξω απ' αυτήν, την πονεμένη καρδιά και τη γενναία ψυχή των αγωνιστών. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1975 και σε δεύτερη έκδοση το 1987. Αυτή τη φορά είναι αφιερωμένο «στην καινούρια βάρδια των αγώνων για την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας».

«Στη λογοτεχνία» - όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γεωργία Λαδογιάννη - «η μαρτυρία κατέχει ξεχωριστή θέση, τόσο ως κείμενο αλήθειας για τη ζωή και την ιστορία, όσο και για την ιδιαίτερη γλώσσα που είναι διατυπωμένα αυτά τα κείμενα, μια γλώσσα αδρή καθώς περιγράφει την τραχιά εμπειρία και συνάμα τη ζεστή από την ψυχική ένταση του βιώματος».

Ελληνικό σινεμά στο Ρότερνταμ

Η ταινία «Wasted Youth» των Αργύρη Παπαδημητρόπουλου και Jan Vogel θα «ανεβάσει» την «αυλαία» της φετινής, 40ής διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρεότερνταμ (26/1 - 6/2), ενώ συμμετέχει και στο διαγωνιστικό τμήμα. Πρόκειται για φεστιβάλ που φιλοξενεί πρώτες ή δεύτερες ταινίες σκηνοθετών.

Η ταινία αυτοπροσδιορίζεται ως ένα «πορτρέτο της Αθήνας» μέσα από μια καλοκαιρινή, συνηθισμένη μέρα ενός έφηβου και ενός οικογενειάρχη που προσπαθεί σκληρά να θρέψει την οικογένειά του.

Σενάριο - σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Jan Vogel, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jan Vogel, Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης, Σκηνικά: Γιάννης Ξηντάρας, Μουσική: «FABRIKA».

Παίζουν: Χάρης Μάρκου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αρθούρος Κιβίλιοφ, Τζέισον Ουάστορ, Σύλλας Τζουμέρκας, Μαρία Κυρόζι, Μαρία Σκουλά, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Γιάννης Τσορτέκης, Γιάννης Οικονομίδης. Φιλική συμμετοχή: Θέμις Μπαζάκα, Τάνια Σαβοπούλου

Το «Wasted Youth» θα βγει στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες το Μάρτη.

«Βέρθερος» τιτλοφορείται η, βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Γκαίτε, θεατρική παράσταση της νεοσύστατης ομάδας «Bijoux de Kant», που θα παιχθεί στη «Μικρή Σκηνή» του Ιδρύματος Ωνάση (Συγγρού 107-109) στις 14-16, 18-23, 25-30/1. Συντελεστές της πειραματικής παράστασης, που εστιάζεται στην αμφιθυμία του Γκαίτε όσον αφορά στο εν πολλοίς αυτοβιογραφικό έργο που τον ανέδειξε, δηλαδή στην αμφιθυμία του ερωτευμένου Βέρθερου (Γκαίτε) προς το αντικείμενο του πόθου του, είναι ο εικαστικός - σκηνοθέτης Γιάννης Σκουρλέτης, ο συνθέτης Κώστας Δαλακούρας και ο ηθοποιός Δημήτρης Λιγνάδης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ