ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Φλεβάρη 2011
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Ματιές καλλιτεχνών στην κρίση

Εκθεση γελοιογραφίας με θέμα την κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, τις εξελίξεις, την οικονομία και τα σαρωτικά μέτρα που αναιρούν εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών, διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ), από τις 18 έως τις 28 του Φλεβάρη, στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι, αίθουσα Δ6). Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 18/2, στις 7μμ. Στην έκθεση έχουν κληθεί να πάρουν μέρος καλλιτέχνες - μέλη όλων των τμημάτων του ΕΕΤΕ, καθώς και σπουδαστές και γελοιογράφοι, με γελοιογραφίες σε οποιαδήποτε μορφή (ζωγραφικά, τρισδιάστατα, εκτυπώσεις, ηλεκτρονικά κλπ.). Στόχος της έκθεσης, να δώσουν οι καλλιτέχνες μέσα από την προσωπική τους ματιά, με το δικό τους λόγο την άποψή τους για τις πολιτικές εξελίξεις και για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός με τα αντιλαϊκά μέτρα που συναποφασίστηκαν στα όργανα της ΕΕ και εφαρμόζονται. Και αυτή τη ματιά του καλλιτέχνη την έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα.

«Aυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα συμβαίνει με διαφορετικές ταχύτητες, με διαφορετικές μορφές, αναλόγως με τις συνθήκες της κάθε χώρας, σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», αναφέρει ανακοίνωση του ΕΕΤΕ. «Παντού οι εργαζόμενοι βυθίζονται στη φτώχεια και την ανεργία. Ο στόχος των νέων μέτρων που εφαρμόζονται είναι το μεγαλύτερο κέρδος για τα μονοπώλια και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σήμερα τα προβλήματα των εργαζομένων οξύνονται (αύξηση του ΦΠΑ, πλήρης εμπορευματοποίηση της Παιδείας και Υγείας, ξεπούλημα της χώρας, εξελίξεις σε Παιδεία, Ασφαλιστικό, συντάξεις, επιδείνωση στα εργασιακά στην Τοπική Διοίκηση με τον "Καλλικράτη" κλπ.). Εμείς οι εικαστικοί έχουμε γνωρίσει την αναλγησία όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων προς τα βασικότερα των αιτημάτων μας. Σ' αυτό το ζοφερό κοινωνικό περιβάλλον, εμείς οφείλουμε να εντείνουμε την πάλη μας, να συντονίσουμε το βήμα μας με τους αγώνες των εργαζομένων, αγώνες σε ταξική κατεύθυνση και να διεκδικήσουμε ταυτόχρονα το δικαίωμα όλων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό».


Κυριακή 13/2
  • «KollektivA»
    «KollektivA»
    «Γιάννης Μόραλης - Αρχιτεκτονικές Συνθέσεις» τιτλοφορείται η έκθεση που λειτουργεί στο Μουσείο Μπενάκη (Κεντρικό Κτίριο, Β. Σοφίας και Κουμπάρη 1, 210 3671000). Παρουσιάζεται η δωρεά του προς το μουσείο με 120 έργα του, μακέτες και προσχέδια των αρχιτεκτονικών συνθέσεών του, καθώς και συνοδευτικό υλικό - σχέδια, ακουαρέλες, λάδια, μακέτες, φωτογραφικό υλικό, κεραμικά και δείγματα αρχιτεκτονικών στοιχείων. Διάρκεια μέχρι 30/4.
  • Ο διάσημος δεξιοτέχνης της βιόλα ντα γκάμπα Πάολο Παντόλφο και το μουσικό σύνολό του δίνουν συναυλία στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση. Παρουσιάζουν συνθέσεις του γαλλικού μπαρόκ, που αποδεικνύουν τη θέση του οργάνου στη Γαλλία του 17ου αιώνα.
  • Σουίνγκ συνεύρεση (10μμ) με τον αέρα της δεκαετίας του '30, στο «Πορτοκάλι» (Ιερά οδός 22, 210 3463308) και με δυο από τους καλύτερους εκπροσώπους του είδους: Τη Sugahspank με τους Swing shoes και τους Θεσσαλονικείς «The Speakeasies Swing band».
Δευτέρα 14/2
  • Πρεμιέρα στη «Στοά», με το έργο του Γιώργου Ηλιόπουλου «Για πάντα - 4 ever», σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα, με τον Νίκο Αρβανίτη και την Ντίνα Αβαγιανού. Σκηνικά - κοστούμια Kωνσταντίνος Zαμάνης, μουσική επιμέλεια Κώστας Μπόρσης. Κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
  • «Αννα Καρένινα» με το Μπαλέτο Μπορίς Αϊφμαν Αγίας Πετρούπολης
    «Αννα Καρένινα» με το Μπαλέτο Μπορίς Αϊφμαν Αγίας Πετρούπολης
    Οι «KollektivA» επιστρέφουν στο Club του Σταυρού του Νότου για μια παράσταση ...«ερωτική», μαζί με την ηθοποιό Κατερίνα Τσάβαλου. Ρυθμός, groove, ξεχωριστές ερμηνείες και εκρηκτική ενέργεια, σε μια παράσταση με νέες δημιουργίες και αγαπημένες μελωδίες. Η ομάδα «Eyellusion» οπτικοποιεί τους μουσικούς συνειρμούς με τη χρήση original video art και live show.
  • «Καρδιά παραπονιάρα κι απαρηγόρητη...» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση (8.30μμ), στον «Ιανό» (Σταδίου 24), πλημμυρισμένη λόγω της ημέρας με ...«καρδιολογικά» ρεμπέτικα. Ερμηνεύουν: Γιώργος Ξηντάρης, Νάντια Καραγιάννη, Μεχάκ Χατσατουριάν, Ελευθερία Κουρλιά, Αντώνης Ξηντάρης, Θοδωρής Ξηντάρης. Φυσαρμόνικα: Πέτρος Μακρής. Συμμετέχουν: Θεοδοσία Στίγκα, Κώστας Σκόνδρας. Επιμέλεια - παρουσίαση: Πάνος Σαββόπουλος.
Τρίτη 15/2
  • Πρεμιέρα, στο θέατρο «Βρετάνια», του έργου «Αμαντέους» του Πέτερ Σάφερ, σε διασκευή - σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη. Παίζουν: Δημήτρης Λιγνάδης, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Δανάη Σκιάδη, Μιχάλης Γκίνος, Αντώνης Δημητροκάλης κ.ά.
  • «Το μικρόβιο του έρωτα», η βασισμένη στην ομότιτλη οπερέτα του Κώστα Γιαννίδη παράσταση της Λυρικής Σκηνής, επιστρέφει στο Θέατρο «Ολύμπια». Ακολουθούν παραστάσεις στις 17, 22, 24, 27/2, 15, 17, 23/3 και 3, 9, 13, 15, 17/4.
  • «Η τριλογία του παραθερισμού» στο Εθνικό Θέατρο

    Microlix.gr

    «Η τριλογία του παραθερισμού» στο Εθνικό Θέατρο
    Παρουσιάζεται (6μμ), στο καφέ του βιβλιοπωλείου «Ιανός» (Σταδίου 24) το βιβλίο της Ερης Ρίτσου «Η μικρή καμηλοπάρδαλη που δεν έτρωγε το φαγητό της». Είσοδος ελεύθερη.
Τετάρτη 16/2
  • Πρεμιέρα στην Κεντρική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου με την «Τριλογία του παραθερισμού» του Κάρλο Γκολντόνι, που ανεβαίνει σε διασκευή - σκηνοθεσία - κοστούμια - μουσική επιμέλεια Νίκου Μαστοράκη. Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης. Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Χορογραφία: Φωκάς Ευαγγελινός. Παίζουν: Εύη Σαουλίδου, Γιάννος Περλέγκας, Δημήτρης Πιατάς, Μάγια Λυμπεροπούλου, Εμιλυ Κολιανδρή, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Νίκος Ψαρράς, Νίκος Χατζόπουλος κ.ά.
  • Πρεμιέρα στην αίθουσα Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, με το έργο «Σκοτεινό σπίτι» του Νeil LaΒute, σε σκηνοθεσία Χρήστου Λύγκα. Παίζουν: Θοδωρής Οικονομίδης, Γιώργος Χριστοδούλου, Μαρία Προεστάκη. Μετάφραση: Χριστίνα Μπάμπου - Παγκουρέλη. Εικαστικά: Γιάννης Μετζικώφ.
Πέμπτη 17/2
  • Η «Αννα Καρένινα» του Τολστόι «ζωντανεύει» από το Μπαλέτο «Μπορίς Αϊφμαν» της Αγίας Πετρούπολης και υπό τη μουσική του Τσαϊκόφσκι, από σήμερα και μέχρι τις 20/2 (8μμ), στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής. Την ηρωίδα ενσαρκώνουν εναλλάξ οι χορεύτριες Nina Zmievets και Anastasia Sitnikova.
  • «Το μικρόβιο του έρωτα» στη Λυρική Σκηνή
    «Το μικρόβιο του έρωτα» στη Λυρική Σκηνή
    «Ενα παράξενο ταξίδι» συνεχίζεται με την Σοφία Παπάζογλου, κάθε Πέμπτη στο «Κύτταρο» (Ηπείρου και Αχαρνών, 210 8224134). Μαζί της σήμερα οι Χρήστος Νικολόπουλος και Γιώτα Νέγκα (17/2).
Παρασκευή 18/2
  • Ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» παρουσιάζει στο Studio Μαυρομιχάλη το έργο του Λένου Χρηστίδη «Δύο Θεοί», σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Ζιάκας. Μουσική επιμέλεια: Νίκος Βίττης. Παίζουν: Γιώργος Νινιός, Φώτης Μακρής, Διονύσης Μανουσάκης.
  • Συνεχίζονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο οι εμφανίσεις της Ελένης Βιτάλη στο «Κύτταρο». Μαζί της ο Haig Yazdjian, η Μυρτώ Ναούμ και ο Καραγκιόζης του Αθου Δανέλλη.
  • Ενα πρόγραμμα με χαρούμενη διάθεση και μουσική ενέργεια παρουσιάζει ο Γιάννης Γιοκαρίνης, κάθε Παρασκευή (10.30μμ), στο «Οξυγόνο Live» (Βούρβαχη & Κορυζή 4, Ν. Κόσμος, 210 9240740).
Σάββατο 19/2
  • Μετά από ένα μήνα επιτυχημένων εμφανίσεων στη μουσική σκηνή «Δίπλα στο Ποτάμι», ο Ορφέας Περίδης και οι «Human Touch» πραγματοποιούν μία ακόμα τελευταία παράσταση.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ