ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 19 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ
Ρυθμίσεις στήριξης του μεγάλου κεφαλαίου

Αρχισε η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή

Ασφυκτικά προσαρμοσμένος στις στρατηγικές στοχεύσεις του μεγάλου κεφαλαίου είναι ο λεγόμενος αναπτυξιακός νόμος της κυβέρνησης, κατήγγειλε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του σχετικού νομοσχεδίου. Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν μόνον οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Το νομοσχέδιο «αποτελεί μέρος μιας πολιτικής που στρατηγικά είναι υποταγμένη στο να υπηρετήσει τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου», επισήμανε χαρακτηριστικά ο Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας παράλληλα πως ο προτεινόμενος νόμος είναι «ένα ακόμη εργαλείο που ευνοεί την κρατική στήριξη προς τους κεφαλαιοκράτες».

Ο βουλευτής του Κόμματος έκανε λόγο για «σκανδαλώδη κίνητρα», που ομολογείται ότι στοχεύουν στην «ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» και την «εξωστρέφεια των επιχειρήσεων». Εθεσε μάλιστα ρητορικά το ερώτημα αν αυτή η πολιτική «απαντάει στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες; Εμείς λέμε όχι», σημειώνοντας ότι «η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση θα εξυπηρετήσει το επιχειρηματικό κέρδος που δεν "παντρεύεται" ούτε συνυπάρχει με τα λαϊκά συμφέροντα».

Οσον αφορά τους φερόμενους ως στόχους του νομοσχεδίου, ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε πως «δεν πρόκειται και δεν μπορεί ο αναπτυξιακός νόμος να αντιμετωπίσει την αναρχία που χαρακτηρίζει την καπιταλιστική παραγωγή και δημιουργεί την κρίση».

Οσον αφορά την ασύμμετρη ανάπτυξη των κλάδων, σημείωσε ότι ούτε εκεί θα έχει αποτέλεσμα γιατί «ποιος καθορίζει πού θα πάνε οι επενδύσεις; Μα, φυσικά, αυτοί που έχουν τα κεφάλαια και το κράτος μπορεί να παρέμβει μόνο στη ...διευκόλυνσή τους». Μάλιστα, ανέφερε ότι αντίθετα «θα οδηγήσει σε περεταίρω συρρίκνωση την παραγωγική βάση», αφού στηρίζονται οι εισαγωγές όπως ακριβώς θέλουν οι αγορές, ενώ δε στηρίζονται κλάδοι όπως η αγροτική παραγωγή ή η ναυπηγο-επισκευαστική βιομηχανία εφόσον άλλες είναι οι προτεραιότητες των κεφαλαιοκρατών.

Σχετικά με την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο Ν. Καραθανασόπουλος ήταν σαφής, θυμίζοντας ότι με τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο «δημιουργήθηκαν μόνον 37.000 θέσεις μερικής και προσωρινής απασχόλησης», ενώ για τις μικρές επιχειρήσεις τόνισε πως «καμία μικρή επιχείρηση δεν πρόκειται να ενταχθεί» λόγω των ορίων που τίθενται.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο εισηγητής του Ν. Σαλαγιάννης υποστήριξε πως ο νόμος είναι «ενταγμένος σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό, αποτελεί κλειδί για την ανάπτυξη σε μία περίοδο επενδυτικής άπνοιας» και «θα δημιουργήσει τις συνθήκες επανεκκίνησης της οικονομίας», αφού «θα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο τα 22 δισεκατομμύρια του ΕΣΠΑ». Σημείωσε ότι έχει «κριτήρια αξιολόγησης, σαφή και καθαρά» και θα «εγκρίνονται όσα έργα χωράνε στον προϋπολογισμό και γι' αυτό θα υπάρχει ανταγωνισμός ιδεών». Οπως είπε, θα υπάρξουν «φοροαπαλλαγές, επιχορήγηση κεφαλαίου και χρηματοδοτική μίσθωση».

Κατά του νομοσχεδίου - όχι όμως και της ουσίας του, δηλαδή την επιδότηση του κεφαλαίου - τάχθηκε η ΝΔ με τον βουλευτή της Σταύρο Καλογιάννη να αναφέρει ότι «δεν έχει ξεκάθαρο στόχο και προσανατολισμό» και «δε θα επιδοτηθεί κανένα σχέδιο μέσα στο 2011» επειδή «χρειάζονται σειρά από υπουργικές αποφάσεις και προεδρικά διατάγματα». Επίσης ανέφερε πως «οι διατάξεις για τα ποσοτικά κριτήρια μπορούν να επαναπροσδιορισθούν με υπουργικές αποφάσεις».

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΣΥ
Ολοι ενωμένοι στον αγώνα!

Αγωνιστικό κάλεσμα στους εργατοϋπαλλήλους, τους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να συμπαραταχθούν στον αγώνα με τους μικρομεσαίους αγρότες

MotionTeam

Σε ανακοίνωση σχετικά με τις αγροτικές κινητοποιήσεις που ξεκινούν στην περιοχή, οι Επιτροπές της ΠΑΣΥ που δρουν στη Θεσσαλία αναφέρουν:

Στις 24 Γενάρη ξεκινούν, σ' όλη τη χώρα, νέες αγροτικές κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Στη Θεσσαλία, με αποφάσεις που πήραν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών, καθορίστηκαν οι ημερομηνίες και οι χώροι των κινητοποιήσεων, οι οποίες θα πάρουν πολλές και διάφορες μορφές, όπως συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στις πλατείες των πόλεων, αποκλεισμοί δρόμων και οδικών κόμβων, καταλήψεις καταστημάτων της ΑΤΕ, του ΟΓΑ, του ΕΛΓΑ, της ΔΕΗ κι άλλων υπηρεσιών κ.ά.

  • Το ξεκίνημα γίνεται από τα Τρίκαλα, όπου, τη Δευτέρα, 24 Γενάρη, στις 11 το πρωί, θα γίνει συλλαλητήριο, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα, στην κεντρική πλατεία της πόλης.
  • Την επομένη μέρα, Τρίτη 25 Γενάρη, στις 11 π.μ., στον αγώνα μπαίνουν οι αγρότες των Φαρσάλων, οι οποίοι, με τα τρακτέρ τους, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της πόλης.
  • Την Τετάρτη, 26 Γενάρη, στις 11 π.μ., πραγματοποιείται το μεγάλο συλλαλητήριο, με τρακτέρ, στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και την ίδια μέρα και ώρα γίνεται η συγκέντρωση στην πλατεία της Ελασσόνας.
  • Την Πέμπτη, 27 Γενάρη, ο αγώνας μεταφέρεται, με άλλη μορφή, στη Λάρισα, όπου προγραμματίζεται να γίνει κατάληψη του καταστήματος και των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ.
  • Την Παρασκευή, 28 Γενάρη, την αγωνιστική σκυτάλη παίρνουν οι αγρότες της Αγιάς, που στις 11 π.μ. θα συγκεντρωθούν στην πλατεία της πόλης.
  • Το Σάββατο 29 Γενάρη έρχεται η σειρά των αγροτών του Τυρνάβου, που θα συγκεντρωθούν, στην κεντρική πλατεία.

Οι Επιτροπές της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλία καλούν όλους τους μικρομεσαίους γεωργούς και κτηνοτρόφους της περιοχής να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις.

Για να δηλώσουν την απόφασή τους να συγκρουστούν, μετωπικά με την ΚΑΠ της ΕΕ, που τους σπρώχνει στον Καιάδα του ξεκληρίσματος και της ανεργίας.

Για να απαντήσουν, αγωνιστικά, στην πολιτική κυβέρνησης - τρόικας, που τους οδηγεί στη φτώχεια και τους ωθεί στην εξαθλίωση.

Για να διεκδικήσουν και να επιβάλουν την ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών αιτημάτων τους, που αφορούν στην ίδια την επιβίωσή τους.

Για να προβάλουν την προοπτική σωτηρίας κι ενός καλύτερου μέλλοντος, που βρίσκεται σε μια διαφορετική αγροτική ανάπτυξη, κατά των συμφερόντων των μονοπωλίων - εμποροβιομηχάνων - μεγαλοαγροτών, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του ελληνικού λαού.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους εργατοϋπαλλήλους, τους επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους, τους νέους και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να συμπαραταχθούν στον αγώνα με τους μικρομεσαίους αγρότες, στήνοντας ένα κοινό, λαϊκό αγωνιστικό μέτωπο που θα δώσει δύναμη και προοπτική στην κοινή πάλη.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα γνωρίζουν ότι με τους μικρομεσαίους αγρότες έχουν κοινά προβλήματα, κοινός είναι ο αντίπαλος, κοινοί και οι στόχοι. Καταλαβαίνουν ότι η σωτηρία της μικρομεσαίας αγροτιάς από το ξεκλήρισμα και η ανάπτυξη της ντόπιας παραγωγής με επαρκή, ασφαλή, ποιοτικά και φτηνά τρόφιμα, καθώς και με πρώτες ύλες για τη βιομηχανία, τους αφορά και τους ενδιαφέρει άμεσα και ζωτικά.

Οι Επιτροπές της ΠΑΣΥ στη Θεσσαλία καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες να δώσουν τον αγώνα ενωμένοι και στοχοπροσηλωμένοι.

Στηριγμένοι στη δύναμη του δίκιου τους κι αξιοποιώντας την αγωνιστική συμπαράσταση και συμπαράταξη του ταξικού εργατικού κινήματος, του αγωνιστικού κινήματος των επαγγελματοβιοτεχνών - εμπόρων και της νεολαίας, μπορούν ν' αντιμετωπίσουν, με επιτυχία, τις φανερές και κρυφές επιθέσεις που, κι αυτή τη φορά, θα δεχτούν από την κυβέρνηση, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, τα ΜΜΕ, καθώς και από τον κυβερνητικό - φιλοευρωπαϊκό αγροτοσυνδικαλισμό, που θα επιχειρήσει πάλι ν' αποπροσανατολίσει τον αγώνα τους και να υπονομεύσει την αποτελεσματικότητα της πάλης τους.

Ολοι στον Αγώνα! Μπορούμε να αντισταθούμε και να περάσουμε στην αντεπίθεση. Ενωμένοι οι μικρομεσαίοι αγρότες, ενωμένος ο λαός μπορεί να σπάει το φόβο και την τρομοκρατία που καλλιεργούν κυβέρνηση - τρόικα - κεφάλαιο και «να φέρει τα πάνω κάτω»!

ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Ανάγκη για πανεργατική συστράτευση

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, περιόδευσε στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Περιοδεία στους χώρους μετεπιβίβασης στον αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» πραγματοποίησε προχτές το πρωί αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του Κόμματος. Επισκέφθηκε τους χώρους εξυπηρέτησης των επιβατών (checking - μεταφορά - αποσκευές) και συνομίλησε με τους εργαζόμενους, για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Από τον περασμένο Σεπτέμβρη δεκάδες εργαζόμενοι από όλες τις κατηγορίες (πιλότοι, μηχανικοί, υπάλληλοι εδάφους, κ.ά.) και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο αεροδρόμιο απολύθηκαν, ενώ από την προηγούμενη βδομάδα η «Olympic Air», του ομίλου Βγενόπουλου, επέβαλε ατομικές συμβάσεις σε όλους τους εργαζόμενους, με υποχρεωτικές μειώσεις κατά 10% στους μισθούς.

Στις συνομιλίες που είχε ο Σπ. Χαλβατζής με τους εργαζόμενους, εκφράστηκαν διάχυτα ο φόβος, η αβεβαιότητα για το μέλλον, αλλά και η αγανάκτηση για όσα εφαρμόζουν οι διοικήσεις των εταιρειών.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Χαλβατζής, σε δήλωσή του, τόνισε: «Και στο χώρο του αεροδρομίου οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα, για τις επιλογές της ΕΕ που σήμερα εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και χτες εφάρμοζε η ΝΔ, έχοντας και τη συμπαράσταση από το ΛΑ.Ο.Σ., από το κόμμα της κ. Μπακογιάννη, από κάθε πολιτική δύναμη, η οποία στηρίζει την πολιτική της ΕΕ.

Εμείς καλέσαμε τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην περικοπή των μισθών, στην περικοπή των επιδομάτων τους, στις ατομικές συμβάσεις εργασίας. Τους καλέσαμε να κάνουν το βήμα, να παλέψουν συνολικά ενάντια σε αυτήν την πολιτική και φυσικά στην προοπτική για την ανατροπή αυτής της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για μια άλλη πορεία της χώρας. Οι εργαζόμενοι φαίνεται ότι και εδώ αρχίζουν σιγά σιγά, βασανιστικά, να πείθονται ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η πάλη για τη συνολική ανατροπή της εφαρμοζόμενης αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Συστρατεύονται, συμπορεύονται με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, με τις δυνάμεις που παλεύουν για μία άλλη πολιτική, για μία άλλη εξουσία».

ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Διεκδικήσεις επιβίωσης και προοπτικής

Σε πρώτο πλάνο οι άμεσες και βασικές διεκδικήσεις

Ανακοίνωση - κάλεσμα προς τους μικρομεσαίους αγρότες του Νομού Καρδίτσας να συμμετάσχουν στο αγροτικό συλλαλητήριο, με τρακτέρ, που θα γίνει στις 26 Γενάρη, στην κεντρική πλατεία της πόλης, εξέδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ).

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι για τα μεγάλα προβλήματα, τη φτώχεια και την εξαθλίωση που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι αγρότες, η ευθύνη ανήκει στην ΚΑΠ και γενικότερα στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτά τα προβλήματα οξύνονται, τώρα κι άλλο, με τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψε με την τρόικα.

Αφού υπογραμμίζεται ότι για να έχει αποτέλεσμα και προοπτική ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς πρέπει να είναι κοινός με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, τονίζεται ότι οι αγρότες αγωνίζονται για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για μια άλλη αγροτική οικονομία που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό, στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στις κρατικές, καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες, θα τους εξασφαλίζει καλό εισόδημα και επαρκή, ποιοτικά και φτηνά αγροτικά προϊόντα για τον ελληνικό λαό.

Ως άμεσες και βασικές διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών της Καρδίτσας, η ΕΟΑΣΚ αναφέρει:

1. Αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι.

2. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα αγροτικά εφόδια και, μέχρι να γίνει αυτό, αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ από το 11% στο 15%.

3. Θεσμοθέτηση κατώτερων εγγυημένων τιμών στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

4. Να μην πληρώνουν οι αγρότες τέλη και πρόστιμα για τις άδειες γεωτρήσεων και για τους ΤΟΕΒ.

5. Πάγωμα οποιασδήποτε αύξησης στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αφορολόγητο πετρέλαιο.

6. Κάλυψη, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, να καταργηθεί το «χαράτσι» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

7. Προστασία της ντόπιας παραγωγής, κατάργηση όλων των περιορισμών στη φυτική και τη ζωική παραγωγή.

8. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός, με πλήρη ασφάλιση για το 100% της ζημιάς στη φυτική και ζωική παραγωγή, από όλους τους φυσικούς κινδύνους.

9. Σύνδεση της παραγωγής με την επιδότηση, να μη γίνει διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» και σε «ενεργούς και ανενεργούς».

10. Απαγόρευση, με νόμο, κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού κατοικίας και αγροτικής εκμετάλλευσης με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, διαγραφή χρεών από τόκους, πάγωμα των πληρωμών όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΛΕΣΒΟΣ - ΕΒΡΟΣ
Κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς

Παναγροτική σύσκεψη το Σάββατο στην Τρίπολη

Αγροτική κινητοποίηση στο Αργος διοργανώνει η ΠΑΣΥ στις 28 του Γενάρη στην πλατεία Αγίου Πέτρου και απευθύνει αγωνιστικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους των νομών Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας για μαζική συμμετοχή.

Ενόψει του συλλαλητηρίου, η ΠΑΣΥ διοργανώνει σύσκεψη στην Τρίπολη στο Εργατικό Κέντρο το Σάββατο 22 Γενάρη και ώρα 11 το πρωί, προκειμένου να συζητηθούν τα προβλήματα της αγροτιάς, να οργανωθεί η πάλη και να συντονιστεί ο αγώνας.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα της ΠΑΣΥ, τονίζεται ανάμεσα σε άλλα: «Οι μικρομεσαίοι αγρότες της Πελοποννήσου έχουν πείρα από τους αγροτοπατέρες. Ας θυμηθούν "το μπλόκο του Ισθμού". Καμία εμπιστοσύνη στις Ενώσεις, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ». Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Ολοι στο δρόμο της κοινωνικής συμμαχίας και ταξικής αντεπίθεσης».

Στον Εβρο

Παναγροτικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας μπροστά στην Αγροτική Τράπεζα Ορεστιάδας, την Τρίτη 25 Γενάρη 2011, στις 10.30 το πρωί, με τα αγροτικά τους μηχανήματα αποφάσισαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του Εβρου στην ανοιχτή σύσκεψη που πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου η «ΕΝΟΤΗΤΑ» και έγινε στην Ορεστιάδα στις 17 Γενάρη στο Εργατικό Κέντρο.

Επίσης στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε η κατάληψη του γραφείου του ΕΛΓΑ στην Αλεξανδρούπολη την Πέμπτη 27 Γενάρη 2011 και ώρα 11 το πρωί.

Τις επόμενες μέρες, για την καλύτερη προετοιμασία των κινητοποιήσεων, κλιμάκια της Ομοσπονδίας θα περιοδεύσουν σε όλα τα χωριά του νομού, θα ενημερώσουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους και θα τους καλέσουν να δώσουν βροντερό το «παρών» στους αγώνες που έρχονται.

Στη Λέσβο

Σε αγωνιστική συγκέντρωση προχωρούν οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου την Τετάρτη 26 Γενάρη, στις 11 π.μ., στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης μετά από απόφαση που πήρε η Τοπική Επιτροπή της ΣΕΑ - ΠΑΣΥ. Στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα για συμμετοχή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων του νησιού στην κινητοποίηση, τονίζονται τα εξής: «Η κατάσταση που βιώνεις είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών. Οι τιμές των προϊόντων σου κυριολεκτικά στον πάτο του βαρελιού, το κόστος παραγωγής στα ύψη, το ίδιο και το κόστος ζωής, αφού πληρώνεις και εσύ τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης, εξαιτίας της πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση. Οι μόνοι κερδισμένοι από το δικό σου κόπο και ιδρώτα είναι οι εμποροβιομήχανοι, που μαζί με εσένα καταληστεύουν και το λαϊκό καταναλωτή».

ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Την Παρασκευή η σύσκεψη

Σε σύσκεψη - συζήτηση για τα προβλήματά τους που οξύνονται καθημερινά, καλεί η ΠΑΣΥ τους ροδακινοπαραγωγούς την Παρασκευή 21 Γενάρη στις 6 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Ριζού Σκύδρας. Στη σύσκεψη θα αποφασιστεί η αγωνιστική απάντηση που θα δώσουν οι παραγωγοί προκειμένου να εξοφληθεί άμεσα η παραγωγή ροδακίνων της φετινής και της περσινής χρονιάς, όπως θα αποφασιστεί και η αντίδραση στη συνεχή μείωση των εισοδημάτων των ροδακινοπαραγωγών που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα.

Σε ανακοίνωσή της η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) καλεί τους ροδακινοπαραγωγούς όλης της χώρας, όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να αντισταθούν, να καταγγείλουν την αντιαγροτική πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης, δηλώνοντας την αγωνιστική αντίθεσή τους στην ΚΑΠ της ΕΕ που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η οποία τους ξεκληρίζει και τους πετάει στην ανεργία, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση.

ΤΟΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Τσουρουφλίζουν τα αγροτικά νοικοκυριά

Αντί οι κυβερνώντες όμως να απαντήσουν στις καταγγελίες του ΚΚΕ για τις συνεχείς ανατιμήσεις της ΔΕΗ, προκαλούν

Σε νέες επιβαρύνσεις οδηγούνται οι αγρότες μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει μέσω της ΔΕΗ υπέρογκα τέλη υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από τις οποίες βγάζουν πολλά λεφτά οι διάφοροι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον εν λόγω τομέα.

Το θέμα έφερε χτες στη Βουλή με Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Σκυλλάκος, που καταγγέλλοντας την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά ο παριστάμενος υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Μανιάτης, σε μια επίδειξη πρόκλησης και κοροϊδίας, απάντησε ότι οι αγρότες μπορεί να επιβαρύνονται, αλλά απολαμβάνουν τις φθηνότερες τιμές στην ΕΕ. Συγκεκριμένα είπε ότι οι αγρότες για τα οικιακά τιμολόγια πληρώνουν λιγότερα χρήματα από ό,τι οι άνεργοι, ενώ έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και στα κοινωνικά τιμολόγια της ΔΕΗ. Για δε την επιβάρυνση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, είπε ότι η τιμή αυξήθηκε από 0,3 ευρώ σε 0,9, που είναι φθηνότερη ακόμα και από τη Γερμανία και είναι η μικρότερη επιβάρυνση σε όλη την ΕΕ.

Οι αγρότες, τόνισε στην παρέμβασή του ο Α. Σκυλλάκος, καταστρέφονται από το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής μέσα στο οποίο είναι και η ΔΕΗ, αλλά και το τέλος για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις οποίες δραστηριοποιούνται με τεράστια κέρδη οι ιδιώτες. Στην ουσία, είπε, με την επιβάρυνση αυτή κερδίζουν οι μέτοχοι της ΔΕΗ με χρήματα που βγαίνουν από τις τσέπες των αγροτών. Η επιβάρυνση από τις αυξήσεις στο ρεύμα είναι της τάξης του 20% για τους αγρότες, είπε ο βουλευτής και ζήτησε να μειωθεί 20-30% η τιμή του ρεύματος και των καυσίμων για τους αγρότες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ