ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για το Λιμενικό

Στη Βουλή κατατέθηκε χτες από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, το εκτρωματικό νομοσχέδιο με τον τίτλο: «Σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής και άλλες διατάξεις». Με το νομοσχέδιο αυτό, για την κατάθεση του οποίου η ενημέρωση έγινε χτες αργά το βράδυ, μετατρέπεται το Λιμενικό Σώμα σε στρατιωτική μηχανή ενάντια στους εργατικούς αγώνες, η οποία θα συμμετέχει - ανάλογα με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση - και σε επεμβάσεις των ιμπεριαλιστών σε βάρος των λαών.

Επιπλέον, στο άρθρο 20 στην τρίτη παράγραφο αναφέρεται για τα ακτοπλοϊκά πλοία: «Οσοι από το προσωπικό δεν είναι Ελληνες και τα καθήκοντά τους σχετίζονται με θέματα ασφαλείας, πρέπει να κατέχουν πιστοποιητικό ελληνομάθειας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις». Με δεδομένο ότι οι οργανικές συνθέσεις των ακτοπλοϊκών πλοίων αποτελούνται από ελληνικά πληρώματα, η διάταξη αυτή σημαίνει ότι η κυβέρνηση, με ύπουλο τρόπο, προετοιμάζει το έδαφος για το διωγμό Ελλήνων ναυτεργατών - δηλαδή ναυτεργατών με συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστική εκπροσώπηση - από τα ακτοπλοϊκά πλοία, προκειμένου να μετατραπούν και αυτά, όπως τα κρουαζιερόπλοια δηλαδή, σε πλοία με πληρώματα χαμηλόμισθα και ανασφάλιστα, όπως προβλέπει ο κανονισμός 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την άρση του καμποτάζ.

ΟΓΚΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ»
Περικοπές στα λεωφορεία μεταφοράς του προσωπικού

Τεράστιο πρόβλημα μετακίνησης από και προς τη δουλειά τους, αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Αγιοι Ανάργυροι», με ευθύνη της διοίκησης του νοσοκομείου.

Από το 1980 και πριν ακόμα, οι εργαζόμενοι των «Αγίων Ανάργυρων» μεταφέρονταν στο χώρο εργασίας τους με υπηρεσιακά αυτοκίνητα, που κάλυπταν πλήρως τρεις πρωινές διαδρομές. Μετέφεραν επίσης και το προσωπικό της απογευματινής και νυχτερινής βάρδιας, λόγω της απόστασης του νοσοκομείου και κυρίως λόγω της σχεδόν ανύπαρκτης αστικής συγκοινωνίας. Εδώ και αρκετό καιρό και μετά από πίεση των εργαζομένων υπάρχει ένα νοικιασμένο αυτοκίνητο που μεταφέρει έναν ελάχιστο αριθμό εργαζομένων, όταν βέβαια περνάει. Με το δικαιολογητικό της οικονομικής κρίσης και της εξοικονόμησης χρημάτων, προ ημερών ο διοικητής του νοσοκομείου ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι η απογευματινή και νυχτερινή βάρδια θα μεταφέρεται με «κούρσα» της υπηρεσίας από και προς τον ηλεκτρικό σταθμό της Κηφισιάς. Σε αυτό το αυτοκίνητο δεν χωράνε πάνω από τέσσερα άτομα και έτσι θα αναγκάζεται να κάνει 2 - 3 δρομολόγια και να ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι. Σαν να μην έφτανε αυτό, χτες το νοικιασμένο υπηρεσιακό αυτοκίνητο δεν πέρασε το πρωί και μάλιστα χωρίς να ενημερώσει.

Οι εργαζόμενοι, που χρειάστηκε να πάρουν ταξί και ταλαιπωρήθηκαν, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή Δήμο Μπαρτσώκα, ο οποίος προπηλάκισε τους εργαζόμενους και αρνήθηκε με αυταρχικό τρόπο να τους δεχτεί στο γραφείο του. Αργότερα, ο διοικητής κάλεσε στο γραφείο του, εν κρυπτώ, μόνο την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων (πρόσκειται στην ΔΑΚΕ). Και όταν οι εργαζόμενοι απαίτησαν να μάθουν τι συζητιέται, τους ενημέρωσαν ότι ο διοικητής πρότεινε να διαθέτει το νοσοκομείο 110.000 ευρώ το χρόνο για να νοικιάζει λεωφορεία για τη μετακίνηση των εργαζομένων.

«Εδώ και χρόνια η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ είχαμε προειδοποιήσει τις διοικήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, είχαμε ζητήσει να αγοραστούν υπηρεσιακά λεωφορεία και να προσληφθούν οι μόνιμοι οδηγοί, είχαμε παλέψει για τακτική συγκοινωνία από και προς το νοσοκομείο για να εξυπηρετούνται οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς. Ολα αυτά τα χρόνια η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου μαζί με την ΠΑΣΚΕ και τη ΔΑΚΕ έκανε με τον τρόπο της και τις προτάσεις της πλάτες στη διοίκηση του σωματείου. Την ίδια στιγμή, ο διοικητής του νοσοκομείου εκφράζει αυτήν την πολιτική στο χώρο μας, προπηλακίζει εργαζόμενους που διεκδικούν να μεταφέρονται τακτικά και με ασφάλεια στη δουλειά τους. Απαιτούμε αγορά υπηρεσιακών λεωφορείων και μεταφορά όλου του προσωπικού σε όλες τις βάρδιες», επισημαίνει, με ανακοίνωσή της, η Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΜΕ του νοσοκομείου.

Καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν, να μην πειστούν στα ψέματα που τους λένε, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους στον ΟΑΣΑ, να συμμετέχουν μαζική στη σημερινή γενική συνέλευση του σωματείου στις 12 μ. και στην απεργία του Φλεβάρη με το ΠΑΜΕ.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συγκέντρωση ενάντια στις διώξεις συνδικαλιστών

Την Τετάρτη, στις 7.30 μ.μ., μπροστά από το Εργατικό Κέντρο

Σε συγκέντρωση υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και αλληλεγγύης στους συνδικαλιστές του ταξικού κινήματος Τάκη Στρούζα και Γιάννη Κορφιάτη που καταδικάστηκαν πρόσφατα σε έξι μήνες φυλάκιση με αναστολή επειδή υπερασπίστηκαν δύο απολυμένες καμαριέρες από την εργοδοσία του ξενοδοχείου «Mediterranean» στο Λαγανά, καλεί η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 2 Φλεβάρη, στις 7.30 το βράδυ, μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ σημειώνει σχετικά: «Με προκλητικό τρόπο αποκαλύπτεται ο ρόλος του αστικού κράτους με τους μηχανισμούς του, αφού φτάνουν στο σημείο να διώκουν, να καταδικάζουν αυτούς που αγωνίζονται για τα αυτονόητα δικαιώματά μας, ενώ, από την άλλη, να συγκαλύπτουν Βατοπέδια, Χριστοφοράκους, Τσουκάτους κ.λπ.

Τρέμουν στην ιδέα ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι και άλλοι άνθρωποι του μόχθου συστρατεύονται στις γραμμές του ΠΑΜΕ, που αμφισβητεί την κυριαρχία της πλουτοκρατίας και αποκαλύπτει την αντιλαϊκή πολιτική των κομμάτων που τους υπηρετούν, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. Είναι γελασμένοι αν πιστεύουν ότι θα μας σταματήσουν με μηνύσεις, φυλακίσεις και τρομοκρατία. Τέτοια φαινόμενα μας δυναμώνουν, μας ατσαλώνουν. Το επόμενο διάστημα θα μας βρουν ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο μαχητικά απέναντί τους».

ΦΑΓΕ
Υπογράφτηκε σύμβαση για το 2010

Αυξήσεις 2% στο μισθό τους απέσπασαν οι εργαζόμενοι στη ΦΑΓΕ, με μπροστάρη το αγωνιστικό τους σωματείο, στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, οι οποίες μάλιστα θα ισχύσουν αναδρομικά για όλο το 2010. Επιπλέον, αποφασίστηκε μισθολογική αύξηση κατά τη διάρκεια του έτους, τέτοια ώστε ο καταβαλλόμενος μισθός να υπερβαίνει κατά 1% το μισθό ή το ημερομίσθιο της κλαδικής ΣΣΕ στην οποία υπάγεται ο εργαζόμενος.

Το Σωματείο Εργαζομένων της ΦΑΓΕ μένει στοχοπροσηλωμένο στην ένταση της πάλης σε συντονισμό με το σύνολο του κλάδου και την ταξική Ομοσπονδία, αλλά και το σύνολο της εργατικής τάξης, καθώς η μεγαλοεργοδοσία και οι (πολιτικοί και συνδικαλιστικοί) υπηρέτες της εντείνουν την επίθεση για κατάργηση των ΣΣΕ. Σ' αυτή την κατεύθυνση αξιοποιούν το νομικό τους οπλοστάσιο που προσαρμόζουν στις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας» και τις συμφωνίες των «κοινωνικών εταίρων» (βλ. σελίδα 17). Την ίδια ώρα που οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού προωθούν ή συμφωνούν συμβάσεις - λαιμητόμο για τα εργατικά δικαιώματα προς όφελος της εργοδοσίας (π.χ. ΝΕΟΓΑΛ και ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ), τα ταξικά συνδικάτα οργανώνουν τη μάχη αναδεικνύοντας πως η σύμβαση δεν είναι απλά μια αύξηση, αλλά συνδέεται με το σύνολο της ζωής του εργαζόμενου και αποτελεί σημείο αναφοράς για τους εργαζόμενους.

Στη σύμβαση που υπέγραψαν οι εργαζόμενοι στη ΦΑΓΕ προβλέπεται:

  • Επίδομα βρεφονηπιακού σταθμό για το 2010 στα 100 ευρώ το μήνα για κάθε παιδί.
  • Δωρεάν μικροβιολογικές εξετάσεις ανά έτος στο προσωπικό με φροντίδα της εταιρείας.
  • Κάλυψη απ' την εταιρεία δαπανών των ιατρικών εξετάσεων που προβλέπονται για την έκδοση ή ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας, όταν πραγματοποιούνται σε διαγνωστικό κέντρο επιλογής της εταιρείας.
ΕΛΤΑ
Φθηνή εργασία μέσω ... «πρακτικής»

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν προχτές το πρωί στο διευθυντή του καταστήματος των ΕΛΤΑ στην Καισαριανή φοιτητές που απασχολούνται ουσιαστικά ανασφάλιστοι και παίρνουν ψίχουλα αντί για μισθό. Μαζί τους βρέθηκαν στελέχη του «Αγωνιστικού Μετώπου Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών».

Τα ΕΛΤΑ απασχολούν πάνω από 200 φοιτητές με αυτές τις συνθήκες και στο συγκεκριμένο κατάστημα δουλεύουν οι 30. Εχουν προσληφθεί στις αρχές Δεκέμβρη του 2010 και θα δουλέψουν μέχρι τις αρχές του Ιούνη του 2011 με τη μορφή της πρακτικής εξάσκησης. Με τη μορφή αυτή συγκαλύπτεται ότι είναι εργαζόμενοι που παρέχουν πάμφθηνη εργασία. Δουλεύουν έξι ώρες τη μέρα, αμείβονται με μόλις 500 ευρώ το μήνα και ασφαλίζονται μόνο για «επαγγελματικό κίνδυνο». Στην προχτεσινή παράσταση απαίτησαν να τους δίνεται η φοιτητική άδεια που δικαιούνται, να πληρώνονται κάθε δεκαπενθήμερο και όχι κάθε μήνα. Για την υλοποίησή τους δεσμεύθηκε ο διευθυντής του καταστήματος. Ακόμα απαίτησαν να τους δοθεί αντίγραφο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να τους δοθεί η άδεια που δικαιούνται ως εργαζόμενοι. Ζητήματα για τα οποία θα γίνει συνάντηση με τη διεύθυνση προσωπικού τις επόμενες μέρες.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Επίθεση ενόπλων σ' ελληνικό πλοίο

Επίθεση από ενόπλους δέχτηκε χτες το πρωί το φορτηγό πλοίο «ΠΕΡΣΕΑΣ» το οποίο βρίσκεται στο αγκυροβόλιο του λιμανιού Ονε της Νιγηρίας. Οι ένοπλοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν δύο Αιγύπτιους ναύτες μέλη του πληρώματος και απήγαγαν τον Ουκρανό πλοίαρχο και τον 54χρονο Ελληνα Α' μηχανικό. Το 29χρονο πλοίο με σημαία Αγίου Βικεντίου είναι ελληνόκτητο με διαχειρίστρια εταιρεία την «Trinto Maritime», με έδρα στον Πειραιά και πλήρωμα συνολικά 15 ναυτεργάτες. Συγκεκριμένα, έναν Ελληνα τον Α' μηχανικό, 9 Αιγύπτιους, δύο Ουκρανούς και έναν από τη Συρία. Από το Ενιαίο Κέντρο Ερευνας και Διάσωσης του ΥΘΥΝΑΛ έχει ενημερωθεί σχετικά το ΥΠΕΞ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ