ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προνόμια στο κεφάλαιο και απειλές στο κίνημα

Μοιράζει τζάμπα εργατική δύναμη στους εργοδότες, με προγράμματα επιδοτούμενης ανακύκλωσης της ανεργίας

Η ανεργία τσακίζει κόκαλα και μεγαλώνει με την κρίση. Η κυβέρνηση, αντί να προστατεύσει ουσιαστικά τους άνεργους, τους παραδίδει στο κεφάλαιο σαν τζάμπα εργατική δύναμη
Η ανεργία τσακίζει κόκαλα και μεγαλώνει με την κρίση. Η κυβέρνηση, αντί να προστατεύσει ουσιαστικά τους άνεργους, τους παραδίδει στο κεφάλαιο σαν τζάμπα εργατική δύναμη
Με στόχο να θολώσει τα νερά για τα νέα αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός συγκάλεσε χτες σύσκεψη για την ανεργία. Προκαλώντας εργαζόμενους και ανέργους, παρουσίασε σαν «κοινωνικές πολιτικές» τα προγράμματα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών για την πρόσληψη ανέργων, μέσω των οποίων οι εργοδότες εξασφαλίζουν τζάμπα εργατική δύναμη για να ανακυκλώνουν την ανεργία.

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, με κατάπτυστα ψευτοδιλήμματα, απαιτούσε από τους εργαζομένους να υποταχθούν αδιαμαρτύρητα στο καθεστώς των επιχειρησιακών συμβάσεων και να αποδεχτούν τις μειώσεις των μισθών τους. «Κάποιοι προσπαθούν μέσα στα ιδεολογήματά τους να εφεύρουν ότι οι επιχειρησιακές συμβάσεις είναι η κατάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ας έρθουν να μας απαντήσουν: Απολύσεις ή νέες σχέσεις εργασίας με συγκεκριμένο τρόπο και συγκεκριμένες ασφαλιστικές δικλείδες;», ισχυρίστηκε ο Γ. Πεταλωτής.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε της επιβολή των επιχειρηματικών συμβάσεων υποστηρίζοντας κυνικά ότι «έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος για τέτοιες μορφές ελαστικής εργασίας, ώστε να αντέξουν και οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν επιστράτευσε μόνο τις απειλές αλλά και το ψέμα, αφού τα αντεργατικά νομοθετήματα της κυβέρνησης όχι μόνο δε διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας αλλά απελευθερώνουν τα όρια των απολύσεων, δίνοντας το δικαίωμα στην εργοδοσία να απολύει όσους εργαζόμενους θέλει, όποτε θέλει.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη, η οποία σημείωσε «ο νόμος για τις επιχειρησιακές συμβάσεις δεν αλλάζει για είναι απόφαση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού». Ωστόσο, σε μια προσπάθεια επικοινωνιακού ελιγμού και ενώ η κυβέρνηση αξιοποιεί την παρουσία του κλιμακίου της τρόικας για να επιβάλει ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ανέφερε ότι «ο θόρυβος που δημιουργείται κάθε φορά που έρχεται η τρόικα στην Ελλάδα δημιουργεί αποσταθεροποίηση στην ελληνική οικονομία», ισχυριζόμενη ότι «δεν νομιμοποιούνται πολλά από αυτά που κάνει η τρόικα στην Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, οξύνοντας την επίθεση σε όσους αντιπαλεύουν την πολιτική της, ο Γ. Πεταλωτής απείλησε χτες τους απεργούς στις συγκοινωνίες με «επίταξη» και τους κάλεσε να «δείξουν υπευθυνότητα». Παράλληλα, αποκάλεσε «τσαμπατζήδες» που «επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό» όσους εργαζομένους αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι των αυξημένων από χτες εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δημαγωγία και έμπρακτη στήριξη στα νέα μέτρα

Δηλώνει αναφανδόν υπέρ των επιχειρησιακών συμβάσεων και προτείνει επιπλέον πηγές για τη χρηματοδότηση της πλουτοκρατίας

Πίσω από τη δημαγωγική κορόνα «η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει νέα μέτρα» επιχειρεί να κρύψει η ηγεσία της ΝΔ την πλήρη σύμπλευση στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούν από κοινού κυβέρνηση και τρόικα. Στην πράξη, η ηγεσία της ΝΔ βάζει πλάτες για να εφαρμοστούν, συνεχίζοντας την τακτική της απάτης που τηρούσε και στο μνημόνιο, δηλαδή «όχι στο μνημόνιο, αλλά υπερψήφιση και στήριξη του συνόλου των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που περιλαμβάνει».

«Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει τη χώρα ως εταιρεία υπό εκκαθάριση, για να πάρουν πίσω τα λεφτά τους οι πιστωτές. Ο λαός δεν είναι υπάλληλος της εταιρείας αυτής, υπάρχουν ευπαθείς, ευαίσθητες ομάδες που δεν αντέχουν», ήταν το δημαγωγικό πυροτέχνημα του Γ. Μιχελάκη, ενώ την ίδια στιγμή επιβεβαίωνε ότι το κόμμα του αποδέχεται τη «συνολική λύση», δηλαδή το ευρωμνημόνιο διαρκείας, που προωθείται από τα όργανα και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της ΕΕ.

Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος αποσαφήνισε ότι η ΝΔ αποδέχεται τη «συνταγματοποίηση» των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, δηλαδή της άγριας και αιώνιας λιτότητας, που προτείνει η γερμανική κυβέρνηση. «Αν είναι να ισχύσει σε όλες τις χώρες της ΕΕ, τότε να το συζητήσουμε», είπε, καλώντας την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα που να οδηγούν στην ανάπτυξη, που όμως δεν προσδιόρισε. Ερωτηθείς από τον «Ρ» για τη στάση της ΝΔ απέναντι στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, υπερασπίστηκε τις επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις, λέγοντας ότι «η θέση μας είναι να εξυπηρετεί την επιχειρηματικότητα».

Συνεχίζοντας στη γραμμή της δημαγωγίας, προσπάθησε να πείσει ότι τα διάφορα σενάρια για τη διαχείριση της κρίσης δεν πρέπει να συνοδεύονται από νέα μέτρα, προσποιούμενος ότι δε γνωρίζει πως τα ευρωενωσιακά όργανα έχουν ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους ότι πρόκειται για «συνολικό πακέτο». Παρ' όλα αυτά, ο εκπρόσωπος επέμεινε να δηλώνει ότι «η όποια παράταση της αποπληρωμής του χρέους θα πρέπει να γίνει κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως είναι η μείωση του επιτοκίου, η λήψη συγκεκριμένων μέτρων που να οδηγούν στην ανάπτυξη και η θέσπιση του ευρωομολόγου».

Το τελευταίο θα αποτελέσει αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει ο Α. Σαμαράς με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζ. Κλοντ Τρισέ στις 9 του μήνα στη Φραγκφούρτη.

Ενάντια σε μετανάστες και άσυλο

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ επανήλθε χτες προτείνοντας μια δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της «ρευστότητας» των επιχειρήσεων, που ως κοινό παρονομαστή θα έχουν την κρατική επιχορήγηση με ζεστό χρήμα ή εγγυήσεις. Τα μέσα για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι τα δάνεια από το ΤΕΜΠΜΕ και το Ταμείο Επιχειρηματικότητας, ο επενδυτικός νόμος, η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Επενδύσεων.

Αναπόσπαστα δεμένες με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική είναι η στάση της ηγεσίας της ΝΔ και στο θέμα των μεταναστών, όπου πλειοδοτεί στη λήψη μέτρων δίωξης και καταστολής. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ επικρότησε την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει παράταση παραμονής της FRONTEX, ενώ ερωτηθείς για την τύχη των μεταναστών που κάνουν απεργία πείνας, είπε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, συναινώντας δηλαδή στην απέλασή τους. Επίσης υπεραμύνθηκε της πρότασης του κόμματός του για την οριστική κατάργηση του ασύλου, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τις προτάσεις της υπουργού Παιδείας ημίμετρα! «Πλήρης κατάργηση, όλα τα άλλα είναι ημίμετρα», αποφάνθηκε.

«Διπλωματικές» κολεγιές

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα Ντ. Σπρέχαρντ ανέλαβε χτες τη διοίκηση της «Proton Bank», στη θέση του παραιτηθέντος Λ. Λαυρεντιάδη. Ο συγκεκριμένος μεγαλoεπιχειρηματίας μετά από μια δεκαετία αλλεπάλληλων εξαγορών εταιρειών τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη ζωτική περιοχή, εδώ και μερικούς μήνες άρχισε να αποχωρεί σταδιακά από τις διάφορες «μπίζνες», πουλώντας τις συμμετοχές του σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους. Οπως ανακοινώθηκε χτες, πούλησε σε «επενδυτές» και ποσοστό 12% και από την «Proton», όπου συνεχίζει να διατηρεί το 20%. Το γεγονός ότι επικεφαλής της τράπεζας τίθεται ο πρώην πρεσβευτής, μπορεί να δείχνει ότι ο εν λόγω έκανε «καλή δουλειά» στο πέρασμά του από τη χώρα, μπορεί να αποκαλύπτει τους ιδιαίτερους δεσμούς του αμερικανικού κεφαλαίου με συγκεκριμένες επιχειρηματικές ομάδες, είναι όμως και ενδεικτικό για το βαθμό της σύμφυσης του καπιταλιστικού κράτους με το κεφάλαιο και μάλιστα σε ...διακρατικό επίπεδο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ