ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με αίσθημα ευθύνης για την εκπλήρωση φιλόδοξων στόχων

Η προσυνεδριακή διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει με τη δημοσίευση των Θέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για το 16ο Συνέδριο.

Ηδη η Επιτροπή για το Δημόσιο Προσυνεδριακό Διάλογο έχει ενημερώσει σχετικά με τη διαδικασία διεξαγωγής της δημόσιας συζήτησης με βάση τις Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο διάλογος θα διεξαχθεί από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΚΟΜΕΠ) και θα διαρκέσει ως τις 10 Δεκέμβρη 2000, ενώ η επιτροπή θα παραλαμβάνει κείμενα για δημοσίευση στο «Ριζοσπάστη», μέχρι 30 Νοέμβρη και στην ΚΟΜΕΠ μέχρι 30 Οκτώβρη 2000. Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, «καθένας και καθεμιά που θέλει να συμβάλει στο διάλογο, μπορεί να στείλει ένα σημείωμα, για το ένα από τα δύο έντυπα, με ανώτατο όριο έκτασης: Για το "Ριζοσπάστη" μέχρι χίλιες διακόσιες (1.200) λέξεις και για την ΚΟΜΕΠ μέχρι δύο χιλιάδες (2.000) λέξεις». Επίσης, «κάθε κείμενο πρέπει να έχει απαραίτητα το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση και το τηλέφωνο του συντρόφου ή της συντρόφισσας, του φίλου ή της φίλης που συμμετέχει στο διάλογο, προκειμένου η Επιτροπή να έχει τη δυνατότητα της επικοινωνίας μαζί του» και να στέλνονται «στη διεύθυνση: Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, Λεωφόρος Ηρακλείου 145, ΤΚ 14231 και να έχουν την ένδειξη: "Για την Επιτροπή Προσυνεδριακού Διαλόγου"».

Τεράστιες δυνατότητες

Η εξόρμηση της περασμένης Κυριακής με το «Ριζοσπάστη» στον οποίο και δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις, είχε μεγάλη επιτυχία, γεγονός που αποδεικνύει ότι η απήχησή τους, η απήχηση του ΚΚΕ, είναι πλατιά στις λαϊκές μάζες, αλλά αποδεικνύει επίσης τις ανεξάντλητες δυνατότητες για χωρίς όρια δουλιά μέσα στην εργατική τάξη και το λαό, μαζί με το λαό. Ταυτόχρονα όμως, μας φορτώνει μεγάλες ευθύνες στις οποίες δεν έχουμε το δικαίωμα να μην ανταποκριθούμε. Η εργατική τάξη, τ' άλλα καταπιεσμένα λαϊκά στρώματα, ελπίζουν και προσδοκούν από το Κόμμα, από το Συνέδριο ως κορυφαίο πολιτικό γεγονός, και σταθμό στην πορεία του εργατικού κινήματος. Προσδοκίες και ελπίδες, στις οποίες για να ανταποκριθούμε, δεν αρκεί απλώς η διάδοση των Θέσεων. Απαιτείται αδιάκοπη δουλιά για να γίνουν υπόθεση όλων των δυνάμεων που αντικειμενικά, από την άποψη των συμφερόντων τους, ενδιαφέρονται για τον άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, αυτόν του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, με προοπτική τη λαϊκή εξουσία.

Φιλοδοξία δεν είναι μόνο η συμβολή όλων των κομμουνιστών, των φίλων και των οπαδών, άλλων ανθρώπων που συνεργαζόμαστε στα διάφορα μέτωπα πάλης, σ' ένα γόνιμο δημιουργικό διάλογο μπροστά στο Συνέδριο και την επεξεργασία των αποφάσεών του. Αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί και θα κατακτηθεί προκειμένου να δημιουργήσει τις καλύτερες συνθήκες και προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα του Συνεδρίου. Είναι υπόθεση υπεύθυνης ατομικής και συλλογικής δουλιάς ώστε το Κόμμα, τα στελέχη και τα μέλη του, μετά το Συνέδριο να ξεχυθούν με ακόμη μεγαλύτερη ορμή, ετοιμότητα και ικανότητα για την υλοποίηση των στόχων και των αποφάσεών του, για να φέρουμε ακόμη πιο κοντά την υπόθεση της εργατικής τάξης. Να πάρει «σάρκα και οστά» η συγκρότηση του λαϊκού κοινωνικοπολιτικού μετώπου πάλης. Φιλοδοξία και στόχος είναι επίσης, κατά την προσυνεδριακή διαδικασία, την πορεία προς το Συνέδριο, να υπάρξουν πρακτικά αποτελέσματα στην κατάκτηση και άλλων στόχων. Στόχων που έχουν άμεση σχέση με την ιδεολογικοπολιτική ανάπτυξη, με την οργανωτική ενίσχυση του Κόμματος, την απαλλαγή από τις αδυναμίες στη δουλιά, την ατομική και τη συλλογική, την όσο γίνεται πιο πλατιά συσπείρωση δυνάμεων στην πολιτική του Μετώπου.

Πρόταση πάλης για τη λαϊκή εξουσία

Το 16ο Συνέδριο, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν από τις 14 έως τις 17 Δεκέμβρη 2000, είναι η συνέχεια του 15ου. Καλείται «να επεξεργαστεί πιο αναλυτικά, με βάση τις εξελίξεις την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης...»,όπως αναφέρουν οι Θέσεις. Δηλαδή, την πολιτική πρόταση που δίνει την απάντηση για το δρόμο διεξόδου του λαού από τα σημερινά αδιέξοδα που τον οδηγεί η πολιτική που εφαρμόζεται στην Ελλάδα.

Επομένως, το Συνέδριο καλείται να επεξεργαστεί τις προϋποθέσεις για την πιο πλατιά συσπείρωση δυνάμεων στο δρόμο της αντίστασης και της σύγκρουσης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Τους παράγοντες που μπορούν να ορθώνουν εμπόδια στα αντιλαϊκά μέτρα, να δημιουργούν θετικές εξελίξεις στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων. Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη διαμόρφωση της λαϊκής μαχητικής πλειοψηφίας με προγραμματικό πλαίσιο και στόχους πάλης για τη λαϊκή εξουσία, τη μόνη που μπορεί να πραγματοποιεί τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της πόλης, της φτωχής και μεσαίας αγροτιάς, της νεολαίας, που είναι προϋπόθεση για την οργάνωση και ανάπτυξη της λαϊκής οικονομίας, με τους στρατηγικούς τομείς της λαϊκής ιδιοκτησίας, σαν την απαραίτητη προϋπόθεση της ευημερίας των απλών ανθρώπων του μόχθου. Αλλά και την προοπτική ανάπτυξης διεθνών συμμαχιών και οικονομικής συνεργασίας αμοιβαία επωφελούς για τους λαούς, όπως και για την προοπτική κοινής πάλης ενάντια στην ιμπεριαλιστική δράση.

Δράση χωρίς όρια στο λαό

Επομένως, μαζί με τη συμβολή των κομμουνιστών στην υπεύθυνη συζήτηση και διάλογο γι' αυτά τα ζητήματα, στόχος πρέπει να 'ναι η εξασφάλιση της ικανότητάς τους να προωθούν την πολιτική του Μετώπου πλατιά μέσα στο λαό. Αρα, η οργάνωση της προσυνεδριακής δουλιάς, απαιτεί και τη συγκεκριμένη δράση με την εργατική τάξη, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, στην κατεύθυνση να πειστούν για την αναγκαιότητα και τη δυνατότητα να πυκνώσουν τις γραμμές του ταξικού αγώνα, να συσπειρωθούν με την πολιτική του ΚΚΕ, να κάνουν και δική τους υπόθεση τη συγκρότηση του Μετώπου, και οι πιο πρωτοπόροι να πυκνώσουν τις γραμμές του ΚΚΕ.

Απευθυνόμαστε στους λαϊκούς ανθρώπους και ιδιαίτερα σ' αυτούς που έχουν τη διάθεση να αγωνιστούν, ανεξάρτητα από την πολιτική τους προτίμηση. Μπορούμε να συμβάλουμε και το επιδιώκουμε τώρα, στην πορεία προς το Συνέδριο, ώστε η δυσαρέσκειά τους από την πολιτική που επιβάλλεται από την εξουσία των επιχειρηματιών, να μετατρέπεται σε συνειδητή αντιιμπεριαλιστική αντιμονοπωλιακή πάλη. Απευθυνόμαστε επίσης σε κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες που συναντηθήκαμε μαζί τους στα μεγάλα μέτωπα πάλης, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στο αντιπολεμικό φιλειρηνικό κίνημα, στο μέτωπο της παιδείας κλπ. Εχουμε το πιο δυνατό όπλο, μαζί με τις Θέσεις της ΚΕ του Κόμματος για το Συνέδριο. Την επιβεβαίωση των προβλέψεών μας και της πολιτικής μας όλ' αυτά τα χρόνια.

Και πρακτικά αποτελέσματα

Κρινόμαστε λοιπόν και από την άποψη των πρακτικών αποτελεσμάτων σ' αυτή την κατεύθυνση μπροστά στο Συνέδριο. Αλλωστε, η προσυνεδριακή πορεία δε γίνεται στο κενό από την άποψη της πάλης. Η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, οι εξελίξεις τρέχουν και τα λαϊκά προβλήματα οξύνονται. Η κυβέρνηση έχει ήδη ανοιχτά κρίσιμα μεγάλα μέτωπα πάλης, τόσο με τις αποφάσεις για την καθολική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και της κοινωνικής ασφάλισης, όσο και με τις προτεινόμενες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις στην υγεία, τις αυξήσεις στα καύσιμα που χτυπούν τα ήδη συρρικνωμένα λαϊκά εισοδήματα. Ενώ η αντιδραστική μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, μετά και τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, απέδειξε και στον πλέον δύσπιστο ότι οι ταξικοί φραγμοί στη μόρφωση είναι αρκετά πιο ισχυροί απ' ό,τι μπορούσε να φανταστεί. Στη δε εξωτερική πολιτική, οι πρωτοβουλίες της ανοιχτής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, αποδεικνύουν ότι έχει αναλάβει τυχοδιωκτικό ρόλο για την επιβολή της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή.

Αντικειμενικά υπάρχουν προϋποθέσεις ανάπτυξης αγώνων. Επομένως, η δουλιά για το Συνέδριο απαιτεί να ανταποκριθούμε στη δράση για τέτοια προοπτική. Και μπορούμε. Το επιδιώκουμε άλλωστε.

Για να ανταποκριθούμε σ' αυτές τις απαιτήσεις, μαζί με τη μελέτη των Θέσεων απαιτείται δουλιά για την ολόπλευρη γνώση των Προγραμματικών Θέσεων, της πολιτικής και των θέσεων του Κόμματος σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα. Είναι και στοιχείο ελέγχου αφομοίωσής τους, αλλά και προϋπόθεση για να ανεβάζουμε τη δράση μας στην προοπτική κατάκτησης νέων στρατηγικών θέσεων, στην προοπτική που θα χαράξουν οι αποφάσεις του 16ου Συνεδρίου. Η βιβλιογραφία που προτείνεται σήμερα από τις στήλες του «Ριζοσπάστη», θα συμβάλλει σ' αυτή την προσπάθεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα ευθύνη.

Οικονομική Εξόρμηση και κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη»

Οι στόχοι μπροστά στο Συνέδριο δε σταματούν εδώ. Στα πλαίσια της προσυνεδριακής πορείας και για να ανταποκριθούμε στις μεγάλες απαιτήσεις για την επιτυχία των στόχων του 16ου Συνεδρίου, αναπτύσσουμε ταυτόχρονα την Οικονομική Εξόρμηση του Κόμματος.

Ολοι, μέλη και φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ, κατανοούμε ότι η οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ, πρώτ' απ' όλα από τους ίδιους τους κομμουνιστές, αλλά και τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος, από το λαό, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να ανταποκριθεί το Κόμμα στις απαιτήσεις των καιρών, στις ανάγκες του κινήματος. Χωρίς αυτή την οικονομική ενίσχυση, η υλοποίηση των μεγάλων στόχων του ΚΚΕ γίνεται δύσκολη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τα τεράστια χρηματικά μέσα που διαθέτει η οικονομική ολιγαρχία στα αστικά κόμματα, για να υπηρετήσει τους αντιλαϊκούς στόχους της. Θα τους αντιπαλέψουμε και με την οικονομική στήριξη του ΚΚΕ. Η κατάκτηση των στόχων της Οικονομικής Εξόρμησης είναι επίσης δείκτης που μετρά την αποτελεσματικότητα της δουλιάς μας και ιδιαίτερα μπροστά στο Συνέδριο.

Τέλος, η πορεία του ΚΚΕ, η δράση του μέσα στην εργατική τάξη και το λαό για την ανάπτυξη της ταξικής πάλης, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την κυκλοφορία και τη διάδοση του «Ριζοσπάστη» και την άνοδό της. Απέναντι στην υποτιθέμενη πολυφωνία των αστικών μέσων ενημέρωσης, στην ταξική υπέρ του κεφαλαίου ομοφωνία τους, αντιτάσσουμε τη διάδοση της εφημερίδας του Κόμματος της εργατικής τάξης, βάζουμε στόχο για μεγάλη άνοδο της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη». Η κυριακάτικη εξόρμηση με τις Θέσεις για το Συνέδριο, απέδειξε ότι όταν τολμούμε κερδίζουμε, κατακτάμε στόχους και ας φαίνονται άπιαστοι. Εχουμε ανεξάντλητες δυνατότητες ως προς αυτό, με την ολόπλευρη οργάνωση της δουλιάς και την ακούραστη δράση των δυνάμεών μας. Μπροστά στο 16ο Συνέδριο μπορούμε να πούμε ότι είναι ρεαλιστική η κατάκτηση ενός τέτοιου στόχου. Θα κριθούμε και σ' αυτό.


Σ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ