ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 15 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρούσεις, αλλά και «διπλωματικοί» ελιγμοί

Κύμα συμπαράστασης  στον παλαιστινιακό λαό σε όλο τον κόσμο. Μεγάλη διαδήλωση στη Νέα Υόρκη

Από την τεράστια διαδήλωση συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Associated Press

Από την τεράστια διαδήλωση συμπαράστασης στο λαό της Παλαιστίνης έξω από τα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΧΕΒΡΩΝΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Διαστρεβλωμένη «οικειοθελώς» και εκ προθέσεως από τα διεθνή ΜΜΕ, η από εξαρχής «ελαττωματική» «ειρηνευτική συμφωνία» του Οσλο, έχει φθάσει στο τελικό της στάδιο: Αυτό της βίαιης αντιπαράθεσης και σύγκρουσης, εξαιτίας της αδίστακτης καταπίεσης από τον ισραηλινό στρατό και την κυβέρνηση, όπου πια ο παλαιστιανικός λαός, που ζει εντός των τειχών των αυτόνομων περιοχών, ενός σύγχρονου στρατοπέδου συγκέντρωσης, κατανοώντας ότι δεν «έχει πια τίποτα άλλο να χάσει», εξεγέρθηκε, ενδεχομένως χωρίς επιστροφή. Μπορεί οι «παγκόσμιοι ηγέτες» να εμφανίζονται αισιόδοξοι για μία διέξοδο μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά το κουτί της Πανδώρας στη Μέση Ανατολή έχει ανοίξει πια και όλοι το γνωρίζουν...

Εξάλλου, οι εκπρόσωποι των δύο κύριων κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία στο Ισραήλ, το Εργατικό και το Λικούντ, εξαρχής δεν έκρυψαν τις προθέσεις τους, όσον αφορά την πολύκροτη «ειρηνευτική διαδικασία», ότι σχεδίαζαν να απομονώσουν τους Παλαιστίνιους, μεταμορφώνοντάς τους σε σκλαβωμένους ελεύθερους, μέσα σε σιδερόφραχτες περιοχές και αποκλεισμένες περιοχές. Για εφτά χρόνια, κάθε βήμα που γινόταν εκ μέρους της παλαιστινιακής αρχής για μια κάποια πολιτική ανεξαρτησία αντιμετωπιζόταν θηριωδώς. Η οργή συσσωρευόταν μέχρι τη στιγμή που μία σπίθα άναψε τη φλόγα. Και δεν ήταν μία τυχαία σπίθα, αλλά η επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν στις 28 του Σεπτέμβρη σε αυτόνομες περιοχές, συνοδεία χιλιάδων στρατιωτών και αστυνομικών.

Από εκείνη την ημέρα, το ημερολόγιο των ταραγμένων ημερών έχει γραφτεί με αίμα αθώων Παλαιστινίων. Σχεδόν εκατό εξεγερμένες ψυχές, χάθηκαν εξαιτίας της ανείπωτης θηριωδίας των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής. Το λιντσάρισμα των δύο πρακτόρων της «Μοσάντ» - όπως τους αναφέρει και ο Ρόμπερτ Φισκ, στο άρθρο της Πέμπτης του βρετανικού «Ιντιπέντετ», παρά τις αλλότριες προσπάθειες να αποκρυφτεί η ταυτότητά τους - έδωσε το έναυσμα για μία ακόμη σφοδρή επίθεση και ανελέητους βομβαρδισμούς, σε «στρατιωτικούς στόχους» για «παραδειγματισμό», όπως και το 1982 που οι ρουκέτες των Ισραηλινών σε «στρατιωτικούς στόχους» σκότωσαν 17.000 γυναικόπαιδα στα στρατόπεδα Σάμπρα και Σατίλα.

Ανταριασμένο ποτάμι οι αντιδράσεις

Πολλά χρόνια έχουν περάσει από τότε, όμως τα γεγονότα των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν ότι ελάχιστα έχουν αλλάξει όσον αφορά στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στους Παλαιστινίους. Χαρακτηριστικό της νέας κλιμάκωσης της βίας και της ανομολόγητης κήρυξης πολέμου είναι η στάση του πρωθυπουργού Εχούντ Μπάρακ. Μιλώντας στην ισραηλινή τηλεόραση εκ νέου το βράδυ της Παρασκευής υποσχέθηκε ότι το Ισραήλ θα «πάρει εκδίκηση» από τους Παλαιστίνιους για το θάνατο των δύο Ισραηλινών στρατιωτών στη Ραμάλα. «Το Ισραήλ δε θα μείνει χωρίς να αντιδράσει σε αυτήν τη βάρβαρη πράξη και θα ζητήσει να πάρει εκδίκηση από όλους, Παλαιστίνιους στρατιώτες και πολίτες, που συμμετείχαν σε αυτήν», επισήμανε ο Μπάρακ.

Αναλόγως και η δράση του ισραηλινού στρατού. Ενας ακόμη Παλαιστίνιος σκοτώθηκε στη Χεβρώνα της Δυτικής Οχθης τη νύχτα της Παρασκευής, έγινε γνωστό από παλαιστινιακή αστυνομική πηγή. Πρόκειται για τον Τσαντί Μοχαμάντ αλ-Ουάουι, 22 ετών, που βρισκόταν μέσα σε ένα αυτοκίνητο, στα νότια της Χεβρώνας και δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι από Ισραηλινούς στρατιώτες. Ισραηλινοί εκπρόσωποι του γραφείου συνδέσμου Ισραήλ - Παλαιστινίων στην περιοχή της Χεβρώνας ανέφεραν στην παλαιστινιακή πλευρά ότι οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ ανταπαντώντας σε παλαιστινιακά πυρά! Επίσης, πληροφορίες ότι ακόμη ένας Παλαιστίνιος φέρεται να έχασε τη ζωή του στο ίδιο περιστατικό.

Λίγο αργότερα, έκρηξη σημειώθηκε κοντά στον εβραϊκό οικισμό Νετζαρίμ, στη Λωρίδα της Γάζας, τη στιγμή που από την περιοχή περνούσε μια στρατιωτική περίπολος, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο οποίος δεν ήταν σε θέση να διευκρινίσει αν τραυματίστηκε κάποιος από τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Πρόσθεσε ότι μετά την έκρηξη ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ των στρατιωτών και ενόπλων Παλαιστινίων, ενώ στην περιοχή υπερίπταντο μαχητικά ελικόπτερα.

Μπροστά σε αυτή τη «ναζιστικού τύπου» θηριωδία, ίσως θα φάνταζε λογικό οι Παλαιστίνιοι να κάμψουν την αντίστασή τους και να σταματήσουν. Ωστόσο, δεκαεπτά μέρες μετά και οι συγκρούσεις συνεχίζονται. Τη νύχτα της Παρασκευής ο Παλαιστίνιος που προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των νεκρών, τους ανέβασε σε 106...

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, χιλιάδες άνθρωποι πραγματοποίησαν πορεία προς την έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη το βράδυ της Παρασκευής, τοπική ώρα, μετά από ένα συλλαλητήριο στο οποίο κατήγγειλαν το Ισραήλ για την αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή. Το συλλαλητήριο έγινε κοντά στο προξενείο του Ισραήλ, στην ίδια περιοχή όπου την Πέμπτη είχε συγκεντρωθεί ένα άλλο πλήθος φιλο-Ισραηλινών διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων και οι υποψήφιοι για τη Γερουσία των Ρεπουμπλικάνων Ρικ Λάζιο και των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Μέχρι στιγμής το συλλαλητήριο αυτό ήταν το μεγαλύτερο από πολλά άλλα που έγιναν σε άλλες πόλεις σε όλες τις ΗΠΑ. Στη Φιλαδέλφεια πολλές εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την υποστήριξή τους στους Παλαιστίνιους, φέροντας πλακάτ που ανέγραφαν «Μη σκοτώνετε τα παιδιά». Αρκετές εκατοντάδες συμμετείχαν και σε παρόμοια διαδήλωση που έγινε κοντά στο προξενείο του Ισραήλ στο Σικάγο, όπου συνελήφθησαν τέσσερα άτομα με την κατηγορία της διατάραξης της τάξης. Στο Οραντζ Κάουντι της Καλιφόρνια 100 διαδηλωτές με επικεφαλής την 11χρονη Ντίνα Αμπντο συγκεντρώθηκαν μπροστά από ένα ομοσπονδιακό κτίριο φωνάζοντας «Μπάρακ, δεν μπορείς να κρυφτείς. Σε κατηγορούμε για γενοκτονία». Διαδηλώσεις έγιναν επίσης στην Ατλάντα, στο Κολόμπους του Οχάιο, στο Σιάτλ, στο Τσάρλεστον και στην Ουάσιγκτον. Παράλληλα, για χτες το απόγευμα - τοπική ώρα - ήταν προγραμματισμένες δύο διαδηλώσεις στον Σαν Φραντσίσκο και στο Λος Αντζελες.

Ασφυκτικές πιέσεις

Οι Αμερικανοί πολίτες πολλάκις τους τελευταίες μήνες έχουν αποδείξει τη διάσταση που υπάρχει μεταξύ της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνησή τους και το δικό τους συναίσθημα. Η τρανή απόδειξη ήταν οι κινήσεις πολλών Αμερικανών αξιωματούχων να προσφέρουν αμέριστη υποστήριξη στο Ισραήλ. Οπως η Χίλαρι Κλίντον, αλλά και οι δύο υποψήφιοι αντιπρόεδροι Αλ Γκορ και Μπους Τζ.

Πιο «διπλωματικός», ο Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον είχε συνεχείς επαφές τόσο με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όσο και με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπάρακ και τον Γιάσερ Αραφάτ, για να στηρίξει την προοπτική μιας πιθανής - προσωρινής έστω - διεξόδου στην κρίση στη Μέση Ανατολή. Ισως ετοιμάζοντας κάτι μεγαλύτερο από την απλή διέξοδο... Πώς; Διά της συγκλήσεως τετραμερούς Συνόδου Κορυφής.

Οι προσπάθειες φαίνεται ότι ευοδώθηκαν καθώς ήδη ο Κόφι Ανάν από το Σάββατο το πρωί βρίσκεται στο Κάιρο όπου αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθεί η εν λόγω Σύνοδος και ήδη συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ.

Λίγο αργότερα, ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ ανακοίνωσε ότι συμφωνεί να συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής για το Μεσανατολικό, όπως δήλωσε χτες στην Ιερουσαλήμ ο Αχμάντ Φαουζί, εκπρόσωπος του ΟΗΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο, ο Αραφάτ επικοινώνησε το πρωί με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στον οποίο ανακοίνωσε ότι συμφωνεί να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής.

Μέχρι αργά χτες το απόγευμα, ο Ισραηλινός Πρόεδρος Εχούντ Μπάρακ δεν είχε ανακοινώσει αν θα λάβει μέρος στη Σύνοδο, αν και οι πληροφορίες τον έφεραν να το «σκέπτεται»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ