ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΥΠΕΡΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΠΑΤΡΩΝ
Απέλυσε συνδικαλιστή αμέσως μετά την εκλογή του

Την παράνομη και εκδικητική απόλυση καταγγέλλει η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ, η οποία χτες πραγματοποίησε παρέμβαση στη διοίκηση του ΚΤΕΛ

Υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης είναι η απάντηση στην ποινικοποίηση της πάλης
Υπόθεση ολόκληρης της εργατικής τάξης είναι η απάντηση στην ποινικοποίηση της πάλης
Τον οδηγό και συνδικαλιστή Γιάννη Δαλδάκη απέλυσε η διοίκηση του υπεραστικού ΚΤΕΛ Πατρών αμέσως μετά την εκλογή του στη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στο υπεραστικό ΚΤΕΛ. Την παράνομη και εκδικητική, όπως χαρακτηρίζει, απόλυση του συνδικαλιστή καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ.

Χτες, αντιπροσωπεία της Γραμματείας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του υπεραστικού ΚΤΕΛ Πατρών τόσο για την απόλυση του συνδικαλιστή όσο και για άλλες απολύσεις που έχουν γίνει. Στο αίτημα των συνδικαλιστών να παρθούν πίσω οι απολύσεις, η διοίκηση του ΚΤΕΛ δήλωσε ότι τα ζητήματα προσλήψεων και απολύσεων είναι προσωπική ευθύνη του κάθε ιδιοκτήτη - εργοδότη.

Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Πάτρας του ΠΑΜΕ τονίζει: «Η απόλυση του συνδικαλιστή είναι συνέχεια των απαράδεκτων και επικίνδυνων εργασιακών σχέσεων που επικρατούν στο Υπεραστικό και το Αστικό ΚΤΕΛ Πατρών όπου καταπατούνται στοιχειώδη δικαιώματα. Υπερωρίες που δεν πληρώνονται με αποτέλεσμα την προσφυγή των εργαζομένων στα δικαστήρια. Υπερεργασία για τη συντήρηση και την ετοιμασία των οχημάτων που δεν αναγνωρίζεται και δεν πληρώνεται. Εξαντλητικά διαδοχικά ωράρια και εργασία χωρίς τη συμπλήρωση των απαραίτητων ωρών ανάπαυσης ανάμεσα στα δρομολόγια (κάτι που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή επιβατών και εργαζομένων). Διαδοχικές συμβάσεις μερικής απασχόλησης με την απαραίτητη φυσικά διακοπή για να μην αποκτούν δικαιώματα οι εργαζόμενοι. Εκδικητική συμπεριφορά σε εργαζόμενους που διαμαρτύρονται και διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Ενώ οι εργαζόμενοι στο αστικό ΚΤΕΛ δουλεύουν με "μπλοκάκι" ως εργολάβοι του εαυτού τους, κλέβοντάς τους έτσι ένσημα και καταπατώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα».

Αυτή η κατάσταση, που επικρατεί και που χειροτερεύει συνεχώς, δείχνει σήμερα την ανάγκη οι εργαζόμενοι να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν την επίθεση που είναι βέβαιο ότι θα ενταθεί το επόμενο διάστημα, τονίζει η Γραμματεία και παράλληλα καταγγέλλει και τη στάση του κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού. «Δεν προκαλεί εντύπωση, σημειώνει χαρακτηριστικά, η συμπεριφορά της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, που με επιμέλεια έκρυψε την απόλυση και δεν έβγαλε άχνα σε αυτήν τη σοβαρή εκτροπή, όπως είναι η απόλυση συνδικαλιστή».

Τέλος, η Γραμματεία καλεί «τους εργαζόμενους να αντισταθούν, να διαμαρτυρηθούν, να μη σκύψουν κεφάλι και να σκεφθούν ότι, αν σήμερα η εργοδοσία χτύπησε συνδικαλιστή, αύριο τι θα συμβεί σε αυτούς; Οι εργαζόμενοι έχουν δύναμη και μπορούν να αποτρέψουν, να ακυρώσουν τέτοιες εξελίξεις. Καλούμε τα σωματεία της πόλης μας να βρεθούν στο πλευρό του συναδέλφου, να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, με συμπαράσταση στην εκδίκαση της υπόθεσης σήμερα Τετάρτη στο Πρωτοδικείο Πατρών, απαιτώντας να δικαιωθεί ο εργαζόμενος και να επιστρέψει άμεσα στην εργασία του».

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Θέλουν την ακτοπλοΐα τσιφλίκι τους

Βρήκαν νέο βήμα για την προβολή των αντιλαϊκών τους αξιώσεων

Η αναμόρφωση του ακτοπλοϊκού θεσμικού πλαισίου, που θα προβλέπει το πέταγμα στη στεριά των ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα, την κατάργηση της υποχρεωτικής 10μηνης δρομολόγησης και επάνδρωσης των ακτοπλοϊκών πλοίων, την εφαρμογή εν ολίγοις όλων όσα προβλέπει ο εκτρωματικός κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη όπως επιβεβαιώνεται από τις χτεσινές ανακοινώσεις των ίδιων των εφοπλιστών, αλλά και την προχτεσινή πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση της Επιτροπής που συγκροτήθηκε από την κυβέρνηση, για τον «εξορθολογισμό» των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών.

Την εποπτεία της Επιτροπής έχει αναλάβει η υφυπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας Ελπ. Τσουρή και συγκροτήθηκε στα μέσα Δεκέμβρη. Είναι αξιοπρόσεχτο το γεγονός ότι η προχτεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής γνωστοποιήθηκε τελικά χτες και αυτό μετά από σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Ενωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας με το οποίο δημοσιοποίησε τις θέσεις που κατέθεσε στην Επιτροπή για την ακτοπλοΐα.

Οσον αφορά στις θέσεις των εφοπλιστών, πρόκειται για τις γνωστές τους αξιώσεις για τη μετατροπή των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε τσιφλίκι τους, όπου θα αρμενίζουν πλωτά δουλεμπορικά με χαμηλόμισθους, ανασφάλιστους ναυτεργάτες, ό,τι δηλαδή «πέτυχε» η κυβέρνηση στο χώρο της κρουαζιέρας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση έχοντας τη στήριξη της ΝΔ και των άλλων κομμάτων του ευρωμονόδρομου, είναι έτοιμη, στα πλαίσια της αντιλαϊκής της πολιτικής, να ικανοποιήσει όλες τις αξιώσεις των εφοπλιστών. Αυτό αποδεικνύει, πέρα από την Επιτροπή, το νομοσχέδιο του ΥΠΡΟΠΟ, με τίτλο «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις» όπου στο άρθρο 20 προβλέπει ότι δε χρειάζεται όλο το πλήρωμα των ακτοπλοϊκών πλοίων να έχει πιστοποιητικό ελληνομάθειας. Με άλλα λόγια, «βάζει από το παράθυρο» την αξίωση των εφοπλιστών για τον περιορισμό των σημερινών οργανικών συνθέσεων των ακτοπλοϊκών πλοίων, σε συνθέσεις ασφαλείας. Δηλαδή, ένας μικρός αριθμός Ελλήνων ναυτεργατών που θα έχει συγκροτημένα δικαιώματα, ενώ οι υπόλοιπες ανάγκες του πλοίου θα καλύπτονται από ναυτεργάτες χωρίς κανένα δικαίωμα, οι οποίοι δε θα είναι ανάγκη να έχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας.

Σε χτεσινό δελτίο Τύπου των ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ τονίζεται: «Οι εξελίξεις είναι κρίσιμες και απαιτούμε την άμεση σύγκλιση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ για να απαντήσουμε στην πολιτική της κυβέρνησης - εφοπλιστών και των παρασκηνιακών μεθοδεύσεων», σημειώνει ότι την απάντηση θα δώσει «ένα ισχυρό μέτωπο ναυτεργατών, εργαζομένων ενάντια στα σχέδια καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων και των δυνατοτήτων ανάπτυξης της χώρας προς όφελος των ναυτεργατών, της εργατικής τάξη, των εργαζομένων».

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Συμπαρασύρουν και τις λαϊκές ανάγκες

Παιδικός σταθμός με 100 παιδιά έμεινε πλέον με ... δύο δασκάλες!

Ξεκίνησαν οι απολύσεις των συμβασιούχων εργαζομένων στο Δήμο Αμαρουσίου με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής από προχτές το βράδυ και συνεχίστηκαν και χτες το πρωί, παρά το γεγονός ότι μια μέρα πριν ο εκπρόσωπος του Δήμου είχε δεσμευτεί ενώπιον των εκπροσώπων του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής, των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και των εκπροσώπων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που πραγματοποίησαν παρέμβαση ότι δε θα προχωρήσει σε καμία απόλυση μέχρι και την άλλη βδομάδα, οπότε και θα συζητιόταν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καλεί τους εργαζόμενους να μη σκύψουν το κεφάλι, να μην τρομοκρατηθούν, να μην υποκύψουν σε εκβιασμούς, να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους συμβασιούχους στους άλλους δήμους που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Σε μια τέτοια, άλλωστε, προσπάθεια πρωτοστατεί το συνδικάτο, στελέχη του οποίου, χτες το πρωί μοίρασαν πλατιά στους εργαζόμενους του Δήμου ανακοίνωση - κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα, ενώ παράλληλα ανάρτησαν πανό σε κεντρικά σημεία του δήμου, απαιτώντας «να μην απολυθεί κανείς εργαζόμενος από το Δήμο Αμαρουσίου. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους», κ.λπ. Παράλληλα, η παράταξη «Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία» στο Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αμαρουσίου καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στο δήμο, αύριο, Πέμπτη, στις 9.30 το πρωί.

Ενδεικτικό, πάντως, της εκμετάλλευσης και της ομηρίας για χρόνια των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης είναι ότι στο Δήμο Αμαρουσίου εργάζονται περίπου 1.200 - 1.300 εργαζόμενοι εκ των οποίων μόνιμοι υπάλληλοι (σε οργανικές θέσεις) είναι περίπου 175, άλλοι 400 εργαζόμενοι είναι αορίστου χρόνου και όλοι οι υπόλοιποι με κάθε μορφή ελαστικής εργασίας. Οι εξελίξεις με τις απολύσεις στο Δήμο όπως και σε άλλους δήμους είναι εξελίξεις που απορρέουν από την εφαρμογή του αντιλαϊκού «Καλλικράτη» και χτυπούν στην καρδιά κοινωνικές υπηρεσίες. Για παράδειγμα, χτες σε παιδικό σταθμό του δήμου Αμαρουσίου με 100 περίπου παιδιά υπήρχαν μόνο δυο δασκάλες (!) καθώς οι υπόλοιπες απολύθηκαν.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΕΑΣ: Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών στη 1 μ.μ., στο Σύνταγμα, πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ).

«ΚΟΜΠΑΚΤ»: Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι 48 εργαζόμενοι της επιχείρησης «ΚΟΜΠΑΚΤ - Αλουμίνια - Συνθετικά κουφώματα», στη Λάρισα, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται από τον περασμένο Ιούλη.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Την πρωτοχρονιάτικη πίτα της θα κόψει την Παρασκευή 14 Γενάρη η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Πειραιά. Η εκδήλωση θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, στις 9.30 π.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ