ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Δυο Πόρτες έχει η ζωή δυο και η πολιτική

Πριν από 15 μέρες ο κ. Χρήστος Παπουτσής και η κυβέρνησή του έφεραν στη Βουλή και συζητούσαμε επί τρεις ολόκληρες συνεδριάσεις, νομοσχέδιο για την... εισαγωγή της ποντοπόρου ναυτιλίας στο Χρηματιστήριο. Ξέρετε, δηλαδή, να έρθει το καταφρονεμένο και πνιγμένο στη δυσκολία και την πείνα εφοπλιστικό κεφάλαιο να πάρει λεφτά που δεν έχει, από την αγορά, τους μετόχους και δη τους μικρούς, εδώ στη Μεγάλη, την ισάξια των άλλων οικονομικών υπερδυνάμεων, Ελλάδα.

Φόρεσε τα ευρωπαϊκά του ρούχα, τον ήρεμο τόνο, αντέγραψε κι εκείνο το στιλάκι του κ. Παπαντωνίου που θυμίζει «σας ξεγελάσαμε, εμείς είμαστε πιο καλοί δεξιοί από τους δεξιούς και πιο μάγκες διαχειριστές των συγκρουόμενων συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου» και απαντούσε στην ήπια κριτική της ΝΔ με τον καθησυχαστικό λόγο του μεγάλου προς το μικρότερο αδερφό.

Μόνο στο ΚΚΕ, στον Στριφτάρη που σήκωσε το κοινοβουλευτικό βάρος και στον Τζέκη κι εμένα που μιλήσαμε, σκλήρυνε ελαφρώς κι ειρηνικώς και μας είπε ότι δεν καταλαβαίνουμε, γιατί είμαστε «κολλημένοι» από πλευράς αρχών, ότι υπάρχουν κι άλλα σωματεία στα λιμάνια εκτός από την ΠΕΜΕΝ και τα ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, όπου οι εργαζόμενοι συμφωνούν μαζί τους και με τα... θαύματα της ελληνικής ναυτιλίας και ειδικά μάλιστα της ακτοπλοΐας!.. Κουφός στην αγωνία, κουφός στην κριτική, αλαζονικός και ψυχρά ευγενικός. Ηταν ο ίδιος ο φτυστός εαυτός του προχτές σ' ένα κανάλι, στην ώρα της μεγάλης θεαματικότητας των ειδήσεων (MEGA), που με χαμογελαστό βλέμμα και τεχνητή οργή εναντίον όσων θέλουν το κακό του, τον παραγκωνισμό και την... παράκαμψή του, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, που στάθμιζε την «επιτυχία» τού να έχουν σωθεί περισσότεροι απ' όσους πνίγηκαν στις Πόρτες της Πάρου... Ακατανόητο του φαινόταν αυτού του γενειοφόρου ιππότη του ευρωπαϊκού κεντροαριστερού κυρίου το δυστύχημα, μα ακόμα πιο ακατανόητο το να παραιτηθεί, έστω από ευθιξία. Γιατί, για έγκλημα ούτε λόγος. Οι ιππότες ούτε εγκληματούν αλλά ούτε και θίγονται, τουλάχιστον οι σύγχρονοι οι καβαλάρηδες των δεικτών αριθμητικής ευημερίας και ύπουλης διαδοχής...

Ακατανόητο μου φαινόταν όπως και σε χιλιάδες άλλους πολίτες που δε σπάσαμε τις τηλεοράσεις μας από θλίψη κι οργή ανακατεμένη μ' αγανάκτηση και τύψεις ίσως για πολλούς που με την ψήφο τους ενίσχυσαν αυτούς τους ανθρώπους στο δρόμο της πιο στυγνής, της πιο απάνθρωπης, της πιο βάρβαρης πολιτικής που είναι αυτή που υπηρετεί το ληστρικό κέρδος, μέσα απ' το στύψιμο του εργάτη, του ναυτεργάτη, του νέου, του δασκάλου, της καθαρίστριας, της μάνας με τα τρία παιδιά και τ' αμέτρητα σκαλιά να πλύνει, του οδηγού, του αγρότη, του σκαφτιά, του φοιτητή με τις μεγάλες ιδέες και τα όνειρα που έχουν τις ρίζες τους σε δυο δωμάτια ανήλιαγου διαμερίσματος στην «Ελλάς του 200Χ(;)».

Το ποστάλι - νεκροφόρα, που πήρε τους ανυποψίαστους κι εκβιασμένους να ταξιδεύουν μ' αυτό επιβάτες, αλλά και το μάγειρα, κι έναν μηχανικό κι έναν ναύκληρο κι έναν ευαίσθητο λιμενικό μαζί του στο μαύρο κρύο τάφο, δεν τις πέρασε τις Πόρτες, τις δύο που έχει η ζωή. Η εταιρία - δεινόσαυρος πια που πλέει μονάχος του στο Αιγαίο και στη Σοφοκλέους έχει γερό στομάχι και πολλά λεφτά. Την ώρα που η χώρα κι οι θαλασσινοί της μετράνε πτώματα, αυτοί στα γραφεία υπολογίζουν αποζημιώσεις, ισοσκελίζοντας ζημίες - κέρδη. Στην ελεύθερη οικονομία της αγοραίας πολιτικής, μας λένε τα επίσημα κυβερνητικά χείλη κατάμουτρα πως φταίνε πρώτ' απ' όλα οι ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως και στις πυρκαγιές. Κι ύστερα η δυσπιστία μας... Εμείς φταίμε. Που δεν τα βρίσκουμε όλ' αυτά φυσικά, όσο τον κακό μας τον καιρό, και δε βασιζόμαστε στην πολιτική μπούρδα ότι «το μαχαίρι θα πάει στο κόκαλο».

Βέβαια εκεί θα πάει. Στο λαό. Αυτός είναι το κόκαλο που απέμεινε, αφού το κρέας το φάγανε τ' αφεντικά του πλούτου και τα τσιράκια τους. Θα την πληρώσουν κάνα δυο, ίσως και απολύτως δίκαια κατά το μερίδιό τους, ναυτικοί, δυο τρεις υπάλληλοι, άντε και δυο τρεις λιμενικοί κι οι άλλοι, οι πλοιοκτήτες και οι πολιτικοί θα κάτσουν σε λευκό τραπεζομάντιλο ένα γύρο, με ένα απεριτίφ και θα συλλογιστούν πώς θα ξεπεραστεί είτε η πτώση η προσωρινή στη μετοχή τους είτε η μικροκρίση η πολιτική.

Μια πολιτική που στέκεται κι αυτή και πλέει με τον ούριο άνεμο της ψήφου μας μπροστά σε δύο πόρτες. Την μπάζουμε απ' τη μια, μονάχοι μας στη βαρβαρότητα. Την άλλη που γράφει σοσιαλισμός, την κλείσαμε έστω κι άθελα στα μούτρα του λαού, στα μούτρα μας. Με την ψευδαίσθηση ίσως πως άμα πας μαζί τους στην πόρτα τη δική τους που γράφει «κέρδη», θα χωρέσουνε κι οι «άνθρωποι». Δυστυχώς για να λαδώνεται η πόρτα των καπιταλιστών χρειάζονται νεκροί, πνιγμένοι, καμένοι, εκτελεσμένοι, γερασμένοι, άρρωστοι, αγνοημένοι. Κι αν δε ναυαγήσει αυτή η πολιτική τότε τα ναυάγια θα μένουνε σε μας και σ' αυτούς η εξουσία να τα προκαλούν, να τα επιτρέπουν, να τα λογαριάζουν και να τα αξιοποιούν.


Λιάνα ΚΑΝΕΛΛΗ


ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προς συνολική «διευθέτηση»

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο,τι συμβαίνει και κυρίως ό,τι πρόκειται να συμβεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, είναι αποτέλεσμα της υλοποίησης της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που αποφάσισαν και ακολουθούν ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου και συνολικά η ελληνική κυβέρνηση. Η επισήμανση αυτή είναι απαραίτητη, καθώς πάγια τακτική των κυβερνώντων είναι να αποποιούνται των ευθυνών τους και να αρνούνται να αναλάβουν το κόστος των επιλογών τους.

Είναι συνηθισμένο το «παιχνίδι» που γίνεται μεταξύ πρωθυπουργικού γραφείου, υπουργείου Εξωτερικών και υπουργείου Αμυνας, κάθε φορά που υλοποιείται μια επιλογή, μια απόφαση που αφορά στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό: Κανένα από αυτά τα τρία κέντρα δεν αναλαμβάνει το κόστος που συνεπάγεται η κοινή τους επιλογή, αλλά με τους μηχανισμούς πρόσβασης στον Τύπο, τους οποίους διατηρούν, επιχειρούν να μεταφέρουν το πολιτικό κόστος μακριά από τις πλάτες τους. Πρόκειται για μια πράξη ενσυνείδητης εξαπάτησης, στην οποία συμμετέχουν από κοινού και τα τρία κέντρα, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο φέρουν την ευθύνη για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Και η «απάτη» γίνεται σε βάρος της ελληνική κοινής γνώμης, του ελληνικού λαού, ο οποίος δεν πληροφορείται με την απαραίτητη σαφήνεια για τις επιλογές της κυβέρνησης για μείζονος σημασίας ζητήματα, όπως τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό.

Πίσω από τη σκόνη του μικροπολιτικού παιχνιδιού που αέναα εξελίσσεται στους κόλπους της κυβέρνησης, για όποιον παρακολουθεί με στοιχειώδη προσοχή τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, βρίσκεται η σαφέστατη πολιτική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόκειται για μια επιλογή απόλυτα προσαρμοσμένη και ενταγμένη στους σχεδιασμούς και τις ρυθμίσεις του ΝΑΤΟ για τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Πρακτικά, αυτό σημαίνει, για τα ελληνοτουρκικά, «συνολική διευθέτηση» και για το Κυπριακό, «αποδοχή των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής το 1974».

Δε χρειάζεται να είναι κανείς «ειδικός» ή «ειδικά πληροφορημένος» για να αντιληφθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση οδηγεί συνειδητά τη «Νότια Κύπρο» στην ΕΕ, «λύνοντας» με αυτόν τον τρόπο το πρόβλημα. Δε χρειάζονται επίσης, ειδικές γνώσεις για να καταλάβει κανείς πως η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την «ανάγκη» ενός εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικού διαλόγου, όπου θα συζητηθούν οι μονομερείς απαιτήσεις της Αγκυρας. Αρκεί η απλή παρατήρηση για να δει κανείς και την πορεία που ακολουθούν αυτές οι υποθέσεις, αλλά και το ποταπό πολιτικό «παιχνίδι» του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Αμυνας, που ενώ και οι τρεις μαζί έχουν συμφωνήσει απόλυτα για την πορεία, προσπαθούν στη συνέχεια ο ένας να ρίξει στην πλάτη του άλλου την ευθύνη και το κόστος των επιλογών.

Θα ήταν μεγάλο λάθος να προσωποποιήσει κανείς την πολιτική που ακολουθεί η χώρα στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό. Δεν υπάρχει ούτε πολιτική Παπανδρέου, ούτε πολιτική Σημίτη, ούτε πολιτική Τσοχατζόπουλου. Υπάρχει η κυβερνητική πολιτική για αυτά τα ζητήματα, που συνάδει με στρατηγικές επιλογές εξωελληνικών κέντρων αποφάσεων, τις οποίες αναλαμβάνει να υλοποιήσει το εγχώριο πολιτικό προσωπικό.

Σήμερα, λοιπόν, η συγκυρία επιβάλλει ταχύτητα και αυτός είναι ο λόγος, ο μόνος λόγος, που ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών εμφανίζεται πιο αποφασιστικός και δραστήριος για την υλοποίηση αυτών των στρατηγικών σχεδιασμών, απ' ό,τι ο προκάτοχός του Θ. Πάγκαλος. Ο Θ. Πάγκαλος, άλλωστε, ήταν αυτός που αποδέχτηκε τη λογική που διατύπωσε κυνικά και απερίφραστα ο Ζακ Ντελόρ, όταν δήλωσε «ας βάλουμε τη Νότια Κύπρο στην ΕΕ, για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα». Ηταν τότε, που η ελληνική κυβέρνηση πανηγύρισε γιατί «εξασφάλισε» την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ. Βέβαια, φρόντισε να αποσιωπήσει ότι η ενταξιακή πορεία αφορούσε τη «Νότια Κύπρο», γεγονός που σήμανε την αρχή της διαδικασίας νομιμοποίησης των τετελεσμένων της εισβολής, που παρακολουθούμε σήμερα στις συνομιλίες οι οποίες έχουν ξεκινήσει από τον περασμένο Δεκέμβρη.

Ηελληνική κυβέρνηση φρόντισε να αποσιωπήσει ή να διαστρεβλώσει και τα όσα συμφώνησε στο Ελσίνκι. Εκεί η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, όχι μόνο αποδέχτηκε την ουσιαστική αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων, αλλά και τη λογική του διμερούς ελληνοτουρκικού διαλόγου για τη διευθέτηση των συνοριακών εκκρεμοτήτων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα προβλέπουν τα Συμπεράσματα του Ελσίνκι, η Αθήνα δέχτηκε και χρονοδιάγραμμα για τη διευθέτηση των διαφορών. Ετσι, λοιπόν, μέχρι το 2003, Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να συνομιλήσουν διμερώς για τις διαφορές τους και όποιες από αυτές δεν επιλυθούν θα παραπεμφθούν στη Χάγη.

Υπάρχει και κάτι ακόμη, που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε τα Συμπεράσματα του Ελσίνκι, έχοντας προηγουμένως αποδεχτεί την ύπαρξη «τουρκικών ζωτικών συμφερόντων στο Αιγαίο», με το κοινό ανακοινωθέν Σημίτη - Ντεμιρέλ στη Μαδρίτη το καλοκαίρι του '97. Η ελληνική κυβέρνηση, επίσης, αποδέχεται τη λογική του διμερούς ελληνοτουρκικού διαλόγου, όταν την ίδια στιγμή, παραμένουν στο τραπέζι οι εξής τουρκικές θέσεις: Στην Κύπρο το μόνο πρόβλημα που υπάρχει είναι η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Τα υπόλοιπα προβλήματα επιλύθηκαν το 1974. Στο Αιγαίο υπάρχουν νησιά, βράχοι και νησίδες των οποίων το καθεστώς δεν είναι διευκρινισμένο από τις διεθνείς συνθήκες. Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων αποτελεί αιτία πολέμου για την Τουρκία.

Οπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, η θέση που επαναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση, ότι, δηλαδή, υπάρχει μια ελληνοτουρκική διαφορά, ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας, δεν ισχύει. Απλώς λέγεται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτό που ισχύει, είναι μια αναθεωρημένη εξωτερική πολιτική, την οποία η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια, ενώ την ίδια στιγμή καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες, να την κρύψει από τον κόσμο. Για την ακρίβεια, επειδή αυτά τα πράγματα δεν κρύβονται, η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, έχει να κάνει με την προετοιμασία της κοινής γνώμης ώστε να μη θορυβηθεί, όταν «ξυπνήσει», μετά από λίγο καιρό, σε μια άλλη πραγματικότητα. Και σε αυτή την προσπάθεια, πρέπει να ομολογήσει κανείς, ότι η κυβέρνηση τα καταφέρνει πολύ καλά.

Αλλά, τελικά, ούτε αυτό είναι δικό της έργο, αλλά αποτέλεσμα έξωθεν συμβουλών από Αμερικανούς «ειδικούς». Πρόκειται για αυτούς τους ανθρώπους, που σε γενικές γραμμές έχουν καταφέρει να οδηγήσουν την προσοχή μας στο «σουξέ» της κ. Αντζελας Δημητρίου στην Τουρκία, στα υπέροχα, ομολογουμένως, ελληνοτουρκικά ντουέτο σοβαρών καλλιτεχνών, στις ελληνοτουρκικές επιδείξεις μόδας από «μεγάλους» Ελληνες και Τούρκους μόδιστρους, έτσι ώστε να μην ακούμε ότι το Κυπριακό λύθηκε το '74 και να μη βλέπουμε ότι ξεκινά η συζήτηση για τη «μοιρασιά» του Αιγαίου.


Δημήτρης ΜΗΛΑΚΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ