ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 24 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ελλάδα, το πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ

Επιβεβαιώνεται περίτρανα, ότι η Θεσσαλονίκη και γενικότερα η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε μόνιμο ΝΑΤΟικό προγεφύρωμα και πολεμικό ορμητήριο για την επιβολή της νέας τάξης των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.

Οι ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δυνάμεις, που, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ελληνικού ΓΕΕΘΑ, έχουν περάσει από τη Θεσσαλονίκη (ξηρά, θάλασσα και αέρα) με κατεύθυνση το Κοσσυφοπέδιο, είτε έχουν διέλθει από αυτήν, τους τελευταίους 18 μήνες, απερχόμενοι λόγω αντικατάστασης, αποτελούν μια μεγάλη στρατιά. Πρόκειται για 1.000 αεροσκάφη, 420 πλοία, 510 σιδηροδρομικούς συρμούς, 1.400 φάλαγγες οχημάτων διαφόρων τύπων, 40.000 οχήματα και 60.000 στρατιώτες. Στα στοιχεία αυτά δε συμπεριλαμβάνονται οι δυνάμεις διοικητικής μέριμνας που έχουν εγκατασταθεί επί του ελληνικού εδάφους, για τη διευκόλυνση της διέλευσης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων, όπως επίσης δε συμπεριλαμβάνονται οι δυνάμεις των ΝΑΤΟικών χωρών που έχουν διέλθει από τη Θεσσαλονίκη το ίδιο διάστημα και συνεχίζουν να διέρχονται, για να πάρουν μέρος σε διάφορες ΝΑΤΟικές ασκήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ποτέ άλλοτε σε καιρό ειρήνης - στο βαθμό που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως επικρατεί ειρήνη στην περιοχή - δεν είχε μετακινηθεί από το ελληνικό έδαφος τέτοιος όγκος στρατιωτικών δυνάμεων. Οι δυνάμεις αυτές, αθροιστικά, μπορούν να συγκριθούν μόνο με τις μεγάλες αποβατικές επιχειρήσεις που έγιναν στον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αυτή είναι η «ειρήνη» της νέας τάξης πραγμάτων των ιμπεριαλιστών, η PAX AMERICANA, την οποία η ελληνική κυβέρνηση υπηρετεί με περισσή υποτέλεια. Είναι το νέο καθεστώς που επιβάλλουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στις διεθνείς σχέσεις. Ενα καθεστώς στα πλαίσια του οποίου οι βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου, περί σεβασμού των συνόρων και περί μη επέμβασης στα εσωτερικά των χωρών, αντικαθίσταται από το «δίκαιο» που επιβάλλει ο παγκόσμιος χωροφύλακας, το ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, ένα νέο καθεστώς κυριαρχίας επιβάλλεται στην Ελλάδα, με τη μετατροπή της σε πολεμικό ορμητήριο και μόνιμο στρατιωτικό προγεφύρωμα για επεμβάσεις στις γύρω χώρες. Η απροκάλυπτη και ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στην ωμή ιμπεριαλιστική επέμβαση σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, τόσο η στρατιωτική, όσο και με τον εκβιασμό που ασκείται στο γιουγκοσλαβικό λαό, ώστε να ψηφίσει στις σημερινές εκλογές τους εκλεκτούς του ΝΑΤΟ, είναι μια παγίδα για τη χώρα. Συμβαδίζει με μια πορεία κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας της Ελλάδας, καθώς με τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και την καθημερινή διεξαγωγή ασκήσεων πολεμικής προετοιμασίας στο ελληνικό έδαφος, εγκαθιδρύεται βαθμιαία ένα νέο καθεστώς περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας, που υπονομεύει το μέλλον του λαού.

Στα πλαίσια αυτού του καθεστώτος οι ΝΑΤΟικοί δημιουργούν νέα κεκτημένα επί του ελληνικού εδάφους, τα οποία δίνουν νέο, σύγχρονο περιεχόμενο σε αυτό που ήταν πάντα η Ελλάδα, προτεκτοράτο των ιμπεριαλιστών. Ετσι, τα δεσμά της εξάρτησης ανανεώνονται, εκσυγχρονίζονται και γίνονται πιο σφιχτά.

Η ελληνική εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που πέραν της παραχώρησης του ελληνικού εδάφους έχει διαθέσει και ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν αποτελεί προϊόν καταναγκασμού, αλλά είναι συνειδητή επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ελληνικά στρατεύματα που έχουν αποσταλεί στο Κοσσυφοπέδιο και στη Βοσνία χαρακτηρίζονται από τα μέλη της κυβέρνησης «πρεσβευτές της Ελλάδας». Οι χαρακτηρισμοί αυτοί, εκφράζουν τις επιδιώξεις των σχεδίων που προωθούνται με την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα διάφορα ΝΑΤΟικά μέτωπα. Τα ελληνικά στρατεύματα, με την παρουσία τους, είναι για κάποιους οι προπομποί, οι πρόδρομοι της συμμετοχής του ελληνικού κεφαλαίου στο πλιάτσικο που ετοιμάζουν τα πολυεθνικά μονοπώλια για τα Βαλκάνια και το μέσο για να ασκεί η ελληνική κυβέρνηση ρόλο μεσίτη ιμπεριαλιστικών συμφερόντων.

Επίσης η λειτουργία της Ελληνικής Δύναμης Κοσσυφοπεδίου έχει και ένα χαρακτήρα πιλοτικού προγράμματος για τη λειτουργία και το νέο ρόλο συνολικά των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα πλαίσια της νέας ΝΑΤΟικής λογικής. Η ελληνική αυτή ταξιαρχία, που τελεί κάτω από τις διαταγές των Αμερικανών αξιωματικών του ΝΑΤΟ, είναι μια μικρογραφία των όσων έχουν δρομολογηθεί με την εφαρμογή της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Είναι η εικόνα του ελληνικού στρατού, που ετοιμάζεται για τα επόμενα χρόνια. Ενός στρατού, που θα επανδρώνεται από μισθοφόρους και θα είναι έτοιμος για οποιαδήποτε αποστολή τοπικού χωροφύλακα της νέας τάξης του ιμπεριαλισμού.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Δεσμοί «αίματος» και χρήματος με τα μονοπώλια

Παρά τη συντονισμένη προσπάθεια που καταβάλλει τα τελευταία 24ωρα το Μέγαρο Μαξίμου, η μπόχα που έχει απλωθεί στην πολιτική ζωή του τόπου για τις στενές σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με τη διαπλεκόμενη οικονομική ολιγαρχία, πολύ δύσκολα θα περιοριστεί και το θέμα θα παραμείνει «ανοιχτό» για αρκετό διάστημα ακόμα.

Τα όσα «αποκάλυψε» ο Θ. Πάγκαλος στη συνεδρίαση του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Τετάρτη για κυβερνητικά στελέχη που συναγελάζονται και φιλοξενούνται σε κότερα μεγαλοεπιχειρηματιών, ήρθαν να επιβεβαιώσουν πανηγυρικά ότι τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος αναπτύσσουν στενές σχέσεις με τα μεγάλα αφεντικά. Αυτές μάλιστα οι σχέσεις εξάρτησης και υποταγής των κυβερνητικών στελεχών από την οικονομική ολιγαρχία έχουν προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να θεωρείται ως κάτι «φυσιολογικό». Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο ίδιος ο Κ. Σημίτης στη συνεδρίαση του ΕΓ απέφυγε να ρωτήσει ή να πιέσει τον υπουργό Πολιτισμού να πει πρόσωπα και πράγματα και μάλιστα, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αυτό που βρήκε να του πει ήταν ότι «ήσουν στο βουνό Θόδωρε, αν ήσουν στο λιμάνι θα πήγαινες»! Ενώ, όταν ο Απ. Κακλαμάνης ανέφερε ότι «πρέπει να δούμε τη συμπεριφορά των στελεχών μας, τα οποία πηγαίνουν σε δεξιώσεις σε κότερα, δεξιώσεις και στην Ελούντα με διάφορους επιχειρηματίες», ο πρωθυπουργός τον διέκοψε για να του πει «αυτά που λες, Απόστολε, θα βγούνε προς τα έξω»!

Φυσικά το ζήτημα δεν είναι, όπως επιχειρεί να το περιορίσει η κυβέρνηση, ποιο στέλεχος της κυβέρνησης ήταν στο κότερο ποιου επιχειρηματία το καλοκαίρι στο λιμάνι της Τζιας, αλλά οι δεσμοί «αίματος» και χρήματος που έχουν οικοδομηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, ενώ την ίδια στιγμή, κάνοντας επιδείξεις απύθμενης υποκρισίας επιχειρούν να εμφανιστούν ως «πολέμιοι» της διαπλοκής και εγγυητές των συμφερόντων του δημοσίου. Αυτό ακριβώς είναι ο μεγάλος πονοκέφαλος και το μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση. Οι λαϊκές μάζες να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν να κάνουν με μια κυβέρνηση των μονοπωλίων, από την οποία δεν μπορεί να περιμένουν τίποτα καλό για τα δικά τους συμφέροντα. Μια τέτοια εξέλιξη έρχεται σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να εποπτεύει στη μοιρασιά της τεράστιας πίτας των δεκάδων τρισ. (Γ` ΚΠΣ, Ολυμπιακά έργα, εξοπλιστικά προγράμματα, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ). Η «διαρροή» των όσων ειπώθηκαν στο ΕΓ του ΠΑΣΟΚ και η προβολή τους δεν είναι βέβαια άσχετη από τη μεγάλη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της οικονομικής ολιγαρχίας γι' αυτή τη μοιρασιά και η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της κυβέρνησης Σημίτη να πείσει ότι η πίτα είναι αρκετά μεγάλη και «έχει για όλους».

Είναι αυτονόητο ότι οι ισχυροί δεσμοί της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με τους ισχυρούς επιχειρηματικούς κύκλους δε δημιουργήθηκαν σήμερα. Ομως τα τελευταία μόνο χρόνια έχουν αναπτυχθεί σε ιδιαίτερα υψηλό βαθμό, εξέλιξη που είναι αναπόφευκτη από τη στιγμή που η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος διεκδικεί και έχει καταφέρει να καταξιωθεί ως ο καλύτερος διαχειριστής των συμφερόντων τους και έχει εφαρμόσει μια άγρια νεοφιλελεύθερη πολιτική, εξαπολύοντας μια ανελέητη επίθεση σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η «εικόνα» της κυβέρνησης Σημίτη έχει υποστεί ισχυρό πλήγμα, ενώ τα στελέχη της μόνο την οργή και την αγανάκτηση των λαϊκών στρωμάτων μπορούν να προκαλούν, όταν τους ζητάνε επιπρόσθετες θυσίες για το «γενικό συμφέρον».

Από την άλλη, είναι αστείο να επιχειρεί η ηγεσία της ΝΔ να εμφανιστεί δικαιωμένη για την ανάδειξη του ζητήματος των διαπλεκομένων συμφερόντων, αφού όχι μόνο δεν μπορεί να αποκρύψει τις δικές της στενές επαφές με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, αλλά και υποστηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης.

Το ζητούμενο είναι να αξιοποιηθούν οι σκανδαλώδεις σχέσεις διαπλοκής κυβέρνησης και μεγαλοεπιχειρηματιών για να ενισχυθούν οι λαϊκοί αγώνες, που αυτοί και μόνο μπορούν να προκαλέσουν ρήγμα και να ανατρέψουν την εφαρμοζόμενη πολιτική. Το ζητούμενο δεν είναι να υπάρξουν κάποια «θύματα» στο εσωτερικό της κυβέρνησης για να κουκουλωθεί όπως όπως το σκάνδαλο, αλλά στόχος είναι να πέσει «θύμα» η κυρίαρχη πολιτική και οι εκφραστές της.


Π.Κ.

Η παρουσίαση των Θέσεων

Τις Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ θα παρουσιάσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, την Τετάρτη 27 Σεπτέμβρη, στις 18.00 στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52, ημιώροφος).

Δείτε σήμερα στη ΝΕΤ

Σήμερα Κυριακή η ΝΕΤ θα μεταδώσει αποσπάσματα της ομιλίας της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα, στο 26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Η μετάδοση θα γίνει αμέσως μετά το απογευματινό δελτίο ειδήσεων των 6μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ