ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Η διεκδίκηση στα χέρια των εργαζομένων

Κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες αποφάσισαν πρωτοβάθμια σωματεία

Στην απόφαση για συντονισμό της δράσης και σε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες, που ξεπερνούν τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο χώρο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, κατέληξε η σύσκεψη πρωτοβάθμιων σωματείων στην ιδιωτική εκπαίδευση που έγινε την περασμένη Κυριακή στη Λάρισα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα Σωματεία Εργαζομένων καθηγητών στα Φροντιστήρια Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΦΙΕ), που απηύθυναν και το σχετικό κάλεσμα, καθώς και τα πρωτοβάθμια σωματεία στην ιδιωτική εκπαίδευση από τη Λάρισα, την Αλεξανδρούπολη, το Αγρίνιο και την Αθήνα.

Οι παραπάνω αποφάσισαν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 10 Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ και μία σειρά πρωτοβουλίες συντονισμού για τη διεκδίκηση και υπογραφή Νέας ΣΣΕ, που βασικό της χαρακτηριστικό θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση μισθού και συνθηκών δουλειάς, που να διασφαλίζουν τις σύγχρονες ανάγκες και την αξιοπρέπεια κάθε εργαζόμενου.

Οι πρωτοβουλίες αυτές φέρνουν σε πρώτο ρόλο τα πρωτοβάθμια σωματεία και τους εργαζόμενους, συμβάλουν ώστε η διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων να γίνει δική τους υπόθεση και να παλέψουν. Αλλωστε, όπως επισημάνθηκε, οι εργαζόμενοι δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΟΙΕΛΕ, η οποία ακολουθεί το ρόλο του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σε είδος πολυτελείας μετατρέπεται ο αθλητισμός

Αναστέλλονται τα σχολικά πρωταθλήματα. «Απαράδεκτη ενέργεια που στρέφεται κατά του δικαιώματος της νεολαίας στον αθλητισμό», σχολιάζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ. Αγωνιστικό κάλεσμα στους μαθητές από την ΚΝΕ

Σε μιαν ακόμα μεθόδευση που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα των μαθητών προχώρησε η κυβέρνηση, αναστέλλοντας τα σχολικά πρωταθλήματα και κόβοντας κονδύλι που έχει σχέση με το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στον αθλητισμό. Η υπουργός Παιδείας, χτες, ισχυρίστηκε ότι η αναστολή στα σχολικά πρωταθλήματα «οφείλεται στο γεγονός ότι πρέπει να λυθούν ζητήματα, όπως η μεταφορά των μαθητών, οι χώροι διεξαγωγής και να ρυθμιστούν οικονομικά θέματα». Μάλιστα, λες και η απόφαση ήρθε απ' το πουθενά, πρόσθεσε: «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τεράστια χρέη σε όλα τα επίπεδα, τα οποία δεν μπορούσαμε εκ των υστέρων να καλύψουμε»!

Η υπουργός Παιδείας είπε ότι τα σχολικά πρωταθλήματα «θα συνεχιστούν με καλύτερη οργάνωση και ορθολογική χρήση των δυνάμεων απ' τα σχολεία, τις τοπικές κοινότητες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση», κάνοντας φανερό ότι - μέσω της αυτοδιοίκησης - πρόκειται για εμπορευματοποίηση. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δηλώσεις της υπουργού για την «πραγματική διάσταση» του σχολικού αθλητισμού («Τα παιδιά θα πρέπει να αθλούνται επειδή τους αρέσει ο αθλητισμός» κ.ά.) δεν είναι τίποτα άλλο παρά στάχτη στα μάτια των μαθητών, αφού η κυβέρνηση έχει διατυπώσει τη θέση της για τον αθλητισμό στο σχολείο.

Υπενθυμίζουμε ότι σε εγκύκλιο για τα Τμήματα Αθλητικής Διευκόλυνσης ο περιορισμός των τμημάτων δικαιολογήθηκε, υποστηρίζοντας ότι ο «βασικός σκοπός του θεσμού ήταν σύνδεση του υψηλού αγωνιστικού αθλητισμού με το σχολείο» και ο «σκοπός αυτός ουσιαστικά δεν επετεύχθη». Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση θεωρεί αρνητική τη μαζικοποίηση των τμημάτων, αποβλέπει στη σύνδεση του σχολικού αθλητισμού μόνο όταν συνδέεται με τον πρωταθλητισμό, αφαιρώντας το δικαίωμα των παιδιών των λαϊκών οικογενειών στην άθληση.

Πλήττεται το δικαίωμα της νεολαίας στον αθλητισμό

Για την αναστολή των σχολικών πρωταθλημάτων, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει:

«Η αναστολή των σχολικών πρωταθλημάτων που εξήγγειλε η κυβέρνηση είναι μια απαράδεκτη ενέργεια που στρέφεται κατά του δικαιώματος της νεολαίας στον αθλητισμό, στη σωματική άσκηση.

Η παύση της αθλητικής δράσης σε χιλιάδες μαθητές και μαθήτριες, ανεξάρτητα από τις παρατηρήσεις που υπάρχουν για τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων, θα απομακρύνει ακόμα περισσότερο τη νεολαία από τα οφέλη της σωματικής άσκησης που αφορούν στη βελτίωση της υγείας και τη διαμόρφωση της προσωπικότητας. Μετατρέπει τον αθλητισμό από δικαίωμα όλων σε είδος πολυτελείας για λίγους.

Αναγκάζει τη λαϊκή οικογένεια να πληρώσει, προκειμένου να βοηθήσει την ανάπτυξη των παιδιών της. Η εμπορευματοποίηση του αθλητισμού είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων που πλήττουν τα δικαιώματά της.

Η αναστολή των σχολικών πρωταθλημάτων αποτελεί συνέχεια των περικοπών στη χρηματοδότηση των αθλημάτων, μέσω της κατηγοριοποίησης, της διακοπής των προγραμμάτων ανάπτυξης, του περιορισμού των προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, των περικοπών στα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα, στα κολυμβητήρια, της μεταφοράς του κόστους στην πλάτη των εργαζομένων μέσω του «Καλλικράτη». Οι άνθρωποι του αθλητισμού, οι εργαζόμενοι, οι γονείς, οι μαθητές δεν πρέπει να αφήσουν να περάσει μια τέτοια απόφαση. Να απαιτήσουν από την κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω την αναστολή των σχολικών πρωταθλημάτων. Να διεκδικήσουν:

  • Χορήγηση δωρεάν από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό της νεολαίας. Υλικοτεχνική υποδομή, επιστημονική στήριξη, επαρκή χρηματοδότηση που να κατοχυρώνει το δικαίωμα στη Φυσική Αγωγή και τον Αθλητισμό στο σχολείο.
  • Διορισμό καθηγητών Φυσικής Αγωγής, διαμόρφωση σχολικών χώρων, αιθουσών γυμναστικής, προαύλειων χώρων, διάθεση εποπτικού υλικού, καθώς και θεσμοθέτηση αθλητικών εκδηλώσεων (σχολικών αγώνων κ.ά.) σε τακτά διαστήματα.
  • Ιδιαίτερο βάρος να δοθεί στην υγεία των μαθητών - αθλητών με την καθιέρωση ανά τρίμηνο προληπτικών και εξειδικευμένων εξετάσεων για όλους τους μαθητές δωρεάν και με ευθύνη του κράτους και με την εξασφάλιση της παρουσίας αθλητίατρου σε όλες τις δραστηριότητες και τους αγώνες».
«Να παρθεί πίσω η απόφαση»

Για το θέμα, το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ σημειώνει: «Οι κυβερνητικές εξαγγελίες για την αναστολή των σχολικών πρωταθλημάτων είναι ένας ακόμη κρίκος στην αντιλαϊκή πολιτική που χτυπάει τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων, των παιδιών των εργατικών - λαϊκών οικογενειών.

Πέρα από τις παρατηρήσεις που υπάρχουν για τον τρόπο διεξαγωγής των αγώνων, είναι γεγονός ότι η αναστολή τους είναι μια εξέλιξη που βάζει νέα εμπόδια στην πρόσβαση των νέων στη σωματική άσκηση και τη Φυσική Αγωγή.

Είναι κομμάτι της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την Παιδεία, την Υγεία, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό και υψώνει ταξικούς φραγμούς για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Είναι η ίδια πολιτική που προωθεί τη ναρκω-κουλτούρα και την υποταγή, που επεξεργάζεται την πολύπλευρη πολιτικο-ιδεολογική χειραγώγηση των νέων.

Η Φυσική Αγωγή και ο Αθλητισμός, που είναι βασικά στοιχεία για την ολόπλευρη και αρμονική ανάπτυξη του νέου ανθρώπου, βρίσκονται σήμερα στα χέρια επιχειρηματικών συμφερόντων. Οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν από την τσέπη τους, για να καλύπτουν τις ανάγκες για άθληση των παιδιών τους. Το δικαίωμα στην άθληση των εργαζομένων και των παιδιών τους είναι υπόθεση του λαϊκού κινήματος.

Καλούμε σε αγωνιστική δράση τους αθλητικούς φορείς και συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια, τα εργατικά σωματεία, τους συλλόγους γονέων, για να παρθεί πίσω η απόφαση για την αναστολή των πρωταθλημάτων και για διεκδίκηση δωρεάν εξασφάλισης από το κράτος όλων των προϋποθέσεων για τη Φυσική Αγωγή στα σχολεία, υλικοτεχνική υποδομή, διορισμό καθηγητών Φυσικής Αγωγής, επαρκή χρηματοδότηση.

Καλούμε τους μαθητές, μέσα από τους φορείς τους, τις ομάδες τους, τις μαθητικές κοινότητες και τα συντονιστικά τους, να οργανώσουν τα πρωταθλήματά τους και να διεκδικήσουν πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

Η ΚΝΕ το επόμενο διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες και θα εντείνει τη δράση της για να ανέβει η διεκδίκηση της νεολαίας, του λαϊκού κινήματος για τη Φυσική Αγωγή και το δικαίωμα στην άθληση. Για να οργανωθεί η πάλη του λαού και της νεολαίας για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που να υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα».

Προκλητική ενέργεια της αστυνομίας σε βάρος μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ

Δελτίο Τύπου - καταγγελία του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

«Επιχείρηση τρομοκράτησης από δύναμη της Ομάδας ΔΙΑΣ που προχώρησε σε αναίτιο και προκλητικό σωματικό έλεγχο με στόχο τον εκφοβισμό του μέλους του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Σωτήρη Αγγελόπουλου, καταγγέλλει το ΚΣ της ΚΝΕ με δελτίο Τύπου - καταγγελία του Γραφείου Τύπου του. Οπως σημειώνει:

«Η Ομάδα ΔΙΑΣ σταμάτησε σε μπλόκο μέσα στο Ολυμπιακό χωριό στους Θρακομακεδόνες το αυτοκίνητο όπου επέβαινε το στέλεχος της ΚΝΕ και αφού προέβησαν σε τυπικό έλεγχο και χωρίς να υπάρχει κανένα πρόβλημα προσπάθησαν να προχωρήσουν παράνομα και σε σωματικό έλεγχο. Δηλώνοντας την ιδιότητά του το μέλος του ΚΣ και ζητώντας να μάθει αν είναι ύποπτος για κάτι ή αν υπάρχει κάποια κατηγορία σε βάρος του με βάση την οποία γίνεται ο έλεγχος, η συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων έγινε ακόμα πιο προκλητική και απαράδεκτη.

Γελιούνται αν νομίζουν, το αστικό κράτος και τα όργανά του, πως αυτές οι πρακτικές μπορούν να τρομοκρατήσουν ή να βάλουν εμπόδια στη δράση της ΚΝΕ και του ΚΚΕ. Αυτά μας κάνουν πιο δυνατούς. Η κυβέρνηση έχει σοβαρή πολιτική ευθύνη και γι' αυτό το περιστατικό που εντάσσεται στο συνολικότερο σχέδιο τρομοκράτησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος. Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», καταλήγει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ