ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΑΓΑ
Πάλη ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση»

Στο επίκεντρο των αντικαπιταλιστικών και αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων χιλιάδων εργαζομένων βρίσκεται η Πράγα

Τοποθέτηση προστατευτικών σε μαγαζιά της Πράγας

Associated Press

Τοποθέτηση προστατευτικών σε μαγαζιά της Πράγας
(Του απεσταλμένου μας ΛΑΜΠΡΟΥ ΤΟΚΑ).-

Η μεγάλη συγκέντρωση και πορεία χιλιάδων διαδηλωτών στους δρόμους της Πράγας αναμενόταν να γίνει χτες στα πλαίσια των αντικαπιταλιστικών εκδηλώσεων που έχουν προγραμματιστεί στην πόλη, ενόψει της κοινής συνεδρίασης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, που θα γίνει την Τρίτη.

Χιλιάδες αγωνιστές έχουν φτάσει και συνεχίζουν να φτάνουν στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, παρά τα εμπόδια που θέτουν οι αρχές. Τις τελευταίες μέρες έχουν παρατηρηθεί απαγορεύσεις εισόδου στη χώρα διαφόρων ομάδων που θέλησαν να συμμετάσχουν στις αγωνιστικές εκδηλώσεις, παρεμποδίσεις δημοσιογράφων, καθυστερήσεις στα σύνορα και βεβαίως ασφυκτική παρακολούθηση. Συγκεντρώθηκαν στην Πράγα για να διαδηλώσεων την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση» της οικονομίας.

Χτες το μεσημέρι έφτασε και από την Ελλάδα 60μελής αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από στελέχη του ΠΑΜΕ και εργαζόμενους. Επίσης, πολλοί Ελληνες κατέφτασαν και συνεχίζουν να καταφτάνουν στην Πράγα, προκειμένου να ενώσουν τις δυνάμεις τους με το Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας-Μοραβίας και τα συνδικάτα της χώρας, για να διαδηλώσουν όλοι μαζί την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην καπιταλιστική «παγκοσμιοποίηση» της οικονομίας και για τη διάλυση των ιμπεριαλιστικών οικονομικών οργανισμών. Η κεντρική διαδήλωση αναμενόταν να γίνει στις 2.30 μ.μ. ώρα Τσεχίας, στην πλατεία Κέσλοφ , με ομιλητή τον πρόεδρο του ΚΚ Τσεχίας-Μοραβίας Κρέπεντιτς και εκπροσώπους κομμουνιστικών κομμάτων διαφόρων χωρών. Μέχρι την ώρα της ανταπόκρισης δεν είχε απαγορευτεί η συγκέντρωση και η πορεία.

Την οργάνωση των διαδηλώσεων του Σαββατοκύριακου έχουν αναλάβει το «Κίνημα Ενάντια στο ΔΝΤ», τσέχικα συνδικάτα και πολιτικά κόμματα, ενώ οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με τη συμμετοχή διαφόρων κινημάτων, ομάδων πρωτοβουλίας, συνδικάτων από την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ. Μια ακόμη μεγάλη συγκέντρωση αναμένεται να γίνει την Τρίτη, μέρα έναρξης της κοινής συνόδου των δυο ιμπεριαλιστικών οικονομικών οργανισμών. Στόχος των διαδηλωτών δηλώνεται ότι θα είναι η περικύκλωση του κτιρίου στο οποίο θα γίνουν οι εργασίες της συνόδου.

Από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ
Από την αναχώρηση της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ
Στο μεταξύ, η Πράγα θυμίζει κατεχόμενη πόλη, καθώς έχουν επιστρατευτεί 11.000 αστυνομικοί, που αντιστοιχούν στο 25% της συνολικής αστυνομικής δύναμης της χώρας, αλλά και 5.000 στρατιώτες. Σε γωνίες, κεντρικούς και λιγότερο κεντρικούς δρόμους, στο ιστορικό κέντρο της πόλης, που αποτελεί και πόλο έλξης των τουριστών, βρίσκονται απλωμένες δυνάμεις καταστολής. Οι αρχές της χώρας φαίνονται αποφασισμένες να χτυπήσουν τις διαδηλώσεις ενάντια στην «παγκοσμιοποίηση» και τη «νέα τάξη», να εμποδίσουν την έκφραση της αντίστασης εργαζομένων από όλο τον κόσμο ενάντια στις πολιτικές που εντείνουν την εκμετάλλευσή τους, καταδικάζουν στην πείνα ολόκληρες ηπείρους, εξωθούν στην εξαθλίωση εκατομμύρια εργαζόμενους και περιορίζουν ακόμη και αυτά τα λειψά δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες.

Στις εκδηλώσεις παραβρίσκεται αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Μπάμπη Αγγουράκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και τον Τηλέμαχο Γαβριηλίδη, μέλος της ΚΕ. Ταυτόχρονα παραβρίσκεται και αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Χαρίτο, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.


ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ
Διεθνοποίηση και συντονισμός του αγώνα

Κάλεσμα της ΠΟΔΝ για ανάπτυξη του αγώνα, ενάντια στην επίθεση του μονοπωλιακού κεφαλαίου

Παρέμβαση - αγωνιστικό κάλεσμα στις αντικαπιταλιστικές εκδηλώσεις στην Πράγα, έχει απευθύνει και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικής Νεολαίας (ΠΟΔΝ). Στην ανακοίνωσή της, επισήμαινε, μεταξύ άλλων:

«Σήμερα, η νεολαία είναι στο μέσον της κατά μέτωπον επίθεσης από το μονοπωλιακό κεφάλαιο, των αναδιαρθρώσεων που προωθούνται από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο. Μεγαλύτερες μάζες της νεολαίας σε διεθνές επίπεδο αντιμετωπίζουν το φάσμα της βίαιης περιθωριοποίησής τους. Ταυτόχρονα, όμως, η αντίσταση, η σύγκρουση συνεχίζεται και μεγαλώνει. Η νεολαία παλεύει στην Ευρώπη, στην Ασία, στη Μέση Ανατολή, στη Λατινική Αμερική, στο Σιάτλ, στην Ουάσιγκτον και στην Αυστραλία όλο και περισσότερο σαφώς, παίρνει θέση και κατηγορείται από αυτούς που είναι ένοχοι, δηλαδή τον ιμπεριαλισμό και τους υπερ-εθνικούς του οργανισμούς και τις ενώσεις, μέσω των οποίων επιβάλλει την εκμετάλλευση και πραγματώνει την κυριαρχία του: Το ΝΑΤΟ, το ΔΝΤ, την Παγκόσμια Τράπεζα κλπ. Η δυναμική που μπορεί να έχει το κίνημα της νεολαίας, όταν ενώνεται με το εργατικό και το λαϊκό κίνημα, ξεχωρίζει πιο καθαρά.

Ο δρόμος που ο λαός και η νεολαία πρέπει να ακολουθήσει σε κάθε χώρα και σε όλες τις χώρες μαζί, γίνεται όλο και πιο σαφής: Στο μαζικό, στοχευμένο αντι-ιμπεριαλιστικό αγώνα. Στις παρούσες συνθήκες, όχι μόνο ο ρόλος του κινήματος σε κάθε χώρα δεν έχει μειωθεί, αλλά, αντίθετα, αποτελεί τη βάση και τη βασική προϋπόθεση για τη διεθνοποίηση και το συντονισμό του αγώνα. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία της Δημοκρατικής Νεολαίας, από την πρώτη στιγμή, παρείχε την πλήρη υποστήριξη και αλληλεγγύη της με την πρωτοβουλία "ΣΤΟΠ στο ΔΝΤ"».

Και καταλήγει η ΠΟΔΝ: «Για τη νεολαία και τους λαούς, ο αγώνας κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και τα όργανά της είναι ο δρόμος της απαίτησης μιας κοινωνίας δίχως εκμετάλλευση».


ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ
Ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος

Την Τρίτη στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα, έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ, καλεί το ΠΑΜΕ

Οι αντικαπιταλιστικές, αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις δεν περιορίζονται στην Πράγα. Το ΠΑΜΕ, έγκαιρα, κάλεσε σε συγκέντρωση, την Τρίτη 26 Σεπτέμβρη, έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στο Σύνταγμα.

Στην ανακοίνωσή του, σημειώνει: «Σας καλούμε να ενώσουμε τη φωνή μας, την πάλη μας, με το παγκόσμιο κίνημα αντίστασης ενάντια στα μονοπώλια και την ιμπεριαλιστική "παγκοσμιοποίηση", να συντονίσουμε τα βήματά μας με τους διαδηλωτές της Πράγας».

Τονίζεται, επίσης, ότι: «Ο καπιταλισμός δεν είναι παντοδύναμος. Οι αρνητικοί για τους λαούς συσχετισμοί δύναμης, που δημιουργήθηκαν με την ανατροπή του σοσιαλισμού στην Ευρώπη, δεν είναι τελεσίδικοι, μπορούν ν' αλλάξουν με την αντιιμπεριαλιστική, αντιμονοπωλιακή, μαζική πάλη της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με την ενίσχυση της διεθνιστικής αλληλεγγύης και δράσης».

Ο χαρακτήρας της συγκέντρωσης έχει να κάνει και με το «γενικότερο αγώνα ενάντια στην ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση που επιβάλλει στους λαούς το κεφάλαιο, η ιμπεριαλιστική "νέα τάξη" πραγμάτων». Επίσης, «στρέφεται ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στις επεμβάσεις στα εσωτερικά κυρίαρχων κρατών, στην καταπάτηση των δημοκρατικών, κυριαρχικών δικαιωμάτων των λαών, στη μετατροπή του ΟΗΕ σε βραχίονα των επιθετικών σχεδίων των Αμερικανών και του ΝΑΤΟ, στην απόφαση για τη διχοτόμηση της Κύπρου».

Το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει ακόμη: «Απαντάμε αγωνιστικά στην αύξηση της τιμής των καυσίμων, που επιβάλλουν οι πολυεθνικές και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που προστατεύει τα κέρδη των καπιταλιστών, φορτώνοντας τα βάρη στα λαϊκά στρώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ