ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σήμερα καταλήψεις στον ΕΛΓΑ

Οι αγρότες θα συνεχίσουν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις

Με καταλήψεις στα γραφεία του ΕΛΓΑ, σ' όλη τη χώρα, συνεχίζονται, σήμερα, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, με πλαίσιο διεκδικήσεων αυτό που καθορίστηκε στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), που έγινε στη Λάρισα.

Αύριο Παρασκευή, θα γίνουν καταλήψεις στα καταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας και οι αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συνεχιστούν με πολλές άλλες μορφές.

Σε ανακοίνωσή της για το νέο νόμο της κυβέρνησης για τον ΕΛΓΑ, η ΠΑΣΥ, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρει: Ο νέος νόμος καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση, αυξάνοντας κατά πολύ τα ασφάλιστρα, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.

Ετσι:

  • Ο αγρότης, από 3% που πλήρωνε επί των τιμολογίων πώλησης, τώρα πληρώνει 4% επί της αξίας της συνολικής γεωργικής παραγωγής του, (δηλαδή, ανεξάρτητα αν θα πουλήσει, ή όχι την παραγωγή του) και, μάλιστα, στην αρχή του έτους, μαζί με τη δήλωση του ΟΣΔΕ.
  • Για τους κτηνοτρόφους αυξάνεται αντίστοιχα στο 0,75% από το 0,50% πριν.
  • Για τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, πέρα από το 4%, επιβάλλεται εισφορά, επιπλέον, 2% επί των γεωργικών εισοδημάτων εφ' όσον έχουν ετήσιο εισόδημα πάνω από 12.000.

Από τις κινητοποιήσεις σε Φάρσαλα και Τρίκαλα
Από τις κινητοποιήσεις σε Φάρσαλα και Τρίκαλα
Αναφερόμενη στην ασφαλιστική κάλυψη, σημειώνει ότι γίνεται ανάλογα με τα έσοδα που συγκεντρώνει ο ΕΛΓΑ κι αν αυτά δε φτάνουν για την πλήρη αποζημίωση, τότε περικόπτεται τόσο όσο να ισοσκελιστούν τα έξοδα με τα έσοδα. Ταυτόχρονα, υπάρχουν πολλές άλλες διατάξεις, όπου η αποζημίωση καθίσταται εντελώς εξευτελιστική. Ετσι σε περιοχές και προϊόντα που την τελευταία 5ετία παρατηρήθηκαν μεγάλες ζημιές, η αποζημίωση περικόπτεται έως 50% της ζημιάς, αφήνοντας εντελώς ακάλυπτο το άλλο 50% της ζημιάς.

Επιπλέον, ο νέος νόμος βάζει από την πόρτα πια τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, για την ασφάλιση της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής καθιερώνοντας, μάλιστα, την επιδότηση ασφάλιστρου σε όσους καταφύγουν στους ιδιώτες και όχι στον ΕΛΓΑ.

Και καταλήγει: Γίνεται φανερό πως κι αυτός ο νόμος χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην κατεύθυνση της ισχυροποίησης των αγροτοεπιχειρηματιών που έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν, ευνοούνται απ αυτόν και είναι σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ουσιαστικά τους ωθεί στην εγκατάλειψη της καλλιέργειας του χωραφιού και στο ξεκλήρισμα.

ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Να αποσυρθούν δύο μονάδες της Μεγαλόπολης

ΕΕ και κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να στηρίξουν την κερδοφορία των πολυεθνικών στον κλάδο της ενέργειας, θέλουν να περιορίσουν τη χρήση λιγνίτη από τη ΔΕΗ, αν και η χώρα τον διαθέτει σε αφθονία και αδιαμφισβήτητα αποτελεί την πλέον φτηνή πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (στη φωτ. άποψη από τα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης)
ΕΕ και κυβέρνηση στην προσπάθειά τους να στηρίξουν την κερδοφορία των πολυεθνικών στον κλάδο της ενέργειας, θέλουν να περιορίσουν τη χρήση λιγνίτη από τη ΔΕΗ, αν και η χώρα τον διαθέτει σε αφθονία και αδιαμφισβήτητα αποτελεί την πλέον φτηνή πρώτη ύλη για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (στη φωτ. άποψη από τα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης)
Στην προσπάθεια της ΔΕΗ να... απαλλαγεί από την ισχύ των παλαιών λιγνιτικών μονάδων Ι και ΙΙ της Μεγαλόπολης, προτείνοντας να τεθούν «αποκλειστικά» στη διάθεση του ΔΕΣΜΗΕ για κάλυψη εφεδρειών του δικτύου Πελοποννήσου - μέχρι την τελική απόσυρσή τους - η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) απάντησε ότι δεν υφίσταται νομικά τέτοιο καθεστώς διάθεσης, και ότι η ΔΕΗ θα ήταν καλύτερο να αποσύρει τις δύο μονάδες ή να τις χαρακτηρίσει μονάδες εφεδρείας εκτάκτων αναγκών, μετά τη λειτουργία της νέας μονάδας της φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη.

Οι δύο μονάδες εντάσσονται στις υπό απόσυρση και λειτουργούν από το 2008 σε ειδικό περιοριστικό καθεστώς, που προβλέπει 20.000 ώρες λειτουργίας και απόσυρση. Αν και ο ΔΕΣΜΗΕ έχει συμφωνήσει με την πρόταση της ΔΕΗ, η ΡΑΕ ανέσυρε παλαιότερη γνώμη του, σύμφωνα με την οποία είναι απαραίτητη η λειτουργία των δύο μονάδων για 1.500 ώρες το καλοκαίρι, για την ευστάθεια του Συστήματος.

Η ΡΑΕ επισήμανε ότι εάν δεχόταν το καθεστώς που πρότεινε η ΔΕΗ, η λειτουργία των μονάδων θα ήταν δυνατόν να επηρεάσει την Οριακή Τιμή (χονδρική) με τρόπο επιβλαβή προς τους ιδιώτες παραγωγούς ή θα παραβίαζε τις διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες η ΔΕΗ περιορίζει την επέκτασή της προς όφελος των ιδιωτών!

Εδώ ακριβώς βρίσκεται και το ψητό. Λειτουργώντας στο όνομα των συμφερόντων - και της κερδοφορίας - των ιδιωτών παραγωγών, δηλαδή των πολυεθνικών που καραδοκούν να δραστηριοποιηθούν στον κλάδο της ενέργειας, ΕΕ, κυβέρνηση και ΡΑΕ όχι μόνο παίρνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να στηρίξουν τις ιδιωτικές επενδύσεις, αλλά πιέζουν τη ΔΕΗ να αλλάξει την πρώτη ύλη παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Ουσιαστικά της απαγορεύουν να κάνει χρήση των υπαρχόντων σε αφθονία στη χώρα αποθεμάτων λιγνίτη, υποχρεώνοντας να περάσει στη χρήση του, αισθητά πιο ακριβού, φυσικού αερίου.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ» - «AEGΕAN»
Απερρίφθη η συγχώνευση

Αρνητική η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπέρ των ξένων ανταγωνιστών η απόφαση, λέει ο εκπρόσωπος της MIG

Απέρριψε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την προτεινόμενη συγχώνευση μεταξύ της «Aegean Airlines» και της «Olympic Air», επικαλούμενη ότι μία τέτοια ενέργεια θα δημιουργούσε «ημι-μονοπωλιακή» κατάσταση στην ελληνική αγορά αερομεταφορών, καθώς από κοινού οι δύο εταιρείες ελέγχουν σήμερα περίπου το 90% της εσωτερικής αεροπορικής αγοράς.

Σύμφωνα με τον Χ. Αλμούνια, αντιπρόεδρο της Επιτροπής και υπεύθυνο για την «Πολιτική Ανταγωνισμού», η παραπάνω απαγόρευση συγχώνευσης είναι η τρίτη τα τελευταία έξι χρόνια, ενώ από το 1989 μέχρι σήμερα από τις 4.500 χιλιάδες υποθέσεις συγχωνεύσεων, μόνο για τις 20 έχει αποφασίσει αρνητικά η Επιτροπή.

Ο επίτροπος δήλωσε ακόμη, ότι σύμφωνα με αναλύσεις η συγχώνευση των δύο εταιρειών δεν θα επέτρεπε σε κανένα «νέο παίκτη» να εισέλθει στην ελληνική αγορά αερομεταφορών, η οποία μόνο για τις βασικές γραμμές που συνδέουν την Αθήνα με τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τη Ρόδο εξυπηρετεί περί τα 4 εκατ. επιβάτες ετησίως. Ακόμη, σύμφωνα με τον επίτροπο, η συγχώνευση θα οδηγούσε σε υψηλότερες τιμές για το επιβατικό κοινό αλλά και σε χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες...

Ο πρόεδρος της «Aegean», Θ. Βασιλάκης, υποστήριξε ότι οι δύο εταιρείες «προσέφεραν σημαντικές διαβεβαιώσεις» στην Επιτροπή για την προστασία των καταναλωτών αλλά και διευκολύνσεις για την είσοδο ανταγωνιστών στην εσωτερική αγορά. Περισσότερο για το επιβατικό κοινό και για την «εθνική» οικονομία... στεναχωρήθηκε ο πρόεδρος «MIG», Α. Βγενόπουλος, τονίζοντας ότι η παραπάνω απόφαση «θα λειτουργήσει υπέρ των συμφερόντων των αλλοδαπών ανταγωνιστών μας». Πρόσθεσε ακόμη ότι οι δύο εταιρείες, θα μελετήσουν το κείμενο της απόφασης της ΕΕ και θα αποφασίσουν για περαιτέρω ενέργειές τους στα πλαίσια των δυνατοτήτων που τους δίνει η κείμενη κοινοτική νομοθεσία.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ - ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Με δύναμη και αποφασιστικότητα!

Επίδειξη αγωνιστικής δύναμης και μαχητικής αποφασιστικότητας έκαναν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Καρδίτσας, συμμετέχοντας, με πολλά τρακτέρ, στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε, χτες το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Με τη μαζική και δυναμική παρουσία τους στο συλλαλητήριο διαμήνυσαν ότι «υπάρχει λόγος σοβαρός για αγώνες», διαψεύδοντας, έτσι, στην πράξη, την κυβέρνηση, η οποία, μέσω του εκπροσώπου της, Γ. Πεταλωτή, ισχυρίστηκε πως, τάχα, τα αγροτικά προβλήματα λύνονται κι επομένως «δεν υπάρχει λόγος για κινητοποιήσεις».

Με τους αγωνιζόμενους αγρότες ενώθηκαν εργαζόμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες - έμποροι, νέοι των σπουδών, συνταξιούχοι, δημιουργώντας, επιτόπου, ένα κοινό, αγωνιστικό μέτωπο, που μπορεί να δώσει δυναμική, αποτελεσματικότητα και προοπτική στην πάλη για την επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Στην αναγκαιότητα που προβάλλει για την κοινή πάλη όλων των λαϊκών στρωμάτων ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης - τρόικας - κεφαλαίου και για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης, αναφέρθηκαν, στους χαιρετισμούς τους στο συλλαλητήριο, ο Β. Κρανιάς, εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ και η Μαρίνα Μπίσια, εκπρόσωπος του ΜΑΣ, ενώ τη συμπαράσταση των αγροτών, των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων στον αγώνα που δίνουν, αυτό το διάστημα, οι φαρμακοποιοί, ζήτησε ο Γ. Γκορτσίλας, πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Καρδίτσας.

Αποψη από τη συγκέντρωση στην Καρδίτσα
Αποψη από τη συγκέντρωση στην Καρδίτσα
Παρόντες στο συλλαλητήριο δήλωσαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων (συνδικάτο οικοδόμων, τεχνικοί ΟΤΕ κ.ά.), της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, της Αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι Καρδίτσας και Παλαμά κ.ά.), του παραρτήματος Καρδίτσας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και άλλων μαζικών φορέων του νομού.

Ο Β. Μπούτας

Μετά τη σύντομη ομιλία του Κ. Τζέλα, προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, στο βήμα ανέβηκε ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), ο οποίος υπογράμμισε ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες μπορούν, με τον αγώνα τους, να σπάσουν το κλίμα φόβου και μοιρολατρίας που «καλλιεργεί» η κυβέρνηση, προκειμένου να περάσει, χωρίς μεγάλες αντιστάσεις η πολιτική της βαρβαρότητας, που ακολουθεί μαζί με την τρόικα. «Για να το πετύχουμε, όμως αυτό - συμπλήρωσε - είναι ανάγκη η πάλη μας να εξασφαλίσει τη μαζική, ενεργή κι αποφασιστική στήριξη του λαού και προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάει ο αγωνιστικός συντονισμός των αγωνιστικών, λαϊκών συσπειρώσεων της ΠΑΣΥ, του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ».

Και συνέχισε: «Ο αγώνας επιβίωσης που δίνουμε, πολεμώντας κατά της ΚΑΠ και, γενικότερα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, δεν αφορά μόνο τους φτωχούς αγρότες, ούτε απλώς τους φτωχούς κατοίκους της υπαίθρου. Αφορά και τους κατοίκους των πόλεων, όλο το λαό, γιατί σχετίζεται με τη διατροφή του και με την υγεία του.

Οπως όλο το λαό αφορά η πάλη μας να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη, που θα στηρίζεται στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, στον παραγωγικό συνεταιρισμό και τις κρατικές, καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες και θ' αξιοποιεί όλες τις δυνατότητες της χώρας μας για την παραγωγή επαρκών, φτηνών και υγιεινών τροφίμων για τη διατροφή του λαού και πρώτων υλών για τη μεταποιητική βιομηχανία».

Το πλαίσιο διεκδικήσεων

Στο ψήφισμα που διάβασε ο Σωτ. Γιαννακός, μέλος του ΔΣ της ΕΟΑΣΚ, αναφέρονται οι άμεσες και βασικές διεκδικήσεις των αγροτών της Καρδίτσας, που είναι:

1. Αποζημίωση των βαμβακοπαραγωγών για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις και το πράσινο σκουλήκι, εξατομικευμένα.

2. Αφορολόγητο πετρέλαιο για την αγροτική παραγωγή, πάγωμα των αυξήσεων της ΔΕΗ και μείωση κατά 30% της τιμής του ρεύματος για αγροτική χρήση.

3. Καθορισμός κατώτερων εγγυημένων τιμών στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.

4. Σύνδεση της επιδότησης με την παραγωγή, κατάργηση των παραγωγικών περιορισμών, προστασία της ντόπιας παραγωγής.

5. Να μην πληρώνουν οι αγρότες τέλη και πρόστιμα για τις άδειες γεωτρήσεων και για τους ΤΟΕΒ.

6. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα αγροτικά εφόδια, να αναπροσαρμοστεί, άμεσα, η επιστροφή ΦΠΑ σε γεωργούς και κτηνοτρόφους στο 15%.

7. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας, με πλήρη ασφάλιση για το 100% της ζημιάς, στη φυτική και ζωική παραγωγή και στις πάγιες εγκαταστάσεις, από όλους τους φυσικούς κινδύνους.

8. Κρατική ΑΤΕ, απαγόρευση με νόμο κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού - και από τρίτους - της κατοικίας και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων με αντικειμενική αξία 300.000 ευρώ, διαγραφή χρεών από τόκους, πάγωμα των πληρωμών όσο διαρκεί η οικονομική κρίση.

9. Να μην ισχύσει ο νόμος για το «Μητρώο Αγροτών» και να μην εφαρμοστεί η πρόταση της Κομισιόν για «ενεργούς» και «ανενεργούς» αγρότες.

10. Κάλυψη, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών, να καταργηθεί η συμμετοχή στα φάρμακα και το «χαράτσι» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας.

11. Επιδότηση των ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους.

12. Να μη χρησιμοποιηθεί γη υψηλής παραγωγικότητας για φωτοβολταϊκά και να σταματήσει η κοροϊδία των αγροτών, να ικανοποιήσει η κυβέρνηση τις αιτήσεις που έχουν γίνει και σε αντίθετη περίπτωση να επιστραφούν όλα τα χρήματα που έχουν καταβληθεί.

13. Να επιστραφεί το 50% της επιδότησης στους μικρομεσαίους καπνοπαραγωγούς.

14. Να μην ισχύσουν οι ταμειακές μηχανές για τους αγρότες - παραγωγούς των λαϊκών αγορών.

Στην Ελασσόνα

Αγωνιστική συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι μικρομεσαίοι αγρότες και στην Ελασσόνα. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, συμμετείχαν στην κινητοποίηση που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ρ. Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στα πολλά και οξυμένα αγροτικά προβλήματα και στις αιτίες, τους κάλεσε να εντείνουν τον αγώνα τους κόντρα στην ΚΑΠ και, γενικότερα, στην αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Το αγωνιστικό πρόγραμμα

Οι κινητοποιήσεις των μικρομεσαίων αγροτών που έχουν προγραμματιστεί, μέχρι στιγμής, για σήμερα και τις επόμενες μέρες είναι:

Σήμερα Πέμπτη

Για σήμερα Πέμπτη η ΠΑΣΥ προγραμμάτισε συγκεντρώσεις έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ:

  • Στη Λάρισα
  • Στην Αλεξανδρούπολη, στις 11 π.μ.
  • Στο Ηράκλειο, στις 10 π.μ.
  • Στη Βέροια, στις 11 π.μ.
  • Στη Λαμία στις 9 π.μ. οι αγρότες της Φθιώτιδας και της Λιβαδειάς.
  • Στην Πάτρα στις 12 μ. οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αχαΐας και Ηλείας.
  • Στην Τρίπολη στις 11 το πρωί οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Αρκαδίας, Αργολίδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας και Λακωνίας.
  • Στα Χανιά, θα γίνει αγωνιστική συγκέντρωση, στις 11 π.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς.
Αύριο Παρασκευή 28/1

Για αύριο Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί οι εξής αγωνιστικές κινητοποιήσεις:

  • Στην Αγιά της Λάρισας, συγκέντρωση, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στο Αργος, αγωνιστική συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Πέτρου στις 12 μ., με τη συμμετοχή αγροτών από Αργολίδα, Κορινθία, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία.
  • Στην Πελασγία Φθιώτιδας συγκέντρωση ελαιοπαραγωγών στις 6.30 μ.μ.
  • Στη Λήμνο αγωνιστική συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Λιβαδοχώρι.

Αποκλεισμούς και παραστάσεις διαμαρτυρίας στα υποκαταστήματα της Αγροτικής Τράπεζας έχουν προγραμματίσει για την Παρασκευή οι μικρομεσαίοι αγρότες:

  • Στη Θεσσαλονίκη, στην ΑΤΕ Χαλκηδόνας
  • Στην Πέλλα, στην ΑΤΕ Σκύδρας
  • Στο Κιλκίς
  • Στη Λαμία, στις 9 π.μ.
  • Στη Λιβαδειά
  • Στην Πάτρα οι αγροτοκτηνοτρόφοι Αχαΐας και Ηλείας.
  • Στο Αγρίνιο
  • Στην Κατερίνη στις 11.30 π.μ.
  • Στις Σέρρες στις 11 π.μ.
Το Σάββατο 29/1
  • Στον Τύρναβο, αγωνιστική συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία.
  • Στο Ακτιο Βόνιτσας, στις 11 π.μ. στο δημαρχείο, σύσκεψη της ΠΑΣΥ για την κτηνοτροφία.
Την Κυριακή 30/1
  • Στους Μυτιληνιούς Σάμου, συγκέντρωση στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο.
Την Τετάρτη 2/2

Στην Κήρινθο Εύβοιας συγκέντρωση αγροτοκτηνοτρόφων στις 6.30 μ.μ.

ΛΕΣΒΟΣ
Μαχητική κινητοποίηση

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν χτες οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Λέσβου ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ.

Η αγωνιστική συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη και πρώτος στο βήμα ανέβηκε ο Στ. Σκοπελίτης, βουλευτής του ΚΚΕ, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας εξαιτίας της ακολουθούμενης αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής. Χαιρέτισαν εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Στρ. Αντώνας και από το ΜΑΣ ο Τ. Τσιούφης. Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο Δ. Καραγιάννης, μέλος της τοπικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ο οποίος αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι του νησιού. Στη συνέχεια έγινε πορεία μέσα από την αγορά της πόλης, όπου κυριάρχησαν συνθήματα όπως: «Αγρότες, εργάτες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Αγροτιά και εργατιά μια φωνή και μια γροθιά». Η πορεία κατέληξε στο υποκατάστημα της ΑΤΕ, όπου έγινε συμβολικός αποκλεισμός, ενώ σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης μοιραζόταν το κάλεσμα αγώνα.

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, έδωσαν την υπόσχεση για περαιτέρω κλιμάκωση των αγώνων τους το επόμενο διάστημα, αφού βλέπουν την αγροτική παραγωγή του νησιού να παίρνει την κατηφόρα. «Το λάδι, το γάλα, το κρέας έχουν πλέον εξευτελιστικές τιμές και δεν μπορούμε να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας», έλεγαν οι συγκεντρωμένοι αγροτοκτηνοτρόφοι.

ΚΟΖΑΝΗ
Σύσκεψη της ΠΑΣΥ

Πλατιά σύσκεψη αγροτών οργανώνει η ΠΑΣΥ Κοζάνης, σήμερα Πέμπτη 27 Γενάρη στις 12.30 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου. Στόχος της σύσκεψης είναι η επαναδραστηριοποίηση και λειτουργία της ΠΑΣΥ και η οργάνωση της πάλης των αγροτών ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ