ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 21 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Νέο «χτύπημα» στις λαϊκές οικογένειες

Η κυβέρνηση θέλει να κόψει το επίδομα στις οικογένειες, αν τα παιδιά τους έχουν στο σχολείο ...κακή διαγωγή

Από παλιότερη μεγάλη διαδήλωση εκπαιδευτικών στο Βουκουρέστι
Από παλιότερη μεγάλη διαδήλωση εκπαιδευτικών στο Βουκουρέστι
ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--_

Με πρόσχημα την «ώθηση των οικογενειών» να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο, η κυβέρνηση της Ρουμανίας σχεδιάζει να καταργήσει το οικογενειακό επίδομα στήριξης για τις οικογένειες, τα παιδιά των οποίων θα έχουν στο σχολείο βαθμό μικρότερο του 8 στη διαγωγή (στην κλίμακα από το 1 έως το 10), όπως υποστήριξε ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Προστασίας και Οικογενειακών Θεμάτων, Ιοάν Νέλου Μπότις.

Από τη μεριά του ο Πρόεδρος της χώρας, Τράιαν Μπασέσκου, μετά από συνάντηση που είχε την Τρίτη με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τις Εθνικές Μειονότητες Κνουτ Βολεϊμάεκ στο Βουκουρέστι, προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστήριξε πως η μειονότητα των Ρομά είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τη Ρουμανία και πως η χώρα θα λάβει σκληρά μέτρα, όπως, για παράδειγμα, την περικοπή των οικογενειακών επιδομάτων, αν δεν στέλνουν οι γονείς τα παιδιά τους στο σχολείο.

Η μεγάλη ...ανησυχία των κυρίαρχων δυνάμεων για τη μόρφωση των παιδιών της χώρας, απλά παραμένει στα λόγια και αποτελεί ένα ακόμα τρόπο να περιοριστούν οι παροχές του λαού και των εργαζομένων, σε μια στιγμή που βλέπουν καθημερινά τη ζωή τους να χειροτερεύει με την εφαρμογή αντιλαϊκών μέτρων λιτότητας. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα με μείωση ωρών διδασκαλίας, μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών και απολύσεις, ενώ η σχολική χρονιά ξεκίνησε το Σεπτέμβρη με σημαντικές ελλείψεις και κενά, εξαιτίας της λεγόμενης «αποκέντρωσης». Σε έκθεση της «Unicef» για την Ρουμανία, αναφέρεται ότι τριπλασιάστηκε ο αριθμός των παιδιών που παρατάνε το σχολείο (την περίοδο 2000-2009) εξαιτίας των υπέρογκων χρημάτων που αναγκάζεται να πληρώσει μια οικογένεια, για να μορφώσει το παιδί της.

ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Να σταματήσουν οι διώξεις λαϊκών αγωνιστών

Μήνυμα αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ και καταγγελίας για τη σύλληψη αγωνίστριας του ταξικού κινήματος

Οι διώξεις συνδικαλιστών και αγωνιστών του λαϊκού κινήματος είναι μόνιμη τακτική του αντιδραστικού καθεστώτος της Κολομβίας, μιας χώρας από τους βασικούς συμμάχους του ιμπεριαλισμού στην Λατινική Αμερική, μοχλός για το ξεδίπλωμα των επιθετικών του σχεδίων κατά όλων των λαών της περιοχής. Τελευταίο κρούσμα είναι η σύλληψη της αγωνίστριας συνδικαλίστριας Αρασέλι Κανιαβεράλ Βέλες στις 17/1 στην πόλη Μεντεγίν ύστερα από αίτημα της Εισαγγελίας της Καρταχένας, πόλης όπου μεταφέρθηκε και κρατείται 700 χιλιόμετρα μακριά απο το σπίτι της , με τη γελοία δικαιολογία της «εγκληματικής δράσης και του εμπορίου ναρκωτικών ουσιών».

Η συγκεκριμένη συνδικαλίστρια του ταξικού αγωνιστικού κινήματος είναι πάνω από 20 χρόνια συνδικαλιστικό στέλεχος του Συνδικάτου Ιματισμού της Κολομβίας, που ανήκει στην Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων της χώρας με πλούσια κοινωνική και πολιτική δράση και, ταυτόχρονα, μητέρα ενός ανήλικου κοριτσιού.

Ηδη, στην Κολομβία έχει ξεκινήσει μια πανεθνική, αλλά και διεθνής καμπάνια για την απελευθέρωσή της, που στηρίζουν πολλά αγωνιστικά συνδικάτα και η Ενωτική Συνομοσπονδία. Η καμπάνια αυτή θέτει επίσης και το γενικότερο ζήτημα της απελευθέρωσης όλων των πολιτικών κρατουμένων του καθεστώτος, ενώ, ταυτόχρονα, στηρίζει το αίτημα της ανθρωπιστικής συμφωνίας ανάμεσα σε πολιτικούς κρατούμενους, περιλαμβανομένων και των κομμουνιστών ανταρτών και των κρατουμένων που έχουν στα χέρια τους οι αντάρτες, όπως οι Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), ως ένα βήμα που θα ανοίξει το δρόμο για μια διαπραγμάτευση και τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Σε μήνυμά της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Σύντροφοι Κολομβιανοί, από τη μακρινή Ελλάδα, σας στέλνουμε τη διεθνιστική μας αλληλεγγύη και απαιτούμε να αφεθεί αμέσως ελεύθερη η συντρόφισσα Αρασέλι. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της Κολομβίας για την τρομοκρατία και τους εκβιασμούς ενάντια στους ταξικούς συνδικαλιστές της ΠΣΟ. Στηρίζουμε τον αγώνα σας για συνδικαλιστικές ελευθερίες και συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας με το ΠΑΜΕ

Αντιπροσωπεία του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να συμμετάσχει στη Βαλκανική Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που γίνεται το Σάββατο με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, χτες συναντήθηκε με εκπροσώπους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και συνδικαλιστές Ομοσπονδιών και Σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Ο Μπράνκο Τιτανόβιτς, Γενικός Γραμματέας του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Γιουγκοσλαβίας, και ο Τεοντόρ Στάνκοβιτς, Γραμματέας του Πολιτικού Γραφείου, ενημέρωσαν για τις εξελίξεις στη Σερβία, το τοπίο που διαμορφώθηκε μετά το διαμελισμό της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας και τον βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ, για την ισχυρή παρουσία του ιμπεριαλισμού με τη δημιουργία της μεγαλύτερης αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στο Κόσσοβο, για τα εμπόδια που αντιμετωπίζει το κόμμα στη δράση του και τις προσπάθειές του να συμβάλει στην οργάνωση της πάλης των συνδικάτων σε ταξική κατεύθυνση.

Από μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ ο Σ. Ζαριανόπουλος ενημέρωσε για το χαρακτήρα και το ρόλο του ΠΑΜΕ και τη συμβολή του στην οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων στα 12 χρόνια δράσης του. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη βαθιά καπιταλιστική κρίση που εκδηλώνεται στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκόσμια. Παρουσίασε τις δραματικές επιπτώσεις που έχουν προκαλέσει στους εργαζόμενους και ευρύτερα στα λαϊκά στρώματα τα μέτρα που συναποφάσισαν και προωθούν η κυβέρνηση μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Επισήμανε τη στήριξη που παρέχουν σε αυτή την πολιτική οι πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και των συνδικάτων που ελέγχει ο κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Τέλος, αναφέρθηκε και στην κοινή δράση του ΠΑΜΕ με την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, το μέτωπο που φιλοδοξεί να οδηγήσει στη συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας που θα παλέψει για να ανατρέψει την εξουσία των μονοπωλίων. Να ανοίξει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Στο στόχαστρο ο βόρειος σερβικός τομέας

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.--

Η αστυνομικο-δικαστική αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο (EULEX) χαρακτήρισε χτες «επικίνδυνη ζώνη» το βόρειο Κοσσυφοπέδιο και ιδιαίτερα το σερβικό τομέα της πόλης Μιτρόβιτσα εξαιτίας των συχνών επιθέσεων που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα στην περιοχή κατά αστυνομικών της ΕΕ. Εκπρόσωπος της αποστολής συνέστησε μάλιστα τη λήψη ιδιαίτερων μέτρων αυτοπροστασίας και επαγρύπνησης στους αστυνομικούς της EULEX, όπως συνεχή ασύρματη επικοινωνία με τα κέντρα διοίκησης εν ώρα περιπολίας...

Σε δύο ξεχωριστά επεισόδια, πριν από μερικές μέρες, δέχθηκαν επίθεση από άγνωστους δράστες τέσσερις αστυνομικοί της Eulex και ένα μέλος της αποστολής του ΟΑΣΕ.

Σε δημοσιεύματα του Τύπου της Πρίστινας υποστηρίζεται ότι δράστες των επιθέσεων είναι μέλη της ομάδας πολιτών της Μιτρόβιτσα «Νέα Ελπίδα». Εντούτοις, ο Νεμπόισα Γιόβιτς, ως εκπρόσωπος της ομάδας πολιτών διέψευσε τα δημοσιεύματα ως «κακόβουλα» με στόχο την άσκηση πιέσεων στους Σέρβους της Μιτρόβιτσα.

Η εξέλιξη έδωσε την αφορμή στον απερχόμενο υπουργό Εσωτερικών των Κοσσοβάρων Αλβανών Μπαϊράμ Ρετζέπι να απαιτήσει την πλήρη αποχώρηση της αποστολής της ΕΕ από το βόρειο τμήμα του προτεκτοράτου προτείνοντας να αναλάβουν την περιοχή αποκλειστικά οι δυνάμεις της ΝΑΤΟϊκής KFOR και οι Κοσσοβάροι Αλβανοί αστυνομικοί...

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Συμφωνία για στρατιωτικές συνομιλίες

ΣΕΟΥΛ.-- Χρειαζόταν να δώσει πρώτα η Ουάσιγκτον το «πράσινο φως» προκειμένου η Σεούλ να αποδεχτεί τις επανειλημένες κρούσεις της ΛΔ Κορέας για διακορεατικές συνομιλίες που θα εκτονώσουν τη μεγάλη ένταση που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες στην Κορεατική Χερσόνησο.

Η αποδοχή της πρόσκλησης για συνομιλίες σημειώθηκε σε λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την κοινή δήλωση των προέδρων ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και Κίνας Χου Ζιντάο την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον με την οποία επισήμαναν «τη σημασία βελτίωσης των σχέσεων βορρά - νότου», συμφωνώντας παράλληλα πως είναι «απαραίτητο βήμα ένας ειλικρινής και εποικοδομητικός διακορεατικός διάλογος»...

Ειδικότερα, το υπουργείο Αμυνας της Ν. Κορέας ανακοίνωσε πως αποδέχθηκε την πρόταση της Πιονγιάνγκ για διμερείς συνομιλίες υψηλόβαθμων στρατιωτικών αξιωματούχων υπό τον όρο πως θα τεθούν επί τάπητος δύο ζητήματα για τα οποία η Σεούλ θεωρεί «υπεύθυνη» τη γείτονα ΛΔ Κορέας: Το ναυάγιο της νοτιοκορεατικής κορβέτας «Τσεονάν» το Μάρτη του 2010 και η ανταλλαγή πυρών στο ακριτικό νοτιοκορεατικό νησάκι Γεοπγεόνγκ τον περασμένο Νοέμβρη.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων ΚCNA, πρόσκληση για συνομιλίες απευθύνθηκε και προς τις ΗΠΑ, ωστόσο δεν έγινε άμεσα γνωστή η αντίδραση της Ουάσιγκτον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ