ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ
Εξυφαίνεται αυταρχικό σχέδιο για μετανάστες - άσυλο

Eurokinissi

Την απόφαση για άρση του ασύλου προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να μπουν αστυνομικές δυνάμεις μέσα στη Νομική Σχολή και να βγάλουν τους μετανάστες, που βρίσκονταν χτες εκεί για 4η μέρα, εκμεταλλεύτηκε χτες η κυβέρνηση, για να βάλει σε εφαρμογή ένα αυταρχικό και επικίνδυνο σχέδιο. Σχεδιασμός και μεθόδευση που σχετίζονται και με την κατάργηση του ασύλου αλλά και με την καταστολή σε βάρος των μεταναστών.

Χτες, πριν τις 5.30 το απόγευμα, οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθήνας ζήτησαν άρση του ασύλου και σχεδόν αμέσως η Νομική Σχολή, όπου βρίσκονταν οι μετανάστες απεργοί πείνας, περικυκλώθηκε από αστυνομικές δυνάμεις. Συγκεκριμένα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας, Ελένη Ράϊκου, δέχθηκε αίτημα από το Πρυτανικό Συμβούλιο για την άρση του ασύλου με αιτιολογικό τη διατάραξη της λειτουργίας του πανεπιστημίου. Την επιχείρηση επόπτευαν εισαγγελείς.

Περίπου μισή ώρα νωρίτερα, ο Ν. Γιαννόπουλος, εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης», εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά και ως «εκπρόσωπος» των μεταναστών, μεταφέροντας την απόφασή τους να μη μετακινηθούν σε κτίριο που είχε προτείνει, προχτές το βράδυ, το Πανεπιστήμιο Αθήνας. Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο είπε: «Αποφάσισαν να μη μετακινηθούν σε άλλον χώρο, διότι αφενός θεωρούν ότι δεν ενοχλούν κανέναν, δεδομένου ότι στο κτίριο δεν γίνονται μαθήματα, και αφετέρου διότι εκτιμούν ότι το άλλο κτίριο, που τους προτάθηκε, δεν πληροί τις προδιαγραφές, που είχαν συμφωνηθεί».

Λίγη ώρα αργότερα, αποφασίστηκε η άρση του ασύλου και ακολούθησε το αυταρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για την εκκένωση της Νομικής. Σχέδιο που συζητήθηκε κατά τη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο πολιτικό γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και στην οποία συμμετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, καθώς και η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Α. Νταλάρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις εξελίξεις ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός που βρισκόταν στο Νταβός, ο οποίος είχε ζητήσει «πλήρη εφαρμογή του νόμου».

Τις προθέσεις της κυβέρνησης αλλά και το στόχο της να αξιοποιήσει τα γεγονότα για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου φρόντισε να δώσει από νωρίς χτες το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής. «Από τη στιγμή που καταπατείται το άσυλο υπάρχει δεδομένη διαδικασία, άκρως δεσμευτική, για τα όργανα», υποστήριξε.

Ωστόσο, αργότερα και ενώ η Νομική ήταν περικυκλωμένη από δυνάμεις των ΜΑΤ που περίμεναν την τελική εντολή, η Α. Νταλάρα υποστήριζε ότι η κυβέρνηση «δεν κάνει ασκήσεις αυταρχισμού. Ακολουθούμε όσα επιτάσσει ο νόμος και οι κανόνες της συντεταγμένης πολιτείας».

Ο Γ. Ραγκούσης κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι η «κυβέρνηση επιθυμεί να επιλυθεί ειρηνικά» το θέμα της κατάληψης.

Διαπραγματεύσεις

Λίγη ώρα μετά την απόφαση για άρση του ασύλου, εμφανίστηκαν στο χώρο αστυνομικές δυνάμεις, εισαγγελέας, ενώ αποκλείστηκε η ευρύτερη περιοχή και ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις των μεταναστών με τις αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη ορισμένοι μετανάστες που βρίσκονταν μέσα στη Νομική Σχολή εξέφραζαν φόβους για τις εξελίξεις αλλά και για όσα τους μεταφέρονταν από εκείνους που διαπραγματεύονταν.

Κατά τη διαπραγμάτευση επανήλθε η πρόταση μετεγκατάστασης των μεταναστών απεργών πείνας. Αρχικά ζητήθηκε το κτίριο που θα εγκατασταθούν να είναι προσβάσιμο σε όσους θέλουν να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους, να μη γίνει καταγραφή των προσωπικών στοιχείων των μεταναστών και να μη φυλάσσεται από την Αστυνομία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κτίριο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου και ανήκει σε ιδιώτη. Σε εκείνο το σημείο συμφωνήθηκε η μεταφορά των μεταναστών στο συγκεκριμένο κτίριο, το οποίο θα φρουρείται διακριτικά από αστυνομικές δυνάμεις, χωρίς να καταγράφεται ποιοι βγαίνουν και ποιοι μπαίνουν σε αυτό. Η συμφωνία αυτή ανατράπηκε και αναζητούνταν νέο κτίριο, αλλά μετά τις 11 το βράδυ η πρόταση για το κτίριο στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου τέθηκε πάλι σε διαπραγμάτευση.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, με εκπροσώπους οργανώσεων μεταναστών με στόχο την εξεύρεση λύσης στο θέμα. Ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους των οργανώσεων να συμβάλουν στην ομαλή εκτόνωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

Πριν την άρση του ασύλου

Το μεσημέρι, σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των μεταναστών και της «Πρωτοβουλίας» είχαν επισκεφθεί το κτίριο που είχε προτείνει η Πρυτανεία, ενώ λεωφορεία έφτασαν έξω απ' τη Νομική το απόγευμα, τα οποία στη συνέχεια αποχώρησαν. Οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθήνας με ανακοίνωσή τους, αργά το βράδυ της Τετάρτης, είχαν προτείνει τη μεταφορά των μεταναστών σε κτίριο «που πληροί όλες τις προϋποθέσεις ασφάλειας και υγιεινής». Η πρόταση αυτή έγινε σε συνεργασία με τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (Ερυθρός Σταυρός, Γιατροί του Κόσμου, Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγείας, Αποστολή). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Πανεπιστήμιο Αθήνας εγγυήθηκε «την ασφαλή μεταφορά των μεταναστών στο κτίριο με δικά του μέσα και τη συνδρομή της πανεπιστημιακής κοινότητας». Σημειώνεται ότι χτες στις 9 το πρωί είχε προηγηθεί συνάντηση του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθήνας με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, μετά την προχτεσινή του κλήση για το θέμα.

Εψαχναν άλλοθι...

Από χτες το μεσημέρι - και πριν την απογευματινή απόφαση των μεταναστών να παραμείνουν στη Νομική - ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσής, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Τώρα πρέπει με κάθε τρόπο να εκκενωθεί η Νομική Σχολή». Αναφερόμενος στη στάση της Αστυνομίας, μέχρι χτες το μεσημέρι, τόνισε πως «ήταν πολιτική επιλογή. Σε καμία περίπτωση δεν θα συμβάλλαμε στην ένταση, στις συγκρούσεις, στο αίμα που ενδεχομένως ορισμένοι επεδίωκαν(...). Επιμέναμε στη διατήρηση του νόμου(...). Και δεν τους κάναμε το χατίρι να συμβάλει στην ένταση και να μπει στη διαδικασία της σύγκρουσης(...). Οι αστυνομικές αρχές παρεμβαίνουν μόνο στην περίπτωση που υπάρχει εισαγγελική εντολή μετά από απόφαση των αρμόδιων οργάνων των πανεπιστημίων». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση έψαχνε άλλοθι για οτιδήποτε συμβεί και ήθελε να αποσείσει την ευθύνη για ό,τι γίνει, ενώ γνώριζε πολύ πριν για την υπόθεση. Η κυβέρνηση έχει όλη την ευθύνη για την κατάσταση και για οτιδήποτε συμβεί.

  • Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις η Γενική Συνέλευση των μεταναστών αποφάσισε λίγο μετά τα μεσάνυχτα να αποχωρήσει από τη Νομική και να συνεχίσουν τον αγώνα τους στο κτίριο που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Πατησίων και Ηπείρου.
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να μην ασκηθεί βία σε βάρος των μεταναστών

Επικοινωνία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τον Χρ. Παπουτσή

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Χρ. Παπουτσή, μετά την απόφαση της Πρυτανείας για άρση του ασύλου, ζήτησε να μην ασκηθεί βία κατά των μεταναστών που βρίσκονται στη Νομική. Η κυβέρνηση έχει τρόπο και πρέπει να ικανοποιήσει τα άμεσα δίκαια αιτήματά τους. Η Αλέκα Παπαρήγα προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή κατά των θυμάτων μεταναστών, δε θα έχει μόνο την ευθύνη γι' αυτή την αποτρόπαιη πράξη αλλά και για τις συνολικές παρενέργειες που θα δημιουργήσει.

ΠΑΜΕ
Κοινός αγώνας για την ανατροπή της αντεργατικής πολιτικής

Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, για το ζήτημα των μεταναστών σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών.

Tο αίτημά τους για νομιμοποίηση είναι πέρα για πέρα δίκαιο. Ζουν στη χώρα μας πολλά χρόνια, δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί και δεν τους αναγνωρίζεται το αυτονόητο, να μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθεροι.

Η κυβέρνηση έχει μεγάλη ευθύνη. Κρατάει τους μετανάστες σε καθεστώς παρανομίας και σήμερα τρίβει τα χέρια της, χρησιμοποιώντας τους για να καταργήσει το πανεπιστημιακό άσυλο, κάτι που το επεδίωκαν χρόνια και η ΝΔ αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ.

Καλούμε την κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύση στο πρόβλημα των μεταναστών, να αποσύρει άμεσα τις αστυνομικές δυνάμεις. Η τρομοκρατία που αυτή τη στιγμή εξαπολύεται είναι εις βάρος και των μεταναστών και του πανεπιστημιακού ασύλου, αλλά και του ταξικού εργατικού κινήματος. Οι ευθύνες της είναι μεγάλες.

Καλούμε, επίσης, όλα τα ταξικά συνδικάτα, τις ομοσπονδίες τα εργατικά κέντρα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα δίκαια αιτήματα των μεταναστών.

Το αίτημά τους

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΡΓΑΤΗΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΧΑΡΤΙΑ

για να γίνει πράξη, χρειάζεται ο οργανωμένος ανυποχώρητος αγώνας Ελλήνων και μεταναστών, της Εργατικής Τάξης και των σύμμαχων της, για ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ελληνες και ξένοι εργάτες έχουν κοινό αντίπαλό τους την πολιτική της εκμετάλλευσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ. Αυτήν πρέπει να στοχοποιούμε».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ