ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Στους δρόμους αύριο η απάντηση στην άγρια επίθεση

Σε κινητοποίηση, αύριο στις 12 το μεσημέρι, καλεί το ΜΑΣ. Συνεχίζονται οι πολύμορφες κινητοποιήσεις με αιχμή το δικαίωμα στις μεταφορές

Ενάντια στο νόμο - πλαίσιο για το «Πανεπιστήμιο ΑΕ», στην άγρια επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου στα δικαιώματα των εργαζομένων και των οικογενειών τους, για να καταργηθεί το μνημόνιο διαρκείας, διαδηλώνουν αύριο Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στην Ομόνοια, φοιτητές και σπουδαστές. Το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών καλεί «Ολους στους δρόμους! Ολους στον αγώνα», προειδοποιώντας ότι «οι σημερινές θυσίες είναι πολύ μικρότερες από αυτές που θα υποστούμε αν σκύψουμε το κεφάλι!»

Ενόψει και της αυριανής κινητοποίησης, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών συνεχίζει τις πολύμορφες δράσεις με αιχμή το νέο χαράτσι που επιβάλλεται με τις αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και τις ιδιωτικοποιήσεις. Χτες, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκαν παραστάσεις διαμαρτυρίας σε διοικήσεις σχολών και ιδρυμάτων. Στην παράσταση αντιπροσωπείας του ΜΑΣ στον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά, οι φοιτητές ζήτησαν δωρεάν μεταφορές καταγγέλλοντας την πολιτική που απαιτεί από τους φοιτητές να πληρώνουν για τα πάντα, αλλά και όσους τη στηρίζουν. Από την πλευρά του ο πρύτανης, σύμφωνα με τους φοιτητές, δεν πήρε θέση. Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, όπου οι φοιτητές κατήγγειλαν τις αυξήσεις στα εισιτήρια, το κόστος σπουδών, την απουσία Εστίας για τους φοιτητές του ιδρύματος. Οι σπουδαστές του ΜΑΣ ανάρτησαν πανό ενάντια στις αυξήσεις και με το αίτημα για δωρεάν μετακίνηση, ενώ πραγματοποίησαν και συμβολική κατάληψη σε λεωφορεία που εκτελούν το δρομολόγιο που περνά μπροστά από τη Γεωπονική. Παράσταση διαμαρτυρίας έγινε στους προέδρους των τμημάτων της Φυσικομαθηματικής και στην κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθήνας, ενώ φοιτητές που συσπειρώνονται στο ΜΑΣ έκαναν συμβολική κατάληψη σε λεωφορεία.

Κινητοποιήσεις για το ζήτημα της μετακίνησης με τα μέσα μαζικής μεταφοράς προγραμματίζονται και για σήμερα Τρίτη. Το ΜΑΣ, μαζί με το αίτημα για δωρεάν μεταφορές, το οποίο, όπως φάνηκε τις προηγούμενες μέρες συναντά τη στήριξη των επιβατών, φοιτητών και μη, καλεί σε «γενικό ξεσηκωμό, για να βγούμε νικητές στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει κεφάλαιο, κυβέρνηση και τρόικα», με επόμενο σταθμό το αυριανό συλλαλητήριο.

Ανάμεσα σε άλλα, σημειώνει ότι «η καπιταλιστική κρίση είναι το πρόσχημα για το προσχεδιασμένο έγκλημα» και «όσοι ισχυρίζονται ότι οι ανατροπές του συνόλου των εργασιακών σχέσεων και η επιστροφή σε μεσαιωνικές συνθήκες δουλειάς επιβάλλονται για να σωθεί η Ελλάδα από τα ελλείμματα και τα χρέη, είναι ψεύτες, υποκριτές και κοροϊδεύουν συνειδητά. Τα μέτρα αυτά υπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, τις πολυεθνικές. Είναι προσχεδιασμένα από χρόνια από την ΕΕ, τον ΣΕΒ, τους τραπεζίτες, τους εφοπλιστές και τώρα τα προωθούν με πρόσχημα το χρέος, τα ελλείμματα. Είναι αποτέλεσμα της ενιαίας στρατηγικής που έχουν επεξεργαστεί όλοι μαζί στα πλαίσια της ΕΕ», σημειώνει το ΜΑΣ, καλώντας σε «δράση - οργάνωση - συμμαχία για την ανατροπή», σε αγώνα για να καταργηθεί το μνημόνιο διαρκείας, να μην περάσει το «μνημόνιο της Παιδείας».

ΑΧΤΙΔΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΟΑ
Η παραχάραξη της Ιστορίας από τα σχολικά βιβλία

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η παραχάραξη της Ιστορίας μέσα από τα σχολικά βιβλία» διοργανώνει την Κυριακή 23 Γενάρη η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ.

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου), στις 6 μ.μ., με ομιλητή τον Κώστα Σκολαρίκο, συνεργάτη του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο χώρο θα υπάρχει έκθεση βιβλίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Η άγνωστη ιστορία του εργατικού κινήματος των ΗΠΑ» των Ρ. Ο. Μπόγερ και Χ. Μ. Μορέ, των εκδόσεων «Σύγχρονη Εποχή», οργανώνουν οι εργατικές Οργανώσεις της Οργάνωσης Πόλης Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, το Σάββατο 22 Γενάρη, στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ. Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί με μουσικό αφιέρωμα στο αμερικανικό εργατικό τραγούδι, με τη θεατρική παράσταση «Η πτώση και η άνοδος του κυρίου Γκρόσαπ», έκθεση βιβλίου και φωτογραφίας.

  • Τη θεατρική παράσταση « ο κύριος Πούντιλα και ο δούλος του ο Μάττι», με τον Κώστα Καζάκο στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, θα παρακολουθήσουν την Πέμπτη 20 Γενάρη, στις 9 μ. μ., τα μέλη και οι φίλοι των Οργανώσεων της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Δηλώσεις συμμετοχής στις κατά τόπους Οργανώσεις της ΚΝΕ.
  • Εκδήλωση - ξενάγηση στις φυλακές του Γεντί Κουλέ διοργανώνουν το Σάββατο 22 Γενάρη, στις 11 το πρωί, οι μαθητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη. Θα μιλήσουν ο Γιάννης Κατσαρός από το Σύλλογο Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων περιόδου 1967-74 και ο Γιάννης Δελής από το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών.
Συσκέψεις για την οργάνωση της πάλης

Σε σύσκεψη για την Παιδεία καλούν τους εργαζόμενους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και νέους το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ στη Ζάκυνθο. Η σύσκεψη έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 26 Γενάρη στην αίθουσα «Φώσκολος» στις 7 μ.μ. «Οχι στο σχολείο της αγοράς και της ημιμάθειας. Να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες εργασιακές - λαϊκές ανάγκες. οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, των παιδιών μας», αναφέρουν οι φορείς.

  • Πρόσκληση στο Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών, τις Ενώσεις Γονέων και τα Μαθητικά Συμβούλια «για συντονισμό και οργάνωση της δράσης» απευθύνει η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης. Για το λόγο αυτό καλεί σε σύσκεψη την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο με θέμα «οι εξελίξεις στην Παιδεία, η ανάγκη παλλαϊκής αντιπαράθεσης στο σχολείο της αγοράς και στις καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ