ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΙΝΕΖΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Ανταγωνισμοί αλλά και κοινά συμφέροντα

Οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, σχέσεις «λυκοφιλίας»
Οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας, σχέσεις «λυκοφιλίας»
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Εχουμε να κερδίσουμε περισσότερα με τη συνεργασία μας παρά με συγκρούσεις», δήλωσε η επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χίλαρι Κλίντον, αναφερόμενη στη συνάντηση του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα και του Κινέζου ηγέτη, Χου Ζιντάο που από την Τρίτη πραγματοποιεί 4ήμερη επίσκεψη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ζητούμενο ο συγκερασμός των αντιθέσεων κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κινέζου ηγέτη καθώς η σχέση αλληλοεξάρτησης που έχουν οι δύο δυνάμεις είναι γεμάτη εντάσεις.

«Εχουμε μεγάλο μερίδιο ο ένας στην επιτυχία του άλλου» δήλωσε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υποδεχόμενος στο Λευκό Οίκο τον Χου Ζιντάο προσθέτοντας ότι «θα έχουμε περισσότερη ευημερία και θα είμαστε πιο ασφαλείς αν εργαζόμαστε μαζί», ενώ δεν παρέλειψε και τις αναφορές στα «ανθρώπινα διακαιώματα». Από την πλευρά του ο Χου Ζιντάο ανέφερε ότι η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς έχει «καρποφόρα αποτελέσματα» και οι σχέσεις τους έχουν «επιτύχει νέα πρόοδο» αλλά προσθέσε με νόημα ότι «η συνεργασία μας ως συνέταιροι θα πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό».... και ότι η Κίνα και οι ΗΠΑ «θα πρέπει να σέβονται η μία τις επιλογές της άλλης στην αναπτυξιακή πορεία και τα βασικά συμφέροντα».

Τα ζητήματα της ατζέντας: ο «νομισματικός πόλεμος» που μαίνεται με μεγάλα αγκάθια το ζήτημα της συναλλαγματικής ισοτιμίας του κινεζικού νομίσματος γιουάν, το ζήτημα της ΛΔ Κορέας αλλά και η συνεχώς αυξανόμενη στρατιωτική ισχύς της Κίνας που προκαλεί «ανησυχίες» στις ΗΠΑ. Πάντως, βουλευτές των ΗΠΑ προωθούν νομοσχέδια για κυρώσεις κατά κινεζικών εταιρειών, ενώ η Κίνα απευθύνει κατηγορίες περί χειρισμού του δολαρίου στο φόντο των δηλώσεων του Κινέζου προέδρου περί «παρωχημένου» διεθνούς νομισματικού συστήματος όπου κυριαρχεί το αμερικανικό δολάριο.

Πάντως, οι μπίζνες προχωρούν. Την Τρίτη το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να ανακοινώσει, με την άφιξη του Χου Ζιντάο, σειρά συμφωνιών που κλείστηκαν με τους Κινέζους, κυριότερες εκ των οποίων είναι η παραγγελία 200 αεροσκαφών αξίας 19 δισ. δολ. από την «Boeing», συμβόλαια και κοινοπραξίες της «General Electric» ύψους 6 δισ. δολαρίων και μια συμφωνία 7,5 δισ. δολαρίων της «Alcoa» για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κατά τους Αμερικανούς αξιωματούχους το συνολικό πακέτο συμφωνιών, το οποίο κλείστηκε παρουσία των δύο ηγετών που συναντήθηκαν με 14 κορυφαία διευθυντικά στελέχη αμερικανικών εισηγμένων εταιρειών και αρκετούς επιφανείς Κινέζους επιχειρηματίες, θα οδηγήσει στη δημιουργία συνολικά 235.000 νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέα αντιλαϊκά μέτρα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η επελαύνουσα σε όλα τα επίπεδα καπιταλιστική βαρβαρότητα στη Βρετανία εκτός της ολομέτωπης επίθεσης στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, εδώ και καιρό έχει θέσει στο στόχαστρο την Παιδεία, αποδιαρθρώνοντάς την σε όλες τις βαθμίδες της αυξάνοντας τους ταξικούς φραγμούς.

Η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον κατέθεσε στο Κοινοβούλιο προς έγκριση το σχεδιαζόμενο εδώ και καιρό μέτρο της κατάργησης της χορήγησης επιδόματος φοίτησης σε μαθητές με χαμηλό εισόδημα. Πρόκειται για το επίδομα (Education maintenance allowance), ύψους από 10 ως 30 λιρών την εβδομάδα που δίνεται σε μαθητές 16 έως 18 ετών των οποίων οι οικογένειες έχουν εισόδημα χαμηλότερο των 30.800 λιρών το χρόνο. Σύμφωνα με έκθεση της Ενωσης Πανεπιστημίων και Κολεγίων, το 70% των μαθητών στις φτωχότερες περιοχές της Βρετανίας θα εξαναγκαστούν να εγκαταλείψουν το σχολείο αν η κυβέρνηση το καταργήσει...

Ηδη οι μαθητές προγραμματίζουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας όπως και οι φοιτητές, ενώ οι κρατικές δυνάμεις καταστολής ετοιμάζονται για να προλάβουν μαζικές κινητοποιήσεις όπως αυτές πριν την Πρωτοχρονιά, ζητώντας μάλιστα από τα πανεπιστήμια να χαφιεδίσουν τους φοιτητές τους.

Την ίδια στιγμή, υπό το πρόσχημα της κατάρρευσης «της οικογένειας», η βρετανική κυβέρνηση προωθεί ένα «φόρο διαζυγίου», δηλαδή σχεδιάζει τη χρέωση φόρου σε διαζευγμένα ζευγάρια με παιδιά που χρησιμοποιούν την Υπηρεσία Στήριξης Παιδιών. Το μέτρο σε συνδυασμό με τις συνολικές περικοπές θα επιδεινώσει τις συνθήκες ζωής χιλιάδων εργαζομένων.

Στο μεταξύ, νέα άνοδος του αριθμού των ανέργων κατά 49.000 σημειώθηκε κατά το τρίμηνο Σεπτέμβρης - Νοέμβρης 2010, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ανέργων στα 2,5 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας (ONS).

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Απειλές για στρατιωτική επέμβαση

AMΠΙΤΖΑΝ.--

Απρακτος ετοιμαζόταν να αναχωρήσει χτες βράδυ από την Ακτή Ελεφαντοστού ο Κενυάτης πρωθυπουργός και ειδικός μεσολαβητής διορισμένος από την Αφρικανική Ενωση (ΑΕ) Ράιλα Οντίνγκα. Απέτυχε, όπως αναμενόταν, να «πείσει» τον απερχόμενο Πρόεδρο της χώρας Λωράν Γκμπάγκμπο να παραδώσει, με το πιστόλι στον κρόταφο, τα ηνία της εξουσίας στον «νικητή» (σύμφωνα με ΗΠΑ, ΕΕ, ΑΕ και ΟΗΕ) των εκλογών της 28ης Νοέμβρη Αλασάν Ουατάρα, που διετέλεσε πρωθυπουργός στις αρχές της δεκαετίας του '90 και πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.

Ο Οντίνγκα, που είναι ο πρώτος Αφρικανός ηγέτης που υποστήριξε την εξαπόλυση ξένης στρατιωτικής επέμβασης στην Ακτή Ελεφαντοστού, παραδέχθηκε πως απέτυχε στις μαραθώνιες συναντήσεις του με Γκμπάγκμπο και Ουατάρα. Ισχυρίστηκε ότι οι χώρες της ΑΕ και της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS) ήθελαν να επιλύσουν «ειρηνικά» τη μετεκλογική κρίση στην Ακτή Ελεφαντοστού, προσθέτοντας πλέον ότι αυξάνονται οι πιθανότητες της στρατιωτικής επέμβασης όσο ο Γκμπάγκμπο αρνείται να παραιτηθεί από την εξουσία.

Νωρίτερα, οι ελβετικές αρχές σε μια προσπάθεια να εντείνουν τις οικονομικές πιέσεις στην κυβέρνηση του απερχόμενου Προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού ανακοίνωσαν χτες ότι δέσμευσαν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Γκμπάγκμπο. Επιπλέον το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε ομόφωνα την ενίσχυση της στρατιάς κυανοκράνων που βρίσκεται στην Ακτή Ελεφαντοστού με 2.000 στρατιώτες έως τον Ιούνη.

Οι ξένες πιέσεις για ανάληψη της εξουσίας από τον νεοφιλελεύθερο τεχνοκράτη πολιτικό Αλασάν Ουατάρα αναμένεται να ενταθούν κι άλλο σε μια χώρα που είναι η πρώτη σε εξαγωγές κακάο στον κόσμο με σημαντική συνολική αγροτική παραγωγή και πολλά ανεκμετάλλευτα υποθαλάσσια πετρελαϊκά κοιτάσματα και ορυκτό πλούτο σε βωξίτη και διαμάντια...

Τα αποτελέσματα της βαρβαρότητας

Στο ύστατο σημείο της απόγνωσης έφτασαν δύο άνθρωποι στη Ρουμανία εξαιτίας της τραγικής φτώχειας που αντιμετωπίζουν. Ο ένας 31 ετών και πατέρας τριών παιδιών περιλούστηκε με βενζίνη και αυτοπυρπολήθηκε σε χωριό στην περιοχή Βασλούι γιατί αδυνατούσε να θρέψει τα παιδιά του. Ο άλλος άστεγος από το Ζαλάου θέλησε να θέσει τέλος στη ζωή του με τον ίδιο τρόπο, όταν του απαγόρευσαν την είσοδο σε καταφύγιο αστέγων.

Μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση στη χώρα, όπου πάρθηκαν πίσω σημαντικές λαϊκές κατακτήσεις, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου έχουν εξαπολύσει σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση που περιλαμβάνει μειώσεις μισθών των εργαζομένων, χιλιάδες απολύσεις, αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, αύξηση του ΦΠΑ, φέρνοντας κάτω από τα όρια της φτώχειας χιλιάδες ανθρώπους. Σε αυτή τη βαρβαρότητα οφείλονται και τα απονενοημένα διαβήματα των 2 δύστυχων ανθρώπων (όπως και του άλλου επίσης Ρουμάνου ανέργου που είχε πηδήσει από το θεωρείο της Βουλής). Μέσα στην τραγικότητά τους φέρνουν στο προσκήνιο την ανάγκη η εργατική τάξη και τα άλλα εκμεταλλευόμενα στρώματα να απαντήσουν συλλογικά, κάνοντας την απόγνωση και την οργή οργανωμένη δύναμη ανατροπής των εκμεταλλευτών.

ΑΪΤΗ
Εκβιασμοί με μοχλό τον Ντιβαλιέ

ΠΟΡΤ Ο ΠΡΕΝΣ.--

Ελεύθερος ...αλλά «στη διάθεση» της δικαιοσύνης βρίσκεται ο πρώην δικτάτορας Ζαν Κλοντ Ντιβαλιέ μετά την προχτεσινή ανάκρισή του στη Γενική Εισαγγελία για τις κατηγορίες περί διαφθοράς και καταλήστευσης του θησαυροφυλακίου της Αϊτής. Προφανώς πρόκειται για ελιγμό των αρχών εξαιτίας της λαϊκής κατακραυγής για την επιστροφή του δικτάτορα. Πάντως, σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα, τα αδικήματά του έχουν παραγραφεί εδώ και μία πενταετία! Για το λόγο αυτό με περισσό θράσος δηλώνει ότι θα μείνει στην Αϊτή για πάντα.

Εξάλλου η έλευσή του μόνο τυχαία δεν ήταν και δεν μπορούσε να συμβεί χωρίς την έγκριση ΗΠΑ και Γαλλίας, των δύο ιμπεριαλιστικών δυνάμεων που διαφεντεύουν την τύχη της Αϊτής.

Ούτε η χρονική σύμπτωση είναι τυχαία. Μόλις την περασμένη Παρασκευή η Γαλλία προειδοποίησε την κυβέρνηση της Αϊτής να αποδεχθεί την έκθεση των εμπειρογνώμων του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟAS) όσον αφορά τις εκλογές-παρωδία. Η έκθεση των εμπειρογνωμώνων του OAS, που σημειωτέον οι έξι από τους επτά είναι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και τη Γαλλία, «έκρινε» ότι στο δεύτερο γύρο των εκλογών «περνούσαν» η Μιρλάντ Μανιγκάτ και ο Μισέλ Μαρτελί και καλούσε τον πρόεδρο Πρεβάλ να «αποσυρθεί η υποψηφιότητα του Ζιντ Σελεστάν, υποψήφιου του κυβερνώντος κόμματος». Χτες η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή (CEP) ανακοίνωσε ότι τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δεν αλλάζουν. Βάσει αυτών στο δεύτερο γύρο περνούν η Μανιγκάτ και Σελεστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ