ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατάληψη εκδοτηρίων των ΚΤΕΛ

Από τη χτεσινή παρέμβαση στα ΚΤΕΛ
Από τη χτεσινή παρέμβαση στα ΚΤΕΛ
Σε κατάληψη εκδοτηρίων των αστικών ΚΤΕΛ για τη δωρεάν μετακίνηση των επιβατών και παρεμβάσεις μέσα σε λεωφορεία την ώρα που εκτελούσαν δρομολόγια, προχώρησαν χτες το πρωί, στη Λάρισα, εκπρόσωποι των αγωνιστικών συσπειρώσεων - ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ, Εργατικό Κέντρο - που συγκροτούν τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα του νομού, καταγγέλλοντας το νέο χαράτσι που επιβάλλεται στις λαϊκές οικογένειες με τις αυξήσεις των εισιτηρίων.

Κατάληψη πραγματοποίησαν στα εκδοτήρια της κεντρικής πλατείας και της πλατείας Λαού, όπου είχαν αναρτήσει πανό και φώναζαν συνθήματα κατά των αυξήσεων. Εκεί παρέμειναν για δύο ώρες, συζητώντας με τους επιβάτες για την αναγκαιότητα να δώσει ο λαός άμεση αγωνιστική απάντηση στον καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων που δέχεται και να παλέψει για να γίνουν οι μεταφορές λαϊκή περιουσία. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου αντιπροσωπεία της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα συναντήθηκε με την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας.

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μαζί με το μεγάλο κεφάλαιο, την τρόικα, τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. μας επιβάλλουν νέο χαράτσι στις αυξήσεις στα εισιτήρια», επισημαινόταν στην ανακοίνωση που μοίραζαν στους διερχόμενους. Και υπογραμμιζόταν: «Η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Λάρισας σε καλεί να εγκαταλείψεις οριστικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ολα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Να συσπειρωθείς μαζί μας, με το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, την ΟΓΕ. Να παλέψουμε για τη Λαϊκή Οικονομία, όπου ο σιδηρόδρομος, οι αστικές συγκοινωνίες, οι μεταφορές συνολικά, αλλά και οι άλλοι στρατηγικοί τομείς θα γίνουν λαϊκή περιουσία».

Οι άμεσες διεκδικήσεις που προβλήθηκαν με την κινητοποίηση είναι:

-- Δωρεάν μετακίνηση όλη τη μέρα των ανέργων, των συνταξιούχων, των απόρων, των ανάπηρων, των σπουδαστών, των μαθητών, των φαντάρων.

-- Δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων, σε πρώτη φάση το πρωί, τις ώρες που πάνε στη δουλειά τους.

-- Απόσυρση των σχεδίων της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών.

Η χτεσινή αγωνιστική παρέμβαση εντάσσεται στις πρωτοβουλίες που αποφάσισε η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Λάρισας για δράση ενάντια στην άγρια επίθεση που δέχεται το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

Σήμερα, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που θα γίνει με άνοιγμα των διοδίων σε όλη την Ελλάδα, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα όρισε αγωνιστικό ραντεβού αναχώρησης για τους σταθμούς διοδίων στις 4 μ.μ., στην πλατεία Λαού.

Επίσης, την Τρίτη 18 Γενάρη, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας για την αύξηση των εισιτηρίων στα νοσοκομεία και τις επόμενες μέρες θα παρθούν πρωτοβουλίες σχετικά με τα προβλήματα στις υγειονομικές υπηρεσίες του ΙΚΑ.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΠΑΜΕ
Την Κυριακή οι πρώτοι αγώνες

Από προηγούμενο τουρνουά που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
Από προηγούμενο τουρνουά που οργάνωσε το ΠΑΜΕ
Αναβαθμισμένο σε όλους τους τομείς του και με πληθώρα συμμετοχών από εργαζόμενους νέους από κάθε χώρο δουλειάς, χώρους κατάρτισης, αλλά και από τις θεραπευτικές κοινότητες, το ποδοσφαιρικό τουρνουά του ΠΑΜΕ ετοιμάζεται την Κυριακή 16 Γενάρη να κάνει πρεμιέρα για φέτος με τους αγώνες της 1ης αγωνιστικής για τους 5 πρώτους ομίλους της διοργάνωσης (1-5). Η διοργάνωση θα διαρκέσει περίπου ενάμιση μήνα αφού μετά την ολοκλήρωση της Α' φάσης στα τέλη Φλεβάρη θα ακολουθήσουν οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και ο τελικός το Μάρτη. Ο αριθμός των 40 σωματείων που δήλωσαν συμμετοχή φανερώνει ότι ο στόχος που είχε θέσει το ΠΑΜΕ για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή έγινε πραγματικότητα, αλλά και την απήχηση που έχει πλέον η διοργάνωση στο χώρο των νέων εργαζομένων και στα λαϊκά στρώματα.

Χωρίς χορηγούς, χωρίς συμφέροντα, μαύρο χρήμα και τζογάρισμα, μάνατζερς, χωρίς αναβολικά, το Τουρνουά του ΠΑΜΕ αποτελεί την καλύτερη απάντηση στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό όπου τα επιχειρηματικά συμφέροντα και οι λογικές του κέρδους κυριαρχούν. Μέσω της διοργάνωσης γίνεται πράξη το δικαίωμα στη δωρεάν άθληση για τους νέους και τους εργαζόμενους, το δικαίωμα στον ελεύθερο χρόνο, αλλά και τη δημιουργική αξιοποίησή του κόντρα στις λογικές παθητικότητας που του επιβάλλει το καπιταλιστικό σύστημα.

Οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν στα γήπεδα της Ν. Ιωνίας και του Ρουφ στην Αθήνα. Ρόλο διαιτητή θα έχουν εργαζόμενοι από το Σωματείο Γυμναστών και σπουδαστές από τα ΤΕΦΑΑ. Θα υπάρχει φαρμακευτικό υλικό και γιατροί σε κάθε γήπεδο για όλους τους αγώνες.

Η 1η αγωνιστική

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΓΕΝΑΡΗ: ΓΗΠΕΔΟ ΡΟΥΦ: 1ος ΟΜΙΛΟΣ: Ματσούκης - Εργαζόμενοι Χαϊδαρίου (10.00 π.μ.), Κωνσταντακάτος - Eurobank/Alpha (11.00 π.μ.). 2oς ΟΜΙΛΟΣ: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - ΑΚΤΟ (12.00 μ.), ΦΑΓΕ - Λογιστές Πειραιά (1.00 μ.μ.). 3ος ΟΜΙΛΟΣ: Συνδικάτο ΟΤΑ - ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ (2.00 μ.μ.), ΙΕΚ Ν. Ιωνίας Τεχν. Δικτύων - ΣΕΛΕΤΕ (3.00 μ.μ.).

ΓΗΠΕΔΟ Ν. ΙΩΝΙΑΣ: 4ος ΟΜΙΛΟΣ: COSMOTE - Ακμή (11.00 π.μ.), Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων - Λογιστές Αθήνας (12.00 μ.). 5ος ΟΜΙΛΟΣ: LE MONDE - ΙΕΚ Ν. Ιωνίας Ιντερνετ (1.00 μ.μ.), Διάβαση - LAVIFARM (2.00 μ.μ.).

Οι όμιλοι

Οι 10 όμιλοι του τουρνουά απαρτίζονται από τις εξής ομάδες:

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Ματσούκης, Εργ. Χαϊδαρίου, Κωνσταντακάτος, Εurobank/ Alpha.

2ος ΟΜΙΛΟΣ: Σωματείο Ιδ. Υπαλλήλων, ΑΚΤΟ, ΦΑΓΕ, Λογιστές Πειραιά.

3ος ΟΜΙΛΟΣ: Συνδικάτο ΟΤΑ, ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ, ΙΕΚ Ν. Ιωνίας Τεχνικοί Δικτύων, ΣΕΛΕΤΕ.

4ος ΟΜΙΛΟΣ: COSMOTE, Ακμή, Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, Λογιστές Αθήνας.

5ος ΟΜΙΛΟΣ: LE MONDE, ΙΕΚ Ν. Ιωνίας Ιντερνετ, Διάβαση, LAVIFARM.

6oς OMΙΛΟΣ: NIKKO MARKET, ΕΜΠ Ηλεκτρολόγοι, ΣΕΤΗΠ Υπολογιστές, ΑTHENS GATE.

7ος ΟΜΙΛΟΣ: Ναυτεργατική, Γαϊτάνος, Κλαδικό Ηλεκτρολόγων, ΤASTY.

8ος ΟΜΙΛΟΣ: ΝΟΥΝΟΥ, ΙCOP, ALTEC, Καλλιτέχνες.

9ος ΟΜΙΛΟΣ: Λιθογράφοι, Flamengo, ΣΕΤΗΠ Τηλεπ., ΝΟΣΤΟΣ.

10ος ΟΜΙΛΟΣ: ΣΥΝΦΑ , Σύνδεσ. Επισιτισμού/ Τουρισμού, ΠΑΜΕ, Νυχτερινό Μπραχαμίου.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καθολική συμμετοχή στη στάση εργασίας

Με καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στη νέα δίωρη στάση εργασίας που κήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά και με συμβολική κατάληψη από στελέχη του συνδικάτου και του ΠΑΜΕ των γραφείων της «Αττικό Μετρό», συνεχίσθηκαν χθες οι κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική επίθεση που έχει εξαπολύσει η ΑΕΓΕΚ (κατασκευάστρια εταιρεία) με απολύσεις, ανατροπή εργασιακών σχέσεων και καθυστερήσεις στην καταβολή των δεδουλευμένων.

Η ΑΕΓΕΚ δεσμεύθηκε ότι θα καταβάλει τα δεδουλευμένα του Νοέμβρη στο τεχνικό προσωπικό την επόμενη Δευτέρα, ενώ για τα δεδουλευμένα του Δεκέμβρη επικαλέστηκε μια συμφωνία που έχει κάνει με το επιχειρησιακό σωματείο και η οποία, όπως ισχυρίστηκαν τα στελέχη της, προβλέπει την πληρωμή των δεδουλευμένων με καθυστέρηση ενός μήνα. Αποκαλύφθηκε έτσι, για άλλη μια φορά, ο ρόλος του επιχειρησιακού σωματείου που στήθηκε με τις ευλογίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Ρόλος στήριξης της εργοδοσίας.

Αυτόν το ρόλο κατανοούν καθημερινά και πιο πολύ οι εργαζόμενοι. Και με τη συμμετοχή τους στις δίωρες στάσεις εργασίας, που κήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων χθες και προχθές, έδειξαν πλέον ότι το αναγνωρίζουν ως τον μοναδικό εκφραστή και υπερασπιστή των συμφερόντων τους.

Τα στελέχη του Συνδικάτου Οικοδόμων που περιόδευσαν στα εργοτάξια, κάλεσαν τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση που θέλει να επιβάλει την ανατροπή των εργασιακών δικαιωμάτων και στην εργοδοσία που αξιοποιεί το νομοθετικό πλαίσιο που της εξασφάλισε, προκειμένου να συμπιέσει ακόμη περισσότερο το εργατικό κόστος. Τους κάλεσαν, μαζί με τα ταξικά σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα να δώσουν τη μάχη για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 10 του Φλεβάρη.

«ΜΕΤΡΟΝ ΑΕ»
Σε γενική συνέλευση προχωρούν οι εργαζόμενοι

Σε γενική συνέλευση προχωρούν την ερχόμενη Τρίτη 18 Γενάρη και ώρα 2.30 μ.μ., στο χώρο του εργοστασίου, οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΜΕΤΡΟΝ ΑΕ, μετά από πρόσκληση που τους απευθύνει η Σωματειακή Επιτροπή και το ΔΣ του κλαδικού τους συνδικάτου, της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση του αγώνα τους. Οι εργαζόμενοι προχωρούν σε αυτή τη Γενική Συνέλευση, μετά την αδιαλλαξία για μια ακόμη φορά της εργοδοσίας, να επαναπροσλάβει τους απολυμένους εργαζόμενους. Πρόκειται για τις τρομοκρατικές απολύσεις που είχε πραγματοποιήσει η εργοδοσία στα τέλη του περασμένου μήνα, όταν απέλυσε έξι εργαζόμενους λίγες μόνο μέρες πριν τις προαποφασισμένες εκλογές για την ανάδειξη Σωματειακής Επιτροπής. Για το θέμα πραγματοποιήθηκε και τριμερής συνάντηση με την Επιθεώρηση Εργασίας.

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, σημειώνει: «Η εργοδοσία της ΜΕΤΡΟΝ ΑΕ απέδειξε, για μια ακόμα φορά, το αντεργατικό της πρόσωπο. Δεν υπολογίζει τίποτα μπροστά στα αντεργατικά της σχέδια. Δεν υπολόγισε ούτε το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας που είναι καταπέλτης και αποκαλύπτει τις παράνομες και καταχρηστικές απολύσεις. Το σχέδιο του εργοδότη δε σταματά εδώ, όπως ο ίδιος δηλώνει. Σωματείο, Επιτροπή, εργαζόμενοι, δεν πρόκειται να σκύψουμε και να αφήσουμε την εργοδοσία να απολύει και να τσακίζει τα δικαιώματά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ