ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Παράσταση διαμαρτυρίας για το χαράτσι των 5 ευρώ

Στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
Στιγμιότυπο από προηγούμενη κινητοποίηση στον «Ευαγγελισμό»
«Οχι» στο αίσχος των «διοδίων» των 5 ευρώ στα εξωτερικά τακτικά ιατρεία και τα επείγοντα του νοσοκομείου, άμεσες λύσεις στο οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού, την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων υπερωριών και εφημεριών κ.ά. απαίτησε το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), με παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο διοικητή του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού στο νοσοκομείο από 1.400 που ήταν στο τέλος του 2010 έχουν φτάσει ήδη τις 1.440 και διαρκώς αυξάνονται, ενώ ο διοικητής αρκέστηκε στο ότι περιμένει να έρθουν κάποιοι εργαζόμενοι από μετατάξεις. Οι εργαζόμενοι τόνισαν ότι οι γιατροί δεν έχουν πληρωθεί τις επιπλέον εφημερίες των τελευταίων μηνών - ο διοικητής υποσχέθηκε ότι θα πληρωθούν άμεσα - αλλά και ότι δεν έχουν πληρωθεί οι υπερωρίες του μήνα Δεκέμβρη, ενώ το προσωπικό των ιδιωτικών συνεργείων (καθαρίστριες κ.λπ.) δεν έχει πληρωθεί ακόμα το Δεκέμβρη.

Σοβαρότατα προβλήματα έχουν προκύψει στο νοσοκομείο και γιατί λήγουν οι συμβάσεις για τη συντήρηση του ιατρικού εξοπλισμού (αγγειογράφος, καρδιοαγγειογράφος, ΡΕΤ κ.ά.) και δεν ανανεώνονται, με αποτέλεσμα να προκύπτουν προβλήματα στη λειτουργία τους. Οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων δεν προχωρούν τους διαγωνισμούς για τη συντήρησή τους, προκειμένου και με τον τεχνητό αυτό τρόπο να εμφανίζεται μείωση των εξόδων των νοσοκομείων. Κατήγγειλαν ακόμα ότι στον «Ευαγγελισμό» υπάρχουν ελλείψεις σε υλικά (γάζες, γάντια κ.λπ.), αλλά και διαμαρτυρίες του προσωπικού για υλικά κακής ποιότητας.

Το ΣΕΝΕ ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι θα σταθούν εμπόδιο στο χαράτσι των 5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα, αλλά και στην ολοήμερη επιχειρηματική λειτουργία του νοσοκομείου. Τέλος, κατήγγειλαν τις αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού, αλλά και ότι σε θέσεις προϊσταμένων έχουν διοριστεί στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

Το ΣΕΝΕ κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος μαζικά στη σημερινή στάση εργασίας (8.30 π.μ - 12.30 μ.μ.) για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, στην 24ωρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την Υγεία και τη συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας στις 10 π.μ.

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Συντονισμός δράσης ενάντια στα νοσοκομεία - επιχειρήσεις

Πρώτος σταθμός το κλείσιμο του ταμείου στο «Τζάνειο» στις 26 Γενάρη για να μην πληρώνουν οι ασθενείς. Αυτό αποφασίστηκε στη σύσκεψη που διοργάνωσαν ΠΑΜΕ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ, ΟΓΕ

Η συγκρότηση ενιαίου μετώπου πάλης και η συντονισμένη αντεπίθεση των εργαζομένων ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική είναι η μόνη λύση για τη διεκδίκηση αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Υγείας αλλά και λύσεων σε όλα τα οξυμένα προβλήματά τους. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης που πραγματοποίησε χτες το βράδυ το ΠΑΜΕ, παραρτήματα της ΟΓΕ, συνδικάτα, το ΜΑΣ και η ΠΑΣΕΒΕ στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά για το ζήτημα της Υγείας.

Πρώτος σταθμός το κλείσιμο του ταμείου του «Τζάνειου» Νοσοκομείου την Τετάρτη 26 Γενάρη ώστε όσοι πάνε στο νοσοκομείο να μην πληρώσουν.

Κράτος και επιχειρηματίες επιδιώκουν να ενισχυθεί συνολικά η επιχειρηματική δράση στην Υγεία - Πρόνοια. Αυτό επιχειρεί και το νέο πολυνομοσχέδιο - σκούπα για την Υγεία. Δημόσια νοσοκομεία - επιχειρήσεις που θα πουλάνε υπηρεσίες στους ασθενείς - πελάτες. Μειώνουν δραστικά τις κρατικές και εργοδοτικές δαπάνες στην Υγεία και στην Ασφάλιση για να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση και παντός είδους κίνητρα στους επιχειρηματίες υποθηκεύοντας τις λαϊκές ανάγκες, μετατρέποντας τις υπηρεσίες Υγείας σε είδος πολυτελείας. Αυτό τόνισε μιλώντας στη σύσκεψη ο Νίκος Μπουντούρογλου, από το ΠΑΜΕ Υγειονομικών Υγείας και αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στις συνέπειες που θα έχει το Πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, τόσο στους εργαζόμενους στον κλάδο όσο και στους χρήστες των υπηρεσιών Υγείας, τόνισε: «Στην κυριολεξία σήμερα το δίλημμα είναι: ή μονάδες Υγείας λαϊκή περιουσία που θα παρέχουν δωρεάν και καθολικά σύγχρονες υπηρεσίες ή επιχειρήσεις δημόσιες και ιδιωτικές που θα πουλάνε υπηρεσίες ανάλογα με το βαλάντιο. 'Η γιατροί και άλλοι υγειονομικοί με πλήρη και καθολικά δικαιώματα ή φτηνοί για την υψηλή κερδοφορία των επιχειρήσεων Υγείας».

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη μαζική ένταξη στην πάλη και κάλεσε τους συγκεντρωμένους να συστρατευτούν στο κοινό μέτωπο πάλης για την απόκρουση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στην ομιλία του ο Νίκος Ξουράφης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ανέδειξε την ανάγκη εγγραφής των εργαζομένων στα σωματεία τους και συσπείρωσής τους στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για την καλύτερη οργάνωση της πάλης.

Από την πλευρά του ο Γιάννης Δεληγιάννης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι πρέπει να μπει σε όλους τους χώρους δουλειάς συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης, να ληφθούν αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία στις 10 Φλεβάρη, να γίνουν παντού περιοδείες, συζητήσεις με εργαζόμενους ώστε να κατανοήσουν τα προβλήματα που προκύπτουν από την αντιλαϊκή πολιτική.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΥΛΗΣ
Να μην καταργηθεί το ΙΚΑ Ζεφυρίου

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υποκατάστημα του ΙΚΑ στο Ζεφύρι έκαναν χτες το πρωί μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Φυλής, για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με αποτέλεσμα την υπολειτουργία των γραφείων του ΙΚΑ στα Ανω Λιόσια και στο Ζεφύρι, το οποίο χρησιμοποιείται σαν πρόφαση από την κυβέρνηση για να προχωρήσει σε συγχώνευσή τους.

Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής συναντήθηκαν με πλήθος ασφαλισμένων του ΙΚΑ αλλά και με γιατρούς και συζήτησαν μαζί τους για τη γενικότερη κατάσταση της πρωτοβάθμιας υγείας και κυρίως για τα σχέδια κατάργησης των γραφείων του ΙΚΑ Ζεφυρίου. Ξεκάθαρα από όλους, ασφαλισμένους και εργαζόμενους του ΙΚΑ (γιατροί και διοικητικό προσωπικό) τέθηκε η ανάγκη να συντονίσουν τα βήματά τους σε αγωνιστική κατεύθυνση και να απαιτήσουν την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ ενάντια στα σχέδια καταργήσεων και συγχωνεύσεων. Τα μέλη της Επιτροπής κάλεσαν ασφαλισμένους και γιατρούς να συσπειρωθούν μαζί της και να παλέψουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Μεγάλες ελλείψεις γιατρών στο ΙΚΑ Λάρισας

Μεγάλο πρόβλημα έλλειψης γιατρών αντιμετωπίζει το ΙΚΑ της Λάρισας με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι να αντιμετωπίζουν τεράστια ταλαιπωρία. Οπως καταγγέλλει σε υπόμνημά του προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Λαρίσης και Περιχώρων, οι ελλείψεις είναι πολλές και οι συνταξιούχοι είναι αγανακτισμένοι γιατί δεν εξυπηρετούνται.

Μέχρι πρόσφατα υπήρχαν και οι γιατροί των ΚΑΠΗ που εξυπηρετούσαν τους συνταξιούχους, όμως, όπως καταγγέλλουν, απ' τις 10 Γενάρη έπαψε να ισχύει και αυτό. Οι συνταξιούχοι ζητούν άμεσα να σταλούν δέκα γιατροί στο ΙΚΑ Λάρισα - που λειτουργεί με ακάλυπτες το 50% των οργανικών θέσεων γιατρών - για να καλυφθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
Να καταβληθούν οι εφημερίες των γιατρών

Παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του Θριάσιου Νοσοκομείου με αίτημα να καταβληθούν άμεσα όλες οι δεδουλευμένες εφημερίες των γιατρών διοργανώνει αύριο Παρασκευή 21 Γενάρη στις 12.30 μ.μ., η «Επιτροπή Εργαζομένων Θριάσιου Νοσοκομείου του ΠΑΜΕ».

Οπως σημειώνεται ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση - κάλεσμα: «Από τη μια, κυβέρνηση και διοικήσεις μας αναγκάζουν σε επτά, οκτώ ή και παραπάνω εφημερίες τον μήνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία μας, την προσωπική και οικογενειακή μας ζωή, αλλά και την ποιότητα και ασφάλεια της παρεχόμενης φροντίδας. Από την άλλη, δε μας πληρώνουν τις παραπάνω εφημερίες, που οι ίδιοι μας αναγκάζουν να πραγματοποιούμε. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τους γιατρούς, που δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες. Αφορά όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Γιατί όλοι είμαστε αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΤΡΟΪΚΑΣ, που κόβει μισθούς, επιδόματα, συντάξεις».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
«Κάτω τα χέρια από το Ταμείο μας»

Το Ταμείο μας δημιουργήθηκε από τον ιδρώτα των εργαζομένων και δε θα επιτρέψουμε καμία περικοπή. Αυτό ξεκαθάρισαν αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Εργαζομένων στο Φάρμακο που πραγματοποίησαν πριν από μερικές μέρες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, με ζήτημα αιχμής την επικουρική ασφάλιση και το Ταμείο του κλάδου (ΤΕΑΥΦΕ). Οπως χαρακτηριστικά σημείωσαν, το ΤΕΑΥΦΕ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από χρήματα των εργαζομένων, οι οποίοι πληρώνουν υψηλές εισφορές (7%), ενώ για τους εργοδότες μειώθηκαν στο 3%, ενώ η επικουρική σύνταξη στο 20% της κύριας είναι καθαρή κλοπή των χρημάτων που έχουν δώσει οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια. Επιπλέον κατήγγειλαν το τζογάρισμα των αποθεματικών των Ταμείων και τα δομημένα ομόλογα. Κι ενώ με ευθύνη των κυβερνήσεων έχουν μειωθεί οι πόροι του Ταμείου, η κυβέρνηση κάνει λόγο για αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες απλά θα επιβεβαιώσουν ότι τα Ταμεία είναι ελλειμματικά και θα μετακυλήσουν νέα βάρη στους ασφαλισμένους.

Την ίδια στιγμή και μέσα από την ενοποίηση των Ταμείων με το νόμο Πετραλιά δρομολογούνται περικοπές στις παροχές και μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή συντάξεων. Πάγωσαν τα δάνεια που χορηγούνταν στους εργαζόμενους με χαμηλό επιτόκιο, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τις τράπεζες. Παράλληλα εξέφρασαν την ανησυχία των εργαζομένων σχετικά με τις παιδικές κατασκηνώσεις, οι οποίες δόθηκαν πέρσι με καθυστέρηση. «Ο κλάδος είναι ανάστατος και δεν θα κινητοποιηθούμε όταν πλέον θα τα έχετε κόψει όλα. Δεν θα το επιτρέψουμε», ξεκαθάρισαν οι συνδικαλιστές στους παράγοντες του υπουργείου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ