ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Λαϊκές μάχες υπεράσπισης της κληρονομιάς

Χτεσινό στιγμιότυπο από το Μουσείο του Καΐρου: Ο στρατός εμφανίστηκε εκ των υστέρων
Χτεσινό στιγμιότυπο από το Μουσείο του Καΐρου: Ο στρατός εμφανίστηκε εκ των υστέρων
Μάχες υπεράσπισης της πολιτιστικής κληρονομιάς δίνονται στην Αίγυπτο μεταξύ του διαδηλωτή λαού, που οργανώνει, μαζί με αρχαιολόγους και εργαζόμενους στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ομάδες περιφρούρησης μουσείων και αρχαιολογικών αποθηκών από τις συμμορίες που επιχειρούν πλιάτσικο.

Σύντομα θα ανοίξει το Μουσείο του Καΐρου, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Αιγυπτιακού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, καθηγητή, Ζάχι Χαουάς. Το Μουσείο κινδύνευσε πριν μερικές μέρες από πυρκαγιά στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, με τα οποία γειτνιάζει, ενώ στις 28/1 παραλίγο να λεηλατηθεί, πράγμα που αποφεύχθηκε με σωτήρια παρέμβαση διαδηλωτών που το υπερασπίστηκαν.

Πάντως, περίπου 100 αρχαία αντικείμενα υπέστησαν αναστρέψιμες βλάβες, μετά το σπάσιμο των προθηκών τους, ενώ τουλάχιστον μία αρχαία σαρκοφάγος ανοίχτηκε. Ωστόσο, οι βάνδαλοι - οι οποίοι μπόρεσαν να μπουν στο Μουσείο λόγω απουσίας της αστυνομίας... η οποία διατάχθηκε προφανώς να ανοίξει κεφάλια διαδηλωτών - δεν κατάφεραν να αποσπάσουν τίποτα, χάρη στην αντίσταση ομάδας κατοίκων που, μαζί με τρεις «ξεχασμένους» αστυνομικούς, υπερασπίστηκαν την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Ο Χαουάς σημειώνει ότι λόγω ακριβώς αυτής της επέμβασης οι βάνδαλοι δεν κατάφεραν να φτάσουν το χώρο όπου υπήρχαν τα χρυσά αντικείμενα, ενώ άλλοι λεηλάτησαν το πωλητήριο του μουσείου με τα σουβενίρ... «σνομπάροντας» - ευτυχώς - τα αρχαία αντικείμενα. Εκτός των άλλων, στο Μουσείο του Καΐρου φυλάσσονται 27 μούμιες φαραώ και συγγενών τους, με τις εννέα από αυτές να εκτίθενται.

Δυστυχώς, όμως, λεηλατήθηκε η αποθήκη του μουσείου Καντάρα, κοντά στην πόλη Ισμαηλία στη Διώρυγα του Σουέζ, όπου φυλάσσονταν 3.000 ρωμαϊκά και βυζαντινά αντικείμενα, πολλά από τα οποία βρέθηκαν στο Σινά από τους Ισραηλινούς, αφού κατέλαβαν τη χερσόνησο το 1967, και είχαν επιστραφεί πρόσφατα στην Αίγυπτο. Λεηλατήθηκαν αποθήκες κοντά στις πυραμίδες της Σακάρα και του Αμπου Σιρ, αλλά, σύμφωνα με αρχαιολόγους, «σε άλλες τοποθεσίες, φρουροί και χωρικοί κατάφεραν να απωθήσουν τις επιθέσεις συμμοριών που ήθελαν να λεηλατήσουν».

«Εφυγε» η Καίτη Λαμπροπούλου

Η Κ. Λαμπροπούλου (δεξιά) με τους Αλ. Βουγιουκλάκη, Γ. Ρούσσο, Τζ. Καρέζη
Η Κ. Λαμπροπούλου (δεξιά) με τους Αλ. Βουγιουκλάκη, Γ. Ρούσσο, Τζ. Καρέζη
Σε ηλικία 85 χρόνων «έφυγε» χτες το πρωί και κηδεύεται αύριο (3 μ.μ.) από το Α' Νεκροταφείο, η ηθοποιός Καίτη Λαμπροπούλου, σύζυγος του δημοσιογράφου και συγγραφέα Γεωργίου Ρούσου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1926, αλλά μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, όπου βρισκόταν η οικογένειά της λόγω των εμπορικών δραστηριοτήτων του πατέρα της. Το 1942 εισήχθη στη σχολή του «Θεάτρου Τέχνης». Συμμετείχε στην πρώτη παράσταση του «Θεάτρου Τέχνης» μαζί με τον Κάρολο Κουν, το 1942 - 1943, με την «Αγριόπαπια» του Ιψεν. Με το «Θέατρο Τέχνης» συνεργάστηκε στα έργα «Σουάνεβιτ», «Ετσι είναι αν έτσι νομίζετε», «Κωνσταντίνου και Ελένης», «Βυσσινόκηπος», «Βρικόλακες» κ.ά.

Στη συνέχεια, εργάστηκε στο Εθνικό Θέατρο, με διευθυντή τον Δ. Ροντήρη, και πήρε μέρος στις παραστάσεις: «Φοιτηταί», «Ζητείται υπηρέτης», «Συρανό ντε Μπερζεράκ», «Το φιντανάκι», «Λοκαντιέρα», «Ο κατά φαντασίαν ασθενής», κ.ά. Στον κινηματογράφο, έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1951 στην ταινία «Το παιδί μου πρέπει να ζήσει».

Εκθεση γελοιογραφίας από το ΕΕΤΕ

Στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Γκάζι, αίθουσα Δ6)) το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) θα παρουσιάσει (18-28/2) έκθεση γελοιoγραφίας με θέμα την κρίση, τις εξελίξεις, την οικονομία και τα σαρωτικά μέτρα που αναιρούν εργασιακές κατακτήσεις δεκαετιών. Το ΕΕΤΕ καλεί να πάρουν μέρος στην έκθεση όχι μόνο τα μέλη του, αλλά και σπουδαστές και γελοιογράφοι - σκιτσογράφοι.

Στόχος της έκθεσης - αναφέρει ανακοίνωση του ΕΕΤΕ - είναι «να δώσουν οι καλλιτέχνες, μέσα από την προσωπική τους ματιά, με το δικό τους λόγο την άποψή τους για τις πολιτικές εξελίξεις και για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός με τα αντιλαϊκά μέτρα που συναποφασίστηκαν στα όργανα της ΕΕ και εφαρμόζονται. Και αυτή τη ματιά του καλλιτέχνη την έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα». Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 18/2 (7 μ.μ.). Πληροφορίες: στην ιστοσελίδα του ΕΕΤΕ (chafartg@otenet.gr) ή στα γραφεία του, Βαλτετσίου 42, τηλ: 210- 3301302, Υβόννη Δανιά και Εύα Μελά: 6979800611.

Εικαστικές πτυχές

«Με μια δραχμή», τιτλοφορείται η έκθεση που παρουσιάζει (έως 7/2) η γκαλερί «Τιτάνιουμ». Εργα 80 «διηγούνται» τη μακραίωνη πορεία του ελληνικού νομίσματος σε όλα τα μήκη και πλάτη του αρχαίου κόσμου και στα νεότερα χρόνια, μέχρι την κατάργησή της, το 2001.

Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εκθέτει (έως 5/2) ζωγραφική του Ανάργυρου Πασχάλη. Τοπία και μορφές αφαιρετικά δυνατής ιμπρεσιονιστικής «γραφής».

Στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138) φιλοξενείται ( έως 26/3) γλυπτική και μεγάλου μεγέθους εγκαταστάσεις της Καλλιόπης Λαιμού με τίτλο «Navigating in the dark».

Το Μορφωτικό Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης παρουσιάζει (έως 22/2) στο Πολιτιστικό Κέντρο του (Βασ. Ολγας 108) την έκθεση «Ελληνες ζωγράφοι από τη συλλογή της Εθνικής Τράπεζας (Η απεικόνιση του προσώπου)». Από τις 23/2 η έκθεση μεταφέρεται στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Εγνατίας 154).

Με αφορμή τη γέννηση - σαν σήμερα πριν 158 χρόνια - του σατιρικού ποιητή Γεωργίου Σουρή, ο θίασος «Ελεύθερη έκφραση», παρουσιάζει σήμερα - με ελεύθερη είσοδο, αλλά με σειρά προτεραιότητας του κοινού - τη «Δημαρχίνα» (9μμ). Κειμενική σύνθεση Ειρήνης Κουτσαύτη, σκηνοθεσία Αγγελικής Κασόλα, σκηνικά - κοστούμια Πένυς Αμπλά, χορογραφίες Μυρτώς Παπαδοπούλου, φωτισμούς Αντώνη Παναγιωτόπουλου. Παίζουν: Μαίρη Ιγγλέση, Γιάννης Τσιώμου, Τζένη Οικονόμου, Κοσμάς Χειράκης, Χρήστος Μπάκης (πιάνο). Την παράσταση προλογίζουν ο συγγραφέας Μήτσος Κασόλας και η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου.

Ακόμη ένας πολιτιστικός φορέας που επιχορηγείται από το κράτος, η Εθνική Γλυπτοθήκη (παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης), ανακοινώνει δυσλειτουργίες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ετσι, τόσο το α' κτίριο με τη μόνιμη έκθεση, όσο και το β' κτίριο με την έκθεση Μετζικώφ, θα παραμείνουν κλειστά αύριο, λόγω έλλειψης προσωπικού. Για τον ίδιο λόγο η Εθνική Γλυπτοθήκη θα κλείνει τις Κυριακές μία ώρα νωρίτερα (2 μ.μ., αντί 3 μ.μ.).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ