ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΕΗ ΑΕ
Ανατιμήσεις για μεγαλύτερα κέρδη!

Συζητήθηκε στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Την κυβερνητική πολιτική που μέσω της ΔΕΗ επιβαρύνει τα λαϊκά νοικοκυριά με αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα, τη στιγμή που η επιχείρηση είχε το 2009 επίσημα κέρδη 693 εκατομμύρια ευρώ και το πρώτο ενιάμηνο του 2010 ακόμα 520 εκατομμύρια, κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαυρίκος.

Πρόκειται, είπε, για μια νέα επίθεση στα λαϊκά στρώματα που προστίθεται στα άλλα αντιλαϊκά μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, με τελικό στόχο την παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Ο βουλευτής ζήτησε να παρέχεται το ηλεκτρικό δωρεάν στους ανέργους και σε όσα νοικοκυριά αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, να καταργηθεί ο ΦΠΑ και το «πράσινο τέλος» και μειωθεί η τιμή του ρεύματος στα λαϊκά νοικοκυριά.

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης ισχυρίστηκε ότι το 2011 το μέσο νοικοκυριό και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα πληρώσουν 140 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα για ηλεκτρικό ρεύμα. Τα 100 από αυτά είπε θα προέλθουν από μειωμένα τιμολόγια σε μικρές επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα τα καφενεία. Η κυβέρνηση, υποστήριξε κόντρα σε κάθε πραγματικό δεδομένο, ενδιαφέρεται για τα λαϊκά στρώματα, συνδέοντας την επιβάρυνση με το εισόδημα και όχι με την κατανάλωση και για αυτό το 2011 πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά θα πληρώσουν έως και 30% φθηνότερα το ηλεκτρικό, από ό,τι θα πληρώσουν τα πλούσια νοικοκυριά. Η μείωση, είπε, αφορά οικογένειες με μακροχρόνια άνεργους και ανάπηρους, τους πολύτεκνους, τους αγρότες και τα μικρά καταστήματα (καφενεία κ.ά.) που βρίσκονται στα χωριά.

Σχετικά με την αύξηση της τιμής στις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες είπε ότι κυρίως αφορά βίλες και κλειστές μεγάλες κατοικίες.

Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει επιβάρυνση, είπε στην παρέμβασή του ο Γ. Μαυρίκος, αφού, για παράδειγμα, ήδη από πέρσι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πληρώνουν κατά 6% ακριβότερα το ρεύμα, ενώ σοβαρή ήταν η επιβάρυνση με την αύξηση του ΦΠΑ από το 9 στο 13% με αποτέλεσμα λαϊκά στρώματα να αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

Τα 140 εκατομμύρια λιγότερα, συνέχισε, θα είναι από μείωση στις επιχειρήσεις και όχι στις μικρές καταναλώσεις. Εχουμε να κάνουμε, είπε με μια ληστεία του λαϊκού εισοδήματος που προστίθεται στις άλλες αντιλαϊκές επιβαρύνσεις με στόχο τελικά να παραδοθεί η ΔΕΗ στους ιδιώτες. Πρόκειται, τόνισε, για μια επιθετική αντιλαϊκή πολιτική που πρέπει να συναντήσει τη λαϊκή αγωνιστική απείθεια και ανυπακοή προκειμένου να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, να μειωθεί κατά 30% η τιμή του ρεύματος σε άνεργους και φτωχούς και να μην κόβεται το ηλεκτρικό σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ ΕΠΙΤΑΓΕΣ-ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΙΚΕΣ
«Φέσια» 2 δισ. ευρώ το 2010

Διογκώνονται και τα «κόκκινα δάνεια» των νοικοκυριών

«Φέσια» ύψους 2 δισ. ευρώ, πέρασαν, στο 12μηνο του 2010, από τις λίστες της Τειρεσίας ΑΕ, ποσά που αφορούν αποκλειστικά και μόνο στις δοσοληψίες επιχειρήσεων και επαγγελματιών. Ταυτόχρονα μπροστά στις οξυμένες δυσκολίες, την κάθετη πτώση των λαϊκών εισοδημάτων, την έκρηξη της ανεργίας, διογκώνονται καθημερινά και τα δάνεια των λαϊκών νοικοκυριών που οι τραπεζίτες βγάζουν στο «κόκκινο». Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι οι τεχνικές «επιμήκυνσης» του χρέους που «προσφέρουν» κυβέρνηση και τραπεζίτες έχουν για μοναδικό στόχο τη «διευκόλυνση» του τραπεζικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία - 12μηνο 2010 - από την Τειρεσίας ΑΕ :

Ακάλυπτες επιταγές : Η αξία τους έφτασε στα 1,8 δισ. ευρώ (από 3 δισ. ευρώ για το 12μηνο του 2009). Ο εμφανιζόμενος ρυθμός υποχώρησης έχει να κάνει με την καθίζηση των εμπορικών δοσοληψιών εξαιτίας της πτώσης στο επίπεδο της λαϊκής κατανάλωσης, με τα αυξημένα μέτρα ελέγχου και αποτροπής που παίρνουν οι τράπεζες κ.ά.

Απλήρωτες συναλλαγματικές : Διαμορφώθηκαν στα 229 εκατ. ευρώ (από 250,8 εκατ. ευρώ).

Τα συνολικά φέσια (από επιταγές και συναλλαγματικές) έφτασαν σε 2 δισ. ευρώ, σε ποσό δηλαδή που αντιστοιχούν στα 6,7 εκατ. ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα.

Τα ακόμη χειρότερα αναμένονται για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών, που χαρακτηρίζονται έτσι σε περίπτωση καθυστέρησης από τρεις μήνες και πάνω. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (Ιούνης 2010) η μάζα με τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών είχε ήδη πιάσει τα 12 δισ. ευρώ.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Πρόστιμο 60.000 ευρώ στο ΤΕΕ

Πρόστιμο ύψους 60.000 ευρώ επέβαλε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΤΕΕ) η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με απόφασή της, η οποία εντάσσεται στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης για «απελευθέρωση» των επαγγελμάτων που περνάει και μέσα από την κατάργηση των κατώτατων αμοιβών συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Ειδικότερα, η ολομέλεια της Επιτροπής αποφάσισε ότι το ΤΕΕ ως «ένωση επιχειρήσεων» «υποκατέστησε χωρίς σχετική νομοθετική εξουσιοδότηση την πολιτεία», υιοθετώντας ελάχιστο κόστος κατασκευής έργων για τον υπολογισμό των αμοιβών των μηχανικών και έκρινε ότι με τον τρόπο αυτό οδήγησε σε αύξηση των αμοιβών τους. «Οι πράξεις αυτές συνιστούν σοβαρότατους περιορισμούς του ανταγωνισμού» στον κλάδο, αποφαίνεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού και επέβαλε πρόστιμο 60.000 ευρώ στο Επιμελητήριο. Το γεγονός, άλλωστε, ότι επισημαίνεται πως το ύψος του συγκεκριμένου προστίμου δεν αποκλείει την επιβολή υψηλότερου για παραβάσεις αντίστοιχων ενώσεων, συλλόγων ή επιμελητηρίων ελεύθερων επαγγελματιών, προεξοφλεί σε ένα βαθμό ότι η σχετική απόφαση είναι η αρχή αντίστοιχων και για άλλους κλάδους.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού επέβαλε ακόμη στο ΤΕΕ:

  • Να παύσει την παράβαση και να μην παίρνει στο μέλλον αποφάσεις που άπτονται άμεσα ή έμμεσα του καθορισμού και της αναπροσαρμογής των αμοιβών των μηχανικών.
  • Να αναπροσαρμόσει το μηχανογραφικό σύστημα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών, με τρόπο σύμφωνο με το πνεύμα της απόφασης της Επιτροπής, ώστε να γίνονται δεκτά αιτήματα υπολογισμού των αμοιβών των μηχανικών ανεξαρτήτως του ύψους του προϋπολογισθέντος κόστους ανά τετραγωνικό μέτρο.
  • Να ενημερώσει τα μέλη του και το κοινό για τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Για το δεύτερο και τον τρίτο όρο δίνεται περιθώριο εξήντα ημερών, προκειμένου να τεθούν σε εφαρμογή, ενώ για περίπτωση μη συμμόρφωσης με την απόφαση προβλέπεται χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για κάθε μέρα μη συμμόρφωσης.

ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Κατρακύλα 25,4% στο 10μηνο

Σε εντατικούς ρυθμούς κατρακύλας συνεχίστηκε και για το μήνα Οκτώβρη του 2010 η δραστηριότητα στην οικοδομή, εξέλιξη που προαναγγέλλει και την παραπέρα αύξηση της ανεργίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τη Στατιστική Υπηρεσία (10μηνο Γενάρη με Οκτώβρη 2010):

  • Ο όγκος των υπό ανέγερση νέων οικοδομών συρρικνώθηκε σε ποσοστό 25,4% σε συνέχεια της κατρακύλας με ποσοστό 26,9% στο 10μηνο της αμέσως προηγούμενης χρονιάς (2009). Ο αριθμός των νέων αδειών που πέρασαν από τις Πολεοδομίες υποχώρησε 11,5%.
  • Η συρρίκνωση είναι γενικευμένη και περιλαμβάνει όλες τις περιφέρειες της χώρας με τα ποσοστά να κυμαίνονται από 10% μέχρι και 36% που έφτασε για την περιοχή της Στ. Ελλάδας. Ακολουθούν οι: Αττική (34,3%), Δ. Ελλάδα (28,9%), Κ. Μακεδονία (23,4%), Δ. Μακεδονία (22%), Θεσσαλία (19,8%) κ.ά.
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΘΗΝΩΝ
Μείωση λιγνίτη και αύξηση φυσικού αερίου

Τη χρήση λιθάνθρακα για τον εμπλουτισμό του εγχώριου λιγνίτη προτείνει η Επιτροπή Ενέργειας της Ακαδημίας Αθηνών, στο πόρισμά της για την ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα. Αυτή είναι ουσιαστικά και η μόνη διαφοροποίηση σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική, αλλά και τις αξιώσεις των ιδιωτών παραγωγών και εμπόρων για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Η Επιτροπή είναι υπέρ της μείωσης της χρήσης λιγνίτη, της αύξησης του φυσικού αερίου, της επέκτασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, την ανάπτυξη των υποδομών και διασυνδέσεων με τα νησιά, όπως ακριβώς ορίζει η ΕΕ, προκρίνει η κυβέρνηση και ζητούν τα ιδιωτικά συμφέροντα, επιδιώκοντας να ανοίξουν οι δρόμοι πώλησης της παραγόμενης από αυτά ηλεκτρικής ενέργειας. Στην ανακοίνωση της Επιτροπής σημειώνεται πάντως ότι μεσοπρόθεσμα δεν προβλέπεται πρόβλημα επάρκειας, λόγω των νέων μονάδων που έχουν δρομολογηθεί σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης. Τάσσεται επίσης υπέρ της διαφοροποίησης των πηγών τροφοδοσίας με φυσικό αέριο και επέκτασης της χρήσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), αλλά και της χρησιμοποίησης ηλιοθερμικών συγκεντρωτικών μονάδων στα νησιά.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αδικη η φορολόγηση των παραγωγών λαϊκών αγορών

Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Επίκαιρη Ερώτηση για τη φορολόγηση των παραγωγών λαϊκών αγορών κατέθεσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ακολουθεί το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης.

«Στις λαϊκές αγορές προωθούν τα αγροτικά τους προϊόντα (κύρια οπωροκηπευτικά) χιλιάδες μικροκαλλιεργητές - παραγωγοί.

Με την τελευταία φοροεπιδρομή της κυβέρνησης, άλλαξε το μέχρι σήμερα ισχύον φορολογικό καθεστώς, με αποτέλεσμα να υποχρεωθούν σε τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων, να αναγκάζονται σε προσφυγή σε λογιστές και να αγοράζουν και να χρησιμοποιούν από τις 15 Γενάρη ταμειακή μηχανή.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράττει ΦΠΑ (ύψους 13% επί του τζίρου) από αυτήν την κατηγορία αγροτών, που διαθέτουν απ' ευθείας τα προϊόντα τους στους καταναλωτές σε σχετικά χαμηλότερες τιμές.

Πρόκειται για άδικη και φορομπηχτική ρύθμιση σε βάρος 35.000 περίπου μικροπαραγωγών, που θα υποχρεωθούν να μετακυλήσουν ένα μέρος του βάρους στους καταναλωτές. Και αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που προωθούνται νέες προκλητικές φοροαπαλλαγές για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί, εάν θα επιμείνουν στις αναφερόμενες άδικες φορολογικές ρυθμίσεις που μετατρέπουν τους παραγωγούς λαϊκών αγορών σε αγρότες δεύτερης κατηγορίας και πλήττουν τα εισοδήματα τόσο των ίδιων, όσο και των καταναλωτών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ