ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Απαξιώνεται το δημόσιο σύστημα Υγείας

Ανακοίνωση με αφορμή την ένταξη των Νοσοκομείων Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Καστοριάς στη Β' Ζώνη εφημεριών

Οι κομμουνιστές μιλούν καθαρά: Η Υγεία δεν μπορεί να ελέγχεται από επιχειρηματίες
Οι κομμουνιστές μιλούν καθαρά: Η Υγεία δεν μπορεί να ελέγχεται από επιχειρηματίες
Η ένταξη των Νοσοκομείων Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Καστοριάς στη Β' Ζώνη εφημεριών απαξιώνει το δημόσιο σύστημα Υγείας, σημειώνει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ. Καλεί το λαό να ξεσηκωθεί για να αποκρούσει τη νέα επίθεση. Τα Νοσοκομεία Πτολεμαΐδας, Γρεβενών και Καστοριάς ήταν ενταγμένα στην άγονη Γ' Ζώνη, όπου προβλέπεται ο μεγαλύτερος αριθμός εφημεριών το μήνα (11 για τους επιμελητές - 7 ενεργείς και 4 ετοιμότητας - και 7 για τους διευθυντές - 5 ενεργείς και 2 ετοιμότητας). Με την ένταξη των νοσοκομείων στη Β' Ζώνη ο αριθμός των επιτρεπόμενων εφημεριών συρρικνώνεται σε 7 για τους επιμελητές (5 ενεργείς και 2 ετοιμότητας) και για τους διευθυντές (4 ενεργείς και 3 ετοιμότητας). Αυτό, συνδυασμένο με την έλλειψη γιατρών, θα οδηγήσει σε υπολειτουργία των νοσοκομείων, αφού δε θα μπορεί να καλύπτεται το πρόγραμμα εφημεριών των κλινικών, που στην καλύτερη περίπτωση για τη Β' Ζώνη θα έπρεπε να έχουν 7 γιατρούς ενώ στην πλειοψηφία τους σήμερα, στα συγκεκριμένα νοσοκομεία, διαθέτουν από 2 έως 4 γιατρούς.

Η ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της:

«Η ένταξη των τριών νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας στη Β' Ζώνη είναι κομμάτι της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με τη στήριξη του ΛΑ.Ο.Σ., που απαξιώνει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, που σε συνδυασμό με τη λειτουργία τους ως επιχειρήσεις έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς, ιδιαίτερα των λαϊκών οικογενειών.

Το μέτρο αυτό είναι μέρος του συνολικού σχεδιασμού που αποσκοπεί στην εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας, με στρατηγικό στόχο την εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, που αντιμετωπίζει την υγεία σαν κόστος που πρέπει να αποφύγει και σαν εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται και που μπορεί να βγάλει κέρδος.

Η κυβέρνηση, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., επιδιώκουν να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της κρίσης και τα χρέη του δημόσιου τομέα Υγείας που δημιουργεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία.

Οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες από τον κρατικό προϋπολογισμό οδηγούν στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων, των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά και των άλλων υπηρεσιών Υγείας του δημοσίου. Τα κονδύλια που η κυβέρνηση περικόπτει και τα προβλήματα λειτουργίας που δημιουργούν έρχεται η ίδια να τα αξιοποιήσει σαν επιχείρημα για την επιβολή της πλήρους λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων σε επιχειρηματική βάση, όπως για παράδειγμα η ολοήμερη λειτουργία τους.

Σοβαρά προβλήματα

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα δημόσια νοσοκομεία να παρουσιάζουν σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις όπως:

  • Περικοπές σε φάρμακα και εξετάσεις.
  • Ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, που οδηγούν στην εντατικοποίηση της εργασίας των υγειονομικών.
  • Ελλείψεις σε εξοπλισμό και αναλώσιμα υλικά.
  • Υπολειτουργία ή/και κλείσιμο κλινικών και τμημάτων των νοσοκομείων.
  • Καθιέρωση πληρωμής 3 ευρώ σήμερα και 5 ευρώ αργότερα στα εξωτερικά ιατρεία από τους ασθενείς.

Ολα τα παραπάνω οδηγούν στην παραπέρα υποβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης φροντίδας δημόσιας Υγείας, ενώ μεγαλώνουν αντικειμενικά η δυσκολία των υγειονομικών να φροντίζουν ολοκληρωμένα τους ασθενείς και οι κίνδυνοι για λάθη και παραλείψεις.

Με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στα τρία νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, όπως παλαιότερα με το κλείσιμο κλινικών, καυτηριάζουμε τη στάση των αιρετών δημάρχων και των μαζικών φορέων της περιοχής, που μόνο αποσπασματικά ασχολούνται με τα προβλήματα της Υγείας και μόνο όταν αυτά εμφανίζονται σε οξεία μορφή στα νοσοκομεία. Στην ουσία, όμως, με τη στάση τους αυτή, αποφεύγουν να τοποθετηθούν στο κεντρικό πρόβλημα που καθορίζει και δημιουργεί τα προβλήματα που προκύπτουν και αφορά την εμπορευματοποίηση της δημόσιας Υγείας. Τα τοπικά πολιτικά και κυβερνητικά στελέχη, εκμεταλλευόμενα το ζήτημα, τάχα από ενδιαφέρον για άμεσες λύσεις, παρακάμπτουν επιμελώς τις πολιτικές των κυβερνήσεων που οδήγησαν το δημόσιο σύστημα Υγείας στην τραγική του κατάσταση, βρίσκουν ευκαιρία να προβάλουν ως ...λύση τη μεθόδευση της κυβέρνησης για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων. Ομως, αυτό το μέτρο θα υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο τα νοσοκομεία και θα οξύνει παραπέρα τα προβλήματα της παροχής Υγείας στα λαϊκά στρώματα.

Να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες σε Υγεία - Πρόνοια

Το ΚΚΕ δε θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι σήμερα υπάρχει όλος ο υλικός και πνευματικός πλούτος για να καλυφθούν όλες οι σύγχρονες ανάγκες Υγείας - Πρόνοιας.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία ξεκινούν από το γεγονός ότι ο εργαζόμενος λαός είναι ο αποκλειστικός παραγωγός του τεράστιου πλούτου που μπορεί να καλύψει όλες τις σύγχρονες ανάγκες σε υπηρεσίες Υγείας, για πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, όλου του πληθυσμού χωρίς όρους και προϋποθέσεις, πλήρως και δωρεάν, με χρήση των πιο σύγχρονων μέσων. Αυτό βέβαια προϋποθέτει την ανάπτυξη ενός ενιαίου συστήματος Υγείας, κεντρικά σχεδιασμένου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν με πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και κατάργηση κάθε ιδιωτικής επιχειρηματικής δράσης. Με κοινωνικοποίηση όσων επιχειρηματικών μονάδων της Υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις.

Το ΚΚΕ αυτήν την αναγκαιότητα αναδεικνύει και παλεύει για το δρόμο ανάπτυξης που έχει κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στηρίζει τους αγώνες του ταξικού κινήματος, της συμμαχίας των εργατοϋπαλλήλων, αυτοαπασχολούμενων και φτωχών αγροτών και διεκδικεί μέτρα άμεσης προτεραιότητας για την πλήρη κάλυψη σε προσωπικό και υποδομές όλων των δημόσιων νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας, των Κέντρων Υγείας και των πολυιατρείων των ασφαλιστικών ταμείων, μέχρι την ένταξή τους στο δημόσιο σύστημα Υγείας, με μαζικές προσλήψεις σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες, με σχέση εργασίας μόνιμης, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, 5νθήμερο, 6ωρο, 30ωρο και 1 εφημερία τη βδομάδα στους γιατρούς, ώστε να καλύπτονται πλήρως όλες οι λειτουργικές ανάγκες».


ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Απόφαση για προσωρινή παραμονή στη δουλειά τους

Τη διατήρηση της προσωρινής διαταγής παραμονής στη δουλειά τους, των 145 συμβασιούχων του τμήματος μηχανοργάνωσης του Δήμου Αθηναίων, αποφάσισε χτες, το Μονομελές Πρωτοδικείο που εκδίκασε τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων που ζητούν τη μονιμοποίησή τους.

Αναταραχή επικράτησε στους εργαζόμενους, όταν με την έναρξη της διαδικασίας, η Δημοτική αρχή διά του νομικού Συμβούλου της προσπάθησε αρχικά, με την τοποθέτησή της, να δημιουργήσει «κλίμα παύσης» της προσωρινής παραμονής των εργαζομένων στη δουλειά τους... Σημειωτέον, το προηγούμενο βράδυ, στη συνάντηση των εργαζομένων με τον αρμόδιο για θέματα προσωπικού, όπως οι ίδιοι επισήμαναν, δεν τους είχε προϊδεάσει για τα παραπάνω. Τελικά, μετά από κάποια τηλεφωνήματα υπήρξε και η ...συναίνεση της Δημοτικής αρχής για την προσωρινή διαταγή.

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας η εκπρόσωπος των εργαζομένων και προϊσταμένη των ΚΕΠ του Δήμου. Για πάνω από 6 χρόνια, οι εκάστοτε κυβερνήσεις, οι Δημοτικές αρχές, οι ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ άφηναν να αιωρείται ότι θα υπάρξει τακτοποίησή τους. Κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Επιπλέον, υπήρχαν και οι συνεχείς ανανεώσεις της ετήσιας σύμβασης για όλα αυτά τα χρόνια. Οπως αναφέρθηκε, παρά το ότι έφυγε μεγάλος αριθμός ατόμων δεν γίνονταν προσλήψεις, ενώ οι συμβασιούχοι δεν δικαιούνταν δώρα, άδειες κύησης, ενώ δούλευαν όπως οι μόνιμοι.

Για όλα αυτά ήταν ενδεικτική η αναφορά της προϊσταμένης των ΚΕΠ όπου δουλεύουν συμβασιούχοι εργαζόμενοι, στο συνήγορό τους, Ν. Σωτηρακόπουλο. Συγκεκριμένα, στο τμήμα εξυπηρέτησης Αλλοδαπών μόνο 10 άτομα είναι μόνιμοι υπάλληλοι, ενώ οι άλλοι 50 είναι συμβασιούχοι. Αν έφευγαν σήμερα, δε θα μπορούσε να λειτουργήσει το τμήμα, θα το έκλεινα, είπε χαρακτηριστικά. Οπως ανέφερε εργαζόμενη στο «Ρ»: «Στα ΚΕΠ δουλεύουμε για 7 μέρες και παίρνουμε 570 ευρώ καθαρά...».

Τέλος, στις 20 Γενάρη ο Αρειος Πάγος αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του για τους συμβασιούχους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ