ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ 2013
Ανάθεση και αφαίρεση: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Η Επιτροπή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ επισημαίνει πως ο λαός δεν έχασε ευκαιρία, ούτε γλίτωσε σύμφωνα με την προπαγάνδα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Επιβάλλεται δημιουργία μετώπου ρήξης με την κυρίαρχη πολιτική για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες

1

Eurokinissi

1
Ανακοίνωση - με αφορμή την αφαίρεση από την Ελλάδα της διοργάνωσης των Μεσογειακών Αγώνων 2013 και τα όσα ακολούθησαν - εξέδωσε η Επιτροπή Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Η απόφαση της ΔΕΜΑ (σ.σ. Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων) να αφαιρέσει τους Μεσογειακούς αγώνες του 2013 από τις διοργανώτριες πόλεις Βόλο και Λάρισα έδωσε την αφορμή να ξεσπάσει ένας ακόμη ψεύτικος "δικομματικός καυγάς" ανακοινώσεων και εξηγήσεων μεταξύ των εκπροσώπων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, των δημοτικών αρχών και παραγόντων.

Από αυτές τις εξελίξεις αποκαλύπτονται τα πολιτικά παιχνίδια αλλά και ο ρόλος αυτών των οργανώσεων τύπου ΔΕΜΑ, αλλά και των διοργανώσεων τύπου Μεσογειακοί, Ολυμπιακοί Αγώνες κτλ. και η διαπλοκή τους με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μάλιστα, αν κοιτάξει κανείς και τη σύμβαση που υπογράφτηκε από τα δύο μέρη θα διαπιστώσει ότι η χώρα μας όχι μόνο δεν μπορεί να διεκδικήσει κάτι σαν αποζημίωση για τα χρήματα που δαπάνησε έως τώρα, αλλά, αντίθετα, μπορεί να βρεθεί και ζημιωμένη, στα αθλητικά διαιτητικά δικαστήρια και να πληρώνει στη ΔΕΜΑ αποζημιώσεις, με βάση τα υπογεγραμμένα συμβόλαια.

Το ΚΚΕ το δηλώνει απερίφραστα, όπως το είχαμε κάνει από την αρχή ακόμη της διαδικασίας ανάληψης των αγώνων, ότι ο λαός της περιοχής ούτε έχασε καμία μεγάλη ευκαιρία, ούτε "γλίτωσε" η χώρα από το "κόστος" των αγώνων. Διότι οι αγώνες αυτοί δε θα ήτανε τίποτε άλλο από ένα ακόμη πανηγύρι των μεγαλοεργολάβων και των πολυεθνικών που λυμαίνονται το χώρο. Απλά αυτά τα 135 εκατ. που προορίζονταν για τους αγώνες και θα λεηλατούνταν από τα μονοπώλια σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας (τουρισμό, υπηρεσίες, κατασκευές κτλ.) θα αλλάξουν κατεύθυνση και θα προσαρμοστούν στις αξιώσεις της πλουτοκρατίας για το ξεπέρασμα της κρίσης τους».

«Μονά - ζυγά» υπέρ του κεφαλαίου

Eurokinissi

«Επιβεβαιώνεται περίτρανα η θέση που εκφράσαμε από την αρχή της υπόθεσης των Μεσογειακών ότι η ανάπτυξη δεν είναι κάτι το ουδέτερο. Η ανάπτυξη, την οποία όλοι στις μέχρι σήμερα ανακοινώσεις τους ευαγγελίζονται και κόπτονται οδυρόμενοι, είναι για το συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου και όχι προς όφελος του λαού.

Εξάλλου υπάρχει και η πρόσφατη πείρα από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας, όπου τα μεγάλα έργα, τα σύγχρονα γυμναστήρια κτλ. δεν συντηρούνται από τη ΓΓΑ. Και ερειπώνουν ή παραδίνονται στους ιδιώτες για εκμετάλλευση, το ένα μετά το άλλο. Οπότε όσα έργα και αν κατασκευάζονταν στις δύο πόλεις, το κόστος της συντήρησης θα περνούσε στους αθλούμενους - εργαζόμενους ή σε καθεστώς υπενοικίασης από ιδιώτες.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η τύχη που είχε το Πανθεσσαλικό του Βόλου (φωτ. 1) όπου για επτά (7) και πλέον χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς του 2004 είναι κλειστό για τα σωματεία και τους εργαζόμενους της περιοχής, αλλά την ίδια στιγμή ορθάνοιχτο για τον επιχειρηματία - ιδιοκτήτη της ΠΑΕ.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στη Λάρισα όπου πριν από λίγα χρόνια με ευθύνη ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και των παρατάξεών τους στο δήμο, παραχωρήθηκε στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΑΕΛ μια τεράστια έκταση για ανέγερση γηπέδου (φωτ. 2). Την ίδια ώρα που η διοίκηση του ΕΑΚ Λάρισας πετάει ποδοσφαιρικά σωματεία στο δρόμο και επιβάλλει χαράτσι για τη χρήση των εγκαταστάσεων σε αθλούμενους, σύμφωνα και με τις πρόσφατες κατευθύνσεις της ΓΓΑ για αυτοδιαχείριση των ΕΑΚ της χώρας.

Το ΚΚΕ επισημαίνει στο λαό της περιοχής ότι η "απώλεια" των αγώνων περιλαμβάνεται μέσα στο πλαίσιο των γενικότερων αντιπαραθέσεων (οικονομικά συμφέροντα, πολιτικά παιχνίδια κτλ.) που συνοδεύουν την όξυνση και των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, εν μέσω καπιταλιστικής κρίσης. Επομένως δεν αποτελεί ζήτημα "τοπικιστικό", όπως σήμερα επιχειρούν να το παρουσιάσουν διάφοροι παράγοντες της περιοχής, όπως δημοτικές αρχές, βουλευτές ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ».

2

Eurokinissi

2
«Το ΚΚΕ έχοντας ως γνώμονα τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες πιστεύει πως μια σειρά από έργα και υποδομές που έχει ανάγκη η περιοχή πρέπει να γίνουν πέρα και έξω από τη λογική των αγώνων, πόσο δε μάλλον τώρα που αυτοί δε θα γίνουν. Να γιατί από την αρχή υποστηρίζαμε ότι αυτά τα έργα και οι υποδομές που χρειάζεται η περιοχή, δεν πρέπει να επαφίενται μόνο στη διοργάνωση των αγώνων.

Οταν την ίδια στιγμή όλες οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., και με τους τοπικούς εκπροσώπους τους καλλιεργούσαν μεγάλες προσδοκίες ενόψει των αγώνων. Επίσης, ευθύνη φέρει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ όπου, με τα ήξεις - αφήξεις του, στην αρχή τάχθηκε υπέρ των αγώνων καλλιεργώντας και τις αυταπάτες ότι θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη της περιοχής. Για ποιον δεν έλεγε βέβαια.

Αλλά και ύστερα. Με την... στο και πέντε τοποθέτησή του για επιστροφή των αγώνων, όταν ποια ξεδιπλώθηκε όλο το κουβάρι της υποβάθμισής τους, που καλλιεργήθηκε σκόπιμα από δημοτικούς άρχοντες και παράγοντες του δικομματισμού. Γιατί βρέθηκαν εκτεθειμένοι στα μεγάλα λόγια και τις προσδοκίες που είχαν τάξει.

Μέτωπο ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών

Οι Μεσογειακοί Αγώνες και κάθε τέτοιοι αγώνες, που διοργανώνονται μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κανόνων και συμβολαίων, δεν είναι υπόθεση του λαού και ούτε πρέπει να γίνονται. Αυτό που πρέπει να γίνει πραγματική υπόθεση του λαού της περιοχής, των αθλητικών σωματείων, της νεολαίας κτλ. είναι η κατασκευή αθλητικών υποδομών και έργων με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Οι εξελίξεις τρέχουν και η ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - πλουτοκρατίας - τρόικας συνεχίζεται σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης, τα αθλητικά σωματεία και τη νεολαία να διεκδικήσουν σε γραμμή ρήξης και σύγκρουσης με την κυρίαρχη - ασκούμενη πολιτική άμεσα και ανεξάρτητα από την τύχη των αγώνων:

Αναβάθμιση όλων των εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Λάρισας.

Να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ που επέβαλε η διοίκηση του ΕΑΚ Λάρισας για τη χρήση του κολυμβητηρίου.

Κανένας ιδιώτης και χορηγός μέσα στα ΕΑΚ.

Ενιαίος κρατικός φορέας Διαχείρισης Αθλητικών εγκαταστάσεων. Ολες οι Ολυμπιακές και αθλητικές εγκαταστάσεις να περάσουν στα χέρια του λαού.

Αμεση στελέχωση με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ΕΑΚ Λάρισας και όχι με τη μορφή μετατάξεων και ελαστικής απασχόλησης, όπως προτείνει η διοίκηση του ΕΑΚ.

Αποκατάσταση με επιβάρυνση της κατασκευάστριας εταιρείας όλων των απαραίτητων έργων υποδομής που καταστράφηκαν στα 12 γήπεδα τένις στη Νεάπολη. Δωρεάν χρήση από τα σωματεία και το λαό της πόλης, όλες τις μέρες και ώρες.

Ολοκλήρωση των Κολυμβητηρίων σε Τύρναβο και Ν. Πολιτεία, που παραμένουν στις ελληνικές καλένδες από το 2004.

Δήμευση με κρατικά κονδύλια ελεύθερων χώρων για κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων.

Σωματική άσκηση δωρεάν με σύγχρονες υποδομές για όλους».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υποκριτική η στάση της κυβέρνησης

Για τους Μεσογειακούς Αγώνες, τοΓραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕμε σχόλιό του, το περασμένο Σάββατο, επισημαίνει:

«Το ΚΚΕ είχε τοποθετηθεί εξαρχής κατά της διεξαγωγής των Μεσογειακών Αγώνων στην Ελλάδα, επειδή η διοργάνωσή τους εντάσσεται στην πολιτική εμπορευματοποίησης του αθλητισμού και ο λαός δε θα είχε τίποτα να επωφεληθεί από αυτούς.

Ωστόσο η κυβέρνηση δεν δικαιούται να αξιοποιεί την αφαίρεση των Μεσογειακών Αγώνων από την Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν ήθελε να επιβαρύνει το λαό με το κόστος των αγώνων, στην προσπάθεια να εμφανίσει φιλολαϊκό πρόσωπο. Είναι εκείνη που με την πολιτική της τσακίζει όλα τα λαϊκά δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ