ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 1 Οχτώβρη 2000
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φθινοπωρινός «πυρετός» στις σκηνές

Για δεύτερη σεζόν ο «κύριος Γκριν»
Για δεύτερη σεζόν ο «κύριος Γκριν»
Συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό οι δοκιμές των έργων που πρόκειται να ανέβουν στις αθηναϊκές σκηνές, τη χειμερινή σεζόν, που βρίσκεται προ των πυλών... Στον κατάλογο των έργων που είχαμε δημοσιεύσει τον περασμένο μήνα έχουν προστεθεί και νέα τα οποία παρουσιάζουμε σήμερα:

  • Το κλασικό αριστούργημα του Μαξίμ Γκόρκι «Οι μικροαστοί» ανεβαίνει τέλος Οκτώβρη, στο θέατρο «Βεάκη», σε μετάφραση Λυκούργου Καλλέργη, σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Ασημακόπουλου και μουσική επιμέλεια Ιάκωβου Δρόσου. Τους ρόλους ερμηνεύουν: Κώστας Καζάκος, Βέρα Κρούσκα, Βασίλης Κολοβός, Μαρίνα Ψάλτη, Οδυσσέας Σταμούλης, Φάνης Μουρατίδης, Νίκος Γιάννακας, Αντωνία Γιαννούλη, Μάμιλη Μπαλακλή, Μαρία Σαββίδου και ο Βασίλης Τσάγκλος. Επίσης συμμετέχει και η Αννα Παϊταζή.
  • Με το έργο του Μπερνάρ Μαρί Κολτές «Δυτική αποβάθρα» θα ανοίξει η χειμερινή αυλαία του Υπογείου του «Θεάτρου Τέχνης», στο τέλος Οκτώβρη, που σκηνοθετεί ο Γιώργος Λαζάνης. Τη μετάφραση υπογράφει ο Βασίλης Παπαβασιλείου. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι του Νίκου Αλεξίου και η μουσική επιμέλεια του Φίλιππου Τσαλαχούρη. Παίζουν: Γιάννης Βόγλης, Θεόδωρος Κατσαδράμης, Κατερίνα Καραγιάννη, Ντενίζ Μπαλτσαβιά, Νίκος Αρβανίτης κ.ά.
  • Το «Θέατρο του Νότου», που θρηνεί το θάνατο της 20χρονης Ελευθερίας Σαπουντζή που θα σκηνοθετούσε δύο παραστάσεις, έχει προγραμματίσει τα εξής έργα: Στον «Εξώστη»: «Το στρίψιμο της βίδας» του Χένρι Τζέιμς - Τζέφρι Χάτσερ, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και σκηνικά - κοστούμια Αντώνη Δαγκλίδη. Παίζουν: Αννα Μάσχα, Αργύρης Ξάφης. Στην «Κεντρική Σκηνή»: «Ο Θεός είναι D.J.» του Φαλκ Ρίχτερ, (θα σκηνοθετούσε η Ελευθερία Σαπουντζή), σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου, με τη Ναταλία Δραγούμη και τον Ιερώνυμο Καλετσάνο. «Κεντρική Σκηνή»: Το καινούριο έργο του Δημήτρη Δημητριάδη «Η ζάλη των ζώων πριν τη σφαγή», σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου. Παίζουν: Περικλής Αλμπάνης, Μισέλ Βάλεϋ, Μιχάλης Γιαννάτος, Γιώργος Καραμίχος, Δημήτρης Λιγνάδης, Μανώλης Μαυροματάκης, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Μαρία Σκουλά, Μηνάς Χατζησάββας. «Κεντρική Σκηνή»: «Πολύ κακό για το τίποτα» του Σαίξπηρ, σε απόδοση και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου και σκηνικά - κοστούμια Ελλης Παπαγεωργακοπούλου. Παίζουν: Νίκος Αρβανίτης, Κλέων Γρηγοριάδης, Ναταλία Δραγούμη, Δημήτρης Λιγνάδης, κ.ά.
  • Την κλασική κωμωδία του Μολιέρου «Ταρτούφος» φιλοξενεί φέτος το θέατρο «Πόρτα». Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Νικολαΐδη, η μετάφραση του Ανδρέα Στάικου, τα σκηνικά του Γιώργου Ζιάκα, τα κοστούμια της Αφροδίτης Κουτσουδάκη. Παίζουν: Γιάννης Μπέζος, Παύλος Χαϊκάλης, Ναταλία Τσαλίκη, Τζένη Μιχαηλίδου κ.ά.
  • Με το έργο «Αντίθετη ψυχολογία» του Τσαρλς Λάντλαμ θα ανοίξει η αυλαία της Νέας Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μυλωνά, σκηνικά Θάλειας Ιστικοπούλου, κοστούμια Ερωφίλης Πολιτοπούλου. Ερμηνεύουν: Μαρία Κατσανδρή, Γιώργος Κέντρος, Τζόις Ευείδη και Αλέξανδρος Μυλωνάς.
  • Την «Αντίθετη Ψυχολογία» ή «Α Ψού» ανεβάζουν και ο Χρήστος Βαλαβανίδης με την Ασπασία Κράλλη και με μουσική του Σταμάτη Κραουνάκη, στο «Από μηχανής» Θέατρο. Παίζουν επίσης: Τόνυ Δημητρίου και Εμμανουέλα Αλεξίου.
  • Ο Στέφανος Ληναίος και η Ελλη Φωτίου, γιορτάζοντας τα 30 χρόνια τους στο θέατρο «Αλφα» ξαναπαρουσιάζουν την επίκαιρη κωμωδία του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω... Δεν πληρώνω». Η παράσταση ανεβαίνει σε απόδοση και σκηνοθεσία Στέφανου Ληναίου, μετάφραση Αννας Βαρβαρέσου, σκηνικά Νίκου Σαριδάκη και μουσική Βασίλη Δημητρίου. Παίζουν: Στέφανος Ληναίος, Ελλη Φωτίου, Στέφανος Ιατρίδης κ.ά.

«Οι μικροαστοί» στο θέατρο «Βεάκη»
«Οι μικροαστοί» στο θέατρο «Βεάκη»
Δύο έργα με άξονα τον έρωτα θα παρουσιάσει το «Αμφι-Θέατρο» του Σπύρου Ευαγγελάτου. Εναρκτήριο θα είναι το έργο του Σαίξπηρ «Αντώνιος και Κλεοπάτρα», σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου. Στους επώνυμους ρόλους η Λήδα Τασοπούλου και ο Στέφανος Κυριακίδης. Θα ακολουθήσει το άπαιχτο στην Ελλάδα έργο του Μορίς Μέτερλινκ «Αγκλαβέν και Σελυζέτ», σε σκηνοθεσία Λήδας Τασοπούλου.

Στο θέατρο «Λαμπέτη» ο Γιάννης Μαργαρίτης σκηνοθετεί το κοινωνικό δράμα του Φρανκ Στέιτον «Το ατμόπλοιο του Τζόαν Ντάνβερς», με τους Αγγελο Αντωνόπουλο, Δάνη Κατρανίδη, Κοραλία Καράντη, Αντιγόνη Γλυκοφρίδη, Αντιγόνη Αλικάκου κ.ά. Η μετάφραση είναι του Κώστα Γεωργουσόπουλου, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιάννη Μετζικώφ και η μουσική επιμέλεια του Ιάκωβου Δρόσου.

«Τα παιδιά ενός κατώτερου Θεού» του Μ. Μέντοφ ανεβαίνει στο «Αλάμπρα» σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Βούρου, σκηνικά - κοστούμια Γιώργου Πάτσα. Παίζουν: Γιάννης Βούρος, Πέγκυ Τρικαλιώτη, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Θόδωρος Εξαρχος κ.ά.

«Η γυνή να φοβήται τον άντρα» η γνωστή ταινία του Γιώργου Τζαβέλλα θα ανέβει στο θέατρο «Βέμπο», σε σκηνοθεσία Σμαρούλας Γιούλη, Παίζουν: Γιώργος Παρτσαλάκης, Μαρία Τζομπανάκη κ.ά.

Δύο νέες παραγωγές στο θέατρο του «Νέου Κόσμου»: «Παίζοντας με τη φωτιά» του Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, μετάφραση Κοραλίας Σωτηριάδου. Παίζουν: Αλκης Κούρκουλος, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Εβελίνα Παπούλια κ.ά.(στον «Επάνω Χώρο», από το Νοέμβρη) και «Το τέλος του παιχνιδιού» του Μπέκετ, σε μετάφραση Κωστή Σκαλιώρα και σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου. Παίζουν: Ολγα Δαμάνη, Μανώλης Μαυροματάκης, Πάνος Πανάγου, Χρήστος Στέργιογλου (στον «Κάτω Χώρο» από το Φλεβάρη).

«Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή» στο θέατρο «Σταθμός»
«Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή» στο θέατρο «Σταθμός»
«Μια υπέροχη Κυριακή για εκδρομή» είναι ο τίτλος του έργου του Τένεσι Ουίλιαμς που θα ανέβει στο θέατρο «Σταθμός», σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ και σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη. Παίζουν: Ελένη Γερασιμίδου, Σοφία Φιλιππίδου, Αννα Κουρή, Καλλιόπη Ταχτσόγλου.

Το έργο της Βρετανίδας συγγραφέα Σίλα Στίβενσον «Η μνήμη του νερού» θα ανέβει στο θέατρο «Αθηνά» σε μετάφραση Μαριλένας Παναγιωτοπούλου, σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, και μουσική Ελένης Λοβέρδου. Παίζουν: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, Σοφία Σεϊρλή, Μπέσσυ Μάλφα, Ιφιγένεια Αστεριάδη, Στάθης Κακαβάς, Πέρης Μιχαηλίδης.

Το μονόλογο της Φράνκα Ράμε και του Ντάριο Φο με τίτλο «Σεξ; Μη σας χαλάσω χατίρι» θα παρουσιάσει στο «Πειραματικό Θέατρο της πόλης» η Μαριέττα Ριάλδη.

Το θέατρο «ΗΒΗ» ξεκινά τη χειμερινή περίοδο την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη με το έργο «Το δεκαήμερο των γυναικών». Πρόκειται για διασκευή του μυθιστορήματος της Τζούλια Βοζνεσένσκαγια, σε σκηνοθεσία Ελλης Παπακωνσταντίνου. Παίζουν: Ολια Λαζαρίδου, Αθηνά Μαξίμου, Θέμις Μπαζάκα, Μάνια Παπαδημητρίου κ.ά.

Στο «Διάννα» θα ανέβει το έργο «Μαγειρεύοντας με τον Ελβις» του Λι Χολ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Παίζουν: Ελένη Ράντου, Κατιάνα Μπαλανίκα, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Γιάννης Σαμσιάρης.

Η θεατρική ομάδα «Δράσις» μετά το «Μόλις χώρισα» ετοιμάζεται για τη νέα της παραγωγή με το μιούζικαλ «Ο κόσμος της Πάττυ», που βασίζεται στο ομώνυμο κόμικ του '70 και θα ανέβει στο θέατρο «Μελίνα» σε σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου. Παίζουν: Αλίκη Αβδελοπούλου, Βίκυ Αδάμου, Ελενα Αντωνοπούλου, Γεράσιμος Κίκλης, Μάρα Κουκουλά κ.ά.

Στο ανακαινισμένο θέατρο «Μινώα» θα βρίσκεται το χειμώνα ο Χάρρυ Κλυνν με την επιθεώρηση «Ρόμπες ξεκούμπωτες» με κείμενα δικά του και του Ντίνου Σπυρόπουλου, σκηνοθεσία του Χάρρυ Κλυνν, μουσική του Νίκου Στρατηγού, χορογραφίες Δημήτρη Παπάζογλου, σκηνικά Κάρολου Ρωμούση, κοστούμια Θεοδώρας Μαροσούλη. Παίζουν: Χάρρυ Κλυνν, Βάσια Τριφύλλη, Τάσος Παλαντζίδης, Γιάννης Καπετάνιος κ.ά.

Στο θέατρο «Πειραιώς 131»: το έργο «2 και 1/2 Φόνοι και ένα Μπουλντόγκ» των Μιχάλη Ρέππα - Θανάση Παπαθανασίου. Παίζουν: Μίμης Χρυσομάλλης, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Ελένη Καστάνη, Σπύρος Καλογήρου.

Το έργο των Ρον Κλαρκ και Σαμ Μπόμπρικ «Κόκκινο βελούδο, στεγνό καθάρισμα» ανεβαίνει στο θέατρο «Μέλι» σε σκηνοθεσία Γιώργου Θεοδοσιάδη, μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ, σκηνικά Δέσποινας Βολίδη. Παίζουν: Σπύρος Σπαντίδας, Σπύρος Πούλης, Πάνος Πανόπουλος, Ασπασία Μηλιαράκη, Γεωργία Καλλέργη.

Επαναλήψεις
  • Λόγω της περσινής επιτυχίας θα συνεχιστούν και φέτος στο «Θέατρο Εξαρχείων» οι παραστάσεις του έργου «Ο τελευταίος Γιάνκη» σε μετάφραση Αννίτας Δεκαβάλα και σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη.
  • Το έργο του Γιώργη Παπάζογλου «Αγγέλα Παπάζογλου» θα επαναλάβει, από τις 6 Οκτώβρη, στο θέατρο «Μεταξουργείο » η Αννα Βαγενά. Η επιλογή του υλικού και η θεατρική διασκευή είναι του Λάμπρου Λιάβα, ο οποίος έχει και την ευθύνη της επιλογής των τραγουδιών και τη μουσική επιμέλεια της παράστασης.
  • Το έργο του Τζεφ Μπάρον «Κάθε Πέμπτη κύριε Γκριν» συνεχίζεται για δεύτερη σεζόν, αλλά στο θέατρο «Βασιλάκου » (Πλαταιών και Προφήτη Δανιήλ 3, Κεραμεικός), φέτος. Η σκηνοθεσία είναι του Γιώργου Μιχαλακόπουλου, η μετάφραση του Ερρίκου Μπελιέ, τα σκηνικά - κοστούμια του Απόστολου Βέττα. Παίζουν: Γιώργος Μιχαλακόπουλος και Γεράσιμος Σκιαδαρέσης.
  • Για δεύτερη σεζόν και το έργο «Αμλετ ο Β'», στο «Νέο Ριάλτο» . Η μετάφραση είναι του Ερρίκου Μπελιέ, η σκηνοθεσία του Βλαδίμηρου Κυριακίδη, τα σκηνικά - κοστούμια της Φλώρας Κουτσουμάνη. Παίζουν: Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Χρήστος Κελαντώνης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Βασιλική Ανδρίτσου, Αλέξανδρος Κολιόπουλος κ.ά.
  • Στον «Τεχνοχώρο» η αυλαία θα ανοίξει με επανάληψη του «Ρομπέρτο Τσούκο» (45 παραστάσεις» και στη συνέχεια η ομάδα «Θέαμα » θα ανεβάσει μια ακόμη παράσταση με κόμικς.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ