ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 26 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Ανοίγεται ο δρόμος εμπλοκής τους στην Ασφάλιση

Οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση λειτουργούν ως λίπασμα στις προσδοκίες των ασφαλιστικών εταιρειών για ενίσχυση της κερδοφορίας τους, μέσα από την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση υπερθεματίζει για το ...«συμπληρωματικό ρόλο» της ιδιωτικής ασφάλισης με παραπλανητικές διατυπώσεις περί «οριοθέτησης ρόλων», «εποπτείας» κλπ., μόνο και μόνο για να κρύψει το γεγονός ότι η πολιτική της, τσακίζοντας τα ασφαλιστικά δικαιώματα, ανοίγει το δρόμο στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και ετοιμάζεται να τον θεσμοθετήσει. Τα παραπάνω προκύπτουν και από τη χτεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) με θέμα «Ο συμπληρωματικός ρόλος της ιδιωτικής ασφάλισης για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του συνταξιοδοτικού ζητήματος στην Ελλάδα».

Η ΕΑΕΕ παρουσίασε ως αναγκαιότητα τη διείσδυση των ασφαλιστικών εταιρειών στο συνταξιοδοτικό, ισχυριζόμενη ότι «οι αυξανόμενες απαιτήσεις στο ασφαλιστικό απαιτούν μεγαλύτερη αποταμίευση» και ότι κάτι τέτοιο μπορούν να το κάνουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Ετσι ζητούν την παρέμβαση της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση της διείσδυσής τους, διεκδικώντας για τους υποψήφιους πελάτες τους φοροαπαλλαγές, συμπληρώνοντας ταυτόχρονα ότι τα κέρδη από τα ασφάλιστρα για τα συνταξιοδοτικά προγράμματα οι ασφαλιστικές θα τα διοχετεύσουν σε κρατικά ομόλογα και στο χρηματιστήριο!

Για τα επαγγελματικά ταμεία (δεύτερος πυλώνας), ο Αλ. Σαρρηγεωργίου αξίωσε για λογαριασμό των ασφαλιστικών εταιρειών άμεση νομοθετική ρύθμιση ώστε οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις να διαχειρίζονται επαγγελματικά ταμεία και να ιδρύουν ανοιχτά ταμεία επαγγελματικών συντάξεων.

Για τα ατομικά ιδιωτικά συνταξιοδοτικά προγράμματα (τρίτος πυλώνας) χαρακτήρισε τις φοροαπαλλαγές «το πιο σημαντικό κίνητρο» για να προσεγγίσουν πελατεία. Οι ασφαλιστικές επιδιώκουν να θέσουν σε ομηρία τους ασφαλισμένους που ανακαλύπτουν ότι η συναλλαγή τους με την εταιρεία δεν τους συμφέρει, βάζοντας για πρώτη φορά ως γενικό όρο να μην μπορεί κάποιος να εξαγοράσει το συμβόλαιο, δηλαδή να διακόψει το συμβόλαιο και να πάρει τα λεφτά του πίσω.

Για να γίνει πιο πειστική στην επιχειρηματολογία της η ΕΑΕΕ διενήργησε τηλεφωνική έρευνα από την οποία προκύπτει ότι το 87% των ερωτηθέντων περιμένει ότι η σύνταξή του θα είναι από «αρκετά» έως «πολύ χαμηλότερη» από αυτή που παίρνει σήμερα ένας συνταξιούχος.

Η κυβέρνηση

Την ίδια ώρα ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Κουτρουμάνης εμφανίστηκε υπέρ της οριοθέτησης δημόσιας και ιδιωτικής ασφάλισης, επιβεβαιώνοντας ότι προωθεί την εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών για να κερδοσκοπήσουν σε βάρος των εργαζομένων πάνω στην κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης. «Βεβαίως και μπορεί να έχει συμπληρωματικό ρόλο η ιδιωτική ασφάλιση ...με πρόσθετες παροχές», είπε χαρακτηριστικά. Ασφαλώς, όλα αυτά δεν έχουν την παραμικρή πρακτική αξία. Είναι κούφια λόγια. Γιατί οι δύο πρόσφατοι αντιασφαλιστικοί νόμοι της κυβέρνησης 3863 και 3865 ανοίγουν πεδίον δόξης λαμπρόν στην ιδιωτική ασφάλιση σε βάρος της δημόσιας και αντικειμενικά πριμοδοτούν την ιδιωτική. Εκεί οδηγεί και η κατακρεούργηση των συντάξεων και η κατακόρυφη αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από την έρευνα των ίδιων των ασφαλιστικών εταιρειών που αυτές, βέβαια, το αξιοποιούν για τους δικούς τους λόγους.

Αλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός υποσχέθηκε βελτιώσεις στο θεσμό της επαγγελματικής ασφάλισης και κίνητρα στα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) που δημιουργήθηκαν με το νόμο 3029 /2002 (ν. Ρέππα) προκειμένου να αναπτυχθούν. Το ...ευοίωνο μέλλον των ιδιωτικών εταιρειών προδιαγράφει και ένα πρόσθετο στοιχείο: Η αποχώρηση του κράτους από τη δημόσια ασφάλιση είτε μειώνοντας τη χρηματοδότηση των Ταμείων είτε καταργώντας τις εγγυήσεις του κράτους απέναντι στα Ταμεία.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ - ΠΑΙΑΝΙΑΣ
Στην απεργία η πρώτη δυναμική απάντηση

Πλήθος Ελλήνων και ξένων εργαζομένων συμμετείχαν στη συγκέντρωση και πορεία που διοργανώθηκε την Κυριακή

Από την πορεία που έγινε αμέσως μετά τη συγκέντρωση
Από την πορεία που έγινε αμέσως μετά τη συγκέντρωση
Επιτακτική ανάγκη αποτελεί πλέον για τους εργαζόμενους στη βιομηχανική ζώνη Κορωπίου η συσπείρωση στα ταξικά τους σωματεία και η οργάνωση αγωνιστικών δράσεων με πρώτο σημαντικό σταθμό την απεργία του Φλεβάρη ώστε να αντιπαλέψουν την πιο βάρβαρη και άγρια επίθεση που δέχονται από την εργοδοσία με την καθοδήγηση της κυβέρνησης. Τα παραπάνω εκφράστηκαν ξεκάθαρα στην συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Εργαζομένων Βιομηχανικής Ζώνης Κορωπίου - Παιανίας (συσπειρώνεται στις δυνάμεις της Γραμματείας Μεσογείων του ΠΑΜΕ) την Κυριακή το πρωί με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων και ξένων εργαζομένων από δεκάδες χώρους εργασίας της περιοχής και κατέληξε με αγωνιστική πορεία στη Λ. Βάρης - Κορωπίου.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ο Κ. Συμεωνίδης από την τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και ο Β. Ρεμπάπης, δημοτικός σύμβουλος Κορωπίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Η συγκέντρωση άνοιξε με την Εύα Σταύρου η οποία μιλώντας εκ μέρους της Επιτροπής σημείωσε: «πρέπει να αναπτύξουμε την δράση μας ακόμα πιο αποφασιστικά στους χώρους δουλειάς με στόχο την συσπείρωση όσο γίνεται περισσότερων εργαζομένων στα ταξικά σωματεία και να αναπτυχθεί η αλληλεγγύη στους ανέργους που καθημερινά πολλαπλασιάζονται».

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Γιάννης Νάκης, μέλος της Επιτροπής, σημείωσε: «επιβάλλεται να δυναμώσει η δράση της Επιτροπής γιατί παρά το πλήθος επιτυχημένων πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων που είχε μέχρι σήμερα, έχουν πληθύνει τα φαινόμενα στους χώρους εργασίας όπου οι εργοδότες προχωρούν αυθαίρετα σε περικοπές ωρών, μισθών, ενσήμων και ανατροπή κάθε δικαιώματος».

Την παραπάνω κατάσταση επιβεβαίωσαν αμέσως μετά, στις τοποθετήσεις τους εργαζόμενοι από διάφορους χώρους εργασίας της περιοχής. Οπως εργαζόμενη στην «Ιντρακόμ» η οποία όπως ενημέρωσε, η εργοδοσία τους ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 100 εργαζόμενους και ζητάει μείωση μισθών και ατομικές συμβάσεις. Στην επιχείρηση ΤΣΟΚΑΣ όπως τόνισε ένας άλλος εργαζόμενος, που είναι απλήρωτοι τρεις μήνες και ο εργοδότης ζήτησε υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης με μείωση μισθών 20% που προσωρινά εμποδίστηκε μετά από παρέμβαση του ΠΑΜΕ. Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν οι μετανάστες, καθώς όπως επισήμαναν οι ίδιοι, οι εργοδότες πλέον δεν τους αναγνωρίζουν κανένα δικαίωμα.

Γι' αυτό όπως καταλήχθηκε στη συγκέντρωση, είναι αναγκαίο να συγκροτηθούν επιτροπές εργαζομένων στους χώρους δουλειάς ώστε να αντιπαλεύουν συλλογικά κάθε εργοδοτική επίθεση αλλά και επιτροπή ανέργων της περιοχής η οποία να απαιτήσει άμεσα μέτρα ανακούφισης.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Οταν τα αστικά ΜΜΕ μιλούν για τη «βία του όχλου»

«Γενικώς, σε λίγο όλοι θα πρέπει να προσέχουν. Διότι η ατιμώρητη βία γίνεται ενδημική. Αν η πολιτεία δεν εγκαταλείψει την ψευτοδημοκρατική στάση της ανοχής στη βία και αν η κοινωνία δεν απαιτήσει την εφαρμογή των νόμων, η ζούγκλα είναι κοντά». Αυτά γράφει ο Πάσχος Μανδραβέλης, με άρθρο του στην κυριακάτικη «Καθημερινή». Ο Π. Μανδραβέλης εκτιμά ότι η ατιμωρησία, π.χ. στην περίπτωση του προβοκατόρικου ξυλοδαρμού του Κ. Χατζηδάκη ή της δολοφονίας των τριών εργαζομένων της «Μαρφίν», γενικεύεται και δίνει έναυσμα σε νέα φαινόμενα βίας. Τι προσπαθεί να κάνει με τα δυο αυτά παραδείγματα καραμπινάτης προβοκάτσιας, που εμμέσως πλην σαφώς τα συνδέουν εδώ και καιρό με τις οργανωμένες εργατικές, λαϊκές κινητοποιήσεις; Πρώτο να αποδώσει τις προβοκάτσιες στην ταξική πάλη, ενώ οργανώνονται από κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, του κράτους που ο Μανδραβέλης υπερασπίζεται και στηρίζει στηρίζοντας τους αστούς. Και δεύτερο να επιβάλει αντανακλαστικά αφ' ενός υπεράσπισης και ενίσχυσης της κρατικής καταστολής και βίας, αφ' ετέρου φόβου από τη συμμετοχή στην ταξική πάλη γιατί μπορεί και να είναι παράνομη. Βεβαίως, για τους άγριους ξυλοδαρμούς και βιαιότητες κατά διαδηλωτών των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών (ΜΑΤ, ΕΛ.ΑΣ., ΔΙΑΣ, Αντιτρομοκρατική κ.λπ.), δε λέει κουβέντα. Αλλά γιατί να πει, αφού με το άρθρο του αυτό επιδιώκει τη βάρβαρη δράση τους κατά του λαού; Ούτε, βεβαίως, για τη βία των εργοδοτών στους τόπους δουλειάς κάνει λόγο. Αυτή είναι η δημοκρατική και ελεύθερη δράση των εργοδοτών για τα κέρδη τους.

***

Είναι επίμονη η αναπαραγωγή τέτοιων άρθρων, με ιδιαίτερο ζήλο από το συγκρότημα Αλαφούζου και τον ΔΟΛ. Δεν είναι τυχαίο που η Φ. Τσαλίκογλου, στο «Βήμα της Κυριακής», θέτει το ίδιο ζήτημα: «Πώς να μην συνδέσεις με την ατιμωρησία τα ξεσπάσματα κάθε λογής του κοινού; Παραβιάσεις των διοδίων, των καπνιστικών απαγορεύσεων, χειροδικίες επί δικαίους και αδίκους, διαπομπεύσεις και λοιδορίες πολιτικών». Σκόπιμα συνδέει και αυτή προβοκατόρικες ενέργειες («χειροδικίες επί δικαίους και αδίκους, διαπομπεύσεις και λοιδορίες πολιτικών»), με το οργανωμένο λαϊκό κίνημα ενάντια στα διόδια, λοιδορώντας το, λοιδορώντας και τη γραμμή απειθαρχίας και ανυπακοής στην πολιτική του κεφαλαίου. Και αποφαίνεται ότι η «ατιμωρησία της ανομίας από το κράτος» δημιουργεί «συμπεριφορά όχλου». Οχλο αποκαλεί η καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο το λαό που διεκδικεί ικανοποίηση των αναγκών του κόντρα στη λαίλαπα αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων σε όφελος των καπιταλιστών. Τον λοιδορεί, όπως και τους αγώνες του.

***

Αλλά οι πιο πάνω περισπούδαστες αναλύσεις δείχνουν και το φόβο των αστών. Το φόβο που προκαλεί η ανεξάντλητη δύναμη του οργανωμένου στο δικό του μέτωπο λαού, που δεν αμφισβητεί απλά το σύστημά τους, αλλά βάζει ρότα ανατροπής του, παρεμβάλλοντας τώρα όσα εμπόδια μπορεί στην αντιλαϊκή πολιτική, για να μην πληρώσει την κρίση, για να χρεοκοπήσει η πλουτοκρατία. Με την επίκληση της εφαρμογής του «νόμου και της τάξης», ή του «κράτους του νόμου» των καπιταλιστών, κόντρα στο λαό, δεν αποβλέπει φυσικά στην περιφρούρηση των αγώνων από προβοκάτσιες, ούτε στην περιθωριοποίηση ορισμένων ομάδων που δημιουργούν το γνωστό προβοκατόρικο κυνηγητό με πέτρες και μολότοφ στις κινητοποιήσεις, αλλά στο τσάκισμα ή την υπονόμευση του λαϊκού κινήματος. Να τους δώσει αποφασιστική απάντηση ο λαός, εγκαταλείποντας μαζικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας, με την οργάνωση στο ταξικό κίνημα, με την αποφασιστική ανάπτυξη του αγώνα για οργανωμένη συλλογική απειθαρχία, ανυπακοή στην πολιτική τους, στην πολιτική του κεφαλαίου. Προκαλεί πάντως εντύπωση ότι τα δύο αυτά συγκροτήματα, την ίδια μέρα, και δεν είναι πρώτη φορά, γράφουν άρθρα με το ίδιο περιεχόμενο και, ουσιαστικά, τα ίδια επιχειρήματα. Λες και υπάρχει η ίδια πηγή, το ίδιο κέντρο, και όλως τυχαίως με στόχο τη θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος και όχι μόνο τη στήριξη του ενός ή του άλλου αστικού κόμματος. `Η, μήπως, εκπορεύονται από την ίδια πηγή, το ίδιο κέντρο;


Χ - Λ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ