ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Επιβεβαιώνει την υπολειτουργία μουσείων

Την υπολειτουργία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στην οποία αναφερόταν δημοσίευμα του «Ρ» στις 14/1, επιβεβαιώνει το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού - Τουρισμού σε προφορική επικοινωνία με την εφημερίδα. Συγκεκριμένα, το ΥΠΠΟΤ - μέσω του γραφείου Τύπου - αναφέρει ότι περίπου του 40% του μουσείου δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού... και έριξε το «μπαλάκι» στο υπουργείο Οικονομικών από το οποίο αναμένεται έγκριση για προσλήψεις. Πάντα βέβαια γίνεται λόγος για συμβάσεις, δηλαδή για συνέχιση της εργασιακής ομηρίας.

Ωστόσο το ΥΠΠΟΤ διαψεύδει ότι στο μεταξύ αναζητήθηκαν «εθελοντές» για την πλήρη λειτουργία του μουσείου. όπως ανέφερε ο «Ρ» στο δημοσίευμα, προσθέτοντας ότι η αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου «δεν γνωρίζει κάτι τέτοιο». Είναι προφανές ότι το «δεν γνωρίζουμε» δεν σημαίνει και πολλά για το αν όντως συνέβη κάτι τέτοιο ή όχι.

Τέλος, το ΥΠΠΟΤ διαψεύδει ότι το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ) στη Θεσσαλονίκη έκλεισε λόγω έλλειψης προσωπικού. Πρόκειται καθαρά για «παιχνίδι» με τις λέξεις που σίγουρα δεν τιμά το υπουργείο. Θυμίζουμε ότι για το θέμα του ΜΒΠ κατέθεσε Ερώτηση το ΚΚΕ στις 4/1 η οποία δημοσιεύθηκε στις 5/1 στο «Ρ». Στην Ερώτηση διαπιστωνόταν ότι λόγω της λήξης των συμβάσεων το ΜΒΠ «θα παραμείνει κλειστό για τις επόμενες μέρες» (σ.σ. χωρίς αντίδραση από το ΥΠΠΟΤ). Ουσιαστικά αυτό συνέβη! Διότι μέχρι και τις 8/1 η μόνιμη έκθεση του μουσείου παρέμενε κλειστή, ενώ αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο οι τρεις αίθουσές της, καθώς και η περιοδική έκθεση του εικαστικού Κ. Ξενάκη, όπως άλλωστε αναφέρεται και στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του μουσείου. Ολο το υπόλοιπο παραμένει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αρα, τα ερωτήματα γίνονται... περισσότερα, μετά την απάντηση του ΥΠΠΟΤ: Πότε θα λειτουργήσουν κανονικά το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης;

Το ... πέταγμα του κύκνου

Μιλάει στον «Ρ» ο σκηνοθέτης Ν. Τζίμας για τη νέα του ταινία που προβάλλεται από την Πέμπτη στους κινηματογράφους

Η νέα ταινία, μετά από πολλά χρόνια, του Νίκου Τζίμα (του σκηνοθέτη των ταινιών «Ο Αστραπόγιαννος», «Τα χρόνια της θύελλας», «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο»), με τίτλο «Το πέταγμα του Κύκνου», θα προβάλλεται από 20/1 στις αίθουσες. Πρόκειται για την ιστορία ενός ανθρώπου που ξεκίνησε με ιδέες για να αλλάξει τον κόσμο και κατέληξε στέλεχος μιας πολυεθνικής, ώσπου μια περιβαλλοντική καταστροφή - με εμπλοκή της εταιρείας «του» - θα του θέσει διλήμματα που νόμιζε πως είχε απαντήσει.

Η επεξεργασία του σεναρίου και η αναζήτηση χρημάτων είναι οι βασικοί λόγοι για την καθυστερημένη σκηνοθετική επιστροφή του Ν. Τζίμα, όπως λέει ο ίδιος στον «Ρ» που επικοινώνησε μαζί του. «Δεν έχω πάρει δραχμή από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, από το υπουργείο Πολιτισμού, την ΕΡΤ ή κάποιον μεγαλοπαράγοντα. Δεν τους ζήτησα ποτέ, τίποτα. Από το '85 που τέλειωσα τα "Χρόνια της θύελλας" είχα την ιδέα της ταινίας αυτής. Που ήταν το "πού πάμε" και "ποιος μας πάει"».

Θεωρεί ότι η ταινία του είναι σήμερα «αυταπόδεικτα επίκαιρη»: «Τότε έκρουα τον κώδωνα, τώρα πρέπει να κρούσουμε ολόκληρα τα καμπαναριά. Ο κόσμος δεν αντέχει άλλο κοροϊδία και κλέψιμο. Δεν αντέχει άλλο σήψη». Ο «κύκνος» για τον δημιουργό του «είναι ένας πολύ δυνατός σύγχρονος έρωτας, με σύγχρονα προβλήματα και η συγκλονιστική περιπέτεια ενός "γκόλντεν μπόι" που η πολυεθνική του πήρε την ψυχή του και τον έχρισε "βασιλιά"».

Πιστεύει ότι όλες οι ηλικίες «θα δουν κομμάτια του εαυτού τους και ότι αυτό που ξεκίνησαν να κάνουν οι πατεράδες τους και ή το άφησαν στη μέση ή το βούλιαξαν, τους άφησαν το βάρος να το κάνουν εκείνοι». «Ο ήρωάς μου είναι ένας νέος φλογερός, χαρισματικός, με φοβερές αξίες και ιδανικά, γιος πατέρα του έπους της Αλβανίας και της Αντίστασης, που έβαλε τις αξίες πάνω από τη ζωή του και που δεν είπε ένα όνομα για να γλιτώσει τη ζωή του στο Πολυτεχνείο. Κι όμως, λύγισε στο δέλεαρ της πολυεθνικής. Επειδή, όμως, είναι πολύ βαθιές οι ρίζες, όταν γίνεται αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή, ξυπνάει μέσα του η ρίζα και τον τρελαίνει σαν Ερινύα. Θα πρέπει να εξαγοράσει συνειδήσεις και όσες δεν εξαγοράζονται να πάνε στον άλλον κόσμο. Τότε θα κάνει τη δεύτερη "επανάστασή" του».

Στην ταινία πρωταγωνιστούν: James D' Arcy, Alicia Witt, Colm Meaney, Linda Gray, Larry Hagman, Tom Frederic, Georgina Rylance, Γιάννης Βούρος, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Θανάσης Βέγγος, Αγγελος Αντωνόπουλος, Πέτρος Φυσσούν, Βασίλης Μαυρομάτης, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Δημήτρης Αλεξανδρής, Αντώνης Αντωνίου, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Μπέττυ Μαγγίρα, Ρένος Χαραλαμπίδης, Νίκος Ψαρράς, Μενέλαος Ντάφλος, Δέσποινα Μοίρου, Δημήτρης Βερύκιος, Αλκης Παναγιωτίδης, Αλέξια Τερεζάκη, Στράτος Κανιαμός, Βίκυ Κουμούτσου, Δημήτρης Μακαλιάς κ.ά.

Σκηνοθεσία, σενάριο: Νίκος Τζίμας, Σύμβουλοι σεναρίου: Ανδρέας Φραγκιάς, Θανάσης Βαλτινός, Συνεργάτες σεναρίου: Μπάμπης Τσικλιρόπουλος, Γιάννης Ξανθούλης, Θάνος Ξηρός, Chris Fallon. Φωτογραφία: Αρης Σταύρου, μοντάζ: Γιάννης Τσιτσόπουλος, μουσική: Λουκάς Θάνος.

Σονάτες και κοντσέρτα

Ενα ρεσιτάλ με μικρογραφίες και σονάτες για βιολί δίνει η ταλαντούχα νέα βιολονίστα Δανάη Μάτσκε, συνοδευόμενη από τον πατέρα της Ούβε στο πιάνο, αύριο (8.30μμ), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα Μπαχ, Μπετόβεν, Υζάι και Φρανκ. Επίσης, οι δύο σολίστ θα παρουσιάσουν σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το έργο «Λόγια στον άνεμο» του Δημήτρη Τερζάκη.

Στις 20/1 (8.30μμ), στο Μέγαρο δίνει συναυλία η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Χάρη Ηλιάδη, με κοντσέρτα των Μότσαρτ, Σοπέν, Rietz και Μπετόβεν. Συμπράττουν οι νέοι σολίστ: Ι. Καραγιαννίδης (κλαρινέτο), Α. Τριανταφυλλίδη (πιάνο), Β. Βενετικίδου (κλαρινέτο) και Α. Μοτοχάσι (πιάνο).

Μελωδικό αφιέρωμα στον Νίκο Γκάτσο

Διήμερο αφιέρωμα στον ποιητή - στιχουργό Νίκο Γκάτσο, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, πραγματοποιείται (23, 24/1, 8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα παρουσιαστεί ένα απάνθισμα τραγουδιών του, μελοποιημένων από τους σημαντικότερους Ελληνες συνθέτες και καινούρια. Θα τραγουδήσουν η Μαρία Φαραντούρη - με το «Ματωμένο φεγγάρι» σε στίχους Γκάτσου και μουσική Θεοδωράκη ξεκίνησε την καριέρα της - και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τα καινούρια τραγούδια του, σε στίχους Ν. Γκάτσου. Συμμετέχουν, επίσης, «ο τελευταίος τραγουδιστής του Μάνου Χατζιδάκι», Βασίλης Γισδάκης, η πιανίστα Ντόρα Μπακοπούλου και μουσικό σύνολο, σε διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη.

Το πρόγραμμα της συναυλίας - «ένας χαιρετισμός στο δάσκαλο κι ένα μικρό αντίδωρο στα συναισθήματα που μας προσέφερε εκείνος με τους στίχους του», όπως σημειώνει η Μ. Φαραντούρη - περιλαμβάνει κομμάτια από περίφημους κύκλους τραγουδιών των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκου, Μούτση, Χάλαρη και τις συνθέσεις του Αλκίνοου Ιωαννίδη. Ανάμεσα στους στίχους του, που γράφτηκαν κυρίως πάνω σε μελωδίες, περιλαμβάνονται και εκείνοι για έργα του παγκόσμιου δραματολογίου («Λεωφορείον ο πόθος» του Τ. Ουίλιαμς, «Ματωμένος γάμος» του Φ. Γκ. Λόρκα κ.ά.) και της διεθνούς κινηματογραφίας («Αμέρικα-Αμέρικα» του Ελία Καζάν, «Ρεμπέτικο» του Κώστα Φέρρη).

«Θύτες ή θύματα»

Το «Οικείο Θέατρο» παρουσιάζει, αύριο (9.30μμ), στον «Ιανό» (Σταδίου 24) την παράσταση «Θύτες ή θύματα και κάτι γκρι» σε σκηνοθεσία Μίλτου Δημουλή. Πρόκειται για σύνθεση κειμένων με αναφορά στους Ζαν-Πολ Σαρτρ, Τάσο Λειβαδίτη, Μπέρτολτ Μπρεχτ, καθώς και στην «Ελληνική Νομαρχία», έργο ανωνύμου, με «ζωντανή» μουσική και τραγούδια. Εισιτήρια 15 ευρώ, 10 φοιτητικό, 5 ευρώ μαθητικά και ατέλειες

«... Γιατί ο πόνος, ο απέραντος ανθρώπινος πόνος σ' ανασηκώνει πάνω από τον εαυτό σου, ως την παραίσθηση και την τρέλα και την προφητεία και τη μοίρα - κι ακόμα ψηλότερα, ως τη δικαιοσύνη. Και μυρμηδίζεις όλος από μνήμες και πράξεις και οράματα και βλέπεις κύματα κύματα τις γενιές να 'ρχονται από το βάθος του χρόνου κι αιώνια να πλένουν τον κόσμο...».

Το «Οικείο θέατρο» δημιουργεί - επικοινωνεί, κάθε φορά αλλού. Σε σπίτια, αυλές, σχολεία, χώρους δουλειάς. Οι ηθοποιοί ξετυλίγουν ένα κομμάτι ύφασμα - ορίζοντας το σκηνικό χώρο. Το φως σκληρό, κανένας διαχωρισμός σκηνής - πλατείας. Το θίασο αποτελούν οι: Μίλτος Δημουλής, Τάσος Σωτηράκης, Ανδρομάχη Δαυλού, Παρασκευή Κατσάνη, Δάφνη Ασημακοπούλου. Κοστούμια - στήσιμο σκηνής: Θεοδόσης Δαυλός. Μουσική: Τάσος Σωτηράκης. Στίχοι: Ελένη Μποζίκη, Μίλτος Δημουλής.

Η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, έκοψε την Κυριακή την πρωτοχρονιάτικη πίτα της και απένειμε τα βραβεία και τους επαίνους «Μάρκου Αυγέρη» για το 2010. Το Α' βραβείο πήρε ο Γιώργος Νικολαΐδης για το βιβλίο «Οι κληρονόμοι», το Β' βραβείο η Ζωή Σπυροπούλου για το βιβλίο «Εμείς περάσαμε νύχτα». Ο Α' έπαινος απονεμήθηκε στον Γιώργο Πετρόπουλο για το βιβλίο «Ο αρχαιοέλληνας Μίμος», ο Β' έπαινος στην Δηιδάμεια Στατηρά για το βιβλίο «Γραμμένο στ' αστέρια» και ο Γ' έπαινος στην Ελένη Κονιαρέλλη - Σιακή για το βιβλίο «Μολυβιές στο χρόνο».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ