ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Γενάρη 2011
Σελ. /32
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λαϊκή απάντηση στην ακρίβεια

Η ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ που δημοσιεύτηκε στο «Ριζοσπάστη» της Κυριακής 16/1/2011, απευθύνει πλατύ κάλεσμα στο λαό για συστράτευση και δράση ενάντια στο σφοδρό χτύπημα στα εργατικά και λαϊκά στρώματα που αποτελεί το διαρκώς διογκούμενο κύμα ακρίβειας σε είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, καύσιμα, συγκοινωνίες, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας κ.λπ. Πρόκειται για μια κατάσταση που σπρώχνει σε απόγνωση τους εργατοϋπάλληλους και το λαό γενικότερα, καθώς έρχεται να προστεθεί στις μειώσεις μισθών και συντάξεων, στις περικοπές επιδομάτων, στην κατάργηση ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, στην αυξανόμενη ανεργία και την απειλή με λουκέτο εκατοντάδων μικρών επιχειρήσεων. Η ληστεία του λαϊκού εισοδήματος μέσω και της κλιμακούμενης ακρίβειας, δεν είναι ένα παροδικό σύμπτωμα της κρίσης. Αποτελεί οργανικό στοιχείο της αντιλαϊκής και αντεργατικής στρατηγικής που υλοποιεί η κυβέρνηση, έχοντας την ουσιαστική στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ.

Αποτελεί μέρος της κλιμακούμενης επίθεσης της πλουτοκρατίας σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων, με στόχο να πληρώσει ο λαός τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης και να διασφαλιστεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Αλλωστε, πίσω από κάθε πλευρά της ακρίβειας, πίσω από κάθε αύξηση στις τιμές εμπορευμάτων και υπηρεσιών, κρύβεται η επιδίωξη της αύξησης της κερδοφορίας μιας μερίδας του κεφαλαίου. Για παράδειγμα, πίσω από τις σκανδαλώδεις αυξήσεις στα εισιτήρια των συγκοινωνιών, κρύβεται η επιχείρηση ιδιωτικοποίησής τους, προκειμένου να αντλήσουν κέρδη τα μονοπώλια. Αντίστοιχα, πίσω από τη σκανδαλώδη αύξηση των διοδίων κρύβεται το κέρδος των μεγαλοεργολάβων.

Απέναντι στην αυξανόμενη ακρίβεια, διογκώνεται το κύμα των λαϊκών αντιδράσεων και παίρνει διάφορες μορφές, με καθοριστική συμβολή του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ: Από τις κινητοποιήσεις ενάντια στα διόδια, μέχρι τον αγώνα ενάντια στη διακοπή του ρεύματος σε ανέργους ή φτωχά λαϊκά νοικοκυριά κ.ά. Πρόκειται για ελπιδοφόρα αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων, που ασφυκτιούν από το βάρος της αντιλαϊκής επέλασης και της διαρκούς αφαίμαξης του πενιχρού λαϊκού εισοδήματος. Μέσα από τέτοιες κινητοποιήσεις, αποκαλύπτεται η γενεσιουργός αιτία της ακρίβειας, ανεβαίνουν οι αγωνιστικές διαθέσεις των εργατικών λαϊκών στρωμάτων. Για να αντιστοιχηθεί η λαϊκή απάντηση με την ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά οργανωμένης λαϊκής αγωνιστικής απειθαρχίας, ανυπακοής και αποφασιστικότητας απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική και τα αντιλαϊκά μέτρα.

Αυτό το στοιχείο περνάει μέσα από την οργάνωση και ισχυροποίηση της εργατικής - λαϊκής συμμαχίας στους τόπους δουλειάς, στους κλάδους και τις συνοικίες, η οποία θα θέτει ριζοσπαστικά αιτήματα και στόχους που θα ορθώνουν ουσιαστικά εμπόδια στην κυρίαρχη πολιτική και θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της αντιλαϊκής στρατηγικής. Αυτή η συμμαχία θα προβάλλει επιθετικά αιτήματα για την ουσιαστική προστασία και ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων από τις συνέπειες της ακρίβειας, παλεύοντας ταυτόχρονα για την ανατροπή της πολιτικής που τη συντηρεί και την αναπαράγει. Η ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και η λειτουργία με κοινωνικό έλεγχο της παραγωγής, του εμπορίου, των συγκοινωνιών και κάθε άλλου στρατηγικού τομέα, είναι όρος αναγκαίος για να απαλλαγεί ο λαός από το βραχνά της ακρίβειας. Με την ανακοίνωση του ΠΓ οργανώνουμε πλατιά δουλειά μέσα στο λαό, συμβάλλουμε στην οργάνωσή του στο ταξικό κίνημα, στην ισχυροποίηση της λαϊκής συμμαχίας στην οργάνωση της αντεπίθεσης.

Ανατριχίλα...

Γρηγοριάδης Κώστας

Οση φρίκη και αποτροπιασμό γεννά το νέο έγκλημα στο Ιόνιο, όπου 22 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη απ' όταν βυθίστηκε το πλοιάριο που τους μετέφερε, άλλη τόση κι ακόμα μεγαλύτερη προκαλεί η αντίδραση του ΛΑ.Ο.Σ. Εξίσου ανατριχιαστική με την αντίδρασή του όταν πριν λίγο καιρό ένας εργάτης σκοτώθηκε εν ώρα εργασίας σε κτίριο του υπουργείου Εργασίας. Ενώ το αίμα του ήταν ακόμα ζεστό και γοερός ο θρήνος των έξι ορφανών που άφηνε πίσω του, ο ΛΑ.Ο.Σ. με ανακοίνωσή του αναρωτιόνταν πόσοι μετανάστες έχουν πρόσβαση σε κτίρια άρα και πληροφορίες του κράτους! Απ' τον ΛΑ.Ο.Σ. δεν περιμέναμε μια λέξη συμπόνοιας και ανθρωπιάς, αλλά για μια ακόμα φορά προκαλεί με τα όσα αναφέρει στις ανακοινώσεις του. Στη μία αρκείται να αναφέρει: «Στημένη κυβερνητική εισαγωγή λαθρομεταναστών στην Κέρκυρα. Είναι πράγματι εντυπωσιακό, πόσο γρήγορα αποδείχθηκαν κούφιες οι μεγαλοστομίες Παπουτσή στη Βουλή, για τη δήθεν βούληση της κυβέρνησης να πατάξει τη λαθρομετανάστευση»! Και στη δεύτερη: «Ο φράκτης τους μάρανε... Εδώ ολόκληρο πλοίο με 300 σχεδόν λαθρομετανάστες διέσχισε όλο το Αιγαίο, έφτασε στο Ιόνιο και κανείς δεν πήρε χαμπάρι... Οσο πληροφορούνται στα βάθη της Μ. Ανατολής ότι τους προσφέρουμε όλα τα καλά, τόσο θα βρίσκουν τρόπο να εισέρχονται λαθραίως και άλλο τόσο θα ανεβάζουμε τα επαγγελματικά κέρδη των δουλεμπόρων».

Ας βρουν απέναντί τους τα ανθρωποειδή του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας κάθε άνθρωπο, για να σταματήσουν επιτέλους να προσβάλλουν τον άνθρωπο και την ανθρώπινη ζωή, με την πολιτική τους και τις ανατριχιαστικές τους δηλώσεις όπως οι παραπάνω.

Με τη διαχείριση

Βγήκαν στο μεϊντάνι οι απολογητές του συστήματος με αφορμή τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ αλλά και τη συζήτηση περί επιμήκυνσης του δανείου. Για να πουν οτιδήποτε άλλο εκτός από το βασικό για το λαό, πως ό,τι και να συζητούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου, για επιμήκυνση, επαναδιαπραγμάτευση, ευρωομόλογα κλπ., κάθε τέτοια συζήτηση καταλήγει σε νέα μέτρα σε βάρος των συμφερόντων του. Αρα σοφά θα πράξει να προετοιμάζει την αντεπίθεσή του, πριν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο.

Ο ΣΥΝ αρκέστηκε να επισημάνει πως «η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου μπορεί να είναι θετική μόνο αν συνδεθεί με την απεμπλοκή από το μνημόνιο, τη συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με διαγραφή μέρους του» και «η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους χωρίς τη συνολική επαναδιαπραγμάτευσή του, την απεμπλοκή από το μνημόνιο και την υιοθέτηση βαθιών δομικών αλλαγών στην ΕΕ (...) δεν λέει σχεδόν τίποτα».

Η «Δημοκρατική Αριστερά» βλέπει μάλιστα «μια χαραμάδα αισιοδοξίας» καθώς, όπως λέει, «διαφαίνεται ότι αρχίζει να αναθεωρείται η στάση της Ευρώπης απέναντι στην κρίση χρέους, είναι απαραίτητο να τηρηθεί η κατεύθυνση που έχει χαράξει το προηγούμενο Eurogroup για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει λάβει η χώρα, αλλά και να μειωθεί το επιτόκιο του εν λόγω δανείου».

Ο ΛΑ.Ο.Σ. πάλι σε μια ...ρηξικέλευθη παρέμβασή του ενθαρρύνει τον πρωθυπουργό να επιδείξει μαχητικότητα ως ...υποψήφιος γαμπρός! Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του, «ο κ. Παπανδρέου υποχρεούται να απαιτήσει και να πετύχει τόσο μια ευρεία επιμήκυνση όσο και μείωση του επιτοκίου και κυκλοφορία των ευρωομολόγων. Χωρίς "προικιά" "γάμος" δεν γίνεται και ο πρωθυπουργός είναι περιζήτητος "γαμπρός" για τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ».

Ο,τι και αν λένε και παρά τις επιμέρους διαφορές τους, συμπίπτουν ως προς το κεντρικό ζήτημα, δηλαδή ότι παρουσιάζουν παραλλαγές πολιτικής διαχείρισης του συστήματος. Δεν ξέρουμε αν ο πρωθυπουργός θα ζητήσει και θα πάρει προίκα, αυτό που ξέρουμε και προκύπτει απ' τα παραπάνω είναι ότι ο λαός πρέπει το συντομότερο να πάρει με τις «πέτρες» το κεφάλαιο και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.

Οταν ο λαός θέλει...

Το 1974 η εκτίναξη των τιμών της βενζίνης και οι αγανακτισμένες κραυγές ενός οδηγού ΤΑΧΙ πυροδότησαν την εξέγερση που οδήγησε στην ανατροπή της αυτοκρατορίας του Χαϊλέ Σεϊλασιέ.

Στη Τυνησία σήμερα, η αυτοπυρπόλυση ενός απελπισμένου άνεργου φοιτητή της Πληροφορικής ήταν η σπίθα που πυροδότησε τη λαϊκή εξέγερση κατά της τυραννικής κυβέρνησης της χώρας αυτής.

Η κοινωνική εξέλιξη προχωρεί. Κόντρα σε τυραννικά και αυταρχικά καθεστώτα, κόντρα σε μηχανισμούς βίας, καταστολής και ιδεολογικής υποταγής των εργαζόμενων τάξεων, με ταλαντεύσεις και προσωρινές υποχωρήσεις, οι ανθρώπινες κοινωνίες βαδίζουν προς το πεπρωμένο τους. Η εξέλιξη του κοινωνικού γίγνεσθαι από ένα κατώτερο επίπεδο οργάνωσης σε ένα ανώτερο, είναι νόμος της ζωής, τίποτα δεν μπορεί να το σταματήσει, τίποτα δεν μπορεί να σταθεί αξεπέραστο εμπόδιο στην ιστορική του εξέλιξη...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ