ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πλατιά η απήχηση των Θέσεων για το Συνέδριο

Το ΚΚΕ, με τις Θέσεις της ΚΕ για το 16ο Συνέδριό του, απευθύνεται σε όλους τους εργαζόμενους, σε κοινωνικοπολιτικούς παράγοντες που ενδιαφέρονται για μια άλλη πορεία του τόπου, στους προοδευτικούς ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών για να συζητήσει μαζί τους, να ακούσει τις παρατηρήσεις και τις σκέψεις τους ενόψει του Συνεδρίου που γίνεται στα μέσα Δεκέμβρη. Φιλοδοξία των κομμουνιστών είναι όχι μόνον να φθάσει η φωνή και οι Θέσεις του Κόμματος σε περισσότερους ανθρώπους, αλλά και να συζητήσει μαζί τους για το τι χρειάζεται και πώς πρέπει να γίνει, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική. Πώς θα προχωρήσει πιο αποτελεσματικά η κοινωνικοπολιτική συμμαχία του λαού, το αντιμονοπωλιακό αντιιμπεριαλιστικό δημοκρατικό μέτωπο πάλης για τη Λαϊκή Εξουσία και τη Λαϊκή Οικονομία προς το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και της χώρας. Η μεγάλη ανταπόκριση, εργαζομένων, συνδικαλιστών, ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών και κοινωνικοπολιτικών παραγόντων στην επίσημη παρουσίαση των Θέσεων για το 16ο Συνέδριο από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, δείχνει και το μεγάλο ενδιαφέρον. Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις που έκαναν στο «Ρ» αρκετοί από τους παρόντες για τη σημασία του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, δηλώσεις τις οποίες δημοσιεύουμε παρακάτω.

Γ. Α. ΜΑΓΚΑΚΗΣ, πρώην υπουργός
Ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας

«Το κεντρικό πρόβλημα που τέθηκε, το οποίο είναι ακριβώς η συσπείρωση, η δημιουργία ενός μετώπου όλων των προοδευτικών δυνάμεων, των λαϊκών δυνάμεων για την αντιμετώπιση όλης αυτής της αποσυνθετικής διαδικασίας που ζει η κοινωνία μας και βεβαίως σαν έκφραση μιας παγκόσμιας κατάστασης, ανταποκρίνεται απολύτως προς τις ανάγκες μας, προς την πραγματικότητα. Είναι δηλαδή πράγματι κατευθείαν το κεντρικό πρόβλημα και η συγκρότηση του μετώπου είναι ακριβώς ο μονόδρομος. Επομένως από αυτή την άποψη χαιρετίζω ιδιαίτερα το Συνέδριο και την πρωτοβουλία που αναπτύσσεται στην Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ να ξεκινήσει ένας ευρύτερος κοινωνικός διάλογος ως προς τον τρόπο της συγκρότησης αυτού του μετώπου και ως προς τις άμεσες επιδιώξεις του. Το χαιρετίζω πολύ θετικά».

ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ, νομαρχιακός σύμβουλος
Το Κόμμα αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας

«Το Συνέδριο ενός κόμματος και μάλιστα ενός κόμματος σαν το ΚΚΕ είναι πάντοτε ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός. Διότι αποτελεί μια κατάληξη και μια ευκαιρία για απολογισμό αλλά ταυτόχρονα και για τη χάραξη μιας προοπτικής. Διάβασα τις θέσεις, πιστεύω ότι απαντούν σε κάποια προβλήματα, χρειάζεται να υπάρξουν σχολιασμοί και σε κάποια άλλα, νομίζω ότι είναι ένα σημαντικό γεγονός και πολύ καλά κάνει το ΚΚΕ και καλεί όχι μόνο τα μέλη του Κόμματος, αλλά και ανθρώπους εκτός κόμματος και που μάλιστα - όπως εγώ - ποτέ δεν έχουν δηλώσει κομμουνιστές. Είναι σημαντικό αυτό γιατί δείχνει ότι το Κόμμα ενδιαφέρεται πάρα πολύ να αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας, να βλέπει τι γίνεται παραέξω, για να προσαρμόζει την τακτική του προς όφελος του λαού και των κοινωνικών δυνάμεων της προόδου».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΑΚΗΣ, μέλος της ΕΓ της ΟΤΟΕ
Οι εργαζόμενοι περιμένουν την ανταπόκριση του ΚΚΕ

«Ενα Συνέδριο του ΚΚΕ είναι πάντα σημαντικό, ιδιαίτερα όμως στη σημερινή συγκυρία αποκτά μια ακόμα μεγαλύτερη διάσταση, με όλα τα τεκταινόμενα περί παγκοσμιοποίησης και νέας τάξης πραγμάτων και ιδιαίτερα με τους εργαζόμενους που είναι στη γωνία. Είναι βέβαιο ότι το Συνέδριο θ' ασχοληθεί με το θέμα αυτό και με τις εργασιακές σχέσεις, το ασφαλιστικό και όλα αυτά τα ζητήματα που είναι ανοιχτά. Ζητήματα που οπωσδήποτε οι εργαζόμενοι περιμένουν όχι απλώς ανταπόκριση, αλλά μια στήριξη. Το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στο συνδικαλιστικό χώρο είναι εκείνες που σίγουρα δίνουν μια προοπτική για να στηρίξουν τους αγώνες των εργαζόμενων».

ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΔΑΝΗΣ, στρατηγός ε.α.
Δίνει την προοπτική

«Πάντα ένα Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος έχει το δικό του στίγμα και τη δική του αξία, όχι μόνο ως προς τη λαϊκή ανταπόκριση, αλλά και σε πανεθνικό επίπεδο. Το ΚΚΕ είναι πάντα μια δύναμη πατριωτική, μπροστάρης στους αγώνες των εργαζομένων, μπροστάρης της εργατικής τάξης, που με τις αναλύσεις του, με τα ντοκουμέντα που βγαίνουν από κάθε Συνέδριο, δίνει την προοπτική σε χρόνο, προτάσεων και λύσεων στα καθημερινά προβλήματά του ελληνικού λαού».

ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ, πρύτανης ΕΜΠ
Εγγύηση για τον άνθρωπο

«Είναι μια εποχή αμφισβήτησης των ιδεολογιών που στήριξαν τον άνθρωπο στον 21ο αιώνα. Η συνέχεια και η συνέπεια του ΚΚΕ, όπως εκφράζεται μέσα από τις Θέσεις για το 16ο Συνέδριο, αποτελεί μια εγγύηση για τον άνθρωπο, ανεξάρτητα από το αν πιστεύει ή όχι κάποιος στις συγκεκριμένες ιδεολογίες. Πιστεύω ακόμα ότι δίνει και ένα μήνυμα σοβαρότητας και ξεπεράσματος - υπέρβασης των ουτοπιών που περνάνε στον άνθρωπο των ΜΜΕ όσον αφορά το κυνήγι του χρήματος και την άκριτη συσσώρευση γνώσεων χωρίς τελικό αντίκρισμα ή και αγαθών. Συνεπώς, είναι διπλή η σημασία του Συνεδρίου και με την έννοια αυτή πιστεύω ότι το τιμούν όλοι οι Ελληνες ανεξάρτητα από την πεποίθησή τους».

ΑΝΔΡΕΑΣ ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ, αντιπρύτανης ΕΜΠ
Περιμένουμε πολλά

«Ιστορικά όλα τα συνέδρια του ΚΚΕ ήταν σταθμοί και ιδεολογικά συνέβαλαν, συνεισέφεραν πολλά στην πολιτική σκέψη. Νομίζω ότι και το παρόν Συνέδριο είναι ένα γεγονός από το οποίο μπορούμε να περιμένουμε πολλά. Βρίσκεται η κοινωνία μας σε σχέση και με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις σε μια οριακή στιγμή και έχω την πεποίθηση ότι και πάλι θα συμβάλει με τα συμπεράσματά του στην πολιτική μας ζωή σημαντικά».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ, καθηγητής ΕΜΠ
Συναισθηματική και ιστορική σχέση

«Θα μιλήσω τελείως προσωπικά. Εμένα η σχέση μου με το ΚΚΕ είναι πρώτα απ' όλα συναισθηματική και ιστορική. Δηλαδή μου είναι πολύ δύσκολο να ξεχάσω τις πρώτες εμπειρίες από την εποχή της γερμανικής κατοχής, όταν όλοι ήταν συσπειρωμένοι στο Κόμμα και στις οργανώσεις του. Εζησα εκείνη τη στιγμή την πραγματική ομοψυχία του λαού μας. Αυτό εμένα πολιτικά με σφράγισε. Δε με νοιάζει αν είναι το 15ο, το 16ο Συνέδριο κτλ., δεν είμαι πολιτικό πρόσωπο. Η σχέση αυτή που έχω με το Κόμμα θα είναι αυτή που θα έχω μέχρι να πεθάνω».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΤΟΣ, γγ του Πανεπιστημίου Αθηνών
Σημαντική πολιτική εκδήλωση

«Το 16ο Συνέδριο είναι μια σημαντική πολιτική εκδήλωση για τη χώρα μας και αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί αυτόν τον καιρό συμβαίνουν μέσα στη χώρα μας και γύρω μας πάρα πολύ σημαντικά γεγονότα. Γεγονότα που έχουν σχέση με την κοινωνία μας και γεγονότα που έχουν σχέση με την υπόστασή μας ως κράτους και ως πολιτιστικής οντότητας. Συνεπώς είναι εμφανές εδώ ποια είναι σημασία του Συνεδρίου από την άποψη αυτή γενικότερα και όχι μόνο για τους οπαδούς και τους φίλους του Κόμματος. Η σημερινή εκδήλωση είναι μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη συνάντηση, όπου άνθρωποι που δεν ανήκουν στο χώρο αυτό, όπως ο ομιλών, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν απόψεις, διασταυρώσεις απόψεων και να γίνει έτσι μια ενδιαφέρουσα, γόνιμη ανταλλαγή. Πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο για τον τόπο μας, τη δημοκρατία, τη χώρα μας εάν όλα τα κόμματα προσπαθούσαν να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο έτσι ώστε να υπάρχει μια ενημέρωση - είναι γνωστό ότι υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα ενημέρωσης - αλλά και αναρρίπισης του ενδιαφέροντος του λαού για τα κοινά».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ, ποιητής
Πιο δραστική η παρέμβασή μας

«Πιστεύω ότι πρέπει να είναι πιο δραστική η παρέμβασή μας στα εξωτερικά γεγονότα και ιδιαίτερα αυτά της Σερβίας και του αιματοκυλίσματος του παλαιστινιακού λαού. Γιατί είναι εστίες που θέλουν να τις σβήσουν και να καταλήξουν μια τελειωμένη ιστορία. Σε ό,τι αφορά τα δικά μας δεν υπάρχει ήθος από την κυβέρνηση σε γεγονότα όπως αυτό του ναυαγίου. Μου κάνει εντύπωση πολύ η αναπηρία των πνευματικών ανθρώπων, σαν να μην τους αφορά ένα τέτοιο κοινωνικό ζήτημα, σε όποιες στερήσεις κι αν βρίσκονται».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΓΑΝΕΛΗΣ, «Κομμουνιστική Ανανέωση»
Η συζήτηση μας αφορά όλους

«Τα Συνέδρια του ΚΚΕ αποτελούσαν πάντα ένα ιδιαίτερο γεγονός, καθώς συνδέονταν άμεσα με την πορεία της ταξικής πάλης και την προοπτική της Αριστεράς στην Ελλάδα, ενώ αφορούσαν και στην ίδια τη θέση της χώρας στο διεθνές περιβάλλον. Είναι πολύ σημαντική η πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ για συμμετοχή σε έναν ανοιχτό διάλογο, αποτελεί απάντηση θετική στις προκλήσεις των καιρών. Εμείς θα ανταποκριθούμε σ' αυτή την πρόσκληση εκτός των άλλων και για το γεγονός ότι πολιτικός μας στόχος είναι η συμβολή μας στη δημιουργία ενός πλατιού μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων ενάντια στη νεοφιλελεύθερη πολιτική και τη νέα τάξη πραγμάτων. Το θέμα των συμμαχιών και του Μετώπου οι Θέσεις της ΚΕ του ΚΚΕ το θέτουν στο επίκεντρο της συζήτησης, άρα αυτή η συζήτηση μάς αφορά άμεσα. Με αυτές τις σκέψεις εκφράζω τις ευχές μου για ένα πλούσιο και γόνιμο προσυνεδριακό διάλογο και ένα επιτυχημένο Συνέδριο».

ΑΣΗΜΑΚΗΣ ΓΙΑΛΑΜΑΣ, συγγραφέας
Γι' αυτό παλεύουμε

«Το Συνέδριο πρέπει να πάρει αποφάσεις, έτσι ώστε να φύγει αυτό το αίσχος που λέγεται κεφαλαιοκρατία, γιατί αλλιώς η ανθρωπότητα πάει προς καταστροφή. Η ανθρωπότητα δεν καταστρέφεται, αυτό το σύστημα θα καταστραφεί σίγουρα. Γι' αυτό παλεύουμε».

ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ, ηθοποιός
Περιμένω κάτι καινούριο

«Περιμένω κάτι καινούριο από το Συνέδριο. Κάτι αποφασιστικό, κάτι που θα ξανασυσπειρώσει το λαό».

ΤΖΕΝΗ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ, ηθοποιός
Μεγάλη η σημασία του Συνεδρίου

«Η σημασία του Συνεδρίου είναι μεγάλη και ελπίζουμε να πάρει τις σωστές αποφάσεις για τους εργαζόμενους, την εργατική τάξη που τόσο ταλαιπωρείται. Πιστεύω στη διεύρυνση. Αν διευρυνθεί το μέτωπο θα υπάρχει μια ανανέωση που οδηγεί στο καλό».

ΣΑΣΑ ΚΑΣΤΟΥΡΑ, Ηθοποιός
Να αγκαλιάσει κι άλλες λαϊκές δυνάμεις

«Οι Θέσεις του Συνεδρίου πρέπει να είναι πιο προσιτές στο λαό. Οσοι ενδιαφέρονται καταλαβαίνουν πολλά. Το ζήτημα είναι πώς θα γίνει αυτό δράση για να πάει πιο πέρα από τα μέλη του ΚΚΕ. Σε πιο πλατιά λαϊκά στρώματα, έτσι που να εμπιστευτούν το ΚΚΕ και το Κόμμα με τη σειρά του να αγκαλιάσει και άλλες δυνάμεις. Να κάνει ένα μεγαλύτερο άνοιγμα το ΚΚΕ σε όσο κόσμο ανησυχεί για τα πράγματα που συμβαίνουν και μένουν μετέωροι και πολλές φορές απελπισμένοι».

ΛΙΑΝΑ ΚΑΝΕΛΛΗ
Επιτακτική αναγκαιότητα το Μέτωπο

«Το κάλεσμα του ΚΚΕ σε κάθε άνθρωπο να συμμετάσχει στις προσυνεδριακές διαδικασίες, μελετώντας τις Θέσεις της ΚΕ και καταθέτοντας άποψη, προβληματισμό ή ακόμα και κριτική, συνιστά "απόλυτο ρεαλισμό τη σήμερον ημέρα". Αν υποθέσουμε ότι πριν από ένα χρόνο, δύο ή πριν από μερικά χρόνια, η συγκρότηση μετώπου ήταν μια αναγκαιότητα, αυτή τη στιγμή είναι μια αναγκαιότητα την οποία τη σπρώχνουν τα πράγματα με ρυθμούς και με μέσα εφιαλτικά. Το λέω τούτο γιατί αναγγέλλονται σήμερα οι Θέσεις. Οποιος τις έχει διαβάσει κατανοεί ότι μάλλον είναι η καλύτερη έκφραση του τι συμβαίνει γύρω, με ειλικρίνεια όμως και με ουσιαστική διαπίστωση του ποιος θα πληρώσει τα σπασμένα από αυτό που μοιάζει να είναι δημοκρατία με πολλά ερωτηματικά, μέλλον λαμπρό με πολλά ερωτηματικά, νικητές και ηττημένοι με πολλά ερωτηματικά για το ποιοι είναι νικητές και ποιοι νικημένοι. Σκεφτείτε τι έχουμε: Εχουμε ένα ανοιχτό Παλαιστινιακό, έχουμε ένα Γιουγκοσλαβικό που έκλεισε όπως έκλεισε, έχουμε μια αντιστροφή του παλιού δόγματος του Κλαούζεβιτς "ο πόλεμος είναι η συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα", μα τώρα η πολιτική και τα άλλα μέσα είναι η συνέχιση του πολέμου και μοιάζουν για άλλα μέσα. Αυτά δεν αντιμετωπίζονται χωρίς μετωπικές συγκρούσεις, μετωπικές ρήξεις και το Μέτωπο νομίζω ότι έχει δίκιο η ΚΕ και η επισήμανση της Γενικής Γραμματέα, που λένε ότι θα συγκροτηθεί είτε το θέλουμε είτε όχι, είτε το θέλουνε είτε όχι, αυτοί που θα το αντιμετωπίσουν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ