ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Εξοργιστικές ελαφρύνσεις στην πλουτοκρατία
  • Νέα μείωση των συντελεστών για διανεμόμενα κέρδη και μερίσματα
  • Διευκολύνσεις σε εφοπλιστές, οφσόρ εταιρείες και άλλα τρωκτικά.
  • Στρώνουν το έδαφος για παραγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών 24 δισ. ευρώ!

Νέες απόλυτα προκλητικές ενισχύσεις στις μερίδες της πλουτοκρατίας, αυτή τη φορά με τη μορφή φοροελαφρύνσεων και με άλλα «δοσίματα», εκχωρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με το ψευδεπίγραφο νομοσχέδιο «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αναδιάρθρωση των φορολογικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» που συζητήθηκε χτες στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Η φορολογία πάνω στο κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων πέφτει μονομιάς από το 24% στο 20% ενώ συρρίκνωση κατά 15 ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες (από 40% στο 25%) προβλέπεται και για τον επίσημο συντελεστή για τα αδιανέμητα κέρδη, για τα μερίσματα δηλαδή που παίρνουν οι κάθε είδους μεγαλομέτοχοι, ντόπιοι μεγαλοεπιχειρηματίες, τα εδώ παραρτήματα μονοπωλίων και πολυεθνικών, και άλλοι «θεσμικοί» μεγαλορεντιέρηδες. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπουν εξουθενωτικές ποινές απέναντι σε μικροοφειλέτες, ενώ με το άλλο χέρι ήδη έστρωσαν το χαλί στην οριστική παραγραφή χρεών για τη μικρή δράκα με τα τρωκτικά που έχουν φεσώσει την Εφορία με περισσότερα από 20 δισ. ευρώ.

Οι διατάξεις του υπό προώθηση νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών προσβλέπουν και τα παρακάτω:

Φορολογία κερδών: Από τη 1η Γενάρη 2011 ο επίσημος συντελεστής πέφτει στο 20% (από 24% για το 2010) και έναντι 35% που ίσχυε στα μέσα της περασμένης 10ετίας. Μόνο για τα τελευταία 5 με 6 χρόνια οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ τους χάρισαν 15 ολόκληρες μονάδες (από 35% στο 20% σήμερα).

Μερίσματα: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στάθηκε εξίσου απλόχερη για όλες τις μερίδες των τρωκτικών. Στα «διανεμόμενα κέρδη» καρατομούν το συντελεστή στο 25% από 40%, που μόνο για το «θεαθήναι» είχε ψηφίσει η σημερινή κυβέρνηση στο πλαίσιο εφαρμογής κάλπικων προεκλογικών «εξαγγελιών» της. Με το νέο νομοθέτημα έρχονται να αποκαταστήσουν την «τάξη» με τον ισχυρισμό ότι έτσι «εφαρμόζονται οι συμβάσεις αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει υπογράψει η χώρα και εφαρμόζονται οι Οδηγίες της ΕΕ»... Ειδική ρύθμιση υπάρχει και για τα «εισαγόμενα μερίσματα», για τα ποσά δηλαδή που μπαίνουν στη χώρα, που είναι παντελώς αφορολόγητα εφόσον προορίζονται για ...«αναπτυξιακούς σκοπούς». Σε πρώτη φάση οι μεγάλοι ωφελημένοι είναι το ντόπιο τραπεζικό κεφάλαιο και τα μονοπώλια που αποσπούν κέρδη και μερίσματα στην ευρύτερη ζωτική περιοχή και αγορές.

Οφσορ εταιρίες: Από την «υποχρέωση» καταβολής ειδικού φόρου ακινήτων εξαιρούνται τα ακίνητα, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο, εκμισθώνονται σε ναυτιλιακές εταιρείες, με την εξοργιστική δικαιολογία ότι η «εξαίρεση κρίνεται απαραίτητη ως αντιστάθμισμα της οικονομικής ύφεσης στο ναυτιλιακό κλάδο»! Με άλλα λόγια, «φωτογραφίζουν» την εξαίρεση των εφοπλιστών που μέσω οφσόρ εταιρειών νοικιάζουν ακίνητα στις επιχειρήσεις τους, δηλαδή στους εαυτούς τους... Απαλλαγή από τον ειδικό φόρο ακινήτων προβλέπεται και για άλλες κατηγορίες τρωκτικών.

Ληξιπρόθεσμα χρέη: Με προηγούμενο νομοσχέδιο επιχείρησαν να διαγράψουν μονοκονδυλιά φέσια ύψους 24 δισ. ευρώ. Μετά τον κουρνιαχτό που ξεσήκωσαν απέσυραν τελικά τη ρύθμιση. Τώρα επανέρχονται θολώνοντας ακόμη περισσότερο το πεδίο με την εφαρμογή διατάξεων για «ελέγχους» από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους προκειμένου να χαρακτηριστούν τα ποσά «ανεπίδεκτα είσπραξης», με την προηγούμενη δημοσιοποίηση ονομάτων κ.ο.κ. Με το σχετικό ντόρο να συνεχίζεται, οι επιτήδειοι έχουν μπροστά τους όλο το χρόνο να μεταβιβάσουν κάθε περιουσιακό στοιχείο, για να χαρακτηριστούν στη συνέχεια - με τη βούλα του νέου νόμου - ως ανήμποροι να πληρώσουν...

«Ελληνικό ΑΕ»: Ιδρύεται εταιρεία με την επωνυμία «Ελληνικό ΑΕ», δηλώνοντας την πρόθεσή της κυβέρνησης να προχωρήσει στο ξεπούλημα της δημόσιας έκτασης των 5.500 στρεμμάτων του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού, με τις διαδικασίες εξπρές του λεγόμενου φαστ τρακ. Παράλληλα, ρυθμίζει τις διαδικασίες για τη συγχώνευση της «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» και «Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ», τη δημόσια περιουσία των οποίων και αυτήν προτίθεται να βγάλει «στο σφυρί».

Χρηματιστηριακός τζόγος: Από την επόμενη χρονιά (2012) αναγνωρίζεται φορολογικά η τυχόν χασούρα στο χρηματιστήριο της Αθήνας, θα εκπίπτει δηλαδή από τον όποιο συνολικό φόρο, ρύθμιση που οφελεί πρώτα και κύρια λεγόμενες επενδυτικές εταιρίες, αμοιβαία κεφάλαια κ.ά.

Αλλες διατάξεις: Δίνεται η δυνατότητα τμηματικής καταβολής του ΦΠΑ και ειδικοί έλεγχοι για κατηγορίες επαγγελματιών που δηλώνουν «χαμηλά εισοδήματα. Σε «προαιρετική χρήση» μπαίνει η εφαρμογής της ηλεκτρονικής κάρτας, όπου θα συγκεντρώνονται οι αποδείξεις λιανικής που μαζεύει το κάθε νοικοκυριό. Η μη απόδοση του ΦΠΑ χαρακτηρίζεται «διαρκές έγκλημα», ενώ προβλέπεται και θεσμός Γενικού Εισαγγελέα οικονομικού εγκλήματος, ρυθμίσεις που θα οριστικοποιηθούν σε συνεννόηση με το υπουργείου Δικαιοσύνης.

«ΡΥΘΜΙΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΠΑΙΓΝΙΩΝ»
Σπέρνουν μικρά «Λας Βέγκας»

Στο όνομα 1 δισ. ευρώ που εκτιμούν ότι θα εισπράξουν, οι κυβερνώντες μετατρέπουν τη χώρα σε ένα απέραντο καζίνο για να θησαυρίσουν μια χούφτα μεγαλοεπιχειρηματίες

Υπό «κρατική αιγίδα και σκέπη» επανέρχεται ακόμα πιο δυναμικά ο τζόγος σε όλες του τις μορφές. Δεκάδες χιλιάδες καταστήματα με τα γνωστά «φρουτάκια» και σελίδες ηλεκτρονικού τζόγου, προβλέπεται να ανοίξουν σε όλη την ελληνική επικράτεια, σε μία περίοδο βαθιάς και παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων, οι οποίοι συν τω χρόνω όλο και αυξάνονται. Στις συνθήκες αυτές και ενώ τα οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα, ειδικά για τους νέους ανθρώπους, γίνονται όλο και μεγαλύτερα, το καπιταλιστικό κράτος τους προσφέρει τη διέξοδο του οργανωμένου από το ίδιο τζόγου, με ανυπολόγιστες ηθικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες για τους υποψήφιους εξαρτημένους χρήστες. Η σήψη και η παρακμή του συστήματος αξιών της καπιταλιστικής κοινωνίας σε όλο της το μεγαλείο.

Στο παιγνίδι του τζόγου, με εκτιμώμενο τζίρο αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, έχουν μπει χοντρά οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι της χώρας, οι οποίοι διαβλέπουν ένα νέο και ασφαλές πεδίο άσκησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, με υψηλά, υψηλότατα κέρδη. Με το καπιταλιστικό κράτος σε ρόλο ρυθμιστή στο μοίρασμα της χρυσοφόρας πίτας του τζόγου, αναμένεται να ακολουθήσει «σφαγή» και «αιματοχυσία» για τη διασφάλιση των αδειών που θα μοιραστούν για τα «τυχερά παίγνια» και τον ηλεκτρονικό τζόγο. Οσο για την κυβέρνηση; Από τα μικρά «Λας Βέγκας» που θα διασπείρει σε ολόκληρη τη χώρα, και σύμφωνα με τις προσταγές του μνημονίου, προσδοκά να βάλει στα ταμεία περισσότερο από 1 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο - τρία χρόνια. Οπως χυδαία αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ποσό αυτό «αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της περικοπής των μισθών και των συντάξεων»...

Παντού «φρουτάκια»

Αυτή είναι περιεκτικά η ουσία του σχεδίου νόμου «Ρύθμιση της αγοράς παιγνίων» που συζητήθηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο και μπαίνει στη συνέχεια σε νέα «διαβούλευση» με τους εμπλεκόμενους φορείς, για να ακολουθήσει στη συνέχεια η κατάθεσή του στη Βουλή.

Το «ζουμί» της υπόθεσης στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο βρίσκεται στα άρθρα 17 και 26, τα οποία μοιράζουν την αγορά του τζόγου με τη μορφή των παιγνιομηχανών (φρουτάκια) και του ηλεκτρονικού τζόγου. Η αγορά μοιράζεται ανάμεσα στους μεγάλους παίκτες (τους «καρχαρίες» που θα κυριαρχήσουν και θα επιβάλουν τους όρους τους) και τη «μαρίδα» η οποία θα περιοριστεί να τρέφεται με τα ψίχουλα από το μεγάλο φαγοπότι που προβλέπεται να στηθεί.

Ειδικότερα στο άρθρο 17 (αδειοδότηση τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα) προβλέπεται ότι «με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών προκηρύσσονται τέσσερις (4) έως και δέκα (10) άδειες ευρείας κλίμακας για τη διενέργεια τυχερών παιγνίων με παιγνιομηχανήματα. Η προκήρυξη αυτή αφορά σε 25.000 παιγνιομηχανήματα. Οι αδειοδοτήσεις γίνονται με διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό, που διενεργείται από το υπουργείο Οικονομικών...».

Για το άλλο μεγάλο κομμάτι που αφορά τον ηλεκτρονικό τζόγο (άρθρο 26 - διαδικασία αδειοδότησης) προβλέπεται, πάλι με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η προκήρυξη 15 έως 50 αδειών διενέργειας τυχερών παιγνιδιών μέσω διαδικτύου, οι οποίες θα χορηγηθούν ύστερα από διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό...

Το κομμάτι αυτό αφορά τους μεγάλους παίκτες, τις μεγάλες εταιρείες του τζόγου που θα κονταροχτυπηθούν για να διασφαλίσουν τις άδειες. Το παιγνίδι, βέβαια, γίνεται με σημαδεμένα χαρτιά και η διενέργεια του «διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού» δεν είναι παρά ο φερετζές νομιμοποίησης της μοιρασιάς, που θα γίνει στα παρασκήνια.

Οι μικροί...

Σε αυτούς προβλέπεται να μοιραστούν από 1.000 έως 5.000 άδειες περιορισμένης κλίμακας, μέσω της προκήρυξης που θα γίνει από την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Τυχερών Παιγνιδιών (ΕΕΕΠ), οι οποίες αντιστοιχούν σε 5.000 παιγνιομηχανές (φρουτάκια).

Συνολικά δηλαδή θα τεθούν σε λειτουργία 30.000 φρουτάκια, από τα οποία τα 5.000 θα μοιραστούν σε μικρά μαγαζιά και τα υπόλοιπα 25.000 θα τα διαχειρίζεται μία μικρή ομάδα εταιρειών. Παράλληλα προβλέπεται να λειτουργήσουν ως και 50 κέντρα ηλεκτρονικού τζόγου, τα οποία θα καταλήξουν και πάλι στις μεγάλες εταιρείες του τζόγου.

ΟΒΣΑ
Την Κυριακή η Γενική Συνέλευση

Την ετήσια Γενική Συνέλευσή της θα πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ), την ερχόμενη Κυριακή 30 του Γενάρη, στις 10 το πρωί στην αίθουσα του Συνδέσμου Υδραυλικών Αθήνας (Σαλαμινίας 9).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ