ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Φωτ.

Στις 27 του περασμένου Αυγούστου συμπληρώθηκε ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΑΜΟΥ. Γεννήθηκε το 1911 στο Βελεστίνο από γονείς φτωχούς. Είχε έξι αδέρφια. Από 12 χρόνων άρχισε να δουλεύει για να βοηθήσει την οικογένειά του. Ταυτόχρονα φοιτούσε στο Σχολαρχείο. Το 1926 σε ηλικία 16 χρόνων διέκοψε το Σχολαρχείο και ρίχτηκε στη βιοπάλη. Οι δυσκολίες της ζωής και η επίδραση των προοδευτικών αντιλήψεων των συγγενών του, μαζί με την επίδραση του εργατικού κινήματος του Βόλου, συντέλεσαν στο να διαμορφωθεί μέσα του η ιδέα της πάλης για μια καλύτερη ζωή.

Οι πρώτες δραστηριότητές του ήταν η συγκρότηση, μαζί με συγχωριανούς του, ενός προοδευτικού θεατρικού ομίλου.

Το 1936 έγινε μέλος του ΚΚΕ. Στην αρχή δούλευε μέσα στον όμιλο και αργότερα ανέλαβε να συγκροτήσει κομματικούς πυρήνες στα γύρω χωριά σε συνθήκες παρανομίας.

Το 1940 βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου, αντιπαλεύοντας τη φασιστική επίθεση, ως τη συνθηκολόγηση. Με την επιστροφή του στο Βελεστίνο, συνδέεται με την ΚΟ Μαγνησίας και αναλαμβάνει κομματική δουλιά στην ύπαιθρο. Ως το 1942 ανέπτυξε πλούσια αντιστασιακή δράση στην περιοχή.

Το Μάη του 1942 έφυγε με αποστολή στο ανατολικό Πήλιο, όπου με άλλους κομμουνιστές συγκρότησαν την Περιφερειακή Επιτροπή του ΕΑΜ, με στόχο την οργάνωση του ένοπλου αγώνα στη Μαγνησία.


Το Γενάρη του 1943 δούλεψε για τη συγκρότηση της εφεδρικής Μεραρχίας του ΕΛΑΣ, η οποία έδρασε στις περιοχές Αλμυρού, Φαρσάλων, Βελεστίνου.

Τον Οκτώβρη του 1943, με τη συγκρότηση της 16ης Ταξιαρχίας του ΕΛΑΣ, τοποθετήθηκε αντιπρόσωπος του ΕΑΜ και κομματικός υπεύθυνος στο 51ο Σύνταγμα και αργότερα καπετάνιος του 52ου Συντάγματος.

Τον Αύγουστο του 1944 ανέλαβε καπετάνιος της 1ης εφεδρικής Μεραρχίας.

Μετά τη Συμφωνία της Βάρκιζας επέστρεψε στο Βόλο για κομματική δουλιά. Πιάστηκε το Μάρτη του 1945 και αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλη του 1946. Πρωτοστάτησε στη συγκρότηση του Αρχηγείου Πηλίου του ΔΣΕ. Ανέλαβε διοικητής τάγματος και από το Μάη του 1948 διοικητής της 123ης Ταξιαρχίας του ΔΣΕ.

Ηταν από τους τελευταίους, που με ομάδα άλλων αγωνιστών έφυγε από την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1950.

Ακολούθησαν τα δύσκολα χρόνια της προσφυγιάς. Ολο το διάστημα δε σταμάτησε την αγωνιστική δράση του.

Επαναπατρίστηκε το 1976 και ανέλαβε αρχικά Γραμματέας της ΝΕ Μαγνησίας και αργότερα μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας. Για ένα μεγάλο διάστημα δούλεψε ως μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ και καθοδηγητής των οργανώσεων της Θεσσαλίας.

Σε όλη τη ζωή του στάθηκε αταλάντευτος κομμουνιστής και με το προσωπικό του παράδειγμα διαπαιδαγωγούσε τις νεότερες γενιές των κομμουνιστών της ΚΟ Θεσσαλίας.


Στάθηκε στις πρώτες γραμμές της πάλης ενάντια στους αναθεωρητές και σε όσους προσπάθησαν να διαλύσουν το ΚΚΕ. Η συμβολή του ήταν σημαντική. Η στάση του αποτέλεσε «φάρο» για αρκετούς συντρόφους και η δραστηριότητά του συνέβαλε στην αντιμετώπιση των αναθεωρητών, συμβιβαστών και καριεριστών από το Κόμμα.

Ως την τελευταία στιγμή της ζωής του παρέμεινε συνεπής.

Στη μνήμη του και προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου, η γυναίκα του Βέτα, τα παιδιά και τα εγγόνια του προσφέρουν 70.000 δρχ., μέσω της ΚΟ Μαγνησίας.

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 3 χρόνων από το θάνατο του πολυαγαπημένου μας συζύγου και πατέρα ΧΡΗΣΤΟΥ Ιωάννου ΚΛΑΜΠΑΤΣΕΑ προσφέρουμε 30.000 δρχ. στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε.

Η σύζυγος Λίζα

Οι κόρες Ρούλα και Μάρω

* * *

Φωτ.

Το Σάββατο, 23 Σεπτέμβρη, έγινε το μνημόσυνο με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο της κυρα - ΞΑΝΘΗΣ ΝΟΕΑ, συζύγου του Ηλία Νόεα, από τη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης.

Στη μνήμη της οι Μαρία, Ηλιάνα και Νίκος Νόεας προσφέρουν 40.000 δρχ. στην Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου και 40.000 δρχ. στο Παράρτημα Γαλατσίου της ΠΕΑΕΑ.

* * *

Φωτ.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΥΓΕΡΗΣ, από την Καρίτσα Ιωαννίνων, γεννήθηκε το 1897. Από νέος αντιμετώπισε την εκμετάλλευση και την αδικία. Ηταν συνδικαλιστής στο Σωματείο Σερβιτόρων.


Στην κατοχή, το 1941, οργανώθηκε στο ΚΚΕ και πήρε δραστήρια μέρος στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές. Για τη δράση του διώκεται και εξορίζεται στην Ικαρία και στη Μακρόνησο.

Εμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του.

«Εφυγε» στις 11 Σεπτέμβρη 2000.

Στη μνήμη του η κόρη του Ζωή πρόσφερε, μέσω ΚΟΒ Ζίτσας, 50.000 δρχ. στον αχώριστο σύντροφο του πατέρα της, το «Ριζοσπάστη» και 150.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των αγωνιστών ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΥΓΕΡΗ και ΤΑΚΗ ΧΡΥΣΟΧΟΟΥ(φωτογραφία), τα μέλη και οπαδοί της ΚΟΒ Ζίτσας προσφέρουν 70.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου συντρόφου μου ΛΑΖΑΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ, στελέχους του ΚΚΕ και καπετάνιου του ΕΛΑΣ στην κατοχή, προσφέρω για το 16ο Συνέδριο, μέσω ΚΟΒ Βυζαντίου Καλαμαριάς 10.000 δρχ.

Μάρω Θεοδωρίδου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη των αγαπημένων γονιών τους ΙΩΑΝΝΗ και ΧΡΥΣΩΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ, η Ολγα και η Σύρμω Παπανικολάου προσφέρουν, μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης, 20.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Πρόσφατα συμπληρώθηκαν 9 μήνες από το «φευγιό» του ΑΝΔΡΕΑ ΔΗΜΑΚΗ από τη Νέα Ιωνία.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, ανανεώνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα του για την υλοποίηση των οραμάτων του.


Η σύζυγος Κατίνα

Τα παιδιά του Δήμος, Σοφία

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΡΑΚΗ, από το Βερτίσκο Λαγκαδά, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και οπαδού του ΚΚΕ, που πέθανε το 1991, η γυναίκα του Χρυσούλα και τα παιδιά του προσφέρουν 5.000 δρχ. στην ΚΟΒ Βερτίσκου για το 16ο Συνέδριο.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγαπημένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΚΟΡΟΜΗΛΑ, που έφυγε από τη ζωή πριν από ένα χρόνο, η σύζυγός του Ρόζα και η κόρη του Εφη προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» ένα συμβολικό ποσό.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟΥ, από τα Λιμενάρια της Θάσου, ΕΠΟΝίτη στην κατοχή και ανταρτοΕΠΟΝίτη του ΕΛΑΣ, μέλους της ΕΔΑ ως το 1967 και από τη μεταπολίτευση μέλος του ΚΚΕ, ο ανιψιός του Ιωάννης Χαμοξάρας και η σύζυγός του Λεμονιά πρόσφεραν 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Καρατάσου.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συντρόφου μου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΜΟΣΧΟΥ, ο οποίος με τους αγώνες του τίμησε ως το θάνατό του το ΚΚΕ και την Εθνική Αντίσταση, προσφέρω στο ΚΚΕ 15.000 δρχ., 5.000 δρχ. στον καθημερινό του σύντροφο, το «Ριζοσπάστη» και 5.000 δρχ. στο Παράρτημα Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας της ΠΕΑΕΑ.

Ειρήνη Μόσχου

* * *

Φωτ.

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΣΠΑΝΟΣ, απόστρατος επισμηναγός από το Αργος, πήρε μέρος ως ιπτάμενος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας στον πόλεμο του '40-'41 και αργότερα από τη Μέση Ανατολή, με νυχτερινές επιδρομές στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Στη Μέση Ανατολή οργανώθηκε στην αντιφασιστική οργάνωση, με αποτέλεσμα να του στερήσουν τη δυνατότητα να συνεχίσει την πολεμική δράση του για την απελευθέρωση της πατρίδας. Είχε και αυτός την ίδια τύχη με τον συνάδελφό του Π. Μακρή και τους άλλους μαχητές. Πιάστηκε από τους Αγγλους ιμπεριαλιστές και οδηγήθηκε στα «σύρματα». Αυτά τα «σύρματα» ήταν προάγγελος για το τι περίμενε και εμάς τους αγωνιστές στην Ελλάδα.


Ο Αναστάσης Σπανός είχε την ίδια τύχη με τους άλλους πατριώτες, αλλά δεν ταλαντεύτηκε ποτέ για το δίκαιο της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων γενικά.

Στη μνήμη του αγαπητού φίλου και συναγωνιστή και αντί για στεφάνι στη σορό του, μια και δεν μπορέσαμε να παραστούμε στην κηδεία του, προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο «Ριζοσπάστη».

Ευαγγελία και Κ. Κοντογιαννόπουλος

* * *

Φωτ.

Στις 18 Ιούνη συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από το θάνατο του αγαπητού μας πατέρα ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΣΑΝΤΟΥ, ο οποίος πέθανε σε ηλικία 86 χρόνων. Γεννήθηκε το 1909 στην Αγχίαλο Μαγνησίας, όπου έζησε και τα πρώτα παιδικά χρόνια του. Νέος ρίχτηκε με όρεξη στη βιοπάλη. Υπήρξε άριστος σιδηρουργός. Λεβητοποιός, πολύ εργατικός, ενώ για τον ΣΕΛ (ΟΣΕ) ήταν απαραίτητος περισσότερα από 20 χρόνια. Από τα εφηβικά χρόνια του ως το θάνατό του ήταν συνεπής αγωνιστής, ένθερμος υπερασπιστής και μέλος του ΚΚΕ. Για τη δράση και τις προοδευτικές ιδέες του φυλακίστηκε και εξορίστηκε.

Πολέμησε με παλικαριά τους φασίστες επιδρομείς το 1940-41 και παρασημοφορήθηκε.

Στην κατοχή ήταν αντάρτης του 54ου Συντάγματος ΕΛΑΣ, πήρε μέρος σε πολλές μάχες και τραυματίστηκε βαριά.

Τα παιδιά του Φίλιππος και Παναγιώτης Τσαντός, για να τιμήσουν τη μνήμη του άξιου και αγαπητού στην κοινωνία του Βόλου πατέρα τους, προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 15.000 δρχ.


* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του αγαπημένου συντρόφου μου ΚΩΣΤΑ ΚΟΣΜΑ, ο οποίος πέθανε στις 8 Οκτώβρη 1999, προσφέρω στο «Ριζοσπάστη», του οποίου ήταν τακτικός αναγνώστης και διακινητής ως το τέλος της ζωής του, 15.000 δρχ. και 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ο Κώστας Κοσμάς γεννήθηκε το 1912 στην Ελαφο Αγιάς. ΕΑΜίτης στην κατοχή και μέλος του ΚΚΕ, για την αντιστασιακή δράση του πιάστηκε το 1946 και κλείστηκε στις φυλακές. Εκανε στα Τρίκαλα, στην Αίγινα, στην Αλικαρνασσό, ως το 1964, που αφέθηκε ελεύθερος. Ως το τέλος της ζωής του ήταν μέλος της ΚΟΒ Γιάννουλης.

Η γυναίκα του Αμαλία Κοσμά

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΥΡΛΕΣΣΑ, από την Κυψέλη Ζακύνθου, ο γιος του Παναγιώτης, η νύφη του Κούλα και οι εγγονές του Αναστασία και Ερωφίλη προσφέρουν 20.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Παιδείας Βύρωνα.

* * *

Φωτ.

Στις 27 Σεπτέμβρη 1961 πέθανε και κηδεύτηκε στο ανταρτοχώρι Καρβελά Μάνης, ο δημοκράτης και αγωνιστής δάσκαλος ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΠΕΛΛΑΚΟΣ (φωτογραφία). Ολη η οικογένειά του πήρε μέρος στον αγώνα για τη λευτεριά. Για το λόγο αυτό είχε θύματα και υπέστη τεράστιες υλικές απώλειες.

Στις 16 Οκτώβρη 1934 πέθανε η γυναίκα του ΜΑΡΩ ΚΑΠΕΛΛΑΚΟΥ.

Στη μνήμη τους ο ΕΛΑΣίτης γιος τους Λευτέρης Καπελλάκος προσφέρει 20.000 δρχ. για το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στις 19 Αυγούστου 2000 «έφυγε» από τη ζωή στα 73 χρόνια της, έπειτα από τροχαίο δυστύχημα, η αγαπημένη μας ΣΤΕΛΛΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΟΥ, σύζυγος του Σταύρου Αθανασιάδη, αντάρτη του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, ο οποίος πέθανε πριν από 26 χρόνια.

Η Στέλλα Αθανασιάδου στην κατοχή ήταν ΕΠΟΝίτισσα και αργότερα συνεπής ψηφοφόρος του ΚΚΕ.


Αντί για στεφάνι στον τάφο της προσφέρουν: Ο Θεόδωρος και ο Σαμουήλ Αθανασιάδης 20.000 δρχ. στην Εργατική ΚΟΒ Κιλκίς. Οι Σπύρος και Θεόδωρος Ηλιάδης 25.000 δρχ. στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Μεταλλικού, ο Κοσμάς και η Ολγα Πολλαετίδη 10.000 δρχ. και η Θεοπίστη Κωνσταντινίδη 5.000 δρχ.

* * *

Στις 27 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από το θάνατο του ΓΙΑΝΝΗ ΛΑΤΑ, στελέχους του ΚΚΕ στη Ζάκυνθο.

Στη μνήμη του τα αδέρφια του Δήμος και Πόπη Λάτα προσφέρουν 15.000 δρχ. στην ΚΟΒ Καισαριανής, προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ.

* * *

Ο Μήτσος Παπέλης πρόσφερε στο «Ριζοσπάστη» 50.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών του ΑΓΗΣΙΛΑΟΥ και ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΠΑΠΕΛΗ,των αδελφών του ΝΙΚΟΥ Αγησ.ΠΑΠΕΛΗ, δικηγόρου, ο οποίος εκτελέστηκε στη Λαμία και ΘΑΝΑΣΗ Αγησ.ΠΑΠΕΛΗ, ο οποίος ήταν κρατούμενος, αφέθηκε ελεύθερος με σοβαρά κλονισμένη την υγεία του και πέθανε σε σύντομο χρονικό διάστημα, στις 6 Δεκέμβρη 1965.

* * *

Ο Παναγιώτης Σπυράτος προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου, 20.000 δρχ. προς τιμήν του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ στη μνήμη των γονιών του ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΥ και ΣΟΦΊΑΣ, καθώς και στη μνήμη του αδελφού του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, μέλους του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Σήμερα, Κυριακή 1η Οκτώβρη, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΑΡΟΥΓΚΑ.

Στη μνήμη του προσφέρουν στην ΚΟ Ελευσίνας του ΚΚΕ:

Η σύζυγός του Αικατερίνη 10.000 δρχ.

Τα παιδιά του Δημήτρης, Γιώργος και Λεβεντέρης Αλέξανδρος από 10.000 δρχ. ο καθένας.

Οι φίλοι Δημήτρης Μαΐλης 10.000 δρχ.

Carica May 50 μάρκα

Carina Jahn 10.000 δρχ.














Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ