ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Αυξάνουν τα τροφεία έως 40%

Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από τις συνεχόμενες αυξήσεις σε ΦΠΑ, ανταποδοτικά τέλη, πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη, νέα οικονομικά βάρη προστίθενται στις πλάτες τους με τις κατακόρυφες αυξήσεις στα τροφεία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε ολόκληρη τη χώρα, ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Χαϊδαρίου, ο οποίος προχώρησε σε αυξήσεις των τροφείων έως και 40% περίπου, ζητώντας από τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς να πληρώνουν από 65 έως 250 ευρώ κάθε μήνα!

Η διοίκηση του δήμου, σε συνεργασία με την πρόεδρο των παιδικών σταθμών, μέσω ενός «δίκαιου και αναλογιστικού συστήματος τροφείων», δημιούργησε 12 διαφορετικές κατηγορίες και όριο εκκίνησης τα 13.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω, όπου οι γονείς θα καλούνται να πληρώνουν τροφεία ανάλογα με το εισοδηματικό τους επίπεδο.

Να σημειώσουμε ότι οι γονείς έως τώρα πλήρωναν τροφεία έως και 68 ευρώ κάθε μήνα, ενώ κατά τη φετινή χρονιά 80 παιδιά περίπου έμειναν εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Επίσης, η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, το τελευταίο διάστημα, επικαλούμενη έλλειψη χώρου, έκλεισε έναν δημοτικό παιδικό σταθμό ενώ το επόμενο διάστημα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική αφού δεκάδες συμβασιούχοι, που ξεπερνούν το 50% των εργαζομένων στην προσχολική αγωγή, απολύονται.

Ο Σύλλογος Γονέων των Παιδικών Σταθμών του Χαϊδαρίου, μετά από μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 17/1, αποφάσισε να μην εφαρμόσει την απόφαση για την αύξηση των τροφείων. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η δημοτική αρχή αντί να διεκδικήσει από το κράτος (τα χρήματα που έχουμε δώσει) βρήκε "εύκολα θύματα" τους γονείς για να μας φορτώσουν όλα τα βάρη εκβιάζοντας μας, "ή πληρώνετε ή κλείνουμε τους σταθμούς". Ο ίδιοι όμως ψηφίζοντας το πέρασμα των σταθμών στους δήμους (που πάντα ήταν δωρεάν) και τον "Καλλικράτη" έχουν ψηφίσει τη λειτουργία με ιδιωτικά κριτήρια και τη συρρίκνωση των παιδικών σταθμών. Σήμερα προχωράνε σε μία πρώτη μεγάλη αύξηση, αύριο θα ακολουθήσει κι άλλη, θα κλείσουν σταθμούς, θα πετάξουν τα παιδιά έξω από τα σχολεία».

Παράλληλα, συντονίζουν τη δράση τους με πολύμορφες κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες με κορυφαίο σταθμό τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται το Σάββατο 29 του Γενάρη στις 11 το πρωί, στην πλατεία Ηρώων Χαϊδαρίου.

Διαχρονικές οι ευθύνες

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση εδώ και χρόνια με διάφορους τρόπους - τώρα με τον «Καλλικράτη» - αφαιρούν το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών στις προνοιακές παροχές, όπως είναι και οι παιδικοί σταθμοί. Οι αιτίες όμως για τις οποίες μια οικογένεια θα υποχρεωθεί να αναζητήσει τη δημοτική υπηρεσία προσχολικής αγωγής πολλαπλασιάζονται. Η ανάγκη των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους για δωρεάν υψηλής ποιότητας προσχολική αγωγή μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο μέσα απ' την πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή, ως υποχρέωση του κράτους. Να υπάρχουν, δηλαδή, κρατικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί με κάλυψη όλων των αναγκών. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Πάλη για κατάργηση των τροφείων, πάλη για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, μαζικές προσλήψεις προσωπικού και άνοιγμα νέων παιδικών σταθμών κατά προτεραιότητα στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές. Η λύση μπορεί και πρέπει να είναι άμεση.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Μεθοδεύουν την ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας

Την πολιτική που «μπάζει» τους ιδιώτες στο Δήμο καταγγέλλει η «Λαϊκή Συσπείρωση»

Προσχήματα για να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση και της καθαριότητας κατά τις επιταγές του «Καλλικράτη», αποτελεί ο τρόπος που αντιμετώπισε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης και συνεχίζει να αντιμετωπίζει και η τωρινή, το σοβαρό πρόβλημα των τόνων σκουπιδιών που έχουν κατακλύσει την πόλη. Αυτό κατήγγειλε από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου που χτες συνεδρίασε έκτακτα με θέμα την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών, η «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην τοποθέτησή του ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος ανέφερε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» απορρίπτει κατηγορηματικά, κάθε μέτρο που «μπάζει» τον ιδιώτη στο δήμο.

Οπως τόνισε, η σημερινή διοίκηση χρησιμοποιεί την απαράδεκτη κατάσταση που δημιούργησε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, επιδιώκοντας με μηχανισμούς «κοινωνικού αυτοματισμού», να πείσει τους δημότες ότι μοναδική λύση είναι ο ιδιώτης. Πρόσθεσε ότι ο στρατός θα αντικατασταθεί από τους ιδιώτες εργολάβους και αυτούς θα πληρώσει ο λαός της πόλης με υπέρογκα δημοτικά τέλη, σε καιρό ανέχειας. «Λύση, είπε, στο πρόβλημα μπορεί να υπάρξει αν υπάρχει πολιτική βούληση και δε χρησιμοποιείται συνειδητά η σημερινή κατάσταση ως πρόσχημα για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας, που αποτελούν χρυσοφόρο τομέα για το ιδιωτικό κεφάλαιο. Ηδη, μετά από πρόταση των εργαζομένων στην καθαριότητα του Δήμου, με ελάχιστο κόστος μπόρεσαν να κυκλοφορήσουν και πάλι αρκετά απορριμματοφόρα. Τα περί νομικών κωλυμάτων στο σύστημα προμηθειών είναι προκάλυμμα για την είσοδο του ιδιώτη (για τον οποίο δεν υπάρχουν νομικά κωλύματα)».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζήτησε από το δήμο να απαιτήσει τώρα την προμήθεια νέων απορριμματοφόρων από την κυβέρνηση, να σταματήσει η απαξίωση του μηχανοστασίου και να μην απολυθεί κανένας από τους 800 συμβασιούχους που ζούνε με την αγωνία γιατί οι συμβάσεις τους λήγουν το Μάρτη.

Στην αρχή της συνεδρίασης μέλη του ΠΑΜΕ στους ΟΤΑ ξεδίπλωσαν πανό στους εξώστες της αίθουσας του Δημοτικού Συμβουλίου που έγραφε: «Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους - Οχι ιδιωτικοποιήσεις»..

ΔΙΚΗ «ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ ΠΥΡΗΝΩΝ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»
Αποχώρησαν από τη διαδικασία οι κατηγορούμενοι

Τα αιτήματα των συνηγόρων υπεράσπισης των 9 κατηγορουμένων της αυτοαποκαλούμενης οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» απέρριψε χτες το δικαστήριο, στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα στον Κορυδαλλό. Αμέσως, οι κατηγορούμενοι αποχώρησαν, έπαυσαν τους συνηγόρους και δήλωσαν ότι θα προχωρήσουν σε απεργία πείνας, σε περίπτωση που το δικαστήριο διορίσει νέους δικηγόρους. Το δικαστήριο διόρισε συνηγόρους και αποφάσισε να συνεχιστεί σήμερα η δίκη.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αποφάσισε να απορρίψει το αίτημα της μαγνητοφώνησης - απομαγνητοφώνησης των πρακτικών της δίκης που είχαν ζητήσει οι συνήγοροι υπεράσπισης να τους δίνονται. Επικαλέστηκε αρχικά απάντηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, που σε έγγραφό του κάνει λόγο για υψηλό κόστος και οικονομική επιβάρυνση. Σε ενστάσεις των συνηγόρων, για αποκλειστική αρμοδιότητα του δικαστηρίου να απομαγνητοφωνούνται τα πρακτικά, η πρόεδρος αρνήθηκε αυτή την υποχρέωση του δικαστηρίου. Επίσης, το δικαστήριο αποφάσισε, να παραδίνονται και να κρατούνται οι αστυνομικές ταυτότητες όσων μπαίνουν για να παρακολουθήσουν την δίκη, γιατί κρίνει ότι δεν παραβιάζεται από τον αστυνομικό έλεγχο η απρόσκοπτη προσέλευση.

Οι κατηγορούμενοι δήλωσαν, ότι η καταγραφή των στοιχείων φίλων, μαρτύρων και συγγενών διέπεται από κατασταλτική λογική και ακρωτηριασμό της αμφίδρομης σχέσης της αλληλεγγύης, ενώ μίλησαν για διάχυση κλίματος τρομοκρατίας. Χαρακτήρισαν «ειδικό» το δικαστήριο και κατηγόρησαν την πλειοψηφία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα των όσων γίνονται στην αίθουσα του δικαστηρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «απονοηματοδοτούν τα όσα γίνονται». Αμέσως μετά, αποχώρησαν από την αίθουσα.

Επιπρόσθετα, το δικαστήριο, απευθυνόμενο προς το ακροατήριο μίλησε για χρηματική ποινή, αποβολή από την αίθουσα ή και κράτηση όσων δείχνουν ανυπακοή σε σχετική διάταξη και γελούν ή κάνουν θόρυβο... Κάνοντας πράξη μάλιστα τα παραπάνω, διέταξε τους αστυνομικούς να βγάλουν από την αίθουσα δύο άτομα γιατί γέλασαν... Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο, όταν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (ΥΜΕΤ), με παρατεταμένα τα γκλοπ μπήκαν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να συνδράμουν αστυνομικό με πολιτικά που καταγγέλθηκε από το ακροατήριο ότι βιντεοσκοπούσε με το κινητό τη διαδικασία, ενώ η μητέρα ενός από τους κατηγορουμένους κατήγγειλε στην πρόεδρο του δικαστηρίου Μ. Βαρελά, η οποία δήλωσε αναρμόδια, ότι βίντεο είχε τραβήξει και συγκεκριμένη δημοσιογράφος, συνεργαζόμενη με ιστοσελίδα.

Συνεστίαση της Δημοκρατικής Μέριμνας

Αύριο, Τετάρτη 26 Γενάρη στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27 - 5ος όροφος), το ΔΣ της «Δημοκρατικής Μέριμνας» διοργανώνει τη χρονιάτικη εκδήλωσή της. Στη διάρκειά της θα γίνει κλήρωση δώρων με λαχνούς, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ