ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2011
Σελ. /32
Στο δρόμο για το δίκιο του λαού

Δεν ντρέπονται καθόλου

Αυτοί, οι χιλιάδες και χιλιάδες άνομοι και παράνομοι

...στην Αίγυπτο.

Δεν έχουν εκεί Παπαχελά, Πρετεντέρη, Αλαφούζο, Μανδραβέλη, Ελλη Στάη;

Να τους κάνουν κάθε μέρα μάθημα γιατί πρέπει να εφαρμόζονται οι νόμοι;

Νόμοι που καταδικάζουν εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα.

Παράνομοι

Εκατομμύρια άνθρωποι σ' όλον τον κόσμο, παράνομοι.

Ο νόμος που ορίζει μέτρο πάντων το καπιταλιστικό κέρδος, ορίζει σαν παράνομο όποιον επιδιώκει να ανατρέψει αυτό το μέτρο.

Τέτοιους νόμους διαβάζουν και οι δικαστές της τυφλής Δικαιοσύνης και ζητάνε την κεφαλή επί πίνακι κάθε απεργού.

Μια εισαγγελέας χτες ζήτησε ένα προς ένα τα ονόματα των απεργών, που παρά την απόφαση ενός δικαστηρίου, έκαναν απεργία.

Θέλει - είπε σ' ένα κανάλι η κυρία "φως - νερό - τηλέφωνο" (ξέρουν οι δημοσιογράφοι ποια είναι η "συνάδελφός" τους) - η εισαγγελέας να ασκήσει αυτεπάγγελτα δίωξη, γιατί είναι ποινικό αδίκημα που επισύρει πέντε χρόνια φυλακή η μη εφαρμογή μιας δικαστικής απόφασης.

Στη φυλακή, λοιπόν, ο απεργός. Οχι γιατί έχει άδικο, αλλά γιατί δεν εφαρμόζει μια άδικη απόφαση.

ΜEGA το των καπιταλιστών κράτος. Το αποδεικνύει η δικαιοσύνη του.

Και η δημοσιογραφία του, που SKAI γάιδαρο με την επιμονή της «να εφαρμοστούν οι νόμοι» του κάθε Αλαφούζου.

Ωσπου τα γαϊδούρια να τσινήσουν. Και θα τσινήσουν!

***

Κατά τ' άλλα: «Η πατρίς μεγαλουργεί», τα κεφάλια μέσα!

Το διέταξε χτες και το ηλεκτρονικό ΒΗΜΑ. Το έχουν αξιώσει ήδη οι όμιλοι Αλαφούζου και Μπόμπολα.

Το ένα μετά το άλλο τα κανάλια της αστικής τάξης άρχισαν να δίνουν εντολές. Ο καθένας ό,τι είχε. Ενα σε ρόλο εισαγγελέα διέταζε τη φυλάκιση των απεργών, άλλο σε ρόλο Λάσκαρη διέταζε να σταματήσει η πάλη των τάξεων, όλοι μαζί περιέφεραν τη γελοιότητα αλλά και το επικίνδυνο μιας δράκας καπιταλιστών που για να αυξήσουν τα κέρδη τους - στο θανατηφόρο ανταγωνισμό τους με άλλους καπιταλιστές - κάνουν καθαρό πως θα επιχειρήσουν να οδηγήσουν την εργατική τάξη πιο κάτω κι από τον πάτο του βαρελιού.

Στο χέρι της εργατικής τάξης να ανατρέψει αυτήν την προοπτική.

Κάθε εργάτης που είδε τα χτεσινοβραδινά δελτία να τον φτύνουν, πρέπει κάτι να κάνει.

Τώρα! Γιατί αυτοί, η αστική τάξη και η κυβέρνησή της, κάνουν απόλυτα καθαρό ότι η σωτηρία του καπιταλισμού στην ΕΕ προϋποθέτει να γίνουν Κινέζοι και οι Ευρωπαίοι εργαζόμενοι, ώστε να εξασφαλιστεί η περίφημη ανταγωνιστικότητα. Το δηλώνουν πλέον ανοιχτά και καθαρά όλοι τους. Από την Μέρκελ ως τον Παπανδρέου που πανηγυρίζει και θέλει να πανηγυρίσουμε κι εμείς, γιατί, λέει, με έναν μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας θα σωθεί το σύστημα, δηλαδή αυτός και η τάξη που εκπροσωπεί.

***

Τον περασμένο Δεκέμβρη συναποφάσισαν αυτά που τώρα παρουσιάζουν ως έκτακτη ανάγκη. Το περιεχόμενο των μέτρων - τώρα που βγαίνει στη φόρα - ομολογεί αυτό που ήταν καθαρό εξ αρχής: Καμία σχέση με το χρέος. Το χρέος ήταν και παραμένει το πρόσχημα. Ο στόχος ήταν και παραμένει το τσάκισμα των εργατών. Αυτό δείχνει η αναγκαστικότητα σε επιχειρηματικές συμβάσεις, η ουσιαστική κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων ώστε ο εργάτης να μένει έρμαιο απέναντι στον εργοδότη του. Αυτό δείχνει το ωράριο λάστιχο, η μείωση των αποζημιώσεων, η μείωση ως και κατάργηση των εφάπαξ και των επικουρικών συντάξεων.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει πως έχει πάρει την έγκριση του ελληνικού λαού για όλα αυτά, δηλώνει μόνο ένα: την ανάγκη να της δοθεί η απάντηση με το μόνο τρόπο που καταλαβαίνει: Με οργάνωση της ταξικής πάλης έτσι που να μην έχουν τόπο να σταθούν οι καπιταλιστές και η κυβέρνησή τους. Η απεργία στις 23 Φλεβάρη είναι μια ακόμη ευκαιρία.

Γι' αυτά που λένε, και προπαντός γι' αυτά που κάνουν, πρέπει να χάσουν την ίδια την εξουσία. Μαζί με τα μέσα παραγωγής που πρέπει να γίνουν κοινωνική ιδιοκτησία. Αυτός είναι ο δρόμος. Κι αυτός ο δρόμος έχει συγκεκριμένη χάραξη, σχέδιο στο οποίο υπακούει, δυνάμεις που θα τον ολοκληρώσουν. Κάθε μέρα με την οργάνωση αυτής της πάλης, σ' αυτόν και μόνο σ' αυτόν το δρόμο.


ΓΙ' ΑΥΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΤΣΑΚΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ: «Σειρά πρόσθετων μέτρων, που αφορούν το 2012 έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Υυπουργών Οικονομικών της Ενωσης τον περασμένο Δεκέμβριο, με δεκαεξασέλιδο κείμενο το οποίο δεν είδε το φως της δημοσιότητας αλλά είναι σε απόλυτη γνώση της κυβέρνησης (...) Οπως αναφέρει ρητά, θα πρέπει "οι επιχειρησιακές συμβάσεις να υπερτερούν εκείνων που γίνονται ανά κλάδο και επάγγελμα χωρίς περιορισμούς (...) Η επέκταση των κλαδικών και επαγγελματικών συμβάσεων σε μέρη που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις καταργείται (...) επιτρέπεται πιο ευέλικτη διαχείριση του χρόνου εργασίας, περιλαμβανομένης της μερικής απασχόλησης" (...) Τα επιδόματα ανεργίας να είναι πιο "αποδοτικά" (σ.σ. περικοπή), ώστε να εξοικονομηθούν 500 εκατ. ευρώ» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΓΙΑ ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΩΝ: «Δεδομένου του αργού ρυθμού με τον οποίο προχωρούν οι επιχειρησιακές συμβάσεις, οι δανειστές μας ζητούν μόνιμα μέτρα: Πρώτον, ατομικές συμβάσεις εργασίας, δεύτερον, ελαστικό ωράριο, τρίτον, μείωση της αποζημίωσης, μείωση του εφάπαξ και μείωση των επικουρικών συντάξεων (...) Ως προς τα δύο τελευταία, η τρόικα ουσιαστικά ζητά την κατάργησή τους και την προώθηση λύσεων μέσω του ιδιωτικού τομέα (...) "Η λύση της σωτηρίας της χώρας έχει την πλήρη νομιμοποίηση από τον ελληνικό λαό. Θέμα νομιμοποίησης, ούτως ή άλλως, θέσαμε και στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτήν τη νομιμοποίηση την έχουμε", απάντησε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος» (το θέμα στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΥΓΜΗ: «Η πραγματική λύση βρίσκεται στην "εσωτερική" υποτίμηση, δηλαδή τη μείωση του κόστους παραγωγής και λειτουργίας στο σύνολο της οικονομίας (...) Η δυσκολία βρίσκεται στη μεθόδευση (...) μείωση των υποχρεωτικών επιβαρύνσεων στο κόστος εργασίας, κυρίως των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολόγησης του εισοδήματος εργασίας (...) μείωση των μισθών στον δημόσιο τομέα (...) μια γιγάντια ιδιωτικοποίηση (...) το κράτος οφείλει να καταργήσει όλα τα εμπόδια στην ελεύθερη διαπραγμάτευση (...) εσωτερική υποτίμηση χωρίς καμία ζημιά δεν έχει εφευρεθεί (...) η οικονομία χρειάζεται θάρρος, αποφασιστικότητα και, βεβαίως, εσωτερική υποτίμηση!» (από άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΟΥ ΛΑΟΥ. Ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις ελέγχου των εξελίξεων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στέλνουν τελεσίγραφο στον Μουμπάρακ

Ο ΛΟΓΟΣ: Η Αίγυπτος και το ντόμινο των εξεγέρσεων

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Από μια κλωστή η εξέγερση

ΤΑ ΝΕΑ: Το πακέτο Μέρκελ για την Ελλάδα και την Ευρώπη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ανοίγει εργασιακό και ασφαλιστικό

ΕΘΝΟΣ: 5 ρίχτερ από την τρόικα στους εργαζομένους

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλάζουν τα ωράρια στις Δημόσιες Υπηρεσίες

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΞΤΡΑ ΦΠΑ για 800.000 επιχειρήσεις

Η ΑΥΓΗ: Ισόβια κάθειρξη

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Η περαίωση δεν έχει τέλος

ΑΥΡΙΑΝΗ: Κωλοτούμπα Μπουτάρη για τους συμβασιούχους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Εντολή: τα κεφάλια μέσα

«Η άρνηση πληρωμής των διοδίων, η μη ακύρωση εισιτηρίων στις αστικές συγκοινωνίες (...) έχουν το αυτό αποτέλεσμα. Και το ερώτημα που τίθεται είναι αν αντέχει η συντεταγμένη Πολιτεία τέτοιες εκδηλώσεις αμφισβήτησης» (από το κύριο άρθρο στο BHMA).

Γιατί «η πατρίς μεγαλουργεί»

«Η Ελλάδα αποκτά και πάλι τη γεωστρατηγική σημασία που είχε για το δυτικό κόσμο. Η θέση της ξαναπαίρνει τη γεωστρατηγική όψη που πάντα είχε στην περιοχή, έχει σημασία οικονομική για τη Γερμανία και γεωπολιτική για τις ΗΠΑ. Οσο η Βόρεια Αφρική θα ριζοσπαστικοποιείται και θα μεταπίπτει στον ισλαμισμό, παρασύροντας και τα αραβικά καθεστώτα της Εγγύς και Μέσης Ανατολής σε αντίστοιχες καταστάσεις, η Ελλάδα θα έχει μια νέα ιστορική ευκαιρία και έναν καινούργιο ρόλο. Τα οικονομικά της θέματα μπορούν να ρυθμισθούν με έναν τρόπο - αυτό εξελίσσεται τώρα - το Μεταναστευτικό και εξ αυτών των γεγονότων θα τεθεί σε άλλη βάση και το μεγάλο ζήτημα που εγείρεται είναι ποια θέση θα πάρει η χώρα μας στον νέο κόσμο που δημιουργείται (...) η μεγάλη εικόνα λέει ότι η Ελλάδα είναι χώρα ευρωπαϊκή, χώρα προοδευμένη, με λειτουργίες, κανόνες και μια κοινωνία εξελιγμένη, που δεν μπορεί να υποταχθεί (...) στης Αλέκας το δόγμα (...)» (από άλλο άρθρο, επίσης στο ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ