ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οι αντιθέσεις «ρέουν» στους αγωγούς ενέργειας

Κυβερνητική σύσκεψη εν αναμονή και της επίσκεψης αύριο του Ισραηλινού αντιπροέδρου στην Αθήνα

Το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή μας γίνεται ακόμα πιο σύνθετο και αντανακλά ισχυρούς και επικίνδυνους ανταγωνισμούς μεταξύ των μονοπωλίων
Το ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή μας γίνεται ακόμα πιο σύνθετο και αντανακλά ισχυρούς και επικίνδυνους ανταγωνισμούς μεταξύ των μονοπωλίων
Τη μεγαλύτερη εμπλοκή της χώρας στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και στους ανταγωνισμούς των μονοπωλιακών ομίλων για τον έλεγχο των πηγών και των αγωγών μεταφοράς ενέργειας, προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, επιδιώκοντας αναβαθμισμένο ρόλο στη «σκακιέρα» των ενεργειακών δρόμων, για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας.

Το θέμα των αγωγών μεταφοράς ενέργειας συζητήθηκε χτες σε κυβερνητική σύσκεψη που έγινε στη Βουλή υπό τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, συζητήθηκε «η παρουσία της Ελλάδας στο "παιχνίδι" της μεταφοράς ενέργειας».

Η σύσκεψη έγινε ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στις 4 Φλεβάρη, στις Βρυξέλλες, την οποία θα απασχολήσουν αποκλειστικά τα θέματα της ενέργειας. Πήραν μέρος ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Δρούτσας, ο υπουργός Επικρατείας για θέματα επενδύσεων, Χ. Παμπούκης, η υπουργός Περιβάλλοντος, Τ. Μπιρμπίλη και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης.

Κυβερνητική πηγή σημείωνε ότι έγινε «μια ενδελεχής συζήτηση γύρω από πολύπλοκο θέμα των αγωγών μεταφοράς ενέργειας» και ότι η ενημέρωση των υπουργών προς τον πρωθυπουργό αφορούσε τις εξελίξεις γύρω από τους αγωγούς «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη», «Nabucco», «South Stream» και «ITGI».

Πίσω από τις «συμφωνίες» για τους συγκεκριμένους αγωγούς, κρύβονται τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα. Οι τέσσερις αγωγοί προορίζεται να καλύψουν τις «ανάγκες» της ΕΕ σε φυσικό αέριο, με τις ισχυρές ιμπεριαλιστικές χώρες, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, αλλά και περιφερειακές δυνάμεις, όπως η Τουρκία, να ανταγωνίζονται για το ποιος θα εξασφαλίσει την «τροφοδοσία» και ταυτόχρονα την εξάρτηση της ανταγωνίστριας ΕΕ στον τομέα της ενέργειας.

Παράλληλα, συγκρούονται μονοπωλιακοί όμιλοι (Βρετανίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας) που επιχειρούν να εξασφαλίσουν τη μερίδα του λέοντος από την εξόρυξη και διανομή του φυσικού αερίου στις χώρες της ΕΕ.

Η ενημέρωση και η συζήτηση στη χτεσινή σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αφορούσε «την κατάσταση, τροφοδοσία, κατευθύνσεις, διακλαδώσεις, οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα» γύρω από τους τέσσερις αγωγούς. Μάλιστα, υπουργός που συμμετείχε στη σύσκεψη σημείωσε ότι τα ενεργειακά θέματα θα συζητηθούν και στη διάρκεια της επίσκεψης του αντιπροέδρου του Ισραήλ, Α. Λίμπερμαν, που αύριο θα βρεθεί στην Αθήνα. Είναι γνωστό το ενδιαφέρον του Ισραήλ για την κατασκευή αγωγού που μέσω της Ελλάδας θα μεταφέρει στην ΕΕ φυσικό αέριο από το κοίτασμα Λεβιάθαν.

Πλέγμα ισχυρών αντιθέσεων

Για να γίνει κατανοητό το πλέγμα των ισχυρών ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων αλλά και των επικίνδυνων παιχνιδιών που παίζονται γύρω από τους αγωγούς, αξίζει να σημειωθεί ότι:

1) Ο αγωγός «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη» προορίζεται για να διοχετευτεί ρώσικο φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην ΕΕ μέσω Ελλάδας και Βουλγαρίας, αλλά παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η κατασκευή του έχει «παγώσει», με την ευθύνη να αποδίδεται κυρίως στη Βουλγαρία.

2) Ο αγωγός «South Stream» είναι ρωσικών συμφερόντων και σχεδιάζεται να μεταφέρει μέσω Βουλγαρίας - Ελλάδας - Σερβίας - Ουγγαρίας και Ιταλίας φυσικό αέριο στην ΕΕ.

3) Ο «Nabucco» είναι το αντίπαλο δέος του αγωγού αερίου «South Stream», που έχει τη στήριξη των ΗΠΑ, και θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας - Βουλγαρίας - Ρουμανίας - Ουγγαρίας και Αυστρίας στις χώρες της ΕΕ.

4) Ο αγωγός «ITGI», η ονομασία του οποίου προέρχεται από τις χώρες διέλευσής του (Τουρκία - Ελλάδα - Ιταλία), αποσκοπεί στην τροφοδοσία της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας, παρακάμπτοντας τη Ρωσία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι ΗΠΑ πιέζουν για τη σύνδεσή του με τον «Nabucco». Το συγκεκριμένο αγωγό προωθούν οι εταιρείες EDISON (Ιταλία), ΔΕΠΑ (Ελλάδα) και η τουρκική BOTAS.


ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να γίνει ο ορυκτός πλούτος περιουσία του λαού

Η κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων είναι προϋπόθεση για να ικανοποιηθούν οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες, τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος Γ. Ζιώγας, παρεμβαίνοντας χτες στη Βουλή

Ο ενεργειακός πλούτος του Αιγαίου πρέπει να αξιοποιηθεί προς όφελος των συμφερόντων του λαού και αυτό προϋποθέτει πάλη ενάντια στην παράδοσή του στα μονοπώλια, παράλληλα με την αποτροπή της εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας. Αυτό επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας τοποθετούμενος σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΛΑ.Ο.Σ. για τον ορυκτό πλούτο της χώρας.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Μανιάτης, ξεκαθάρισε ότι στις προθέσεις της είναι η ιδιωτικοποίηση κάθε κερδοφόρας μεταλλευτικής δραστηριότητας που βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο. Οσον αφορά στα ενεργειακά αποθέματα του Αιγαίου, ο υφυπουργός επέλεξε να μην κάνει την παραμικρή αναφορά, αρκούμενος να υπενθυμίσει ότι η κυβέρνηση συνέστησε φορέα για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εξόρυξης του ενεργειακού πλούτου, που ανοίγει το δρόμο για συνεκμετάλλευση.

Σε ό,τι αφορά στο μέγεθος του ορυκτού πλούτου της χώρας, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι «η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ με τον πιο σημαντικό ορυκτό πλούτο, τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα», μιλώντας για υπάρχοντα «κοιτάσματα αξίας 30 δισεκατομμυρίων ευρώ». Συνολικά, υπερθεμάτισε για τις πολιτικές της ΕΕ, τονίζοντας ότι η κυβερνητική πολιτική θα κινηθεί με βάση την «πρωτοβουλία Φερχόιγκεν», που συνιστά «νέες αειφόρες δράσεις και επενδύσεις», με στόχο την «ανεξαρτησία της ΕΕ σε θέματα χρήσης ορυκτού πλούτου», στην οποία θα υπαχθεί και η «εθνική μεταλλευτική πολιτική».

Οσον αφορά στα υπάρχοντα μεταλλεία που βρίσκονται στη διάθεση του κράτους, σημείωσε ότι «εφόσον παρουσιάζουν ενδιαφέρον» θα «παραχωρηθούν σε ιδιώτες». Σε αντίθετη περίπτωση, είπε ότι «θα δοθούν στις τοπικές κοινωνίες», δίνοντας μια ακόμη διάσταση του «Καλλικράτη» και του ρόλου μεσάζοντα ανάμεσα στο κράτος και τους επιχειρηματίες, τον οποίο αναλαμβάνουν οι νέοι δήμοι και οι περιφέρειες.

Μεγαλώνουν οι ανταγωνισμοί και οι κίνδυνοι

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο Γ. Ζιώγας στάθηκε στους κλιμακούμενους ενεργειακούς ανταγωνισμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με το Ισραήλ να αποτελέσει η Ελλάδα πύλη εισόδου του ισραηλινού φυσικού αερίου προς τις χώρες της ΕΕ.

Σημείωσε ότι η χώρα μας δεν έχει υπογράψει συμφωνία για την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) με την Κύπρο, αφού υπάρχουν αντιρρήσεις από την Τουρκία για το Καστελόριζο, στο οποίο δεν αναγνωρίζει υφαλοκρηπίδα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, συνέχισε, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε το νομοσχέδιο για την ίδρυση φορέα έρευνας υδρογονανθράκων και προσανατολίζεται στα σενάρια της ελληνοτουρκικής συνεκμετάλλευσης.

Ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν πρωτοτυπεί, αφού βαδίζει στο γνώριμο δρόμο που χάραξαν και οι προηγούμενες για «γκρίζες ζώνες» και μυστικές συζητήσεις, καθώς και την ενεργό συμμετοχή της χώρας στη νέα δομή του ΝΑΤΟ, το οποίο έχει δώσει οδηγίες που εμποδίζουν ουσιαστικά τις πτήσεις ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών ανατολικά του 25ου μεσημβρινού στο Αιγαίο.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία υπογράμμισε ότι για το μόνο που ενδιαφέρονται οι δύο κυβερνήσεις είναι να εξασφαλίσουν στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και τις αστικές τάξεις των δύο χωρών πλούσια κερδοφορία, σε βάρος βεβαίως και των δύο λαών. Η όποια συμφωνία έγινε, ή θα γίνει - συμπλήρωσε - σημαίνει ότι η Ελλάδα μπαίνει πολύ βαθιά σε οξύτατες αντιθέσεις στην περιοχή, που πολλές φορές λύνονται όχι μόνο με οικονομικό αλλά και με τα όπλα.

Στον ίδιο αστερισμό, τόνισε, κινούνται και οι ψευδεπίγραφες καταγγελίες της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ. κατά της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και του ΣΥΝ που μιλά για «θάλασσα ειρήνης», χωρίς σαφή θέση για την οριοθέτηση ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Από την πλευρά του ΛΑ.Ο.Σ., ο εκπρόσωπός του, Α. Ροντούλης, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση κάνει διακηρύξεις «κενές περιεχομένου», αφού έχουν σταματήσει οι έρευνες για νέα αποθέματα, ενώ τάχθηκε υπέρ της χρήσης πυρηνικής ενέργειες με στόχο την απρόσκοπτη ενεργειακή τροφοδοσία της Ελλάδας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ